www.kudl@nk@.cz |
O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé… |
---|
téma manuál poradna tady a tam úkol pro vás MUDr. Kudlička fauna a flora nejen duše zážitky krásno :-))) |
FÓRA KUDLANKY |
dopisy do poradny |
dopisy do redakce |
Kudl@nk@ |
DOMŮ |
ARCHIV |
KUDLANKA.CZ, ISSN 1214-7826 |
Copyright (c) 2003-2004 |
Šéfredaktorka: Mgr. Daniela Umlauf Goldwein |
SÁDLO – ČESKÁ KLASIKA |
Rubrika: [nejen duše] Kdo by kdy nejedl voňavý chlebíček, pomazaný sádlem, nahoře cibulku ... Také je báječná varianta s česnekem. Vzpomínám, jak jsem jednou v mládí uvízla s celou výpravou čtyři dny ve vypůjčené krkonošské chalupě, kam jsme jeli původně jen na lyžařský víkend. Nedělní ráno byla tma a když jsme chtěli vylézt ven, nešlo to – bylo zapadáno po střechu... Chalupa na samotě, mobily ještě nebyly a vzhledem k tomu, že jsme měli už jet domů, dali jsme dohromady jen minimum poživatin. Ale – v kumbálku, kde měl své věci správce, jsme objevili třílitrovku sádla...
ŠKVAŘENÉ SÁDLO Sádlo nejprve nařežeme na pruhy. Pokud má kůži, položíme ho kůží na prkénko a delším ostrým nožem zakrojíme do sádla až na kůži a tahem sádlo od kůže oddělujeme. Potom ho nakrájíme na kostky veliké asi Když sádlo přestává pěnit a škvarky se lehce zabarvují dorůžova, opatrně ho slijeme nebo procedíme do připravené nádoby. Malé množství tuku necháme a škvarky v něm doškvaříme dočervena. Škvarky pak scedíme, popř. trochu vymačkáme, aby se zbavily přebytečného tuku. Podle chuti můžeme dochutit nejen solí a pepřem, ale také česnekem. Ááááách... přeju dobrou chuť, něco tááááák zdravě nezdravého tu ještě nebylo, co?
|
Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat nevhodné a vulgární příspěvky Komentáře
JAsně že je sádlo zdravý ! (Wendy - Mail - WWW) 10.03.2006, 07:31:22
Pokud ho nesníš každej den půl kila. NAše babičky smažily hlavně na sádle. Aspoň TY NAŠE. Takový řízečky na sádlíčku - mňam.
Je i léčivé. Skoro jako medvědí. Na vyrážky ? Na opruzy ? Na suchou kůži ? Jedině sádlo. Žádny mastičky s kortikoidy. Na vyškvaření mám taky manuál - přidáme kousky pěkně prorostlého bůčku, podléváme bílým vínem a škvaříme a škvaříme. Když je hotovo, vsuneme do ledničky a necháme pár dní v klidu. Ani s tím nehýbeme, natož abychom užírali. Ale potom - to je žranice. To se nedá jinak definovat. Tak dobrou chuť bando.
No jo, to taky miluju... (master - Mail - WWW) 10.03.2006, 07:42:23
s čerstvým chlebíčkem...
Kudlanko, ještě malou poznámku: Před slitím vyškvařeného sádla tam dáváme trošičku mléka. Sádlo je pak po vychladnutí pěkně běloučké. To nám poradila tchýně. :-)) A nedávat do lednice! Jen do chladu. To je zajímavé, ale v lednici se ztratí jeho charakteristická chuť.
Francouzské škvarky (ježibabka - Mail - WWW) 10.03.2006, 08:38:30
neboli rillons:
tlustej bůček nakrájet na kostky asi jako na guláš (3x3x3), posolit, popepřit, nechat odležet v chladu 24 hodin. Pak do kastrolu, opražit, podlít bílým vínem a zprudka přivést k varu. Když maso zešedne, vrazit kastrol do trouby a péct - pouštěný tuk sbírat. Výsledek jsou suché zlaté škvarky pikantní chuti a výtečně sádlo, které dá chuť každému jídlu na něm připraveném.
Chlad v létě v paneláku najdeš jen v lednici (Wendy - Mail - WWW) 10.03.2006, 08:39:06
musím ho řádně přiklopit. To sádlo.
Ale že ty babči mají taky dobrý manuály na vaření, což ?
Francouzské škvarky (ježibabka - Mail - WWW) 10.03.2006, 08:39:09
neboli rillons:
tlustej bůček nakrájet na kostky asi jako na guláš (3x3x3), posolit, popepřit, nechat odležet v chladu 24 hodin. Pak do kastrolu, opražit, podlít bílým vínem a zprudka přivést k varu. Když maso zešedne, vrazit kastrol do trouby a péct - pouštěný tuk sbírat. Výsledek jsou suché zlaté škvarky pikantní chuti a výtečně sádlo, které dá chuť každému jídlu na něm připraveném.
ježibabčo, dotaz (master - Mail - WWW) 10.03.2006, 08:49:16
tomu podlití vínem rozumím, ne však varu. Je tím myšleno rychlé podušení pod pokličkou?
To víš, na kuchtíka amatéra, který vaří rád, často, někdy i dobře a hlavně s láskou, se musí polopaticky. :-))
master, (ježibabka - Mail - WWW) 10.03.2006, 09:00:39
žádné dušení, žádná poklice. Místo kastrolu klidně může být pekáč, ale ten se blbě zahřívá na sporáku. Postup úplně stejný jako u sádla s vodou, kilo masa chce asi 2 deci. :-) Já to nezahřívám pomalu, abych u toho nemusela dlouho stát.
Mastere, upřesni to s tím mlékem! (Míša - Mail - WWW) 10.03.2006, 09:34:23
Asi kolik na jaké množství se ho dává? A prochází ještě krátkým tepelným zpracováním nebo už vůbec?
Tohle slyším poprvé, ale protože vím, že "babské" rady jsou nad zlato - tak sem s tím!
Míšo, (master - Mail - WWW) 10.03.2006, 10:09:49
přiměřeně. :-)) Asi tak velkého frťana do kastrolu, kde škvaříš asi 1 kg sádla nebo bůčku. (Neboj, nevyprskne to!)Dává se to tam těsně před slitím. Stačí jen promíchat, protože sádlo je děsně vařící. Někdo ho jen odstavuje a nechá vychladnout s tím, že na dně zůstávají škvarky, někdo ho cedí a škvarečky odděluje. Obojí je mňam.
Okamžitě přestaňte ! (Wendy - Mail - WWW) 10.03.2006, 10:43:20
teď, když konečně držím povánoční dietu. Že já sem lezla. Ale to člověk neodolá. Vejce na špeku - hodně cibulky, špíček, pak tam fláknout vejce a navrch zašpetit majoránku, ach jo...
A DOST!!! (Míša - Mail - WWW) 10.03.2006, 10:44:43
Víte, co mám přichystané k obědu? Jogurt a celozrnný rohlík! A vy na mě takhle!! Jééééžiššši, vejce na špeku.....
Vejce na špeku (motýl anonym - Mail - WWW) 10.03.2006, 11:00:07
Ty myslíš enčé, jak si manžel houknul na manželku, že chce vejce na špeku. A ona odpověděla: "lehni si na záda a hoď si pytel na břicho". To už je starý!
Před chvílí jsem přišel z oběda (master - Mail - WWW) 10.03.2006, 11:11:17
a fakticky bych si nafackoval.
Navzory své 6.45kg nadváze, dal jsem si bramborový salát a brněnský řízek. To jsou v podstatě dva přiklopené řízky, uvnitř s nádivkou z uzeného, okurky, šunky a vajíčka, celé je to obalené v trojobalu a usmažené jako klasický řízek. Opět jsem udělal něco proti své vůli... :-)) To jsem ale blbej...
Ano přesně to sem myslel (NČ - Mail - WWW) 10.03.2006, 11:47:12
ale sem si to netrouf takle naplno napsat. Právě proto, že "je to starý", jak řikáš, sem chtěl jen naťuknout...
A vono nic, viď? :)) (Míša - Mail - WWW) 10.03.2006, 11:58:11
Ale já to například slyším (čtu) poprvé. No, řekla bych, že ty Wendiny vejce na špeku budou lepší...
My jsme ještě mladý holky, (Wendy - Mail - WWW) 10.03.2006, 13:37:30
krátce po vojně - že, Míšo - a takovýhle ošklivý a ještě ke všemu starý vtipy neznáme.
Tak pěkný víkend - a nepřežírejte se !
To si vyřiťte s motejlem A. (NČ - Mail - WWW) 10.03.2006, 13:55:04
Já jsem jen slušně a nevošklivě naznačil!
(motýl Anonym - Mail - WWW) 12.03.2006, 00:31:51
Doprčic! Jinej motýl anonym se tu vydává za mě! Připadám si jak v makový panence, když najednou byli dva Emanuelové :-)) Hele, plagiátore, že tě vezmu holí přes cylindr!!!
|
A nedávno jsem v rádiu (a tam to musej vědět) zaslechl dlouhý povídání o tom, jak jsou tyhle sádla, škvarky, prorostlý vepřový, bůčky ..., strašně zdravý!!! A nemají vůbec vliv ani na člověčí tloušťku, ani na hladinu zlýho cholesterolu! Spíš prej navopak!!!