[CNW:Counter]
  www.kudl@nk@.cz   

O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé…
 
téma
manuál
poradna
tady a tam
úkol pro vás
MUDr. Kudlička
fauna a flora
nejen duše
zážitky
krásno
:-)))
 
FÓRA KUDLANKY
 
 
 
dopisy do poradny
dopisy do redakce
 
 
 

Kudl@nk@
domovská stránka

Kudl@nk@
do oblíbených

 
 
 
DOMŮ
 
ARCHIV
 
bloguje.cz
 
 
 
 
Nová kniha: Jsem fakt impotent?!
 
KUDLANKA.CZ, ISSN 1214-7826
Copyright (c) 2003-2004
Šéfredaktorka:
Mgr. Daniela Umlauf Goldwein
 
POMERANČOVÝ DŽEM
Rubrika: [nejen duše]

Nevím jak vy, ale tenhle džem mám nesmírně ráda. Jeho nahořklou chuť... Vždycky, když se náhle zlevní pomeranče, neodolám a pár skleniček si udělám. Vzpomínám, jak jsem asi před rokem zajásala, když jsem v jedné z delvit objevila zlevněné skleničky pomerančové lahody. Prostě – u nás zas tak oblíbený není. Manžel mi ho v NY kupuje a věřte, mohla bych ho jíst každý den.

 


”POMERANČOVÝ DŽEM


Ingredience:
cca 1 kg už čistých dílků (tj. 8 — 10  pomerančů)
1 Gelfix Super

350 g krupicového cukru

Příprava:
Pomeranče pořádně omyjeme – nejlépe kartáčkem a dáme do mísy s vodou; tak, aby byly vodou zakryty. Necháme nejlépe přes noc v chladnu. Pak ovoce vyjmeme, a opatrně, jen tu oranžovou vrchní kůru, ostrouháme hrubším struhadlem na talíř. Bílou dužinu pořádně oloupeme, vyloupeme jednotlivé dílky a odstraníme z nich pokud možno i všechny blanky, ve kterých dílky jsou. A samozřejmě, nenechte tam ani jedno zrníčko.

Pak pomeranče nakrájejte nadrobno a dejte spolu s ostrouhanou kůrou vařit. Stačí jen tak pobublávat. Když je rozvařeno, asi tak po půl hodině, odstavíme. Předtím jsme si už smíchali cukr s gelfixem. Teď ho vmíchejte do rozvaru, pořádně, ať nemáte žádný cucek, a pak znovu kamna zapněte a za stálého míchání rychle přiveďte do varu. Minutku – a je hotovo. Odstavit, naplnit připravené sklenice, otřít opatrně okraje, zavíčkovat (nejlépe šroubovací víčka) a otočit dnem vzhůru. Nechte alespoň 10 minut. Pak otočit zpět, nechat vychladnout – a je hotovo!!!


Dobrou chuť přeje daniela@kudlanka.cz


 



Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat nevhodné a vulgární příspěvky

Komentáře

(anina - Mail - WWW) 30.06.2006, 08:43:24
taky ho mám ráda, ale ještě jsem to nezkoušela si ho sama udělat. Díky za receptík, zkusím to, vypadá to docela lehce.

Pomerančový džem (Míša - Mail - WWW) 30.06.2006, 09:10:47
jsem si jkdysi dávno koupila (tady v ČR) a vyhodila, protože byl odporně hořký. Pak byla jednou dcera v Anglii a pochvalovala si, jak tam k snídani dostávali toasty s máslem a lahodným pomerančovým džemem. Nějaký si tam koupila a byl opravdu vynikající. Od té doby mi jej vozí brácha z US a je fakt skvělý. Taky bych ho mohla jíst každý den, ale ty kalorie - ty kalorie!! :-)) I když samozřejmě existují i varianty light. A když jsme u toho dovážení pochutin z US /viď, Daní :-))/, tak tam mají ještě vynikající pálivou omáčku na jejich specialitu ďábelská kuřecí křidýlka, k tomu neodmyslitelný blue cheese, skvělá marinovaná žebra na grilování(ty mi vozí ve vakuovém obalu), marinády na masa vůbec a taky čokoládové bonbóny s burákovým máslem a ..... Uff, ještě že nežiju v Americe, já bych fakt měla 200 kilo!

(Kamila - Mail - WWW) 30.06.2006, 09:12:26
dají se v Čechách koupit chemicky neošetřené pomeranče? Asi těžko co...

Kalorie :) (Kamila - Mail - WWW) 30.06.2006, 09:27:17
zjistila jsem, že spousta dženů se dá udělat jen s Gelfixem a bez cukru - teďka o víkendu jsem ho dělala z třešní a je mňam a šíleně dietní (taky jsem ho ve špajzu uschovala, aby mi na něj nikdo nechodil). Ale pomerančovej se asi přisladit musí...

Kamí, a co teprve višňovej džem! (Míša - Mail - WWW) 30.06.2006, 10:09:20
Ten je taky MŇAM - přímo balada! :-) Ale u něj by to bez cukru nešlo. Čím víc - tím líp. Ach joo...

(daniela - Mail - WWW) 30.06.2006, 10:50:04
ale vono na kilo čistýho ovoce 350 g cukru zase tak moc není... já si tam dávám tý kůry o trochu míň, ale přidávám zase někdy i grapefruity.. ono si na to člověk musí zvyknout.
To máte jako s Fernetem :-)))
taky asi každýmu hned nechutná ...

Nojo (Kamila - Mail - WWW) 30.06.2006, 10:51:32
není, když jsi umírněná osoba :) - když sežereš skleničku na posezení jako já, tak je :)))

Míšo!!! to je podraz, ještě mi to připomínat :-))) (daniela - Mail - WWW) 30.06.2006, 11:03:32
a to si představte, že tam mají džusy, čerstvé, dřeňové, lžíce v tom stojí.. a ta lahoda... (a ta šílená dávka kalorií!), báječný francouzský sejrečky, nejen \"blůčíz\", na ulici si koupíš čerstvě vymačkanou papáju (velkej žlutej litrovej kyblík). Zajímavý je, že maso tam má úplně jinou chuť, je křehčí a šťavnatější, zase to český je takový \"masovější, chutnější\". Ale - to je tak vše...
dorty, sladkosti, bonbony - to tam je hnusný, kam se hrabou na naše laskonky, větrníky, punčáky.. Manžel hned po příjezdu do Čech \"startuje\" po obchodech: na držkovou, o které pak bude \"tam\" všem básnit, na český pivečko, na který nedá dopustit a pak přinese velkou škatuli dortů, zbožně se na ně dívá, pak si dva sní, zbytek dá do lednice a já ho pak proklínám: protože zbytek sním já :-)))
Ale toho už bohdá nebude, protože bych pak musela chodit do dveří naštorc a jednou bych vstala s židlí na zadku :-)))(Jako kdysi Helena R. u mě na návštěvě)
No nic, z toho všeho mého povídání určitě čiší mé současné hubnoucí vidiny...

Citrusu se bojim, (Johanka - Mail - WWW) 30.06.2006, 11:27:15
kvuli ty kure, ale na dzem jste me nalakal[i/y]. Z ceho vseho se da jeste delat? :) A stejnym zpusobem, se stejnym pomerem surovin? Jak se to pak mam skladovat a jak dlouho to vydrzi?

Dik :)

aha tak nejen já teď dělám džemy (Inka - Mail - WWW) 30.06.2006, 11:27:49
a sirupy, ráno jsem vstávala v 5 hodin, abych sirupy jahodový a rybízový nalahvovala, večer totiž nebudu mít čas. O víkendu mě čeká meruňková, třešňová a borůvková marmeláda, tu manžel obzvášť zbožňuje. Ve Francii mě to maso taky připadá jiný, takový šťavnatější a ty sýýýry....áaach, křupavé bagety...ale dorty jsou tam super. Taky je tam úplně jiná mouka, nedají se tam udělat knedlíky. Tady je zas super pivo, miluju naše dortíky kokosku nebo koňakovou špičku. Dnes si zase jedu pro kýbl mléka na farmu, je sunarové kvality, ráno je tam 3 cm tlustá smetana, já snad ani zhubnout nemůžu, už přibírám jen na to teď myslím.

Johanko, napiš, co bys potřebovala - (daniela - Mail - WWW) 30.06.2006, 11:37:04
nebo spíš jaký ovoce máš možnost sehnat - určitě ti recept dáme...
Já osobně mimo těch pomerančů teď neseženu nic, zahrádku nemám, a co sedím u počítače, tak ani nikam do trhu nechodím :-(((
Ale když byly děti malé,tak jsem konkurovala Frutě :-)

Inko :-) (Míša - Mail - WWW) 30.06.2006, 11:48:52
MY, co buď pořád jíme, nebo o jídle pořád mluvíme, či na něj aspoň myslíme - tak MY už v životě nikdá nezhubneme :-)))

Jo, když byly děti malé, také jsem si hrála na Frutu Olomouc. Teď už mě to tolik nebere, ale zase mamka už je v důchodu, tak mě zásobuje. Akorát okurky, houby, fazolky, květák a řepu si zavařuju sama, k tomu nikoho nepustím :-)

Danielo dik, (Johanka - Mail - WWW) 30.06.2006, 11:54:14
uz jsem si neco vygooglila :) Takze by me akorat zajimalo, jestli to jako fakt vydrzi :) - je tenhle postup ekvivalentni zavarovani?


Inko, (Johanka - Mail - WWW) 30.06.2006, 11:56:23
nechces nam prozradit, co je to za farmu? :)

fuj (wendy - Mail - WWW) 30.06.2006, 12:11:26
pomerančový džem je rozblemcaný hnus, nikdy bych ho papat nemohla. Raděj mám čokoládu a šlehačku.

fuj (NČ. - Mail - WWW) 30.06.2006, 12:11:57
pomerančový džem je rozblemcaný hnus, nikdy bych ho papat nemohla. Raděj mám čokoládu a šlehačku.

OK ( - Mail - WWW) 30.06.2006, 14:23:58


Johanko, (Inka - Mail - WWW) 30.06.2006, 15:26:03
máš ráda tlustý mlíčko??? Je to farma kousínek za Prahou, můžu Tě tam vzít když si budeš chtít brát mlíčko. Má sunarovou kvalitu. Kravičky jsou celý den venku na pastvě i telátka žijou venku. Jsou to moji přátelé už čtvrt století. A s těmi džemy si hlavu moc nelámu, na 1 litr rozvařeného ovoce dám 3/4 - 1kg cukru a půlku citronu, horké do sklenic, zavřít a zatáhnou se sami, jak chladnou. Vydrží dokud je nesníš, nebo když jsou špatně zatažené, tak se pokazí, ale to je jen malé procentíčko.

Inko (Kamila - Mail - WWW) 30.06.2006, 15:32:08
taky prosím prosím kontakt na tu farmu!

Pozor!!! (Alicka - Mail - WWW) 30.06.2006, 15:48:22
Na Grapefruity!!!!! Lide kteri berou prasky na vysoky tlak (ja jsem jeden z nich) NORVASC nebo AMLODIPINE BESYLATE by nemeli jist toto ovoce ani pit grapefruitovy juice. (V lekarne to mam i nalepene na tech praskach abych se tomuto ovoci vyhybala) Jeden teenager dokonce i zemrel. Davejte proto prosim pozor!!

Inko - z toho by byly jogurty... (daniela - Mail - WWW) 30.06.2006, 16:07:11
prosím tě, ozvi se mi!

Inko, (Johanka - Mail - WWW) 30.06.2006, 18:53:03
jeee, to by bylo skvely! My si delame taky vlastni kefir, jogurt (uz dlouho uvazuju, ze zkusim syr, ale mysim nekde sehnat syridlo..) a z poctivyho mlicka, to by bylo zuzo!!! A tu sunarovou kvalitu mozna ocenim v blizke dobe ;)

Napis mi prosim na mail (johanka@ucw.cz), diky!

jo holky, dělám jogurty i kefíry (Inka - Mail - WWW) 01.07.2006, 10:01:42
a ten sýr chci taky zkusit, siřidlo už mám recept taky, ale jen jeden, jeslti máte někdo nějaký jiný, ráda se podělím, dojdu se Ti Johanko mrknout na tu adresu jestli je na tom siřidle, je to někde na Praze 6, no když tak Ti to dodatečně zjistím. Zbytek Ti pošlu na mejlík. Dám sem i svůj mejlík pro Kamilu.

Jo holky (a kluci), (Johanka - Mail - WWW) 01.07.2006, 12:18:48
nechcete nekdo kefirovou houbu? Takova potvora, co se strci do mlika a vyrobi z nej kefir, lze neomezene recyklovat, my uz ji mame rok. A prave se nam furt mnozi, jak ji dobre krmime :), tak ji musim prubezne bud rozdavat, nebo jist :))

Jinak me teda kefir na chut az tak nebere (jsem na sladky :)), ale od jisty doby nejsem schopna pozrit samotny mliko (zvlast tucnejsi, nedejboze smetanu), i kdyz mi moc chutna - ale se mi z toho vzdycky desne blbe :(, takze jsem odkazana na tyhle derivaty :)

Jinak s tim s[yi]ridlem, to je super, to se tesim! Recept zadny nemam, rikala jsem si, ze bych to zkusila tak \"od oka\" :) podle toho, co jsem cetla v knize o syrech (zahrat mliko, vrazit syridlo, nechat odkapat, ja uz nevim, jak to tam bylo :)) Neco ve stylu brynzy urcite musi jit v domacich podminkach zvladnout, kdyz to zvladnout bacove na Slovensku :) (akorat ze primo brynza asi ne, ta je predopkladam aspon castecne z ovciho mlika, ktery nemam :))

(Kamila - Mail - WWW) 01.07.2006, 18:20:04
Inko, diky predem :)
Johanko, potvoru bych brala, prijdes na sraz s pytlem hub? :))))

Kamilo, (Johanka - Mail - WWW) 01.07.2006, 21:40:37
jasne :) no se to teda musi transpotovat ve vode/mliku, tak musim splasit nejaky sklenicky :)

Dortiky v USA (Alena - Mail - WWW) 01.07.2006, 22:27:57
Kudlanko,
jestli ti chybi dobre zakusky - zastav se indicke prodejne v \"sladke sekci\"...nejsou sice podobne tem ceskym, ale jsou zatracene dobre. Je to po tech nasich ceskych to nejlepsi sladke pokuseni na svete...ach jo.
Ja se ted tomu vyhybam jako cert svecene - ale nekdy neodolam a stoji to za hrich.


Kdyz je blba mouka na knedliky, (Ceskymo - Mail - WWW) 02.07.2006, 03:48:44
tak micham asi tak pul na pul krupici s normalni moukou (no, teda spis vic ty krupice) a knedle jsou jak od babicky :))

Adresa na syridla: Milcom, Ke Dvoru 12a, Praha 6. Byla jsem tam jenom jednou, tak uz jsem zapomnela presne, kudy tam...
Ale opravdovej sejra se mi nikdy nepovedl, vzdycky jenom tvaroh - asi neco delam blbe... Nevite nekdo, jak na to? Jestli jo, tak tady je adresa: ceskymo@earthlink.net. Diky!!!!!!

Ukrajinci maji specialni zpusob delani syru: seberou \"klag\", coz je povlak vnitrni steny streva malyho jehnete, dokud jeste nedlabe travu, ale jenom mamino mlicko. To pak ususej a uskladni klidne i nekolik let nekde na pude nebo tak... Staci prej na spicku noze, opravdu malinko, do mlika a je z toho sejra. Ale nemam vyzkouseny, prodavam jak jsem koupila :))

Johanko, jak se udela takova kefirova houba? Nebo se to musi koupit? (Na sraz to mam, bohuzel, trochu z ruky)

Milcom (Kamila - Mail - WWW) 02.07.2006, 08:39:47
Tak jsem nasla stranky: http://www.milcom-as.cz/ urcite se tam vydam a treba budou mit i nejaky \"manualy\", pak bych se ti, Ceskymo, odvdecila za kontakt :)

odkazy na pár receptůch :-))) (Daniela - Mail - WWW) 02.07.2006, 11:26:37
KNEDLÍKOVÉ MÁMENÍ - to tu přímo prováděl Michal Málek, který vlastní hlavou vymyslel báječné \"vlněné knedlíky\" - http://www.grilovani.org/vsechno/priloh72.htm - je to někde na kudlance, ale já to prostě nenašla :-)))
a tohle je už jejich vylepšení: http://www.apetitonline.cz/recepty_ctenaru/14/houskove_knedliky_z_mikrovlnky.html
A tohle je recept od téhož Michala (říkal si Drobek), ale tentokráte na bramborové knedle: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=16790


Ceskymo, (Johanka - Mail - WWW) 02.07.2006, 11:51:19
nevim o tom, ze by se to dalo vyrobit, jsou to proste zivy kefirovy kvasinky a kolujou mezi lidma ;)

Daj se taky koupit kvasinky v pytliku, ty ale nelze recyklovat vecne, jen parkrat, ja to nezkousela, nevim, jak se to pouziva.

Za syridlo diky!

Tak koukam... (Johanka - Mail - WWW) 02.07.2006, 14:38:25
...na ten Milcom a tam maj teda veci, ze si nejsem jista, co z toho vlastne chci :) Co je to matecny zakys? Mam 2000 litru mleka? :)

No je fakt, ze kamarad, co si doma vari pivo, taky vzdycky nekde vyzebra hrst kvasinek, co jsou jinak po kilech/tunach/nevimjakymmnozstvi :)

Kamilo, nechces se tam vypravit kolektivne, ja se bojim, ze koupim nejakou blbost :)

Johanko (Kamila - Mail - WWW) 02.07.2006, 17:47:28
co blázníš? :))) koukalas na produkty pro domácí výrobu? Asi ne :) protože tam se píše o 1 až 15 litrech, ne víc :) jinak tam klidně pojedu s tebou, ale přiznávám narovinu, že o tom vůbec nic nevím, jen mě to děsně láká! Jo - pro nepražáky - zasílají!

Vařila maminka (Lidka - Mail - WWW) 02.07.2006, 18:35:58
kašičku, na plynovým sporáčku, a nám nic nedala.
Tohle si včera prozpěvolaly ty moje obludy nenažraný :))) (jinak moje roztomilá děťátka), když jsem začala kuchtit pomerančovou marmeládu. A když už jsem byla v tom, udělala jsem i jahodovou a třešňovou - a kluci nasávali vůně a škemronili, ať jim aspoň na špičku lžičky nechám ochutnat, ať si můžou hrnec vylízat, a pak když jsem marmelády zavíčkovala, prohlásili, že jdou volat na linku důvěry, protože je doma neustále týrám nějakými vůněmi a sníst že to nesmí.

Kamilo, (Johanka - Mail - WWW) 02.07.2006, 19:49:02
no jo - voni tu domaci vyrobu pisou pod \"zavodem Tabor\", a ten jsem si neprohlizela :) Tak nevim, jestli nam to v Praze daj taky, nebo ne :)

Tak ja jsem zpatky z vyletu, tak se musim hned pripojit. (Bara - Mail - WWW) 02.07.2006, 20:13:53
Johanko, ja bych tu kefirovou houbu moc chtela, tady v NL kefir neni pouze neco jako podmasli. jde to take z mleka pasterizovaneho? Asi ne, ze? Jo a ta syrova, tvarohova kultura se dela z telecich zaludku - kasein (casein).
Jinak pomerancovy dzem i marmelada jsou uzasny. Ty anglicky mi az zas tak moc nechutnaji, je to jen zele, ale objevila jsem v obchode chutnejsi. Jinak jsem nedavno koupila dzem z rebarbory, obavala jsem se ze bude kysely, tedy preslazeny, ale opak je pravdou, je strasne dobry, doporucuji.

( - Mail - WWW) 02.07.2006, 20:18:53
Chci jeste dodat, burakove maslo, u nas rikame pindakaas, jsem videla v Tescu ve specialnim oddeleni, to musite uz najit. Je to mala asi 200g sklenicka, pripadalo mi to dost drahe v porovnani s nasi cenou.

Teda lidi, tady je UPLNE FSECHNO!!! (Ceskymo - Mail - WWW) 02.07.2006, 22:20:50
http://jaknato.webpark.cz/INPUT/BasicRec.html

Podivejte se tam, kompletni navody na vyrobu syru (doma) a psany jak pro blby, i ja pochopila...:)) Je tam \"Zakladni recept na syr z 20 l. mleka\", uz mam zakys hotovej, tak ted jdu na to!

Kamilo: adresu jsem napsala nahore, tak tady je jeste jednou: ceskymo@earthlink.net

Johanko: dik za informaci o ty kefirovy hoube, budu se pidit dal. A v tom Milcomu jsou moc fajn zensky, taky jsem koukala jak puk, kdyz jsem tam byla, ale poradily, vysvetlily...i navodovej letacek pridaly...
..jenze jsem nevedela, ze se to na tvrdej sejra musi cely zahrat a slisovat, to jsem se docetla az ted na tom jaknato...

Dani: diky, zkusim ty knedle z mikrovlnky?!?

Baro, (Johanka - Mail - WWW) 03.07.2006, 00:17:12
jestli budes tady, tak Ti kefirinky klidne dam, akorat na to musim (stejne jako pro ostatni :)) vystrachat nejakou sklenicku, a pak se nesmej nechat moc dlouho \"hladovet\" :).

Asi budu muset vypracovat \"poradnik\" ;) - ony se domnozujou tak postupne, tak nejdriv dam nekomu, pak necham chov, aby se vzpamatoval :), pak zas nekomu jinemu, nicmene Ty jako zahranicni budes mit samozrejme prednost :)

Jinak z pasterovaneho mleka to samozrejme jde, ja ani jine nemam, proste normalni mliko co se koupi v obchode :) (trvanlivy jsem nezkousela a asi ani nechci). Dneska jsem ho udelala z plnotucnyho BIO a je to super, ale bezne delame z normalniho polotucnyho a je to taky dobry.

Ceskymo, (Johanka - Mail - WWW) 03.07.2006, 00:23:28
to je uzasna sajta! :) Ze bych si troufla na tvrdej syr, to jsem ani nikdy nedoufala, ale je skvely, co tam vsechno je, snim o domaci mozzarelle! (I kdyz teda asi nebude prava buvoli, to snad nebude tak vadit :)) Ale bohate by mi stacilo, kdyby se mi povedla nejaka mazanina typu luciny nebo zerve :)

Johanko, (Ceskymo - Mail - WWW) 03.07.2006, 05:17:54
prave jsem to vsechno dala do doma vyrobenyho \"lisu\" a asi tak za mesic ti muzu dat vedet, jak to dopadlo - pokud se to tedy nezkazi (nebo nesezere) driv :)))
Jenom tam jak pisou, ze se to ma dat do toho lisu teply, tak mi to samozrejme vystydlo, nez to prekapalo, takze jsem pak znovu dohrejvala (puzivaje ceskyho lekarskyho teplomeru:), snad to nebude vadit???

No a tu mozzarelu chci zkusit jako dalsi, asi tak za tejden... dej mi vedet, jak to jde, jestli s tim zacnes driv! Z toho popisu mi to teda neni moc jasny - to se to naviji na dve varecky proti sobe?

Ceskymo (Kamila - Mail - WWW) 03.07.2006, 08:37:09
nee, to jsme si nerozumely :) ja myslela jako ze jsi hodna holka, zes dala kontakt na Milcom a ze bych ti tam za to vzala a poslala nejaky manualy :) (ted uz je to bezpredmetny, kdyz jsi nasla ty uzasny stranky!)

Johanko (Kamila - Mail - WWW) 03.07.2006, 08:39:54
pod Prahou to pisou taky - kliknes na Milcom Praha, pak Lakotoflora, prodej vyrobku a posledni zalozka pak jsou produkty pro domaci vyrobu - popis a cenik. Takze jo, v Praze nam to urcite prodaj!

(Kamila - Mail - WWW) 03.07.2006, 08:46:21
Tak jsem to tu skoro zahltila prispevkama :))) ta stranka je fakt dokonala, mam sliny jak Pavlovuv pes :) holky, dejte vedet, jak se co komu povedlo!
Dani: omlouvam se, nejak se nam ty marmelady zvrhly, co? :)
Ceskymo: ty knedliky z mikrovlnky jsou proste DOKONALY! Jsem v Cechach, ale uz skoro jiny nedelam, mely obrovskej uspech!

Kamilo, (Johanka - Mail - WWW) 03.07.2006, 10:01:54
tak to jo, tak jsem fakt asi debil :). Mne to teda ted hlasi Service unavailable, ale verim Ti to :) Hura, bude syyyyyyyyr!

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text: