[CNW:Counter]
  www.kudl@nk@.cz   

O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé…
 
téma
manuál
poradna
tady a tam
úkol pro vás
MUDr. Kudlička
fauna a flora
nejen duše
zážitky
krásno
:-)))
 
FÓRA KUDLANKY
 
 
 
dopisy do poradny
dopisy do redakce
 
 
 

Kudl@nk@
domovská stránka

Kudl@nk@
do oblíbených

 
 
 
DOMŮ
 
ARCHIV
 
bloguje.cz
 
 
 
 
Nová kniha: Jsem fakt impotent?!
 
KUDLANKA.CZ, ISSN 1214-7826
Copyright (c) 2003-2004
Šéfredaktorka:
Mgr. Daniela Umlauf Goldwein
 
POMERANČOVÝ DŽEM
Rubrika: [nejen duše]

Nevím jak vy, ale tenhle džem mám nesmírně ráda. Jeho nahořklou chuť... Vždycky, když se náhle zlevní pomeranče, neodolám a pár skleniček si udělám. Vzpomínám, jak jsem asi před rokem zajásala, když jsem v jedné z delvit objevila zlevněné skleničky pomerančové lahody. Prostě – u nás zas tak oblíbený není. Manžel mi ho v NY kupuje a věřte, mohla bych ho jíst každý den.

celý článek
KAPUSTA - ZELENÉ ZDRAVÍ
Rubrika: [nejen duše]

Znáte kapustu? A jíte ji? Víte, že má vysoký obsah vitaminů a minerálů, velký obsah vitaminu C, betakaroten, niacin, pyridoxin, vitamin B, K, E, fosfor, vápník, železo a selen. Že snižuje hladinu cholesterolu, pozitivně ovlivňuje játra, střeva a žaludek? Že úspěšně pomáhá při ekzémech a kožních problémech, při pálení žáhy, příznivě ovlivňuje srdce, cév a imunitní systém? Je také nenásilným pomocníkem při zácpě a zmenšuje riziko rakoviny tlustého střeva.

celý článek
KOLÍNKO, KTERÉ NADCHNE KAŽDÉHO
Rubrika: [nejen duše]

Nejlepší kolínko je mladé, hezky rostlé – to vám potvrdí každý. Pochopitelně, že i prorostlé. Ať si kdo chce co chce říká, nějaké hubené, samá kost, to není ono... Kolínko, ještě lépe dvě kolínka, tedy zajistíme, domů k sobě dopravíme a pak si už jen s nimi užíváme nádherné chvilky. Samozřejmě, že záleží na předehře, respektive jejich kvalitní přípravě:

celý článek
PIVEČKO, PIVO...
Rubrika: [nejen duše]

Nejlepší buchty umí babička, nejlepší svíčkovou maminka a nejlepší pivo? No přece tatínek. Věřte, nevěřte, jsou rodiny, kde si opravdu něco takového mohou říct. A aby těch překvapení nebylo málo – myslíte, že k Moravě neodmyslitelně patří víno či slivovice? Omyl – jeden takový homebrewer, jak se také domácím vařičům piva říká, vás do svého pivovaru pozve se silným brněnským přízvukem.

celý článek
KUŘE NA PIVNÍ LÁHVI
Rubrika: [nejen duše]

Kuřátka teď příjemně polevila na ceně,syrová je nikdo nejí – tak proč si nad čtením o příšerné ptačí chřipce nepochutnat na absolutně neškodném pečeném lahodném dietním masíčku? Asi jste už někdy někde o tomto způsobu pečení četli nebo slyšeli, rozhodně za vyzkoušení to stojí – je to velice jednoduché (jak jinak, na Kudlance jsou jen jednoduché recepty)!

celý článek
SKOPOVÉ (NEBO VEPŘOVÉ) NA BYLINKÁCH
Rubrika: [nejen duše]

Na každé Velikonoce tradičně peču beránka z piškotového těsta, až jeden rok manžel nesměle nadhodil, že piškot je sice dobrej, ale neškodilo by upéct pořádnej kus masa a nejlíp tak skopovýho ... Nemám k tomuto druhu masa přílišnou důvěru pro jeho typický pach, ale asi jsem se málo bránila, protože další den se na stole objevil balíček se skopovou kýtou.

celý článek
KUŘE ...
Rubrika: [nejen duše]

Miluju jídlo. Jo. Jím ráda a fakt neznám nikoho, kdo by na otázku "Jíš rád?" odpověděl "Ne, nesnášim to, jim jenom proto, abych neumřel hlady." Odmalička miluju různá jídla, a je fuk, jestli jsou "hógo fógo" anebo normální či chudá. Faktem je, že jako malá jsem nebyla tlustá, jako velká jo. Asi to s timhle koníčkem bude dost souviset, ale co naděláš, jak říkával strýc Jarda: "suchejma dětma nezatopíš a vlhký blbě hořej." No já vim, je to hnusný a nelogický pořekadlo, ale já ne, to von! .-)))

celý článek
ČESKÉ ROHLÍKY A HOUSKY PODLE KANADSKÉHO RECEPTU
Rubrika: [nejen duše]

Je to pár dnů, co na Kudlance přítel Edward z kanadského Edmontonu " publikoval svůj dokonale vypracovaný návod na rohlíky." Nyní připsal ještě několik dobrých rad a triků „jak na to“, aby se všechno opravdu povedlo. A také jak na pletánky, české houstičky... O víkendu jsem je vyzkoušela. Z trouby rovnou do plátnem vyložené ošatky, nechala zchladnout a pak jen namazala máslem. Ty byly...

celý článek
GULÁŠ? GULÁME, GULÁTE...
Rubrika: [nejen duše]

Můj vztah ke guláši se vyvíjel stejně tak, jako přibejvaly jeho nejrůznější mutace. Jsem jeho nadšenou konzumentkou i kuchařkou, přestože jsem začla gulášem klasickým (hovězí kližka + cibule + paprika mletá sladká a další koření, to celé udušeno do bezvědomí a zahuštěno vodou, ve který rozkloktala máma mouku hladkou) a se svraštělym čelem a povytaženym hornim pyskem, tedy s výrazem odporu, jsem odkládala na kraj talíře všechno, co nebylo čistý maso, ale omáčka mi docela chutnala. Nejvíc s vařenými kolínky nebo jen tak s chlebem.

celý článek
PRAVÉ NEFALŠOVANÉ ROHLÍKY I S FOTONÁVODEM
Rubrika: [nejen duše]

Předkládám Vám recept na české rohlíky, který jsem pod dlouhém zkoušení uznal jako nejvíce se přibližující skutečným českým obyčejným rohlíkům. Recept je určen především pro krajany žijící mimo Českou republiku, v Kanadě a USA, ale také jinde ve světě. Nic však nebrání tomu, aby si rohlíky upekli i gurmáni v Česku. Tak se do toho dejte a dobrou chuť!


celý článek
SÁDLO – ČESKÁ KLASIKA
Rubrika: [nejen duše]

Kdo by kdy nejedl voňavý chlebíček, pomazaný sádlem, nahoře cibulku ... Také je báječná varianta s česnekem. Vzpomínám, jak jsem jednou v mládí uvízla s celou výpravou čtyři dny ve vypůjčené krkonošské chalupě, kam jsme jeli původně jen na lyžařský víkend. Nedělní ráno byla tma a když jsme chtěli vylézt ven, nešlo to – bylo zapadáno po střechu... Chalupa na samotě, mobily ještě nebyly a vzhledem k tomu, že jsme měli už jet domů, dali jsme dohromady jen minimum poživatin. Ale – v kumbálku, kde měl své věci správce, jsme objevili třílitrovku sádla...

celý článek
GRATINOVANÝ PÓREK
Rubrika: [nejen duše]

Zrovna teď jsem si přečetla jeden recept; řekla jsem si, že to může být dobré... A pak jsem to zkusila a uspěla - a proto ho nyní nabízím i vám - mohli byste také tu lahůdku ochutnat, co říkáte? Následující rozpočet je pro dva, ale záleží na vás, kolik toho sníte či kolik strávníků u stolu bude. Každopádně je to – zvláště nyní v zimě – velice zdravé jídlo. Výborné jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu.

celý článek
OCH, TEN JE SUPER....
Rubrika: [nejen duše]

Kudlanky a Kudlánci, jak tak čtu některé reakce, objevila jsem něco navýsost zajímavého, co by bylo škoda jen tak „zamést do dějin“ – Alička z Calgary se nedávno zmínila o něčem dokonalém, báječném, přímo opěvováníhodném. Myslím, že následující čtení bude pro mnohé z vás velkou inspirací – a následně důvodem k potěšení převelikému:-)))

celý článek
SEKANÉ ŘÍZKY V PIVNÍM TĚSTÍČKU
Rubrika: [nejen duše]

Pivečko je starodávný lidový alkoholický nápoj ze sladu a chmele. Dá se použít i k přípravě a ochucení četných pokrmů. Omáčkám a šťávám na maso pivo dodává výtečnou chuť a skvělý říz. Guláše, kotlety, roštěnky, plátky, závitky – všechno je to báječné. Pivo také zlepšuje konzistenci i chuť těst a těstíček pro smažené pokrmy. Následující předpis je pro čtyři osoby (nebo jednoho hodně hladového).

celý článek
ZELENINOVÁ LAHŮDKA
Rubrika: [nejen duše]

Tak tohle jídlo jsem ochutnala u své švagrové a je to něco „EŇO-ŇUŇO“. Když jsem ho prvně uvařila doma, tak mí spolubydlící na to nejdříve hleděli s notnou dávkou nedůvěry, ale pak už jen dělali „chro-chro-chro“. Takže doporučuji zkusit, neboť příprava je velice jednoduchá a hlavně rychlá. No a ti, kteří si chtějí držet „tajli“, tak samozřejmě zvolí odlehčenou variantu smetany a s máslíčkem budou šetřit.

celý článek
JE LIBO BRAMBORÁČEK?
Rubrika: [nejen duše]

Slavnosti obžerství vrcholí, praktičtí lékaři se připravují na přesčasy, interny mají žně. Zdaleka ještě gargantuovské dny nekončí: ještě je před námi den chlebíčkový, ovarovo-čočkový, svátek obložených mís, hodiny lahůdkám a všemožným dalším neřestem věnované… Prostě Silvestr. Ale - což takhle dát si něco relativně obyčejného? Dejme tomu lahodný bramboráček?

celý článek
PERNÍČKY - PRO MAŘENKY I JENÍČKY
Rubrika: [nejen duše]

Procedura výroby perníkového těsta bývala dosti složitá. Již příprava na "záděl", jak se tehdy říkalo, byla obřadem. Perníkáři pečlivě vybírali mouku a koření pro různé druhy perníku. Těsto odpočívalo alespoň 6 týdnů, někdy půl roku i déle. Traduje se, že perníkář zadělal těsto, když se mu narodila dcera a pekl z něho, když se dcera vdávala. Ležením sice těsto získávalo na jakosti, ale za dobu ležení velice ztuhlo, takže se pak muselo vysekávat i sekerami. Jeho další zpracování (hnětení) byla práce velice obtížná a namáhavá.

celý článek
ZELÍ, ZELÍČKO, NALOŽENÝ MALIČKO...
Rubrika: [nejen duše]

Jarda zemědělec k nám dokutálel osm velkých hlávek zelí. Získala jsem několik receptů, jak s ním naložit. Čas běží a na naložení nebyl ještě čas, tak jsem vyzkoušela recept kolegyně z práce. Nic se u toho nevaří, jenom se naloží a chutná to výborně! Kyklop sice zelí nerad, ale naložila jsem celou pětilitrovku. Za čtyři dny jsem to zbouchala a dneska naložila další dvě lahve. Jednu dám mamce. Pěkně to nadýmá a pak..... tak ať nevoním sama :-))) Jdete do toho se mnou?

celý článek
ČÍNSKÉ NUDLE S KUŘECÍM MASEM
Rubrika: [nejen duše]

Čínské nudle jsou pokrmem s tisíciletou tradicí. Jak ostatně psali nedávno na idnes (převzali ze serveru BBC) - potvrdil to nález západočínských archeologů. Vykopali misku s těstovinami, které kdosi nedojedl asi patnáct století před narozením Buddhy. Což je důkaz, že se nudle jedly dříve v Číně než v jejich evropské domovině Itálii. Následující recept, který vám ráda předávám, mi poslala kamarádka Katka, a pokud si tyhle nudličky uděláte, věřím, že vám budou také chutnat.

celý článek
"ŠŤOUCHANCE" OD HOLANDSKÉ BARUNKY II.
Rubrika: [nejen duše]

Dnes budu v receptech na tema Stamppot pokracovat onim, ve kterem je soucasti KADERABEK, tedy tim, na ktery ceka Misa, alepochopitelne je i pro vsechny ostatni. Tak pokud se rozhodnete pro tenhle "stouchaci" dlabanecek a nemate patricnou zeleninu, muzete kaderabek klidne nahradit kapustou nebo kysanym zelim zelenym i cervenym, cervenou repou... Fantazii se meze nekladou.

celý článek