Jestli pak všichni víte, jak jednoduše a na úrovni předejít kocovině? Dělejte přestávky. Organismus spaluje alkohol rovnoměrně - asi 7,5 g za hodinu (litr vína tedy spálí asi za 13 hodin). Pokud nebudete pít příliš rychle, do mozku bude alkohol přicházet postupně v množství, které jej méně zatěžuje. A - nezapomeňte na jídlo!
Jídlo v žaludku zpomaluje vstřebávání alkoholu - čím pomaleji je vstřebáván, tím méně se ho dostává do mozku. Nepijte všechno, co je na stole. Nejzrádnější jsou takzvané dodatečné alkoholy, nápoje, do nichž je alkohol přidáván - nejméně toxická je čistá vodka. Zrádné mohu také být „bublinky", tedy sekty či koktejly míchané se sodovkou. Oxid uhličitý obsažený v těchto nápojích způsobuje, že se alkohol dostává mnohem rychleji do krve. Červené víno zase obsahuje tyramin, látku podobnou histaminu, která způsobuje silné bolesti hlavy. Je také vhodné nápoje nemíchat a celý večer popíjet jen jeden druh. A co vám ještě pomůže? Acylpyrin před spaním. Podle některých lékařů může ranní příznaky opilosti zmírnit tabletka acylpyrinu, kterou jsme zapili sklenicí vody předtím, než jsme ulehli. Proti překyselení žaludku je osvědčeným prostředkem jedlá soda (soda bicarbona) - 2 lžičky sody rozpustíme v 60 ml vody.
Trávicí systém dokáže zklidnit také zázvor, který blahodárně působí i při cestovní nevolnosti. Pijeme zázvorový odvar nebo sníme kousek syrového zázvoru.
![](http://obrazky.kudlanka.cz/zazvopivo.jpg)
Domácí zázvorové pivo proti nevolnosti
Nastrouháme asi 175 g čerstvého zázvoru a v hrnci jej smícháme s 450 ml vody. Směs přivedeme k varu, necháme 5 minut povařit a poté 24 hodin odstát. Odstátý odvar procedíme přes pláténko, nalijeme znovu do hrnce a přidáme 300 ml medu. Na mírném ohni necháme 5 minut povařit, vychladíme a slijeme do láhve, kterou uchováváme v chladničce.
Podle potřeby užíváme lžíci roztoku rozpuštěnou ve sklenici sodovky. Ale - vůbec nejlepší je, používat "záklopku" :-))), což vám přeje - Marjánka (vyhrabáno odevšad)
|