[CNW:Counter]
  www.kudl@nk@.cz   

O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé…
 
téma
manuál
poradna
tady a tam
úkol pro vás
MUDr. Kudlička
fauna a flora
nejen duše
zážitky
krásno
:-)))
 
FÓRA KUDLANKY
 
 
 
dopisy do poradny
dopisy do redakce
 
 
 

Kudl@nk@
domovská stránka

Kudl@nk@
do oblíbených

 
 
 
DOMŮ
 
ARCHIV
 
bloguje.cz
 
 
 
 
Nová kniha: Jsem fakt impotent?!
 
KUDLANKA.CZ, ISSN 1214-7826
Copyright (c) 2003-2004
Šéfredaktorka:
Mgr. Daniela Umlauf Goldwein
 
GULÁŠ? GULÁME, GULÁTE...
Rubrika: [nejen duše]

Můj vztah ke guláši se vyvíjel stejně tak, jako přibejvaly jeho nejrůznější mutace. Jsem jeho nadšenou konzumentkou i kuchařkou, přestože jsem začla gulášem klasickým (hovězí kližka + cibule + paprika mletá sladká a další koření, to celé udušeno do bezvědomí a zahuštěno vodou, ve který rozkloktala máma mouku hladkou) a se svraštělym čelem a povytaženym hornim pyskem, tedy s výrazem odporu, jsem odkládala na kraj talíře všechno, co nebylo čistý maso, ale omáčka mi docela chutnala. Nejvíc s vařenými kolínky nebo jen tak s chlebem.

     Postupem let jsem ochutnala i uvařila guláš z vepřovýho, hovězího, kuřecího i sojovýho masa a jeho varianty s houbama, zeleninou, slaninou, vínem, pivem, zahuštěnej jíškou, moukou, chlebem i bez. A vrátila se k osvědčenýmu recepisu, kterej předkládám. Já vim, nic novýho, ale proč se nepodělit, obzvláště, zvítězila-li jsem několikrát v lítý bitvě s vyučenym a mistrovskym kuchařem Princeznou…? Takže:

Jarčin osvědčený gulášek

     Potřebujete cca kilo hovězího zadního (ti, kterým nevadí žoužele v kližce, koupí kližku), který nakrájíte na kostky (já dělám malý kostičky cca 2x2cm) a pohodíte je do větší mísy. Tu pak zasypete drcenym kmínem (já si celej sama drtim v hmoždíři – úžasně voní i chutná!), bílým pepřem, sladkou paprikou (těm, kteří se jako já nedusí v důsledku staženýho jícnu z chilli, doporučuji pálivou či chilli, stačí malá kávová lžička) a nejlíp čerstvou majoránkou – kdo nemá, vezme sušenou. ”Přidejte dvě lžíce rostlinýho oleje (olivovej normální, kdo chce, může i virgin, ale mně to přijde škoda) a pěkně rukama prohňácejte, až je maso obalený kořením. Záměrně neuvádím dávkování, já osobně používám až dvě hrsti kmínu a hrst pepře i papriky, ale někomu to může právem připadat hodně, takže dávkujte dle libosti… Misku strčte na cca hodinu do lednice a ze špajzu vyndejte aspoň čtyři velký cibule, který nakrájejte napřed na podélný půlky a pak na polokolečka – je s tim míň práce, navíc cibule se stejně při dušení skoro rozpustí…. Taky si připravte kus starýho, skoro tvrdýho chleba – stačí patka a nejlepší je tmavej chleba. Kdo nemá, holt použije třeba suchou tmavou jíšku od Knorru či Vitany, ale věřte mi, chleba je chleba… Jděte si dát kafe, cigárko, přečtěte si kus knížky nebo se projděte, neb máte ještě čas do uplynutí povinnýho hodinovýho spánku okořeněného masa.

     Hodina uplynula? Pak si připravte na jeden hořák papiňák, do kterýho nalijete kus oleje, na němž budete opékat cibuli (kdo chce, použije vepřové sádlo, taky moc dobrý), na druhej velkou pánev, kterou trochu předehřejete a pak do ní vyklopíte odpočinutý maso. Tak. V papiňáku syčí cibule, klidně ji nechte trochu zhnědnout, omáčka bude mít lepší chuť…a stejnou vařečkou obracejte maso na pánvi. Pokud vám přijde, že se maso nemá na čem opékat, přilijte tam lžíci nebo dvě oleje a opékejte do hněda, až maso pustí šťávu, která začne bublat a kapku hnědnout. To je správnej čas, kdy se maso přehodí z pánve do papiňáku. Šťávu, která zbyla v pánvi, zalijte hrnkem teplé vody, promíchejte a vylijte do papiňáku. Maso by mělo být zakryté vodou, ne však utopené, páč by se spíš vařilo, než dusilo….

     Přiklopte papiňák a jakmile na vás začne syčet, přendejte jej na nejmenší hořák, stáhněte plyn (elektřinu) na minimum a nechte gulášek aspoň hodinu poooomaloučkuuu dusit alias probublávat. Kdo nemá papiňák, totéž platí u kastrolu – přiklopit, stáhnout přívod a nechat cca 2 hoďky být.

     A teď si na určenej čas jděte po svejch, ať už na rande, k telce či drbům se sousedkou. Při relaxu můžete buď v ruce, anebo na struhadle, vytvořit z tý skoro suchý chlebový patice malý drobečky. Kdo rád česnek, ustrouhá, vylisuje či nožem naseká 2 stroužky česneku. A kdo ne, může si natrhat trochu (hrst) čerstvý majoránky na korunování finální chuti. Po určeném čase sundejte poklici a vyndejte kousek masa – je měkké, až se skoro rozpadá na vlákna, tedy „nitkuje“? Pokud ne, ještě ho nechte podusit, pokud ano, přelijte gulášek z papiňáku do kastrolu, ve kterym dojde k velkýmu finále: Drobky chleba hoďte do bublajícího guláše, zamíchejte a až se začne znovu vařit, zkontrolujte, zda je dost zahuštěný – drobky by měly být rozpuštěný a z vody se tím pádem stává ta správná omáčka.

     Nasaďte svému guláši korunu v podobě česneku a čerstvé majoránky, přihoďte hrst soli, nechte znovu přejít varem a vypněte. Nalijte si na malinkatej talířek hotovou omáčku, vysrkněte, ochutnejte – málo slané? Málo ostré? Přidejte, co je vám libo (pepř, sůl, třebas i libeček, další stroužek česneku, chilli….) a nechte váš skvost odpočinout, nejlíp do druhýho dne, kdy se všechny přísady a chuti náležitě rozleží.

     Já podávám guláš s bramborovou kaší, což, rozmícháno, vypadá, jako by to někdo přede mnou už jedl a vrátil, ale řeknu vám, je to bomba! Vy si guláš dejte s tím, na co máte chuť – chleba, rohlíky, kolínka, bramboráčky, bramborový či houskový knedlíky…

     Tak ať vám chutná tak, jako mně!

 ROSEANNE



Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat nevhodné a vulgární příspěvky

Komentáře

Skvělý... (Kamila - Mail - WWW) 23.03.2006, 07:47:51
..vítám všechny tyhle dokonale vymakaný recepty. Vařím, řekla bych, poměrně slušně, ale vždycky je co zdokonalovat. A ač z Prahy, vyzkouším i rohlíčky, mňam....sakra co mi to děláte? Bude jaro a já potřebuju zhubnout!!!

delam skoro stejnej :) (Johanka - Mail - WWW) 23.03.2006, 08:03:02
...akorat to maso do lednice na celej den, a to i s tim cesnekem, a pak to nedelim na hrnec a panev, ale (nemajic papinak) soupnu do hrnce udelat cibuli, pak pridam maso, kdyz je nutny, trosicku vody, nez to samo pusti, a kdyz to pusti dost, tak uz se o to nestaram :)


Děvčata, (Wendy - Mail - WWW) 23.03.2006, 08:21:22
i kdyby 20 hospodyněk dělalo guláš podle stejného receptu, stejně bude každý jiný, že. Taky ho kuchtím velmi podobně, jen někdy do toho šplíchnu s chlebem lžici pivča. Roseanne má alternativu s vínem - taky dobrý, tím se nic nezkazí. A víte, že sádlo vůbec není nezdravý ? Víte. Tak do toho jděme se sádlem !

Guláš dělám podobně, (Míša - Mail - WWW) 23.03.2006, 08:58:28
akorát mletou papriku přidávám až po orestování masa, protože při nešetrném opékání by mohla zhořknout. Varianta s pivem či vínem je vynikající, někdy pro obměnu přidávám třeba kečup nebo na proužky pokrájená rajčata a papriku.

Wendy, s tím sádlem ti dávám za pravdu. Leta letoucí jsem dělala guláš na oleji, pak jsem se vrátila k sádlu (ovšem doma vyškvařenému - ne ředěnému vodou, co se prodává v obchodech). Guláš na sádle je stopro chutnější. O bramborové kaši coby příloze ke guláši slyším poprvé - že by "Smíchovská specialita"? :)) Ale může to být vynikající, to uznávám.

No jo, kecup jsem zapomnela... (Johanka - Mail - WWW) 23.03.2006, 09:20:00
...ten davam taky (ostrej), chyti to super barvu i chut :)

Guláte? Sme se vo tom ve škole učili hezkou píseň (NČ - Mail - WWW) 23.03.2006, 10:40:59
Guljál pa Urále Čapájev gerój...

kde by asi byl, gerój Čapájev, kdyby poznal tenhle guláš... (kiwi - Mail - WWW) 23.03.2006, 10:54:12


Možná v gulaku... ,-) (Míša - Mail - WWW) 23.03.2006, 11:15:57


Gulám, gulám (Naina - Mail - WWW) 23.03.2006, 22:01:14
a teď mám úplně plnou pusu slin. Asi už vím, co budu vařit o víkendu.:-))

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text: