[CNW:Counter]
  www.kudl@nk@.cz   

O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé…
 
téma
manuál
poradna
tady a tam
úkol pro vás
MUDr. Kudlička
fauna a flora
nejen duše
zážitky
krásno
:-)))
 
FÓRA KUDLANKY
 
 
 
dopisy do poradny
dopisy do redakce
 
 
 

Kudl@nk@
domovská stránka

Kudl@nk@
do oblíbených

 
 
 
DOMŮ
 
ARCHIV
 
bloguje.cz
 
 
 
 
Nová kniha: Jsem fakt impotent?!
 
KUDLANKA.CZ, ISSN 1214-7826
Copyright (c) 2003-2004
Šéfredaktorka:
Mgr. Daniela Umlauf Goldwein
 
PERNÍČKY - PRO MAŘENKY I JENÍČKY
Rubrika: [nejen duše]

Procedura výroby perníkového těsta bývala dosti složitá. Již příprava na "záděl", jak se tehdy říkalo, byla obřadem. Perníkáři pečlivě vybírali mouku a koření pro různé druhy perníku. Těsto odpočívalo alespoň 6 týdnů, někdy půl roku i déle. Traduje se, že perníkář zadělal těsto, když se mu narodila dcera a pekl z něho, když se dcera vdávala. Ležením sice těsto získávalo na jakosti, ale za dobu ležení velice ztuhlo, takže se pak muselo vysekávat i sekerami. Jeho další zpracování (hnětení) byla práce velice obtížná a namáhavá.

 


     Vzpomínám, jak jsem asi před patnácti léty něco podobného zkusila – zadělala jsem na medový perník podle opravdu prastarého receptu, těsto nechala přes zimu na balkóně, pak dala do ledničky – a na velikonoce upekla. Perníčky byly opravdu fantastické…

     Ale pak přišel jednou den a já div neumřela na anafylaktický šok – prostě jsem si vzala lžičku medu… začala se dusit a díky opravdu rychlé pomoci žlutočervených mužíčků přežila. Přitom – nikdy dřív jsem na med alergická nebyla… J.  A tak se od té doby všemu medovému vyhýbám. Proto jsem dnes hledala recept na perníčky, kde by med nebyl. Je to recept „hrnkový“, takže jednoduchý:


PERNÍČKY BEZ MEDU — Rozpočet a postup:


2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 3 hrnky hl. mouky,1 hrnek pís. cukru, 2 vejce, 2 až 3 polévkové lžíce kakaa, 1 sáček skořicového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do perníku, 1 sáček čokoládového pudingu a l tatranku (nastrouhat). Rozinky podle chuti a nasekané ořechy.
Vše s mícháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme a necháme vychladnout. Potřeme pikantní zavařeninou a můžeme polít čokoládovou polevou.


Aby vám to ale nebylo líto, přeci jen přidám ještě recept na


PERNÍČKY MEDOVÉ — Rozpočet a postup:


1 kg medu, 4 celá vejce, 4 kávové lžičky sody, 1 kávová lžička mletého fenyklu, 1 kávová lžička mletého anýzu, 1 kávová lžička mletého hřebíčku, 1 zlomek mletého badyánu, špetka skořice, 1/2 kg moučkového cukru, 2 kg hladké mouky. Poleva: 1 bílek, 1 kávová lžička solamylu, přecezená šťáva z 1/2 citronu, asi 150 g moučkového cukru. Bílek, šťávu a solamyl šleháme a po chvíli do něj ještě zašleháme cukr.
Med v kastrůlku rozehřejeme a vlažný šleháme s přesátým moučkovým cukrem, kořením a vejci. Sodu dobře přesijeme a smísíme asi s 1 kg mouky a postupně zašleháme nebo zahněteme hnětačem. Těsto necháme v chladu uležet přikryté, aby neoschlo, nejméně do druhé dne, ale v chladničce třeba i měsíc. Před vlastní výrobou perníků do těsta zapracujeme ještě asi 1 kg hladké mouky. Z tužšího těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Vykrájené perníčky se pečou na olejem potřené a hladkou moukou vysypaném plechu asi 150 C do světle hněda. Upečené perníky potřeme polevou a zdobíme ořechy, sekaným kandovaným ovocem či rozinkami. Ukládáme je do kameninových nádob a necháme ve studenu proležet alespoň 14 dnů.

DOBRÉ CHUTI PŘEJE daniela@kudlanka.cz



Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat nevhodné a vulgární příspěvky

Komentáře

Reklama (master - Mail - WWW) 13.12.2005, 10:10:21
Osoby a obsazení:
Baba: Michaela Pršalová, alternuje Pavla Konupčíková
Jeníček: výběr dle konkursu
Mařenka: dobrovolnice s velikou zástěrou i srdcem.
Místo a děj:
Perníková chaloupka v černém lese. Ve dveřích stojí čarodějnice s bradavicí na nose a se sukovicí v ruce.
Na střeše u komína sedí Jeníček, dole Mařenka s již plnou zástěrkou permonických perníčků.

Baba: "Kdo mi to loupe můj perníček?"
Jeníček: "To nic, babičko, to je jen větříček."

Do toho se ozve marketingový ředitel perníkářské pekárny:
"Dnes už nemusíte krást perníček jako Jeníček. Dnes už se nemusíte ani pachtit s jeho domácím pečením. Stačí, když si zajdete do jakékoli prodejny, kde zakoupíte jedině NÁŠ tradiční "permonický" perník s dlouholetou tradicí.
A navíc, ve vánočním balení 3+1 ZDARMA!
Naše VÁNOČNÍ nabídka platí po celý rok!"

MASTERE!!!!!!! (Míša - Mail - WWW) 13.12.2005, 10:22:02
Ty bídáku!!!!!!!!!
Abyś věděl, chtěla jsem ti koupit kráááásný vánoční dárek, ale za tu "babu s bradavicí" dostaneš kulový. Můžeš si místo toho koupit permonický perník s dlouholetou tradicí.

:))))))) ROFL

Míšo, (master - Mail - WWW) 13.12.2005, 10:59:09
tak já Tě obsadím do hlavní role a Ty mi za to vynadáš.
Ty dnešní hééérečky sou vybíravé... Každá chce hrát jen princeznu...

Mastere, ty bídáku, (Vodoměrka - Mail - WWW) 13.12.2005, 15:45:24
to si mám kvůli tobě nechat narůst místo roztomilého pršáčku klifák se dvěma zákrutami a ještě ho nechat obrůst bradavicí?
Jo, pro dobrotu za žebrotu... ale bohužel, musím tu roli odmítnout, protože jsem právě přijala roli anděla... nebo čertice? Kam já ten scénář ale dala... počkej, musím se kouknout.

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text: