www.kudl@nk@.cz |
O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé… |
---|
téma manuál poradna tady a tam úkol pro vás MUDr. Kudlička fauna a flora nejen duše zážitky krásno :-))) |
FÓRA KUDLANKY |
![]() |
dopisy do poradny |
dopisy do redakce |
![]() |
Kudl@nk@ |
DOMŮ |
ARCHIV |
![]() |
![]() |
KUDLANKA.CZ, ISSN 1214-7826 |
Copyright (c) 2003-2004 |
Šéfredaktorka: Mgr. Daniela Umlauf Goldwein |
PIVEČKO, PIVO... |
Rubrika: [nejen duše]![]()
Jmenuje se Svatopluk Strava a svůj pivovar si vybudoval ve rodinném domku v Blučině nedaleko Brna. Místo prádelny je vařírna, chladicí zařízení a slad — ten má ve stodole. Své pivo také prodává ve stylové restauraci, a tak můžete ochutnat světlou dvanáctku Xaver, polotmavé patnáctistupňové pivo František a dokonce i tmavou osmnáctku Oldřich. A jak se k vaření piva vlastně dostal? Kdesi na půdě našel starý recept po babičce. Tento produkt se pít prý nedal, nicméně semínko už bylo zaseto a postupně se dopracoval až k pivu kvality, která je velmi dobře hodnocena i odborníky. Dalším takovým nadšencem je Petr Hošek z Hradce Králové, který je zároveň nejdéle podomácku vařícím Čechem. I on začínal jako ryzí amatér metodou pokus – omyl, až se nakonec propracoval k opravdu špičkovému pivu. Pokud někde - nejspíše u sběratelů - narazíte na neobvyklé etikety s názvy jako Stoják, Bard či Jonáš a nebude na nich chybět obrázek antény, pak vězte, že máte v rukách produkt právě Petra Hoška, který se jinak živí instalací antén. Zdálo by se, že domácí vaření piva v Česku může být tak trochu nošením dříví do lesa, ale pravdou je, že se v posledních letech u nás začalo rozmáhat a dnes se mu věnuje několik stovek lidí. Tak co, pánové, chcete také nejlepší maminčinu svíčkovou zapít svým vlastním pivem? Pokud byste se chtěli vydat tou nejjednodušší cestou, tak kromě trpělivé manželky, plotny a pár velkých hrnců k tomu potřebujete pivní extrakt – cosi jako pivo v prášku. Ten se rozpustí, uvaří a nechá zkvasit. Že to není ono? Pak pro vás pan Hošek má jinou nabídku – základní ingredience – kvasnice, slad a chmel, což si opatříte ve specializované prodejně a celé jedno „štěně“ piva si uvaříte podle následujícího receptu: Ingredience Návod Do 50 litrů vlažné (35 stupňů Celsia) vody nasypeme slad, rozmícháme a pomalu zvyšujeme teplotu až na 72 stupňů, tu pak udržujeme asi 15 minut. Pak zvýšíme do bodu varu. Vaříme 5-10 min. Scedíme, čímž oddělíme mláto od sladiny. Do sladiny natřikrát přidáme chmel (na začátku, uprostřed vaření a pět minut před koncem chmelovaru). "Chmelovar" trvá min. 90 minut, pak necháme 20 minut odpočinout. Vznikne mladina, kterou zchladíme na 8 stupňů, přidáme kvasnice, pročeřením okysličíme. Do druhého dne se na povrchu vytvoří pěna, tzv. deka. Po 5 až 6 dnech se deka začíná propadat. Pak pivo stočíme do uzavíratelných nádob (KEG sud, PET láhev) a uložíme do chladu 2 až 5 stupňů Celsia, kde je necháme nejméně 21 dní zrát. Co zbývá dodat? Snad jen: dej Bůh štěstí a – na zdraví! P.S. Neodolám, abych se nezamyslela nad názvy piv — taková osmnáctka — dovedu si spíš představit nějakou Jůlinku, nebo Agátu... Proč ta diskriminace ženských jmen? Nebo snad někdo znáte nějaké pivo s jménem něžného pohlaví? :-)))daniela@kudlanka.cz |
Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat nevhodné a vulgární příspěvky Komentáře
vím - tedy říkala mi dcera, (Kudlanka - Mail - WWW) 24.05.2006, 02:15:34
že se to dá "v pytlíkách" normálně koupit, oni si fakt taky doma vařej pivo :-))) Zeptám se ti!
(kiwi - Mail - WWW) 24.05.2006, 02:17:31
koukám, že neponocuju sama... A dala bych si skleničku, dala :-D
Dani (Ceskymo - Mail - WWW) 24.05.2006, 02:48:58
diky, ja myslela ty opravdovy prisady, v pytlikach to tu maj (jako vsecko)...
Kiwi - tak si dej se mnou, sehnala jsem Ferneta a tak ho tu ted cucam s tonikem a ledem...no, je to taky horky jako to pivo :))
To je tedy den, (Wendy - Mail - WWW) 24.05.2006, 06:44:02
my jsme na oslavě narozenin taky pili bavoráka. No, všichni máme své dny.
Zkusila jsem vařit ledacos, ale na pivo asi budeme chodit stále ke Kocourovi...
Kamarad si taky vari... (Johanka - Mail - WWW) 24.05.2006, 08:22:47
...akorat to chladi teda zatim v lednici :) a vzdycky akorat nareportuje, ze se mu ty kvasinky nerozjely nebo prilis brzo pochcipaly nebo tak. Ale obcas z toho uz i dostal nejakej vysledek, nicmene neochutnavala jsem :)
Daní, (Ája - Mail - WWW) 24.05.2006, 09:00:08
ty názvy, to je přece jasné! Copak by některá manželka pustila svýho mužíčka na osumnáctku Jůlinku? :-)))))
13 hlavních důvodů, proč je lahev piva lepší než žena (žížalka Amálka - Mail - WWW) 24.05.2006, 10:49:08
1. Láhev piva je vždy k dispozici 2. Láhev piva nikdy nebolí hlava 3. Láhev piva je stále vlhká 4. Láhev piva nikdy nežárlí na předchozí ani příští láhev piva 5. Jsi vždy první kdo otevírá svou láhev piva 6. Láhev piva tě nebrzdí v rozletu 7. Láhev piva ti dává svobodu 8. Láhev piva nikdy neprotestuje, když si pozveš kamarády 9. Láhev piva nemá "svoje dny" 10. Láhev piva stojí max. 20 korun za kus (nízké pořizovací a udržovací náklady) 11. Použitou láhev piva můžeš postavit do kouta nebo vrátit 12. Láhev piva je lepší, čím je chladnější 13. Láhev piva neblokuje koupelnu
Asi to taky zkusim, (Lenkynka - Mail - WWW) 24.05.2006, 17:56:36
kdyz uz se mi housticky a rohlicky nepovedly (ale fakt jsem se snazila).
Lenkynko (Ceskymo - Mail - WWW) 25.05.2006, 06:22:22
nevzdavej se, ja s pecivem bojovala nekolik let, az jsem si koupila masinu, co mi to testo presne vykyne, a od ty doby se mi dari. Takze tam je nejakej trik v kynuti - teplo, mnozstvi kvasnic, delka? Ale ted me zaujalo to pivo - a to ho ani nepiju :))
Holky (Bara - Mail - WWW) 26.05.2006, 11:52:14
A zkousely jste chleba a rohliky od Alenky z Yukonu? Nekde pospatku je od ni recept a pak jeste od nejakeho pana, myslim z Ameriky. Juknete se na to.
Ceskymo o te masine na chleba jsem uvazovala, ale bydlim ve meste a vyber chleba je momentalne tak velky, dokonce jsem objevila krupavy nemecky chleb (ten je jako nas cesky) tak jsem tuhle myslenku zavrhla. Ale spousta mych kamaradek to i presto praktikuje. Nemuzou si vynachvalit, ze kdyz se rano probudi, uvita je vune cerstveho chleba a pak labuznici. Vecer daji do masiny veskere ingredience, nastavi program a cas kdy chteji zacit snidat, jdou klidne spat a rano pohoda a krupava kurcicka. Tady v Holandsku je momentalne raze pect domaci chleba. Dokonce jsem videla v obchodech namichane ruzne druhy chlebovych smesi. Treba me to take jeste dostane, kdo vi?
Pečení chleba se stalo doménou "počítačologů" :-))) (kudlanka - Mail - WWW) 26.05.2006, 12:42:01
děvčata, objevila jsem na netu neskutečné množství stránek, kde si kluci všeho věku navzájem sdělují nejrozličnější varianty ingrediencí, stylů pečení, triků a podobně :))
Prostě - když to veme do ruky chlap :-))))
Neco na tom bude. (Bara - Mail - WWW) 26.05.2006, 13:09:32
Ti svetoznami, prosluli kuchari jsou vetsinou chlapi. Mozna ze jsou v kuchareni odvaznejsi, progresivnejsi, co ja vim. Kazdopadne je to krasny konicek a pro koho se to stane zamestnani, jeste lepsi.
Holky ja musim jit uz konecne neco delat, od rana tu sedim, procitam ceske noviny, kudlim a vsechna prace na me ceka. To bude asi pocasim. Uz v noci zacalo prset a porad prsi, spis leje, je sedo, smutno. Proste konec kvetna se vubec nevyvedl. Bojim se Medarda.
Baro (Ceskymo - Mail - WWW) 29.05.2006, 10:59:13
nevzdavej se, poslu ti tam kus horka! :))
A s tou masinkou chlebovou - ja tam ted uz to testo jenom kynu, pak to vyklopim a nadelam si dobry housky a rohliky a tak.... Mimochodem, na housky, aby mely ten spravnej "tlustej prostredek", je trik je zacit spletat prave od toho prostredku... |
A Dani, az se tu tim pivem proslavim, dam tomu jmeno Kudla! :))))))))))))