"Jsem hvězda sedmi móóóříííí, hvězda sedmi móóóříííí.... sice ti pošlu velkej mail, ale to je mi jééédnóóó, jééédnóóó....", zpívala si Margotka, když se jí povedlo zprovoznit foťák, vyfotit svoje nádherný a novoučký dílko, přetáhnout fotky do počítače a poslat mi je. Ovšem, tohle už mi psát neměla:
"Kdybys nedržela svoje (ne)zodpovědný diety, tak tě budu svádět, ať si bublaninku taky upečeš, protože je skvělá, ňam!". Ne, to jsi, Margotko, to jsi mi dělat neměla ![Tongue out Tongue out](mambots/editors/tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/emotions/images/smiley-tongue-out.gif) Na zahrádkách dozrávají rybízové korálky... Včera nám naše vesnická babička přibalila na cestu z návštěvy krabičku vajíček a mísu červeného rybízu, takže došlo, jako každý rok krajem léta, na rybízovou bublaninu. Používám už pár let stejný recept, většinu roku peču z jablek anebo sem tam z hrušek, prostě podle toho, co mi zrovna přijde pod ruku - ale teď nastal čas rybízový... RYBÍZOVÁ BUBLANINA ![](http://obrazky.kudlanka.cz/bubla.jpg)
1 kg omytých odstopkovaných rybízových kuliček 500g polohrubé mouky 450g pískového cukru kostka tuku (250g) 4 vajíčka 2 prášky do pečiva Ve velké míse dobře promícháme rozpuštěný tuk a cukr, přimícháme mouku a k pořádně promíchanému základu přimícháme rybíz. V misce vedle vyšleháme z bílků sníh, v další misce vyšleháme žloutky a špetku horké vody na žloutkovou pěnu. (Šlehací metly musí pochopitelně vždycky nejdřív do bílků, žloutkové pěně zbytky sněhu na metlách nevadí, ale opačně to nejde.) Do základu těsta zamícháme prášek do pečiva a pak opatrně zamícháme/zabalíme žloutkovou pěnu a sníh. Hotové těsto vylijeme na hluboký plech vyložený pečícím papírem, stěrkou pravidelně rozhrneme a upečeme běžným způsobem. Jablková varianta téhle buchty spočívá v tom, že namísto rybízu použijete hrubě nastrouhané kilo čerstvých jablek, klidně se slupkami anebo dvě velké lahve zavařených „štrůdláků", tedy jablek hrubě postrouhaných a zavařených bez cukru, kyseliny a koření jen ve vlastní šťávě. Nejdřív smícháme jablka a cukr, pak tuk, pak teprve mouku a dál podle postupu všechno ostatní. Do jablečné buchty se krom základních ingrediencí přidá ještě hrst rozinek, dvě až tři hrsti hrubě sekaných ořechů a troška mleté skořice. Vychladlou buchtu můžete dozdobit čokoládovou polevou a kokosem. Pro menší množství mlsounů je možno péct buchtu z poloviny dávky, ale u nás doma se to hrubě neosvědčilo :-)). Všem mlsalkám a mlsálkům jsem, doufám, udělala chutě. Tak si upečte také, receptík už máte... Zdraví všechny Markétka
|