www.kudl@nk@.cz |
O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé… |
---|
téma manuál poradna tady a tam úkol pro vás MUDr. Kudlička fauna a flora nejen duše zážitky krásno :-))) |
FÓRA KUDLANKY |
dopisy do poradny |
dopisy do redakce |
Kudl@nk@ |
DOMŮ |
ARCHIV |
KUDLANKA.CZ, ISSN 1214-7826 |
Copyright (c) 2003-2004 |
Šéfredaktorka: Mgr. Daniela Umlauf Goldwein |
ZELENINOVÁ LAHŮDKA |
Rubrika: [nejen duše] Tak tohle jídlo jsem ochutnala u své švagrové a je to něco „EŇO-ŇUŇO“. Když jsem ho prvně uvařila doma, tak mí spolubydlící na to nejdříve hleděli s notnou dávkou nedůvěry, ale pak už jen dělali „chro-chro-chro“. Takže doporučuji zkusit, neboť příprava je velice jednoduchá a hlavně rychlá. No a ti, kteří si chtějí držet „tajli“, tak samozřejmě zvolí odlehčenou variantu smetany a s máslíčkem budou šetřit.
Zelenina ve smetanovém hávu
Ingredience: sáček mražené zeleniny (hrášek, kukuřice, mrkev, červ.paprika), menší cibule, zakysaná smetana (1 kelímek),1 rovná lžička Solamylu nebo Maizeny, sůl, pepř, cukr, citronová šťáva, máslo Postup:
Mraženou zeleninu podusíme doměkka a osolíme. Zvlášť na másle zpěníme jemně pokrájenou cibulku, do které vmícháme smetanu s rozšlehanou lžičkou škrobu, a povaříme. Lze použít i sladkou smetanu okyselenou citronovou šťávou. Vzniklou omáčku promícháme se zeleninou, lehce opepříme, přisladíme asi lžičkou cukru, případně můžeme i přikyselit citronem (dle každého chuťových potřeb). Podáváme jako přílohu, výborně se hodí například k pečenému kuřeti s bramborem. U nás (rozuměj — na Vysočině) se říká: „Nechte si čvachtat v rypáku!“
Míša z Humplu :-)))
|
Kaderavek s kurciclou - pro 4 osoby
1 cibule - na kosticky
300g klobasy - na platky nebo kosticky
300g narezany kaderavek
3 vejce
3 brambory
3 dl slehacky
olej, sul, pepr
Na oleji zesklovatime cibuli, pridame narezany kaderavek, promichame, prilijeme asi decilitr vody, dale klobasu, prikryjeme poklici a 10-15 minut dusime.
Brambory nastrouhame na hrubem struhadle, vejce rozkvedlame se slehackou, ochutime soli a peprem.
Kaderavek prendame do vymasteneho pekacku na to rozprostreme smes z brambor. Prikryjeme alobalem a dame do trouby. Asi po 20 minutach odstranime alobal a jeste asi 15 minut dopekame, aby vznikla na povrchu kurcicka. Hned servirujeme.
Miso, kaderavek musi byt dobre uvareny, jinak neni dobry, ja jsem tenhle recept objevila dnes v novinach. Nemam vyzkouseno, ale to je pro milovniky kaderavku. Dobrou chut.
Ja osobne ho delam jen smichany a rozstuchany s brambory, dochuceny masovym sosem a klobasou.