O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

V CHALOUPCE U LESA V. PDF Tisk E-mail
Neděle, 23 září 2007

V minulém vzpomínání jsem vám slíbila povědět o tom, jak se vlastně stalo, že k naší rodině neodmyslitelně patří jedna krkonošská chaloupka na strmé stráni. Tenhle trochu zamotaný příběh začal už v roce 1934. V tomto roce totiž tatínkův strýček koupil malou chaloupku na „naší" stráni.

Koupil ji od jedné staré Němky, která tam hospodařila sama, opuštěná, a vysoké hory ji už zmáhaly. Odešla proto kamsi do Německa.

 

 

 

     I v Krkonoších byl znát vliv tehdejší politické situace, a tak jí někteří starousedlíci trochu zazlívali, že prodala chalupu Čechům. Ale tak či tak, díky tomu naše rodina v milovaných Krkonoších zapustila kořeny. Ke strýčkovi do chaloupky, které se podle trochu netypické barvy říkalo „modrá", jezdili i další příbuzní. Byl mezi nimi i tatínek, který už coby malý chlapec zdolával kopce a šlapal vzhůru strání spolu se svým bratrem a rodiči a získával tak své první "horalské zkušenosti".

 

     Pak přišel rok 1938 a s ním nejdříve mobilizace, poté mnichovská dohoda a následně zábor pohraničí. Tatínek, ač v té době ani ne čtyřletý, má na tuto dobu v Krkonoších živé vzpomínky:

Jak jeho maminka v chalupě pekla českým vojákům vdolky a oni jí nosili houby...

A jak asi trochu nerozumně zůstala v chalupě, jak jen to šlo. - Tedy - alespoň se domnívala, že zůstala tak dlouho, jak jen to šlo.

 

     Jednoho rána se probudili a zjistili, že už nejsou v Československu. Najednou byli v Říši a byl tu problém - jak se bez dokladů dostat domů? Čekala je pěší cesta až k novým hranicím a tam celníci... Čeští celníci - naštěstí. A tak chlapeček-tatínek dostal pokyn, ať se třese, že je mu zima a celníkům se zželelo malého chlapce, nechali se obměkčit a přes hranice tuhle svéráznou dvojici pustili. Tím ale na dlouhých šest let dali Krkonoším sbohem...

 

 

.

    

     Z tatínka se stal školák a hned v časných poválečných dnech, v červnu roku 1945, se s rodiči a strýčkem vypravili  znovu do hor. Svoji milou modrou chaloupku však našli v dezolátním stavu. V průběhu války do ní nastěhovali jakési vybombardované Berlíňany a ti se k ní chovali více než macešsky. Ztopili trámy z půdy, a vůbec kde co.

 

     Na naší stráni však byla volná jiná chalupa - po jakémsi továrníkovi z Jablonce nad Nisou. Byla to chalupa nová, jako jedna z prvních v Krkonoších vůbec stavěná vyloženě pro rekreační účely. Byla krásná a obrovská. Tatínkově rodině se nakonec podařilo tuhle chalupu získat do tzv. národní správy.

 

     Ale ani z  téhle chalupy se však netěšili dlouho. Přišla měnová reforma, odsun Němců a následně rok 1948.

 

     V té době, po odsunu, už byla v národní správě zabrána většina chalup. Peníze, které byly po měnové reformě vázané a daly se uvolnit jen k některým účelům, mohly být uvolněny právě na odkup takovýchto chalup do vlastnictví. I tatínkův strýček a rodiče předpokládali, že hned, jak to půjde, chalupu odkoupí, ale po roce 1948 se zalíbila jakési státní instituci a místo plánovaného odkupu naší rodině zbyly jen oči pro pláč. Tatínkova maminka, moje babička, kterou jsem neměla příležitost nikdy poznat, ale byla žena velmi činorodá, a tak se jí podařilo v blízkosti této velké chalupy přece jen ještě zajistit poslední volnou chaloupku. V té době byla v záboru lesní správy, která ale postupně ještě některé z nich uvolňovala, a tak konečně - v roce 1949 - naše rodina v Krkonoších už definitivně zakotvila.

 

 

 

 

      Ovšem, nepřejte si vidět, jak to v ní vypadalo, v jakém byla stavu...

 

     

 

Valerie

 

.

Komentáře (2)add feed
hezký, zajímavý, : ivanka
ráda to čtu!
Jsou to ale osudy, kolik lidských životů těmi chaloupkami prošlo
září 24, 2007 09:53
Přeju vám, aby tahle chaloupka zůstala už navždy vaše. : mamča
Rodina mé kamarádky takhle podobně získala dům blízko Nového Boru. Jejich chalupu našli po válce vypálenou, tak koupili od tehdejšího Národního výboru zpustlý dům po Němcích poblíž. Dům byl rovněž zčásti vypálený, bez stropů, bez střechy, chyběla některá okna a podlahy. Ale obvodové zdi stály a tak si ho během let noví majitelé zrekonstruovali a vychovali tam děti i vnoučata.
Teď patří dům mojí kamarádce, a ta sleduje dění kolem Evropské ústavy. Bojí se, že pokud by vešla v platnost, bude nadřazena naší národní ústavě, zruší se Benešovy dekrety, a o dům se přihlásí potomci původních majitelů. Občas jí tam nějací Němci přijedou a cpou se do domu, že prý býval jejich pradědečka.
září 24, 2007 14:07
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]