O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOMÁCÍ ZVÍŘE: PUBERŤÁK PDF Tisk E-mail
Pondělí, 17 září 2007

Puberťák je domácí zvíře, které je velmi náročné na chov. Rozhodnete-li se chovat doma puberťáka, budete mu muset vyhradit dostatečný prostor. Rozpínavost těchto živočichů, pokud jde o teritorium, totiž spolu s věkem stoupá. Chovatel se sám musí rozhodnout (dle úrovně vycvičenosti svého zvířete), které možnosti dá přednost. .

 

 

 

 

 

 

      Puberťák je zvíře náchylné k depresím. Léčba a předcházení jeho depresím spočívá v kupování značkových oblečků a obuvi, želatinových medvídků Haribo a počítačových her, aby se váš mazlíček nenudil. Komunikace s ním je závislá na úrovni dosažené při výcviku (viz níže, bod Denní režim). Chovatel se musí naučit řeč těla, aby byl schopen z trhavých pohybů hlavou, případně ramen, vyčíst případnou nesouhlasnou reakci Pozitivní reakce nedává chovaný puberťák v žádném  případě najevo. Z našich zkušeností ovšem víme, že po cca 200 trhnutí ramenním kloubem již většina chovatelů ví, na čem je.


 

 

DENNÍ REŽIM


     Puberťáka je nutno podrobit komplexnímu výcviku. Od přírody je to tvor líný, který je schopen veškerou svou energii vynaložit na správné oddechování při spánku, resp. na změnu polohy na gauči z levého boku na pravý a naopak.


     Výcvik sestává z výuky jednoduchých příkazů, jako například "Jdi do školy", "Umyj si ty zuby", případně "Umyj nádobí". Někteří puberťáci reagují na výcvik příznivě a po pár letech jsou schopni reagovat na cca 4 příkazy z 20. Jiní puberťáci výcviku odolávají a osvojí si příkaz pouze jeden. Většinou jde o povel "Jdi se najíst", v menší míře "Jdi spát".

 

 

 

KRMENÍ


     Puberťák je všežravec, který občas přechází do fáze monožravce. Dle vědeckých výzkumů stráví puberťák, ač má narozdíl od krávy toliko jeden žaludek, jakoukoli potravu, která se momentálně nachází v dosahu.

 

    

     Spásání potravy probíhá celodenně, prakticky nepřerušovaně. Ve fázi monožravé se však může stát, že puberťák dlouhodobě živí pouze jedním druhem potravy, například tradičními českými brambůrky nebo hamburgery. Veškeré snahy ze strany chovatele o přikrmování zdravou výživou přicházejí nazmar a je potřeba se s touto skutečností smířit.

 

 

     Většina puberťáků má po celou dobu chovu obzvláště vysokou spotřebu prémiového krmiva, a proto je nutné, aby puberťáky chovali pouze chovatelé, kteří si to mohou finančně dovolit, případně mají možnost úvěru  či půjčky.


KOMERČNÍ VYUŽITÍ

A NÁVRATNOST INVESTIC


     Puberťák je domácí zvíře chované výhradně na ozdobu a nelze očekávat, že z něj vydolujete jakoukoli činnost generující přínos pro rodinu. Návratnost investic je dlouhodobá, někdy trvá i deset let, než zjistíte, zda chovaný jedinec bude schopen samostatného života. Někteří jedinci zůstávají u svých chovatelů do pozdního věku a znamenají pro něj nemalé náklady. Proto by si každý chovatel měl řádně rozmyslet, než se do chovu vůbec pustí. V případě, že si není jist, měl by si raději pořídit jiné domácí zvíře.

 

     Před chovem puberťáků jsou varováni zejména kardiaci a další osoby, které špatně odolávají stresu. Na druhou stranu je nutno říci, že žádné jiné domácí zvíře vám nepřilne tolik k srdci. V tom jsou puberťáci naprosto nenahraditelní.

 

 

 

 

(pěkný kousek internetové prózy ulovila a poslala

hodná Sášenka)

 

 

 

Komentáře (13)add feed
:) a s výcvikem je třeba začít brzy : bb
Volám z okna děti domů k obědu. Tehdy 6letá slečna ihned odpoví: Hned, maminko, můžu ještě něco dohrát se Zuzankou? Můžeš, a pak hned pojď, ano? Ano!
Tříletý chlapík na tříkolce šoupe nohama, postrkuje se dopředu, dozadu, a ticho. Slyšíš mě? Jo! Tak pojď už taky na oběd. Ne. Pojď, sníš si oběd a půjdeš zase ven. Ne! Jen pojď. NE!!

září 17, 2007 13:59
... : bb
Velký chlapík za mnou v kuchyni - Počkej, já s ním promluvím, nebudeš mu to přece říkat pětkrát. Výměna dospělých u okna. Tak, kamaráde, slyšel jsi maminku, pojď na oběd. Ne! Jakto, že ne, proč ne? Prostě NE! zarputilý pohled do země. Velký chlap přitvrdí: Hele, konec řečí, slez z tříkolky a domů jíst. Malý chlap se narovná, zpříma pohlédne otci do oka a zařve mocným hlasem na celé kolo: TYJÓÓ, ZATRACENEJ TAŤÁČI, ZALEZ !!!
Velký chlapík šokován zavře okno a rozdýchává...

září 17, 2007 14:02
:-)))) : *Vodoměrka
Modelová situace ráno:

Drnčí budík u synovy postele.
Klid, ticho, žádné šustění peřin.
Po několika minutách zvoní znovu.
Zase nic.
Potřetí už to nevydržím a jdu syna vzbudit.
Vstávej, ať nepřijdeš pozdě. (Následuje několikeré upozornění, aby se stihl umýt, obléct, vyvenčit psa apod.)
Reakce žádná.
Hodiny rychle ubíhají, čas k odchodu do školy se blíží mílovými kroky.
Poslední pokus.
Vstávej. SNÍDANĚ!
Kouzelné slovo. Syn se hrabe ven a spěchá k namazanému krajíci.
Jídlo - kde je jídlo?
září 17, 2007 14:11
to se krásně čte :) : Kamila
a víte proč? U nás v rodině byly vždycky samý holčičky! A já mám teď syna a neustále poslouchám od své zkušené maminky (měla jen mne) a ještě zkušenější babičky (měla jen maminku) co všechno dělám špatně!!! Jasně, neříkám že nic,jsem jen člověk, ale prostě kluk a holka jsou dvě odlišné kategorie! Ještě jednou - dík!
září 17, 2007 14:20
bb : Jasmina
omlouvam se za svuj non-pedagogicky pristup znacici mou nezralost a netrpelivost.
Ja byt na miste velkyho chlapa tak v ten moment vyskakuju z okna,popadnu malyho chlapa za usi ci vlasy (co bafnu jako prvni) a dovlecu ho ho domu a prirazim ho do kouta si kleknout za to drze chovani. Koukal by se na ostatni jak u stolu jedi.Obed by dostal ohrivany az vecer.Vzhledem k tomu ze mu jsou teprve 3 roky,-vecerel by o hodku drive.
září 17, 2007 14:22
s výcvikem je nutné začít nejlépe : Inka
po narození a důsledně vytrvávat až do pozdního věku, v případě tvrdé zarputilosti bych se nebála ani telěsných trestů (a přitlač, ubrat můžeš vždycky). Nebát se, že Vás zničí, nezniční oni Vás totiž potřebují.
Tvrdě vymezit kdo je doma pánem a čí pravidla se budou dodržovat, pokud tak neučiníte, po čase zjistíte, že dodržujte jejich pravidla hry a to už je většinou trochu pozdě a vše je trochu jinak.
Pokud jste drobné postavy, není marné v případě opakování těchto domácích pravidel držet v ruce ramínko, deštník či bejsbolku a zhlehka si s ní pohrávat na důkaz toho, že přes Vaše pravidla vlaky nejedou, občas to umocní důležitost té diskuse.
Na druhou stranu je nutné vyhledávat i ty nejmenší důvody k pochvalám, třeba se naskytnou příště větší a už se nebudete muset tak intezivně zamýšlet, ale to oni zpravidla brzo pochopí, nejsou tak hloupí jak se většinou tváří.
V zásadě nerozmazlovat!!!! - protože jak si to kdo udělá, takové to pak doma má.
září 17, 2007 14:26
Jasmíno :) někdy dovedou vytočit, že :) : bb
no my pro něj prostě došli, odvedli ho domů na oběd a tím to skončilo, ve třech letech mají malí chlapi věk na zkoušení hranic co můžou a co ne smilies/smiley.gif
už nevím, zda jedl, nebo na protest nejedl, nikdy jsme nenutili děti jíst a ani jsme jim jídlo za trest neodsouvali na večer apod., zkrátka jídlo u nás nikdy nebylo výchovou pomůckou...to jen u psů smilies/smiley.gif)
září 17, 2007 14:27
kdo nezažil Heavy Metal- : alena tečkovaná
neví, co je opravdová puberta smilies/grin.gif
září 17, 2007 15:00
Mám doma 4 chlapy externě dědečka. : mamča
Při výchově jsem se držela zásady mojí maminky, která tvrdila, že s chlapy (bez ohledu na věk) se musí mluvit ve větách holých, stručně, jasně - jako se psem. Protože když mluvíte dvě minuty, vnímá vaši řeč jen jako hučení vodopádu zdáli.
Pamětliva této zásady jsem ve zdraví zvládla pubertu všech tří potomků, a snad jsem z nich vychovala lidi. Ale pravda, v ranném mládí občas došlo i na tělesné tresty. Přesně jako při výchově psa - musí se vědět, kdo je tady vůdce smečky. smilies/grin.gif
září 17, 2007 16:12
rozdíl to určtě je : Míška
není to pravidlo, ale ale i v chování a hlavně třeba v jídle je asi rozíl mezi puberťačkou a puberťákem. S dcerou byl největší problém v šesté, sedmé třídě. Kluci to mají trochu později a nejde jim o to zmalovat se v 11 letech a vypadat trochu jako lehká děva.
synovi je 14, je na invalidním vozíku, chodí do normální ZŠ ( mentálně je ok), ale má pleny. Dnes přišel s tím, že když ho asistentka přebaluje, přišli ti zatracení puberťáci na to, odkud do té místnosti vidí a chodí ho tam pozorovat. A babo raď- musí si zvykat, že okolí není vždy chápavé, ale má jim to projít? Dělat dusno a stěžovat si rodičům? Jó puberta, už aby byla za námi.
září 17, 2007 16:38
Míška : bb
to máš statečnýho kluka, s mým by to asi dost zamávalo, lpí na svém soukromí
Myslím, že výměna plen je tak soukromá věc, že by škola měla pomoct zajistit klid. Asi bych promluvila s třídní, poprosila ji, ať s dětmi promluví - ne dusno, ne tak, že si matka spolužáka stěžovala, ale promluvit jim do duše, zaútočit na jejich sociální cítění a smysl pro fair play, lidskost atd. smilies/smiley.gif vykreslila bych jim, být učitelkou, jak by jim bylo nepříjemné, kdyby je někdo pozoroval jak si otírají pozadí, nebo dívky vyměňují hygienické potřeby...a že tedy jistě chápou, jak se jejich spolužák cítí trapně.
Budou vtaženi do hry, uvidíš, že to mezi sebou odsoudí, zkritizují a budou dohlížet na to, aby měl tvůj syn už klid.
září 18, 2007 00:58
dík za radu : Míška
ale jsme rádi, že je na škole vůbec integrován. Je zde integrováno několik handikepovaných dětí, protože je tu výtah. Není vždycky všechno přesně, jak bychom si představovali, ale díky alespoň za to. Nemusel být od sedmi let na intru. Třídní letos mají novou a ta je právě po ortopedické operaci a ještě tak měsíc nebude. Věřím, že to zvládnem bez ztráty iluzí. smilies/cheesy.gif
září 18, 2007 16:22
... : bb
smilies/smiley.gif
září 19, 2007 00:12
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]