|
POMERANČOVÝ DŽEM
|
Rubrika: [nejen duše]
Nevím jak vy, ale tenhle džem mám nesmírně ráda. Jeho nahořklou chuť... Vždycky, když se náhle zlevní pomeranče, neodolám a pár skleniček si udělám. Vzpomínám, jak jsem asi před rokem zajásala, když jsem v jedné z delvit objevila zlevněné skleničky pomerančové lahody. Prostě – u nás zas tak oblíbený není. Manžel mi ho v NY kupuje a věřte, mohla bych ho jíst každý den.
celý článek
|
|
KAPUSTA - ZELENÉ ZDRAVÍ
|
Rubrika: [nejen duše]
Znáte kapustu? A jíte ji? Víte, že má vysoký obsah vitaminů a minerálů, velký obsah vitaminu C, betakaroten, niacin, pyridoxin, vitamin B, K, E, fosfor, vápník, železo a selen. Že snižuje hladinu cholesterolu, pozitivně ovlivňuje játra, střeva a žaludek? Že úspěšně pomáhá při ekzémech a kožních problémech, při pálení žáhy, příznivě ovlivňuje srdce, cév a imunitní systém? Je také nenásilným pomocníkem při zácpě a zmenšuje riziko rakoviny tlustého střeva.
celý článek
|
|
KOLÍNKO, KTERÉ NADCHNE KAŽDÉHO
|
Rubrika: [nejen duše]
Nejlepší kolínko je mladé, hezky rostlé – to vám potvrdí každý. Pochopitelně, že i prorostlé. Ať si kdo chce co chce říká, nějaké hubené, samá kost, to není ono... Kolínko, ještě lépe dvě kolínka, tedy zajistíme, domů k sobě dopravíme a pak si už jen s nimi užíváme nádherné chvilky. Samozřejmě, že záleží na předehře, respektive jejich kvalitní přípravě:
celý článek
|
|
PIVEČKO, PIVO...
|
Rubrika: [nejen duše]
Nejlepší buchty umí babička, nejlepší svíčkovou maminka a nejlepší pivo? No přece tatínek. Věřte, nevěřte, jsou rodiny, kde si opravdu něco takového mohou říct. A aby těch překvapení nebylo málo – myslíte, že k Moravě neodmyslitelně patří víno či slivovice? Omyl – jeden takový homebrewer, jak se také domácím vařičům piva říká, vás do svého pivovaru pozve se silným brněnským přízvukem.
celý článek
|
|
KUŘE NA PIVNÍ LÁHVI
|
Rubrika: [nejen duše]
Kuřátka teď příjemně polevila na ceně,syrová je nikdo nejí – tak proč si nad čtením o příšerné ptačí chřipce nepochutnat na absolutně neškodném pečeném lahodném dietním masíčku? Asi jste už někdy někde o tomto způsobu pečení četli nebo slyšeli, rozhodně za vyzkoušení to stojí – je to velice jednoduché (jak jinak, na Kudlance jsou jen jednoduché recepty)!
celý článek
|
|
SKOPOVÉ (NEBO VEPŘOVÉ) NA BYLINKÁCH
|
Rubrika: [nejen duše]
Na každé Velikonoce tradičně peču beránka z piškotového těsta, až jeden rok manžel nesměle nadhodil, že piškot je sice dobrej, ale neškodilo by upéct pořádnej kus masa a nejlíp tak skopovýho ... Nemám k tomuto druhu masa přílišnou důvěru pro jeho typický pach, ale asi jsem se málo bránila, protože další den se na stole objevil balíček se skopovou kýtou.
celý článek
|
|
KUŘE ...
|
Rubrika: [nejen duše]
Miluju jídlo. Jo. Jím ráda a fakt neznám nikoho, kdo by na otázku "Jíš rád?" odpověděl "Ne, nesnášim to, jim jenom proto, abych neumřel hlady." Odmalička miluju různá jídla, a je fuk, jestli jsou "hógo fógo" anebo normální či chudá. Faktem je, že jako malá jsem nebyla tlustá, jako velká jo. Asi to s timhle koníčkem bude dost souviset, ale co naděláš, jak říkával strýc Jarda: "suchejma dětma nezatopíš a vlhký blbě hořej." No já vim, je to hnusný a nelogický pořekadlo, ale já ne, to von! .-)))
celý článek
|
|
ČESKÉ ROHLÍKY A HOUSKY PODLE KANADSKÉHO RECEPTU
|
Rubrika: [nejen duše]
Je to pár dnů, co na Kudlance přítel Edward z kanadského Edmontonu " publikoval svůj dokonale vypracovaný návod na rohlíky." Nyní připsal ještě několik dobrých rad a triků „jak na to“, aby se všechno opravdu povedlo. A také jak na pletánky, české houstičky... O víkendu jsem je vyzkoušela. Z trouby rovnou do plátnem vyložené ošatky, nechala zchladnout a pak jen namazala máslem. Ty byly...
celý článek
|
|
GULÁŠ? GULÁME, GULÁTE...
|
Rubrika: [nejen duše]
Můj vztah ke guláši se vyvíjel stejně tak, jako přibejvaly jeho nejrůznější mutace. Jsem jeho nadšenou konzumentkou i kuchařkou, přestože jsem začla gulášem klasickým (hovězí kližka + cibule + paprika mletá sladká a další koření, to celé udušeno do bezvědomí a zahuštěno vodou, ve který rozkloktala máma mouku hladkou) a se svraštělym čelem a povytaženym hornim pyskem, tedy s výrazem odporu, jsem odkládala na kraj talíře všechno, co nebylo čistý maso, ale omáčka mi docela chutnala. Nejvíc s vařenými kolínky nebo jen tak s chlebem.
celý článek
|
|
PRAVÉ NEFALŠOVANÉ ROHLÍKY I S FOTONÁVODEM
|
Rubrika: [nejen duše]
Předkládám Vám recept na české rohlíky, který jsem pod dlouhém zkoušení uznal jako nejvíce se přibližující skutečným českým obyčejným rohlíkům. Recept je určen především pro krajany žijící mimo Českou republiku, v Kanadě a USA, ale také jinde ve světě. Nic však nebrání tomu, aby si rohlíky upekli i gurmáni v Česku. Tak se do toho dejte a dobrou chuť!
celý článek
|
|
SÁDLO – ČESKÁ KLASIKA
|
Rubrika: [nejen duše]
Kdo by kdy nejedl voňavý chlebíček, pomazaný sádlem, nahoře cibulku ... Také je báječná varianta s česnekem. Vzpomínám, jak jsem jednou v mládí uvízla s celou výpravou čtyři dny ve vypůjčené krkonošské chalupě, kam jsme jeli původně jen na lyžařský víkend. Nedělní ráno byla tma a když jsme chtěli vylézt ven, nešlo to – bylo zapadáno po střechu... Chalupa na samotě, mobily ještě nebyly a vzhledem k tomu, že jsme měli už jet domů, dali jsme dohromady jen minimum poživatin. Ale – v kumbálku, kde měl své věci správce, jsme objevili třílitrovku sádla...
celý článek
|
|
GRATINOVANÝ PÓREK
|
Rubrika: [nejen duše]
Zrovna teď jsem si přečetla jeden recept; řekla jsem si, že to může být dobré... A pak jsem to zkusila a uspěla - a proto ho nyní nabízím i vám - mohli byste také tu lahůdku ochutnat, co říkáte? Následující rozpočet je pro dva, ale záleží na vás, kolik toho sníte či kolik strávníků u stolu bude. Každopádně je to – zvláště nyní v zimě – velice zdravé jídlo. Výborné jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu.
celý článek
|
|
OCH, TEN JE SUPER....
|
Rubrika: [nejen duše]
Kudlanky a Kudlánci, jak tak čtu některé reakce, objevila jsem něco navýsost zajímavého, co by bylo škoda jen tak „zamést do dějin“ – Alička z Calgary se nedávno zmínila o něčem dokonalém, báječném, přímo opěvováníhodném. Myslím, že následující čtení bude pro mnohé z vás velkou inspirací – a následně důvodem k potěšení převelikému:-)))
celý článek
|
|
SEKANÉ ŘÍZKY V PIVNÍM TĚSTÍČKU
|
Rubrika: [nejen duše]
Pivečko je starodávný lidový alkoholický nápoj ze sladu a chmele. Dá se použít i k přípravě a ochucení četných pokrmů. Omáčkám a šťávám na maso pivo dodává výtečnou chuť a skvělý říz. Guláše, kotlety, roštěnky, plátky, závitky – všechno je to báječné. Pivo také zlepšuje konzistenci i chuť těst a těstíček pro smažené pokrmy. Následující předpis je pro čtyři osoby (nebo jednoho hodně hladového).
celý článek
|
|
ZELENINOVÁ LAHŮDKA
|
Rubrika: [nejen duše]
Tak tohle jídlo jsem ochutnala u své švagrové a je to něco „EŇO-ŇUŇO“. Když jsem ho prvně uvařila doma, tak mí spolubydlící na to nejdříve hleděli s notnou dávkou nedůvěry, ale pak už jen dělali „chro-chro-chro“. Takže doporučuji zkusit, neboť příprava je velice jednoduchá a hlavně rychlá. No a ti, kteří si chtějí držet „tajli“, tak samozřejmě zvolí odlehčenou variantu smetany a s máslíčkem budou šetřit.
celý článek
|
|
JE LIBO BRAMBORÁČEK?
|
Rubrika: [nejen duše]
Slavnosti obžerství vrcholí, praktičtí lékaři se připravují na přesčasy, interny mají žně. Zdaleka ještě gargantuovské dny nekončí: ještě je před námi den chlebíčkový, ovarovo-čočkový, svátek obložených mís, hodiny lahůdkám a všemožným dalším neřestem věnované… Prostě Silvestr. Ale - což takhle dát si něco relativně obyčejného? Dejme tomu lahodný bramboráček?
celý článek
|
|
PERNÍČKY - PRO MAŘENKY I JENÍČKY
|
Rubrika: [nejen duše]
Procedura výroby perníkového těsta bývala dosti složitá. Již příprava na "záděl", jak se tehdy říkalo, byla obřadem. Perníkáři pečlivě vybírali mouku a koření pro různé druhy perníku. Těsto odpočívalo alespoň 6 týdnů, někdy půl roku i déle. Traduje se, že perníkář zadělal těsto, když se mu narodila dcera a pekl z něho, když se dcera vdávala. Ležením sice těsto získávalo na jakosti, ale za dobu ležení velice ztuhlo, takže se pak muselo vysekávat i sekerami. Jeho další zpracování (hnětení) byla práce velice obtížná a namáhavá.
celý článek
|
|
ZELÍ, ZELÍČKO, NALOŽENÝ MALIČKO...
|
Rubrika: [nejen duše]
Jarda zemědělec k nám dokutálel osm velkých hlávek zelí. Získala jsem několik receptů, jak s ním naložit. Čas běží a na naložení nebyl ještě čas, tak jsem vyzkoušela recept kolegyně z práce. Nic se u toho nevaří, jenom se naloží a chutná to výborně! Kyklop sice zelí nerad, ale naložila jsem celou pětilitrovku. Za čtyři dny jsem to zbouchala a dneska naložila další dvě lahve. Jednu dám mamce. Pěkně to nadýmá a pak..... tak ať nevoním sama :-))) Jdete do toho se mnou?
celý článek
|
|
ČÍNSKÉ NUDLE S KUŘECÍM MASEM
|
Rubrika: [nejen duše]
Čínské nudle jsou pokrmem s tisíciletou tradicí. Jak ostatně psali nedávno na idnes (převzali ze serveru BBC) - potvrdil to nález západočínských archeologů. Vykopali misku s těstovinami, které kdosi nedojedl asi patnáct století před narozením Buddhy. Což je důkaz, že se nudle jedly dříve v Číně než v jejich evropské domovině Itálii. Následující recept, který vám ráda předávám, mi poslala kamarádka Katka, a pokud si tyhle nudličky uděláte, věřím, že vám budou také chutnat.
celý článek
|
|
"ŠŤOUCHANCE" OD HOLANDSKÉ BARUNKY II.
|
Rubrika: [nejen duše]
Dnes budu v receptech na tema Stamppot pokracovat onim, ve kterem je soucasti KADERABEK, tedy tim, na ktery ceka Misa, alepochopitelne je i pro vsechny ostatni. Tak pokud se rozhodnete pro tenhle "stouchaci" dlabanecek a nemate patricnou zeleninu, muzete kaderabek klidne nahradit kapustou nebo kysanym zelim zelenym i cervenym, cervenou repou... Fantazii se meze nekladou.
celý článek
|
|