www.kudl@nk@.cz |
O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé… |
---|
téma manuál poradna tady a tam úkol pro vás MUDr. Kudlička fauna a flora nejen duše zážitky krásno :-))) |
FÓRA KUDLANKY |
![]() |
dopisy do poradny |
dopisy do redakce |
![]() |
Kudl@nk@ |
DOMŮ |
ARCHIV |
![]() |
![]() |
KUDLANKA.CZ, ISSN 1214-7826 |
Copyright (c) 2003-2004 |
Šéfredaktorka: Mgr. Daniela Umlauf Goldwein |
"ŠŤOUCHANCE" OD HOLANDSKÉ BARUNKY II. |
Rubrika: [nejen duše]![]()
Reknu vam trochu vic o teto zelenine: Kaderabek je dosud u nas malo pestovany. Pritom je to druh zeleniny dieteticky velmi dulezity pro zimni obdobi. Ma vysoky obsah vitaminu C a hodnotnych bilkovin, je dosti mrazuvzdorny, snese -15 az -18 stupnu. Soucasne pusobi na zahradce dekorativne a tak doufejme, ze bude "znovu objeveny".
400-500g kaderabek 500g uzeniny pytlicek masove stavy (sosu) nebo zbytek vlastnich vypecku z masa 1 kosticka bujonu, sul, pepr, pripadne trochu mleka kdo ma rad, tak i muskatovy orisek Do vetsiho hrnce dame do vody masox, pak oloupane syrove brambory nakrajene na kostky, a na ne navrsime narezany kaderabek. Ten pripravime tak, ze z listu odstranime nejprve tvrda zebra, pak ho narezeme na kousky, asi jako kdyz sekame petrzel na hodne hrubo, nebo jako hlavkove zeli, a dame varit. Mezi tim si pripravime masovou stavu. Kdyz jsou brambory mekke, slijeme vodu (trochu tam nechame a i si ponechame zbytek, kdybychom potrebovali pokrm zredit), pridame stavu z masa a vsechno dohromady rozstuchame. Konzistence by mela byt asi jako ridsi bramborova kase. Pokud je husta, prilijeme zbylou vodu z vareni (s vitaminy a mineraly), nebo zredime teplym mlekem. K tomu podavame ohraty parek nebo klobasu, kterou nakrajime na 1cm platky a vmichame do kase. Dochutime soli, peprem, kdo ma rad muskatovy orisek, nebo osmazenou cibulkou. Parek, klobasu nebo spekove skvarecky muzete take opeci. To uz zalezi pouze na vas, jak si ten recept prizpusobite svym zvyklostem a chutim ... Jinak — Stamppot – se da prirovnat k nemeckemu Eitopf. Srdecne vas vsechny zdravim a preji vam z Holandska „eet smakelijk“ |
Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat nevhodné a vulgární příspěvky Komentáře
Teda zní to fakt zajímavě, (Míša - Mail - WWW) 27.10.2005, 09:09:58
určitě to vyzkouším a v případě úspěchu předám recept mé mamince, která kadeřávek taky ráda. Schválně píšu kadeřáVek, protože se s tím názvem takhle u nás shledávám. Baruš, kde ty ses setkala s označením kadeřáBek? Zajímalo by mě, co je vlastně správně. Jo a ještě nám napiš, jestli je tohle jídlo typické holandské, anebo zda se jedná o nějakou česko-holandskou úpravu. Dík a měj se!
Míšo, (master - Mail - WWW) 27.10.2005, 09:44:10
logicky vzato i pojato, správně je určitě kdařáVek, protože jeho listy jsou kadeřaVé až kučeravé. :-))
Masterku, (Míša - Mail - WWW) 27.10.2005, 10:32:15
dík! Ještě že tě tu máme i s tou tvojí neotřesitelnou logikou :-))
Tak co, vyrážíš na chaloupku, když je ten prodlouženej víkend? Sklízet kadeřávek? :-)))
Míšo, (master - Mail - WWW) 27.10.2005, 10:44:26
to se rozumí. Dokonce jsem dnes škemral o dovolenou, ale nebylo mi vyhověno. A jak vidíš, přitom mám klídek. Žádná hektika se nekoná.
A také žádný kadeřávek, já budu odřezávat silnou větev jasanu, která mě tam štve a která ohrožuje střechu. Přijde mi s ní pomoci jeden mladý a pružný horolezec, protože žena se o mne bojí a nechce mne pustit na strom.:-)))
Tak bacha (Míša - Mail - WWW) 27.10.2005, 11:07:40
na toho mladého pružného horolezce. Bejt tebou, tak v jeho přítomnosti radši zavřu ženu do sklepa. Aby nemohla srovnávat, víš? :-)))
Kaderavek, holandsky boernkool. OE se cte U. (Bara - Mail - WWW) 27.10.2005, 12:34:21
Ja jsem si to nejdrive overila ve slovniku a zjistila, ze ja tam V, ale jak se stalo, ze se tam vloudilo B, to vi uz jen Buh sam. Je to jen a jen holandsky recept. I ja jsem se to musela ucit, tyhle "staromodni" jidla muj muz miluje a laska prochazi zaludkem. Ale na tom se neda nic zkazit. Chci jeste dodat,ze pro dalsi obmenu - na talir udelame kopicku stampottu, do ni udelame dulek a tam nalijeme trochu te masove stavy a k tomu pridame karbanatek. Holandani delaji z mleteho masa koule - gehaktbal. Tak ja vam vsem preji z Holandska, krasny dlouhy vikend, pocasi je ukazkove, kaderavek nesklizejte, ten muze zustat na poli celou zimu a s tou vetvi opatrne, jo a toho horolezce se neboj, kdo by chtel v nasich letech lezt po horach - tot ziens!
Mastere (Alenka - Mail - WWW) 27.10.2005, 15:24:45
zena dobre cini. Nam ohrozovala vetev strechu pred parma dnama a muj syn to sel napravit a sjel po padajicim stromu po brichu, nevim jak se mu to podarilo, ale boli to desne. Takze ber horolezce:)
Tohle jsem jesta nasla v Tine (Bara - Mail - WWW) 02.11.2005, 21:58:15
Kaderavek-nejlepsi ochrana od chripky az po osteoporozu. Je uzasne ucinny proti mnoha nemocem, nedocenena zbran proti infekcim. Hlavni prednosti:
Prevence rakoviny - zadna jina zelenina neobsahuje vice karotenoidu. Zdroje energie - kyselina folova zahani unavu a zvysuje koncentraci, niacin probouzi. Prevence osteoporozy - vysoky obsah vapniku upevnuje kosti. Posileni obranyschopnosti - vitaminy A,C a E tvori trojici, ktera se uplatnuje v boji proti volnym radikalum. Krome toho kaderavek dodava zelezo dulezite pro krvetvorbu. EXTRA-TIP: Tato zelenina chutna jenom dobre uvarena, bohuzel to je na ukor vitaminu. Abychom jich zachovali co nejvice, meli bychom ji varit v tlakovem hrnci asi 30 minut. Odrudy se lisi tvarem a barvou listu. Snasi i mrazy bez poskozeni, dokonce po premrznuti lepe chutna. |
V Holandsku jsem byla pouze dvakrát, a pokaždé jsem si přivezla sýry. Nejvíc nám chutnbal jeden, o kterém už pochopitelně nevím jak se jmenoval, ale byl tuhý, načervenalý, nasládlý a krájel se tou speci lopatičkou s řeznou plochou. Ale takových tam máte asi víc, že... taky jsem milovala takové bleší trhy se vším možným i nemožným. Tak já jdu sepisovat nákup. U nás prodávají takové granulované šťávy, kuřecí, vepřové nebo hovězí, zkusím to.