[CNW:Counter]
  www.kudl@nk@.cz   

O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé…
 
téma
manuál
poradna
tady a tam
úkol pro vás
MUDr. Kudlička
fauna a flora
nejen duše
zážitky
krásno
:-)))
 
FÓRA KUDLANKY
 
 
 
dopisy do poradny
dopisy do redakce
 
 
 

Kudl@nk@
domovská stránka

Kudl@nk@
do oblíbených

 
 
 
DOMŮ
 
ARCHIV
 
bloguje.cz
 
 
 
 
Nová kniha: Jsem fakt impotent?!
 
KUDLANKA.CZ, ISSN 1214-7826
Copyright (c) 2003-2004
Šéfredaktorka:
Mgr. Daniela Umlauf Goldwein
 
SKOPOVÉ (NEBO VEPŘOVÉ) NA BYLINKÁCH
Rubrika: [nejen duše]

Na každé Velikonoce tradičně peču beránka z piškotového těsta, až jeden rok manžel nesměle nadhodil, že piškot je sice dobrej, ale neškodilo by upéct pořádnej kus masa a nejlíp tak skopovýho ... Nemám k tomuto druhu masa přílišnou důvěru pro jeho typický pach, ale asi jsem se málo bránila, protože další den se na stole objevil balíček se skopovou kýtou.

    


”      V hlavě se mi matně vybavily poučky ze starých kuchařek, že skopové je třeba dělat na česneku, případně maso ze starších kusů předem naložit do mléka (či snad kyselého mléka?), aby se srazil právě onen pach, ale tohle maso nebylo potřeba předem připravovat. Obložila jsem se tedy kuchařkami a začala hledat, co si s tím počnu.

   Po chvíli jsem našla recept, který mně zaujal a zároveň jsem nabyla dojem, že by výsledný obsah pekáče mohl vonět docela příjemně:

 

Skopové i vepřové na bylinkách


 

Jednu lžíci sušeného tymiánu

jednu lžíci sušené rozmarýny

jednu  lžíci sušené bazalky

jednu lžíci sušené dobromysli (organa)

 

rozemneme v dlaních a nasypeme do misky, přidáme přibližně tři lžíce oleje a promícháme, oleje je potřeba tolik, aby bylinky nezůstaly suché, jinak se budou pálit a zhořknou.

Vznikne zelená hmota, kterou rozetřeme po povrchu masa. Vypadá to, že je těch bylinek hodně, vrstva může být celkem tlustá, ale nebojte se, nepřekořeníte.

 

 

 

” 

Pak už je potřeba jen maso osolit, podlít a upéct. Žádný česnek ani kmín ani nic dalšího, jen tyhle čtyři bylinky.


     Na Velikonoce se k takhle upravenému masu výborně hodí bramborové knedlíky a špenát.


 

     V naší rodině se tento čtyřbylinkový recept zabydlel a občas během roku takhle upeču i kus vepřového. Akorát vypečená štáva a tuk se trochu obarví bylinkami, takže nemají úplně typickou zlatavou barvu.    

     Přiložené fotky jsou právě upečené vepřové. Dokonce už jsem takhle kořeněné vepřové použila i do tradičního vepřo knedla zela a kupodivu to nechutnalo vůbec špatně, jen bych to asi nenabízela konzervativním zastáncům tradičních receptur :o).


 


     Tu nejlepší chuť všem mlsalkám a mlsálkům přeje Markétka


 



Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat nevhodné a vulgární příspěvky

Komentáře

Markétko, (master - Mail - WWW) 05.04.2006, 10:34:06
letos je hlav velký výběr a je jedno, jakou si zvolíš, zda skopovou či vepřovou. Všechny budou mít podobnou chuť. Na billboardech si jistě vybereš. :-))

(kiwi - Mail - WWW) 05.04.2006, 17:22:27
velice jednoduché a určitě velice dobré - rozhodně to zkusím! dík za recept.

Skopove, (Hana - Mail - WWW) 05.04.2006, 19:46:31
moje maminka delala dobre a vubec nemelo pach skopoviny.
Pry se musi odstranit veskere sadlo (luj)co na mase je. Je to pry duvod proc maso je citit skopovinou. VESELE VELIKONOCE

Master (Margot - Mail - WWW) 05.04.2006, 22:28:35
... no právě o).

Hani, (Margot - Mail - WWW) 05.04.2006, 22:33:03
s tím lojem můžeš mít pravdu, já takhle vlastně vždycky pekla jen "mladé maso", kde bylo tuku minimum a upečené to vonělo příjemně a po bylinkách. Každopádně díky za radu.

Kiwi, (Margot - Mail - WWW) 05.04.2006, 22:43:41
je to fakt primitivní recept s minimem práce o). Doporučuju ty bylinky hodně v dlaních rozdrtit, krásně to pak provoní... akorát ta vypečená šťáva má opravdu dost divnou barvu, jak se do toho dostane ta zelená barva z bylinek o).

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text: