O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TĚSTOVINY S.... PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 19 červenec 2007

Asi každá domácnost má svoje osvědčené recepty a omáčky na těstoviny. U nás doma jsou už pár let trvalkou těstoviny s tuňákem. Je to recept manžela, někdy někde si ho přečetl nebo snad možná sám vymyslel, kdo ví. Já si vařím svoje recepty po svém, ale když v kuchyni kraluje manžel, tak jsou k večeři těstoviny s tuňákem nebo pizza, tu dělá taky bezvadnou o-))).

 

 

 

 

Těstoviny s ořechy a nivou

 

1 velká cibule

200g nivy

200g vlašských ořechů

1 plná lžička hladké mouky

mléko

olej

těstoviny, sůl

 

    Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a v hlubší větší pánvi na oleji osmahneme. Při prvním náznaku zlátnutí přihodíme hrubě sekané ořechy, chvilečku smažíme spolu, pak přidáme pokrájenou nivu a necháme rozpustit. V hrnečku rozkvedláme mléko s moukou, nalijeme do pánve, přidáme další mléko podle potřeby a společně ještě chvíli vaříme, až se mouka rozvaří, spojí se chuť i barva ořechů a sýra a vznikne béžová omáčka. Hotovou omáčku nalijeme na talíři na uvařené těstoviny a dozdobíme dle vlastního vkusu.

 


 

Těstoviny s tuňákem a rajčaty

 

2-3 velké cibule

2 stroužky česneku

5-6 velkých hodně zralých rajčat

nebo asi 300g sterilovaných ve vlastní šťávě

anebo 300g protlaku

1 nebo 2 sáčky vypeckovaných zelených oliv

2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě

oregano, bazalka, možno i tymián

olej, olivový olej

těstoviny - nejlépe vřetena, sůl

 

     Na oleji zpěníme hrubě nakrájenou cibuli. Ještě než začne zlátnout, tak přidáme na slaboučké plátky pokrájený česnek a minutku smažíme, až česnek trochu zrůžoví. Přidáme pokrájená rajčata nebo protlak, oregano (nešetřit) bazalku (té míň) a případně i špetku tymiánu. Dál do pánve přihodíme olivy, tuňáka a vše dohromady na slabém plamínku vaříme ještě asi deset minut.

 

     Než se dovaří omáčka, tak běžným způsobem uvaříme sáček těstovin, vysypeme do velké hluboké mísy, zalijeme hotovou omáčkou, dvěma lžícemi olivového oleje a promícháme. Na talíři dozdobíme špetkou hrubě pokrájené syrové cibule... a otevřeme si svijanskou jedenáctku o-))).

 

     Ještě jen připomenu, že u obou dnešních receptů se omáčka nesolí, v prvním případě se dost osolí rozpuštěnou nivou a ve druhém ji osolí olivy.

 

 

A jako vždy, přeju vám dobrou chuť a - nejezte tak rychle, on vám to nikdo nesebere...

 

Markétka

 

 

Komentáře (15)add feed
úžasný : Kamila
jako vždycky! A k Tvému dovětku - vzpomněla jsem si na vtip od Jiránka - tatínek krmí dítko a říká - každou vteřinu se na světě naroděj dva lidi. Tak nekoukej kde co lítá a jez, než ti to někdo sežere!
červenec 19, 2007 12:13
vareni nesnasim :-) : sasassss
ale tu s orechama a nivou udelam
červenec 19, 2007 14:42
to jsi mi s tím tuňákem připomněla, že : Inka
u nás zase když zbyde rýže, tak se do ní (do studené, nejlépe z lednice vychlazené od včera)dá konzervička tuňáka, osolí, opepří, čerstvá petrželka a dost se to ooctuje. Je to jednoduchý, studený, kyselý a dobrý, tady do těch veder super osvěžující.
Jinak těstoviny moc miluju a taky je děláme na 100 způsobů.
Jinak Sašo vaření, pečení, grilování,.....miluju leč Nivu už méně, ta mi nijak nejede.
červenec 19, 2007 15:36
Inko, díky moc... : kiwi
já zrovna vymejšlela, co udělat dobrýho a přitom lehkýho k večeři - přesně to okopíruju!
Ty těstoviny nechám na oběd :-)
červenec 19, 2007 15:45
Kiwi já zase s oblibou dělám : Inka
to Tvé zeleninové rizoto, to je mňam. Nějak v těch vedrech vůbec nemám hlad, spíš jen chuť na něco lehkého a osvěžujícího.
červenec 19, 2007 15:56
musí to být vynikající : AlenaT
jádělám tzv spaghetti al bianco - je to originál italskej recept a mám ho od italsk kamarádky a je jednoduchej a levnej. Uvaříte špagety (nebo jiné těstoviny) mezitím si nastrouháte Nivu, čím víc rím líp. Horké špagety pokapete olivovým olejen a nasypete tam ten sýr niva a vše pořádně promícháte. Vypadá to trochu jako když se pozvracela kočka , ale je to vynikající, Navrch se sype něco zeleného, pažitka, celerová, petrželová nať, mladé cibulky, originál recept je s nasekanou česnekovou natí. Ale jak říkám, pažitka vám udělá stejnou službu. Je to rychlé, hned hotové a na léto ideální
červenec 19, 2007 18:50
... : bb
taky dělám ráda těstoviny na tisíc způsobů i s ořechy, ty dávám často i do masa, do ovocných salátů, do pudinkové zálivky s koňakem, na zimní ovocný salát, taky dělám ořechovou omáčku, na horkou zmrzlinu nebo studenou na piškot s ovocem
ale Nivu taky nějak nemusíme
červenec 20, 2007 13:20
... : bb
AlenoT dělám něco podobnýho a je to taky tip ze Sicílie, do vařících špaget olivový olej, prolisovaný česnek, nadrobno sekaný řapikatý celer, v troubě nasucho opražené piniové oříšky nebo vlašáky, vymnout z nich pak slupku, opepřit, celeru a česneku docela dost, promíchat. Je to dobré teplé i studené. Žádný sýr.
A nebo bazalkové pesto: do mixéru olivový olej, spoustu ořechů (co mám, vlašáky, buráky, mandle, pinie, obvykle to nemíchám), bazalka, trošku soli, pepře, může být česnek, nemusí. Hustá zelená kašovitá omáčka se kape do těstovin.
červenec 20, 2007 13:25
... : bb
nebo rozškvařit slaninu, zamíchat do horkých špaget, a tunu sekané cibulkové natě a hodně najemno krájené červené cibule, nakonec na talíři parmezán. Totéž, se sýrem i bez, je dobré i s bramborama, jako teplý bramborový salát k masu třeba, nebo se zeleninovým salátem jako jednoduchá večeře.
červenec 20, 2007 13:27
nebo : alenaTečkovaná
rozškvařit slaninu, stáhnout z ohně do tohio česnek na tenké plátky plus jednu dvě feferonky /i nsušené/ nechat prohřát, promíchat se špagetami, posypat strouhaným sýrem
červenec 20, 2007 15:15
s kozim syrem : LuciANNE
Pomazanka z koziho syra - prodavaji ji v bio obchodech, v takovem modre pruhovanem kelimku, stoji asi 25korun,hodne vyprazena slanina a parmazan. Do testovin zamichame kozi pomazanku,prihodime slaninu a posypeme parmazanem.....MILUJU TO smilies/smiley.gif
červenec 21, 2007 10:21
jmenuje se to pomazánka : AlenaT
nebo to má ještě nějaký jiný název - podívám se po tom, musí to být naprosto bezkonkurenční
červenec 21, 2007 12:20
Strašně ráda bych vám napsala recept : wendy
ze sušených hub, vývaru, bílého vína, koření a rozvařeného francouzského sýra, ale zaboha si nevzpomenu na název toho sýra. A bez něj to prostě nikdy není ono. Ach jo... smilies/sad.gif
červenec 23, 2007 07:43
Už jem si vzpomněla - Gorgonzola... : wendy
smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
červenec 23, 2007 09:16
tak jsem vcera delala ty testoviny : sasas
a chce to min orechu a mnohem vic nivy
červenec 27, 2007 10:11
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]