Těstoviny s ořechy a nivou
1 velká cibule
200g nivy
200g vlašských ořechů
1 plná lžička hladké mouky
mléko
olej
těstoviny, sůl
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a v hlubší větší pánvi na oleji osmahneme. Při prvním náznaku zlátnutí přihodíme hrubě sekané ořechy, chvilečku smažíme spolu, pak přidáme pokrájenou nivu a necháme rozpustit. V hrnečku rozkvedláme mléko s moukou, nalijeme do pánve, přidáme další mléko podle potřeby a společně ještě chvíli vaříme, až se mouka rozvaří, spojí se chuť i barva ořechů a sýra a vznikne béžová omáčka. Hotovou omáčku nalijeme na talíři na uvařené těstoviny a dozdobíme dle vlastního vkusu.
Těstoviny s tuňákem a rajčaty
2-3 velké cibule
2 stroužky česneku
5-6 velkých hodně zralých rajčat
nebo asi 300g sterilovaných ve vlastní šťávě
anebo 300g protlaku
1 nebo 2 sáčky vypeckovaných zelených oliv
2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
oregano, bazalka, možno i tymián
olej, olivový olej
těstoviny - nejlépe vřetena, sůl
Na oleji zpěníme hrubě nakrájenou cibuli. Ještě než začne zlátnout, tak přidáme na slaboučké plátky pokrájený česnek a minutku smažíme, až česnek trochu zrůžoví. Přidáme pokrájená rajčata nebo protlak, oregano (nešetřit) bazalku (té míň) a případně i špetku tymiánu. Dál do pánve přihodíme olivy, tuňáka a vše dohromady na slabém plamínku vaříme ještě asi deset minut.
Než se dovaří omáčka, tak běžným způsobem uvaříme sáček těstovin, vysypeme do velké hluboké mísy, zalijeme hotovou omáčkou, dvěma lžícemi olivového oleje a promícháme. Na talíři dozdobíme špetkou hrubě pokrájené syrové cibule... a otevřeme si svijanskou jedenáctku o-))).
Ještě jen připomenu, že u obou dnešních receptů se omáčka nesolí, v prvním případě se dost osolí rozpuštěnou nivou a ve druhém ji osolí olivy.
A jako vždy, přeju vám dobrou chuť a - nejezte tak rychle, on vám to nikdo nesebere...
Markétka