O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LEGRACE NA PLACE PDF Tisk E-mail
Středa, 05 září 2007

 To se nám toho v poslední době seběhlo....  V Přerově teď mají lidi dost "blbou náladu", po ulicích jim totiž chodí strašidla. Nu, nejsou to zrovna strašidla, ale strach to vzbuzuje, a pořádný. Jak jste možná viděli v novinách televizních  či četli v papírových nebo na internetu, řádí tam docela fest pouliční gangy.  Scénář bývá pokaždé stejný.

 

 

     Do obchodu vtrhne čas od času skupina Romů i s malými dětmi. Ty mají za úkol křičet a obtěžovat prodavačky. Dospělí mezitím seberou, co kde leží. Všechno je otázkou chvilky...      

 

     Nezvanou návštěvu už zažila celá řada obchodů. Napadení, výhrůžky, ukradené peníze z pokladen či zboží.  S tím se nyní musejí potýkat lidé, kteří vlastní obchody v přerovských ulicích Nádražní, Čechova, Kramářova  či Havlíčkova. Právě jejich prodejny si totiž vytipovaly skupinky pouličních gangů. A terorizují je. Někteří majitelé ani nevolají policii, protože nevěří v dopadení pachatelů.        

 

     Pochopitelně, že už delší dobu se situací zabývají městští a státní policisté i přerovská radnice. Všichni přiznávají, že najít řešení bude těžké, nejen proto, že vzhledem k tomu, že v mnoha případech hodnota odcizeného zboží nepřesahuje částku pět tisíc korun, většinu případů už obchodníci ani nehlásí policii. Mezi živnostníky však vládne strach, bojí se, že kvůli nezvaným zákazníkům nakonec jejich živnosti zkrachují a necítí se ve svých obchodech bezpečně.      

 

     „Jsme napadáni soustavně. Potvrdí vám to každý zdejší obchodník," říká majitelka butiku v Havlíčkově ulici. I ona byla nedávno několikrát napadena. „Z ničeho nic ke mě vtrhla skupina romských žen, vyhodily mi z obchodu zákazníky a snažily se mi ukrást nějaké zboží. Když jsem se jim postavila, narazily mě na regál, ale naštěstí odešly," říká majitelka. Podobnou situaci musela řešit ale i další den. To k ní přišel rabovat dětský gang s noži a zapalovači. „Jeden z nich, nejspíš sedmnáctiletý hoch, hlídal u vchodu a ti ostatní se snažili něco ukrást. Když jsem chtěla zavolat policii, tak mi vyrazili telefon z ruky a řvali na mne: Bílá svině, zdechni na rakovinu. Taky mi vyhrožovali, že to tu podpálí," popsala žena.      

 

     Mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal potvrzuje, že o problému už na radnici vědí a snaží se jej řešit. „Na to, že obchody trápí gangy tvořené Romy, nás upozornili jak majitelé, tak i policisté. Měli jsme schůzku s obchodníky i zástupci policie, abychom se dohodli, jak v případu postupovat. Řešení se hledá těžko, každopádně jsme obchodníkům radili, ať v případě, že uvidí někoho podezřelého, ihned volají na policii," konstatoval Přidal.     

 

     „Doufám, že se nakonec nějaké východisko najde. Jinak mi ti lidé odradí svým drzým chováním zákazníky. A my pak kvůli nim zkrachujeme," dodává nešťastně majitelka dalšího obchodu.

 


(Zdroj: Mf, romské Sdružení Dženo)   

 

 

Komentáře (12)add feed
Varuju před rychlými populistickými řešeními!!!! : NČ
Navrhuju místním živnostníkům založit zvláštní fond na podporu utlačovaných spoluobčanů, vzdělávat je, vzdělávat jejich děti, posílat je na zahraniční rekreace, pravidelně jim přispívat k zlepšení kvality života, zdarma jim poskytovat krásnou literaturu, vstupenky do divadel a kin, podporovat jejich kulturu a současně se jí i duševně obohacovat.
To je jediná správná cesta. Když to říká i takovej velikán, jako VH, nebo Džamila....
září 05, 2007 13:18
nojo, : alena tečkovaná
ale v divadle chlast a cigarety ukrást nemůžou - tak se pravděpododobně po kulturním zážitku vrátí do obchodů - třebaq pakna tys obchodníky budou řvát spisovně.
září 05, 2007 13:35
Anoo, však už se to děje, jen čti: : ivanka
Ve významných českých médiích jako jsou Lidové noviny, Česká televize, Český rozhlas, rádio Impuls či Britské listy nastoupili na třítýdenní praxi studenti kurzu žurnalistického minima, které pro mladé Romy realizuje Sdružení Dženo ve spolupráci s Romano džaniben.


Hlavním cílem praxe je seznámení se s chodem redakce, plnění různých aktivit dle zadání a potřeb mentora stážisty a také zpracování alespoň jednoho vlastního článku na základě konkrétního materiálu. Stážista by se měl v rámci praxe zúčastnit také minimálně jedné akce redakce v terénu.

„Hlavním cílem odborných stáží je výrazně přispět k možnosti získání zaměstnání absolventů a zkrátit jejich adaptační dobu po nástupu do zaměstnání,“ říká předseda občanského sdružení Dženo Ivan Veselý.

Kurz žurnalistického minima navazuje na úspěšný obdobný projekt vzdělávání mladých Romů v oblasti žurnalistiky a publicistiky z roku 1998, díky kterému se část absolventů uplatnila v tuzemských médií a působí v nich dodnes.

Kurz trvá dva semestry (od října 2006 do září 2007), přičemž výuka probíhá v tří až pětihodinových blocích tři dny v týdnu a zajišťují ji pedagogové Newton College a další mediální odborníci. Kurz je rozdělen do samostatných bloků zaměřených například na Český jazyk pro novinářskou praxi, teorii masové komunikace, romské dějiny nebo úvod do public relations. Kurz je ukončen závěrečnou písemnou zkouškou.

Projekt byl podpořen z Evropského sociálního fondu, státního rozpočtu České republiky a rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím grantového programu JPD3. Evropský sociální fond napomáhá rozvoji zaměstnanosti podporou zaměstnanosti, podnikatelského ducha, rovných příležitostí a investicemi do lidských zdrojů.

září 05, 2007 13:36
Jsem zvědavá, jak ten kurs probíhal :-) : ivanka
...Český jazyk pro novinářskou praxi, teorii masové komunikace, romské dějiny nebo úvod do public relations. Kurz je ukončen závěrečnou písemnou zkouškou.

září 05, 2007 13:38
nerozumím tvrzení - řešení se hledá těžko : toulavej
já jsem jednoduchý člověk, mám jen jednoduchá řešení, třeba postavit policejní hlídky v uvedených ulicích v otevírací době obchodů. Když se najdou peníze a policajti na kordón pro fotbalové fanoušky, demonstrace nácků, anarchistů ap, musí se najít i pro ochranu normálních lidí. Nebo je to příliš složité řešení ?
září 05, 2007 15:00
no na policii není spoleh. : alena tečkovaná
lepší jsou pancéřované dveře do krámu a prodej okýnkem
září 05, 2007 16:16
proc lidi neumi drzet pri sobe? : Jasmina
Domluvit se a par hlav "pohladit". jen tak,s laskou a nikomu nic nerikat.
vzdyt prece,kdyz cinime dobro,nedelame to verejne na ulici jako pokrytci,"at leva ruka nevi co dela prava ruka",dobre skutky pred lidem utajeny,u Boha vsak zapsany.

září 05, 2007 16:39
toulavej : : mamča
Tvoje jednoduché řešení mi připádá logické a správné. Jenže fanoušci, náckové a anarchisti jsou zpravidla bílí, takže to nemůže být označeno za rasismus.
Já bych zavedla povinnost, aby si každý z poslanců, senátorů a jejich poradců v rámci začlenění do majoritní společnosti povinně nastěhovali jednu až dvě (podle velikosti bytu)rómské rodinky na rok do svého příbytku. Po dobu jejich mandátu by se pak vždy na Nový rok provedlo střídání, aby žádná rómská rodina nebyla diskriminována, a dostalo se postupně na všechny. smilies/grin.gif
Jednak by pak o ta korýtka nebyla taková rvačka, když by se k tomu vázalo takové "věcné břemeno", a druhak by snad konečně naši mocní začali situaci řešit.
Oni totiž ve svých limuzínách obklopeni ochrankou, žádné problémy nevidí.
září 05, 2007 16:44
Méně přizpůsobiví v tramvaji : Lenka*
To je jak v Praze s pověstnou tramvají č.22. Každej o nich ví, i natočení jsou, ale jako důkaz je to prý málo...

Do obchůdku by sice mohli dát kamerku, ale stejně by se nikomu asi nechtělo je usvědčit...

Já pracuji v obchodním centru a máme je tu velmi často a vždy na celý den. Ochranka to nestíhá vyhazovat. Už mi tu ukradli i doklady. O ničení zboží nemluvím...
září 05, 2007 18:24
jo jsou to pořád ty samí : AlenaT
můj mladší syn kdysi pracoval jako řidič tramvají. Poté. co mu ukradli bundu s veškerými doklady - prostě šel přehodit výhybku a když se vrátil byla fuč a Romové taky - několikrát tuto proslavenou skupinku vyhodil z tramvaje a byl obviněn z rasismu. Tak potom, když je viděl nastupovat , tak hlásil:"Vážení cestující, do vozu právě nastoupila skupina kapsářů, dávejte si prosím pozor na své věci." Abyl zkrz to popotahován - ty hajzlíci byli prostě tak drzí, že si na jeho jednání stěžovali. A byli to ti samí, co už byli několikrát v televizi, vyfocení po časopisech - všichni je znáte....naše orgány radši dělají dusno prodavačům, nebo řidiči.
září 05, 2007 22:44
Kamarad stal na zasstavce a dvou : Layla
cigosum se proste nelibil. Zacali do nej busit,prijel autobus,tak kamos prosil autobusaka,at zavola policajty. Autobusak ho vyhodil na peron a tak se do nej cigosi pustili znovu. Bylo to v noci,takze nikde moc lidi nebylo. Kamaradka delala ve vychovnym ustavu a cigosi na ni sepisovali petici a vyhrozovali. Mela par mesicu pekne nahnano. A dalsiho meho kamose taky pekne zmastili cigosi. A kdyz jsem tenkrat tady na toto tema napsala ratatatata,tak pry myslim stejne jako HItler. Ja bych mela pad napadu,co s nima,ale smrdi to rasismes. A co s nima??Byt k nim humanni,jako kdysi psala BB?? To je vysmech. Ti to maji v genech a s tim nikdo nic nenadela.
září 06, 2007 04:09
Se mi skoro zdá : NČ
že mou ironii v prvním příspěvku snad vzal někdo vážně :-((((((
Jinak - už to začíná od slova rom (ani to slovo nedokážu napsat s velkym písmenem na začátku!). Nechápu proč ne cikán!!! Jesli se jim to slovo zdá urážlivý, ať si ti ******** uvědoměj, že ne slovo samo, ale to, co se pod nim skrejvá je odpudivý!!!! Je to to samý, jako vykopat díru pod latrýnou, a pak, když je plná ****** a smrdí jak *********, přenýst latrýnu vo kus dál, namísto tu stávající vypucovat.
Řešení se samosebou nabízej samy, ale psát nejdou. Nějakej trouba, jako např. ***** *******, by to mohl náhodou přečíst a žalovat mě i Kudlánku! Fuj!
Je to asi deset let, co nějakej takovej blbeček všude prohlašoval, že jsou to chudáci nepochopení, vydal se dělat jim nějakýho pomahače a vychovatele a učitele, všude vo něm psali, byl párkrát i v tv, odsuzoval nás - rasisty. Po půl roce pak ticho, a jen krátkej článeček, že ho ********* vokradli vo všechno, i vo trenýrky s lampasama, a navrch vod nich dostal pořádně přes dršku.
září 06, 2007 06:43
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]