[CNW:Counter]
  www.kudl@nk@.cz   

O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé…
 
téma
manuál
poradna
tady a tam
úkol pro vás
MUDr. Kudlička
fauna a flora
nejen duše
zážitky
krásno
:-)))
 
FÓRA KUDLANKY
 
 
 
dopisy do poradny
dopisy do redakce
 
 
 

Kudl@nk@
domovská stránka

Kudl@nk@
do oblíbených

 
 
 
DOMŮ
 
ARCHIV
 
bloguje.cz
 
 
 
 
Nová kniha: Jsem fakt impotent?!
 
KUDLANKA.CZ, ISSN 1214-7826
Copyright (c) 2003-2004
Šéfredaktorka:
Mgr. Daniela Umlauf Goldwein
 
SÁDLO – ČESKÁ KLASIKA
Rubrika: [nejen duše]

Kdo by kdy nejedl voňavý chlebíček, pomazaný sádlem, nahoře cibulku ... Také je báječná varianta s česnekem. Vzpomínám, jak jsem jednou v mládí uvízla s celou výpravou čtyři dny ve vypůjčené krkonošské chalupě, kam jsme jeli původně jen na lyžařský víkend. Nedělní ráno byla tma a když jsme chtěli vylézt ven, nešlo to – bylo zapadáno po střechu... Chalupa na samotě, mobily ještě nebyly a vzhledem k tomu, že jsme měli už jet domů, dali jsme dohromady jen minimum poživatin. Ale – v kumbálku, kde měl své věci správce, jsme objevili třílitrovku sádla...

 A pak jsme se dali do dalšího hledání. Našli jsme ještě pytel starého pečiva, housky, rohlíky a zbytky chleba – prostě krmení pro králíky. Tohle vše pak bylo po ony čtyři dny naše jediná potrava... Na to fantastické sádlíčko, ve kterém bylo utopeno nejméně kilo česneku, na kolečka nakrájeného, asi nikdy nezapomenu :-)))

 


”

ŠKVAŘENÉ SÁDLO

Sádlo nejprve nařežeme na pruhy. Pokud má kůži, položíme ho kůží na prkénko a delším ostrým nožem zakrojíme do sádla až na kůži a tahem sádlo od kůže oddělujeme. Potom ho nakrájíme na kostky veliké asi 2 cm. Nakrájené vložíme do kastrolu, mírně podlijeme vodou, aby se na začátku škvaření nepřipálilo, a za občasného míchání zvolna zahříváme a škvaříme.


Když sádlo přestává pěnit a škvarky se lehce zabarvují dorůžova, opatrně ho slijeme nebo procedíme do připravené nádoby. Malé množství tuku necháme a škvarky v něm doškvaříme dočervena. Škvarky pak scedíme, popř. trochu vymačkáme, aby se zbavily přebytečného tuku. Podle chuti můžeme dochutit nejen solí a pepřem, ale také česnekem.

Ááááách... přeju dobrou chuť, něco tááááák zdravě nezdravého tu ještě nebylo, co?

daniela@kudlanka.cz



Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat nevhodné a vulgární příspěvky

Komentáře

KONEČNĚ!!!! (NČ - Mail - WWW) 10.03.2006, 07:17:53
Konečně recepis na něco, co se dá taky jíst! Na rozdíl od trapnejch cuket, lilků, špenátů a jánevim eště jakejch blafů.
A nedávno jsem v rádiu (a tam to musej vědět) zaslechl dlouhý povídání o tom, jak jsou tyhle sádla, škvarky, prorostlý vepřový, bůčky ..., strašně zdravý!!! A nemají vůbec vliv ani na člověčí tloušťku, ani na hladinu zlýho cholesterolu! Spíš prej navopak!!!

JAsně že je sádlo zdravý ! (Wendy - Mail - WWW) 10.03.2006, 07:31:22
Pokud ho nesníš každej den půl kila. NAše babičky smažily hlavně na sádle. Aspoň TY NAŠE. Takový řízečky na sádlíčku - mňam.
Je i léčivé. Skoro jako medvědí. Na vyrážky ? Na opruzy ? Na suchou kůži ? Jedině sádlo. Žádny mastičky s kortikoidy.

Na vyškvaření mám taky manuál - přidáme kousky pěkně prorostlého bůčku, podléváme bílým vínem a škvaříme a škvaříme. Když je hotovo, vsuneme do ledničky a necháme pár dní v klidu. Ani s tím nehýbeme, natož abychom užírali. Ale potom - to je žranice. To se nedá jinak definovat. Tak dobrou chuť bando.

No jo, to taky miluju... (master - Mail - WWW) 10.03.2006, 07:42:23
s čerstvým chlebíčkem...
Kudlanko, ještě malou poznámku:
Před slitím vyškvařeného sádla tam dáváme trošičku mléka. Sádlo je pak po vychladnutí pěkně běloučké. To nám poradila tchýně. :-))
A nedávat do lednice! Jen do chladu. To je zajímavé, ale v lednici se ztratí jeho charakteristická chuť.

Francouzské škvarky (ježibabka - Mail - WWW) 10.03.2006, 08:38:30
neboli rillons:
tlustej bůček nakrájet na kostky asi jako na guláš (3x3x3), posolit, popepřit, nechat odležet v chladu 24 hodin. Pak do kastrolu, opražit, podlít bílým vínem a zprudka přivést k varu. Když maso zešedne, vrazit kastrol do trouby a péct - pouštěný tuk sbírat. Výsledek jsou suché zlaté škvarky pikantní chuti a výtečně sádlo, které dá chuť každému jídlu na něm připraveném.

Chlad v létě v paneláku najdeš jen v lednici (Wendy - Mail - WWW) 10.03.2006, 08:39:06
musím ho řádně přiklopit. To sádlo.
Ale že ty babči mají taky dobrý manuály na vaření, což ?

Francouzské škvarky (ježibabka - Mail - WWW) 10.03.2006, 08:39:09
neboli rillons:
tlustej bůček nakrájet na kostky asi jako na guláš (3x3x3), posolit, popepřit, nechat odležet v chladu 24 hodin. Pak do kastrolu, opražit, podlít bílým vínem a zprudka přivést k varu. Když maso zešedne, vrazit kastrol do trouby a péct - pouštěný tuk sbírat. Výsledek jsou suché zlaté škvarky pikantní chuti a výtečně sádlo, které dá chuť každému jídlu na něm připraveném.

ježibabčo, dotaz (master - Mail - WWW) 10.03.2006, 08:49:16
tomu podlití vínem rozumím, ne však varu. Je tím myšleno rychlé podušení pod pokličkou?
To víš, na kuchtíka amatéra, který vaří rád, často, někdy i dobře a hlavně s láskou, se musí polopaticky. :-))

master, (ježibabka - Mail - WWW) 10.03.2006, 09:00:39
žádné dušení, žádná poklice. Místo kastrolu klidně může být pekáč, ale ten se blbě zahřívá na sporáku. Postup úplně stejný jako u sádla s vodou, kilo masa chce asi 2 deci. :-) Já to nezahřívám pomalu, abych u toho nemusela dlouho stát.

Mastere, upřesni to s tím mlékem! (Míša - Mail - WWW) 10.03.2006, 09:34:23
Asi kolik na jaké množství se ho dává? A prochází ještě krátkým tepelným zpracováním nebo už vůbec?
Tohle slyším poprvé, ale protože vím, že "babské" rady jsou nad zlato - tak sem s tím!

Míšo, (master - Mail - WWW) 10.03.2006, 10:09:49
přiměřeně. :-)) Asi tak velkého frťana do kastrolu, kde škvaříš asi 1 kg sádla nebo bůčku. (Neboj, nevyprskne to!)Dává se to tam těsně před slitím. Stačí jen promíchat, protože sádlo je děsně vařící. Někdo ho jen odstavuje a nechá vychladnout s tím, že na dně zůstávají škvarky, někdo ho cedí a škvarečky odděluje. Obojí je mňam.

A co vejce na špeku??? (NČ - Mail - WWW) 10.03.2006, 10:26:32
Sem teda slyšel recept..... raději né!

Okamžitě přestaňte ! (Wendy - Mail - WWW) 10.03.2006, 10:43:20
teď, když konečně držím povánoční dietu. Že já sem lezla. Ale to člověk neodolá. Vejce na špeku - hodně cibulky, špíček, pak tam fláknout vejce a navrch zašpetit majoránku, ach jo...

A DOST!!! (Míša - Mail - WWW) 10.03.2006, 10:44:43
Víte, co mám přichystané k obědu? Jogurt a celozrnný rohlík! A vy na mě takhle!! Jééééžiššši, vejce na špeku.....

Vejce na špeku (motýl anonym - Mail - WWW) 10.03.2006, 11:00:07
Ty myslíš enčé, jak si manžel houknul na manželku, že chce vejce na špeku. A ona odpověděla: "lehni si na záda a hoď si pytel na břicho". To už je starý!

Před chvílí jsem přišel z oběda (master - Mail - WWW) 10.03.2006, 11:11:17
a fakticky bych si nafackoval.
Navzory své 6.45kg nadváze, dal jsem si bramborový salát a brněnský řízek. To jsou v podstatě dva přiklopené řízky, uvnitř s nádivkou z uzeného, okurky, šunky a vajíčka, celé je to obalené v trojobalu a usmažené jako klasický řízek.
Opět jsem udělal něco proti své vůli...
:-)) To jsem ale blbej...

Hm, ti Brňáci si teda žerou! (NČ - Mail - WWW) 10.03.2006, 11:45:01


Ano přesně to sem myslel (NČ - Mail - WWW) 10.03.2006, 11:47:12
ale sem si to netrouf takle naplno napsat. Právě proto, že "je to starý", jak řikáš, sem chtěl jen naťuknout...

A vono nic, viď? :)) (Míša - Mail - WWW) 10.03.2006, 11:58:11
Ale já to například slyším (čtu) poprvé. No, řekla bych, že ty Wendiny vejce na špeku budou lepší...

My jsme ještě mladý holky, (Wendy - Mail - WWW) 10.03.2006, 13:37:30
krátce po vojně - že, Míšo - a takovýhle ošklivý a ještě ke všemu starý vtipy neznáme.
Tak pěkný víkend - a nepřežírejte se !

To si vyřiťte s motejlem A. (NČ - Mail - WWW) 10.03.2006, 13:55:04
Já jsem jen slušně a nevošklivě naznačil!

(motýl Anonym - Mail - WWW) 12.03.2006, 00:31:51
Doprčic! Jinej motýl anonym se tu vydává za mě! Připadám si jak v makový panence, když najednou byli dva Emanuelové :-)) Hele, plagiátore, že tě vezmu holí přes cylindr!!!

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text: