O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O POČASÍ A JMENINÁCH 24. TÝDNE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 14 červen 2007

 Lidi, jak snášíte tahle vedra, dusna, horka, prach, smog, pyl... a ostatní podobné libůstky začínajícího léta? Kolik stupňů máte tam, kde pracujete? Kolik doma? Sluní na vás svítíčko skrz zavřená okna do klimatizované prostory, temperované na "chladno", nebo otvíráte dveře, okna (pokud to možností a vedení dovolí), pouštíte ventilátory a současně zapíjíte prášky proti "bolestem z ofouknutí a průvanu"?

Neuvažovali jste také o tom, mít klimatizaci doma? Nebo ji snad máte? A když - tak jakou? Tu na zdi, co má druhou část někde venku, co se jí říká "splitová", nebo mobilní? Co vypadá jak pračka na kolečkách a nejspíš dělá asi dost podobný hluk?

     Klimatizace mají mnohá pro a proti - jaký názor na ně máte vy?

 

d@niela


  

 Roland (14. 6.) Ač se to nezdá - i u nás se pár Rolandů najde - přesně  je jich 745. Toto jméno je původu germánského a znamená "sláva země" a "slavný hrdina" - však taky býval Roland rytíř bez bázně a hany. V písni „O Rolandovi" se již ve dvanáctém století pělo, kterak zvítězil na muslimy  při bitvě u Roncevaux. Takže milí Rolandové - nedbejte na to, jak vás je tu málo a statečně oslavujte! Zasloužíte si to!

 

 

 Vít  (15. 6.)  Díky chrámu svatého Víta - gotiky to chlouby - se jaksi domníváme, že je to náš "rodinný" svatý - ale není tomu tak. To jméno pochází z latiny a znamená živý, živoucí, veselý, rád, dobré vášně mající - prostě samé klady. Proto je to také patron všech herců a komediantů, co jich na světě je - navíc prý ochraňuje i epileptiky a chrání před bleskem a očními chorobami. Nicméně, chudák, v rozporu se svým jménem, zemřel jako chlapec mučednickou smrtí - ale to tu nebudeme rozebírat. La Vita přece znamená život, takže: Ať žijí Vítkové!!!

 


 Zbyněk (16. 6.) Jméno je původu slovanského. Je to forma jména Zbyhněv a znamená někoho, kdo posiluje hněv, komu zbývá hněv. Jinak je to jméno moc hezké a zvukomalebné - hojně se užívá i varianta tohoto jména: Zbyšek. Známým byl  arcibiskup Zbyněk Harant z Hazenburku, který udělil městu Příbrami erb se dvěma věžemi a postavil lázeň, kde se mohli lidé koupati zdarma - proto, aby si i chudí lidé úmýti mohli.


 Adolf (17. 6.) Je to jméno původu germánského,vzniklo ze jména Adawolf (tedy adal - ušlechtilý a wolf - vlk) a znamená "ušlechtilý vlk". V České republice jich máme téměř 4,5 tisíce. Na tom, že je jich poměrně málo, se s nejvyšší pravděpodobností podepsal onen Adolf, který se domníval, že je bohem povolán, nicméně v květnu 1945 skončil velmi neslavně. Je pravda, že v době jeho slávy bylo Dolfíků jak naseto, nyní se tohle pěkné jméno pravděpodobně dědí v rodinách z otce na syna.Vlk je ovšem krásné a ušlechtilé zvíře, takže přejeme všem současným Adolfům, aby byli krásní a

                   ušlechtilí, a tudíž svými blízkými milováni a váženi.

 

 

 Milan (18. 6.) má jméno slovanské, původem z Balkánu. Znamená milý, přívětivý a milovaný. Podobná jména jsou Míla nebo Milovan. Latinskou obdobou je Amand(us), Amat nebo Gracián. Takže Milanové, milánkové naši - milujte se a množte se - ať je milých a milovaných Milanů co nejvíce.

 

 

 

 Leoš (19. 6.)  - je to počeštělá, resp. pomoravštělá verze jména Leo, Leon, Leone - tedy Lev - král zvířat. Hojně užívané jsou obdoby toho to jména, jako Leopold, Leontýn, Leonard - prostě musí tam být nějaký ten Lev. Člověk toto jméno nosící má být ušlechtilý, statečný a odvážný. V případě hudebního skladatele Leoše Janáčka to vskutku bylo "nomen omen", a dokonce měl i krásnou hřívu.

 

 

 Květa (20. 6.)  je českým překladem latinského jména Flora, tedy květina, květena, kvetoucí, květinová. Jak krásné jméno pro dívku. Existuje mnoho variant tohoto jména jako Květoslava, Květuše, Květomila a tak podobně. Toto jméno se v Evropě užívá již drahně let. Již ve 13. století ve francii žila žena jménem Flora, která se starala o nemocné a postižené. Ale jelikož -  co je lidstvo lidstvem platí přísloví "pro dobrotu na žebrotu" - byla roku 851 v Cordobě umučena. Jednou z našich „kytiček", kterou jistě máme všichni rádi, je paní herečka Květa Fialová.

 

 

Pidřich

 

 

Komentáře (35)add feed
to se nám to sešlo : bb
Roland s Volfem (asi Wolfgangem, ale my mu říkali Volf) byli naši dva kamarádi v raném dětství, jejich židovská babička s orlím nosem mluvila nádherně česko německy, kouřila dlouhý cigára, nosila dlouhý korále a i ve všední socialistický den na dvorek šaty prvorepublikové kvality.
červen 14, 2007 18:17
... : bb
a pak už to jede, Vít nejlepší kamarád z gymplu, Zbyněk první láska, Adolf V., kdysi soused stejně příjemný jako Adolf H., že by Adolf ve starogermánštině znamenalo zakomplexovaný nevrlý? pak tedy nomen omen...Leoše v rádiu a ve věži jsem měla plné zuby v době rané puberty dcerky, ale na ranní Evropě si to vyžehlil smilies/smiley.gif Květu znám jen vzdáleně, ale vzpomínám na spolužáka Květoslava, kterému učitelky i maminka říkaly Květa...jednou si při obědě v jídelně vyklopil na hlavu talíř s polévkou a my se smáli, než jsme zjistili, že má záchvat epilepsie
červen 14, 2007 18:22
já neznala ani Rolanda ani Wolfganga (česky to můj kolega takto sudetský Němec překládal jako "Vlkochod", podle vzoru Eingang, Ausgang) ale znala jsem nějakou paní Vachulkovou, která : AlenaT
byla čistokrevná Němka a její čeština zněla jako ruská angličtina. Sama děti neměla, ale nás milovala a učila nás německý písničky o tom, jak jsme malé holčičky a pomáháme svým maminkám a taky slavný song "Fuchs du hast die Gans gestollen", kterým jsem se "uvedla". ve škole v Praze - taky nás učila různá německá přísloví, hlavně o píli a pořádku - pamatuju si dodneška"Morgen, morgen, nur nicht Heute, sagen alle faule Leute" - čili co můžeš udělati dnes, neodkládej na zítřek (jak to dělají ty líný lidi včetně mě smilies/grin.gif)
červen 14, 2007 18:29
Klimatizolog (nikoliv klimatolog, ani klimatozoolog) : Kráťa
Trochu zkušeností s klimoškama mám, tak jestli můžu sloužit ...

V práci mám tu mobilní. Protože budova je ze socialismu, není klimatizovaná celá a tak se mi hodí, že ji můžu (tu klimošku) přetáhnout kam chci. Tím ale veškeré výhody končí, nevýhod je mnoho:
1) hluk - protože vlastně uvnitř místnosti je i ten kompresor, co je jinak venku
2) někam se musí vystrčit hadice na "odpadní" horký vzduch - přivírá se mezi dveře nebo okno, ale zbytkem škvíry dovnitř zase leze teplo z venku
3) problém se skondenzovanou vodou - ta moje ji vypouští do malé misky (asi 1 litr) a ta se musí furt vylejvat, jinak je za chvíli rozlitá voda po celý podlaze ..
4) na zimu aby to člověk někam uklízel
5) netopí to
6) ...

Doma mám dvě splitky. V obýváku takovou, co i topí, v ložnici jenom chladící. Obě jsou takové ty obyč z řetězce za pár šupů - protože u nás je horko maximálně měsíc v létě, nemá cenu (podle mého názoru) kupovat nějakou extra kvalitu za pětinásobnou cenu. Je pravda, že ty nejnovější jsou o něco lepší, protože mají plynulou regulaci chodu kompresoru, zatímco ty moje ho vždycky na chvíli zapnou, na chvíli vypnou, na chvíli ... ale v rovnoměrnosti chlazení se to pohybuje v rozmezí necelého jednoho stupně celsia, tak je mi to fuk. Většinou ty dražší jsou hezčí - což je mi fuk rovněž. Ale pokud má někdo barák za deset melounů ... tak mu to tam projektant už namaloval a majitel jen neví, jak se to používá.
Venkovní jednotka nemusí být umístěna jen na fasádě, může být třeba na dobře větrané půdě nebo nad střechou. Může být výš než jednotka vnitřní, na vzájemné poloze nezáleží.
Od vnitřní jednotky musí být někam napojen odpad na skondenzovanou vodu - do normálního odpadu, ven před barák apod. Voda zpravidla teče z kopce. Pokud není možno, aby voda tekla dolů, dá se dokoupit čerpadlo, které ji pošle třeba na střechu. Stojí ale okolo čtyř tisíc, což je půlka klimošky.
Je potřeba si vybrat, jestli má i topit či nikoliv. Osobně bych doporučoval, ať topí každá (přesto jsem si koupil jednu netopící, protože jako jediná měla tak malou venkovní jednotku, že se mi vešla do jedný mezery na balkóně). To topení je totiž levný a pohodlný - je to přece tepelný čerpadlo, akorát že teplo odebírá ze vzduchu, takže ty běžný klimošky topí jen asi do mínus 5 stupňů. Jo je trochu slyšet to foukání vzduchu v místnosti, což třeba radiátor slyšet není. Ale když přijde pošmourný podzim (předloni třeba srpen), na to pení v kotli nebo teplárně to ještě není, tak si pípnu ovladačem a za chvíli je mi fajn.
Doporučuji nekupovat zbytečně výkonnou klimu. Do běžný místnosti, třeba 25 čtverců, stačí to nejslabší, co se dá sehnat. Alespoň to trvá třeba čtvrt hodiny, než to po zapnutí tu místnost vychladí a nezačnou se na člověku dělat rampouchy hned po první minutě.
Většinu klimošek musí zprovoznit odborník - chlaďař. Vyžadujou totiž po smontování potrubí vysátí vzduchu z těch rour a potřebnou vývěvu mají právě chlaďaři. Všechno si člověk namontuje sám, jen tu vývěvu nemá. Některé splitky to vysátí nevyžadují, dokonce nemají propojovací měděné trubky, ale ohebné hadice ... a dají se na podzim zase rozpojit, šoupnout do sklepa ... Těch je zatím na trhu menšina.
K běžně prodávaným klimoškám bývají jen asi 3 metry dlouhé propojovací trubky. Pokud chce někdo mít ty části dál od sebe, musej mu chlaďaři dodat delší trubky a při zprovozňování přidat předepsané množství chladiva.
V paneláku (nebo bytovém domě obecně) je potřeba si rozmyslet, kam se umístí ta vnější jednotka. Musí s tím souhlasit majitel, nesměj s tím nesouhlasit sousedi apod. A bacha, závist je největší svinstvo! "Ta čůza chce mít klimatizaci? To teda ne! I kdybych to měla nahlásit na Okresní výbor!"

Co bych ještě dodal? Nenapadá mě nic. Snad jen: Krásně se mi to píše, když mi nad hlavou ševelí klimoška a udržuje mi nádherných 24 stupňů ... (bydlím v posledním patře a od rozpálené střechy tu může být až 30 stupňů i ve tři ráno)
červen 14, 2007 23:02
Ještě bych doplnil, : Kráťa
že když v obýváku chladím a dveře do kuchyně jsou otevřené (protože tam žádné nejsou - vysadil jsem je před 15-ti lety), tak je v kuchyni stejně horko a v obyváku chládek. Ta zima se nechce dveřma dobrovolně stěhovat, jedině v podobě "přízemního mrazíku" čili "táhne na nohy".
Když tedy chceme chladit i kuchyni, musíme do obýváku dát obyčejný, malý, stolní ventilátor a jím hnát vzduch do kuchyně násilím ...

Z tohoto důvodu se vyrábějí klimošky multisplitové - mají pouze jednu vnější jednotku a vnitřních tolik, kolik hrdlo ráčí (a peněženka dovoluje). Takové se ale za 6.500,- Kč (plus montáž) pořídit nedají.
červen 15, 2007 01:05
kráťo, to je super, : d@niela
hele, pokud by ti ti neva, ozvi se mi mejlem, potřebovala abych se ještě něco zeptat. Sedím v obejváku - jihozápadní strana, slunce snad i o půlnoci - a když je tu pod třicet tak jásám... ale to je málokdy.
červen 15, 2007 07:50
Jéé, tak jsem asi jediná, : Míša šíša
komu se ta vedra, dusna, horka zamlouvají. Klimatizace? Ani omylem! Já si v tom lebedím. No, není to paráda, když se za teplem nemusí jezdit až do Středozemí? Jen počkejte, až se ochladí a bude zase měsíc v kuse pršet jako vloni v srpnu - to budete ještě vzpomínat a prstíčkem škrabat, aby bylo zase teplo smilies/kiss.gif

Včera večer ještě v deset bylo takové nádherné teplo a létaly světlušky a netopýři a... vůbec. Léto budiž pochváleno!
červen 15, 2007 09:30
úplně odjinud : bb
mám dotaz-nápad-tip ...je na Kudlance, nebo mohla by být, rubrika, do které by se místo článků dávaly tipy s odkazy na zajímavé čtení, kulturní akce apod.? Místo dlouhého vypisování by si každý čtenář přečetl odkaz, vybral právě to své. Klidně by se pak k tomu mohl vykomentářovat.
Napadlo mě to teď, při čtení na Britských listech, http://www.blisty.cz/2007/6/15/art34866.html ,že by si to třeba přečetl i někdo odsud, kdo ještě třeba neví, že existují Britské listy...a nemám to kam vylepit smilies/smiley.gif

červen 15, 2007 09:44
jinými slovy, potřebuju tu NÁSTĚNKU :) : bb
na ty tipy a odkazy a krátké nápady, postřehy a úvahy mimo jakékoli téma v právě jdoucích článcích
červen 15, 2007 09:45
nemůžu si pomoct, musím to ocitovat, úplně mimo téma, promiň Kudlanko :) : bb
"Setkávám se často s názorem, že brutální jsou naše děti a dospělí jsou jejich oběti. Stěžují si především učitelé, aniž by si položili otázku, kde se stala chyba, aniž by hledali příčiny především sami v sobě. Setkávám se často s názorem, že je potřeba tvrdých a důrazných trestů dětí, článek o trestech dětí se objevil i na stránkách našich deníků.
červen 15, 2007 09:49
pokračování : bb
Brutalitu děti ale nezískaly potravou nebo nějakým očkováním. Děti, především ty nejmenší, jsou jako opičky, opičí se po dospělých a dělají to, co vidí a slyší, co jim je předkládáno jako správné. "
červen 15, 2007 09:50
add NÁSTĚNKA - báječnej nápad... : d@niela
trochu to musím technicky promyslet, ale bude,
jo, je to super...

a add - naše milované dětičky, ti zabijáci - ano, taky mě to děsí... Mám pár známých kantorek a všechny do jedné si stěžují. Těch jen o něco starších dětiček se dokonce bojí. Buď přímo jich, nebo jejich rodičů. No, takový podnikatel-rychlokvaška, který pro nějakou tu ránu (nemluvě o ostřejších slovech) nejde daleko, je tatínek k pohledání. A když se nedej bože na paní učitelku rozzlobí...
nevím, jak se tohle bude řešit..
červen 15, 2007 10:45
bb, dobrý článek : Míša šíša
Taky sem dám odkaz na jeden zajímavý, obzvláště pak v závěru. Je to teda taky úplně mimo téma, ale zarazila mě lhostejnost některých lidí, zmíněná právě v této zprávě http://www.novinky.cz/krimi/straznik-mimo-sluzbu-zachranil-zivot-zranenemu-chlapci_117069_e2ak8.html
červen 15, 2007 13:10
Míšo šíšo, : Kráťa
copak článek, ale ta diskuse pod ním!
červen 15, 2007 14:45
myslím bb, : Inka
že tyhle děti nejsou vychovávány v lásce, tak ji pak nemůžou ani dát, nepoznaly lásku od svých rodičů, pro jejich rodiče jsou důležitější jiné hodnoty jako peníze, drahé dovolené, podnikání od rána do noci, povrchní život ..... povrchní přátelé, co řeknou lidi ..., vše se nedá zaplatit penězi nebo koupit. Děti se musí vychovávat v lásce k lidem, rodičům, k sobě samým, v lásce k přírodě ..... tu lásku v nich pěstovat a rozvíjet jejich dobré jadérko. Naučit je poznávat přírodu, rozumět si s ní, chránit jí, naučit je řešit problémy klidně a bez agrese, pokud nejde o život, nejde v podstatě o nic a nikdo není neomylnej. Pokud se jim rodiče nevěnují, zabaví se sami, ale jak - tak v tom je právě ten problém, na ulici, internet, špatní kamarádi.... A pokud je trestáte musí vědět proč jsou trestané. Musí vyrůstat v lásce ale i naučit se respektu k ostatním lidem a respektovat a cítit i sám sebe a své vnitřní potřeby. Spousta lidí si pořizuje děti, ale netuší ani z povrchu co to obnáší, aby z nich vyrostli lidé zdraví nejen na těle, ale i na duši.
červen 15, 2007 18:29
bb, když jsi mluvila o těch Britských listech, : strejda
jeden ODSáský fanatik, zvoucí se nickem Kajan a přispívající denně do Virtually.cz, prohlásil o jednom diskutérovi toto:"Mariane, vy jste hloupý jako Britské listy..."
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif

Tak co myslíš? Mám je číst, nemám je číst...? smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 15, 2007 20:02
strejdo, : bb
to přece záleží na tobě. Já dávám přednost vlastnímu úsudku a neřídím se tím, co kde anonymně na netu prohlásil jakýsi fanatik. Pak taky sejde na tom, co öd novin, jakýchkoli, očekáváš. Nejsou hloupé noviny, jsou jen hloupé články. Přičemž za články nepovažuji statě bulvárních tiskovin. Takto nahlédnuto, jsou občas hloupé všechny noviny, i ty v mé schránce.
Tak co myslíš? Musíš se ptát, zda číst, nebo nečíst?...smilies/smiley.gif
červen 15, 2007 21:33
ahoj lidi, tak jsem teď slyšela, že ta "holčička" Škrdlová se s ještě dalšíma lidma objevila v Kodani - : d@niela
ještě s dalšími pěti lidmi...
No, jsem zvědavá na II. díl "story o mesiášce"
Stejně je zvláštní, že ji hledali snad všichni policajti ČR a ona si kliďánko odjela...
červen 15, 2007 21:39
To já jsem zase četl, že za nošení kalhot s odhaleným prádlem hrozí v USA pokuta 500 doláčů. : strejda
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 16, 2007 00:05
bb : jasmina
klobouk dolu,dobry tip.
Kolikrat jsem nekde cetla zajimave tema a napadlo mne,co by asi tomu rikali Kudlanci.
Ale uz mne nenapadlo to zde navrhnout,halt to jsem cela ja...no jeste ze Te mame smilies/cheesy.gif
červen 16, 2007 11:06
už jsem o tom mockrát přemýšlela : AlenaT
existují přece národy, které od věků žijí v těch částech země, kde je pro nás Evropany teplota nesnesitelně vysoká. A přesto žijí v naprosté pohodě a horko s přehledem zvládají - jak vlastně? Musí mít nějaký systém, nebo něco, jak se vedrům vrátit. Klimatizace je fajn, ale ty lidi kolikrát nemají ani elektřinu, nebo ji několik tisíciletí neměli a přesto žijí a nijak vedrem netrpí. Dovedu si představit, jak se bránit mrazu - to nakonec my všichni - ale jak se bránit vedru?????
červen 17, 2007 06:02
Aleno T : jasmina
Lide na jihu se prizpusobuji prirodnimu rytmu a respektuji se,tudiz pers poledne spi.
Rano zacinaji pracovat treba od 6h do 9-10ti hodin.Pak je siesta az do 17h,to uz slunicko je snesitelnejsi.
Lide v dobe siesty maji zatazene rolety na oknech,takze je v bytech prijemne,nakonec i stavby jsou uzpusobeny vedrum,-vsude mramor,dlazdice.Tak oni jsou na tom blbe zas pres zimu,zvlast kdyz posledni dobou na jihu sem tam snezi a mrzne;To driv taky neznali. smilies/smiley.gif
červen 17, 2007 10:35
no dobře - : AlenaT
ale co třeba beduíni?
červen 17, 2007 12:36
beduini? : jasmina
No,tam jsou ty vedra opravdu sucha a takova vedra se lepe snaseji-nepotis se ani kdyz jsi zahalena ve vlnenym havu,ikdyz si myslim ze evropsti by si zakryli jen hlavu proti upalu,ze by ten habit nesnesli.je to dano i strukturou kuze,pak samozrejmne oni piji ty posilujici a zizen zahanejici napoje nechlazene a to dela taky hodne.Evropskej aby takto mohl zit,musil by si nejdrive par mesicu zvykat.
červen 17, 2007 13:00
kolikpak toho tak můžou vypít : AlenaT
křováci na Kalahari - a v hábitech taky nechoděj, ba naopak, jsou skoro nahý.....
červen 17, 2007 16:22
krovaci : jasmina
tam je zase klima vlhke
červen 17, 2007 19:36
V poušti?????? Kalahari je ůdajně sušší než Sahara. : AlenaT
smilies/cry.gif smilies/shocked.gif - no nicméněš nějaký trik musí mít - alespoň proti přehřátí organizmu určitě.
červen 17, 2007 23:01
no to nevim : jasmina
zda je sussi jak Sahara.
http://www.photos-botswana.com/desert-kalahari/photo-desert-kalahari.html

červen 17, 2007 23:27
Každopádně : Kráťa
uměj na jihu s chladem hospodařit! Že třeba mají zatažené rolety? Špatně! Mají zavřené PŘEDokenní žaluzie (nebo, a to častěji, OKENICE). Je obrovský rozdíl mezi žaluzií vnitřní a vnější. Ta vnější totiž přemění sluneční záření na teplo venku a to teplo stoupá okolo stavby nahoru. Meziokenní nebo vnitřní žaluzie také přemění sluneční záření na teplo. Ale kde? Kam jde to teplo? Ta venkovní nemusí ani být žaluzie, stačí "roleta", natažené prostěradlo apod. Akorát nesmí přijít vítr.

Je potřeba porovnávat teplotu venku a uvnitř. Jakmile je venku teplota vyšší než uvnitř, zavřít okna a dveře a dům utěsnit. Když se poměr obrátí, větrat jak o život. Ještě že existují ty digitální teploměry, které mají obě teploty hned vedle sebe.
Je dobré mít jeden venkovní teploměr na východní a jeden na západní straně domu a větrání podle předchozího návodu rozdělovat i podle polohy slunce.

Je dobré mít dům porostlý břečťanem nebo podobnou "zeleninou". Funguje jako předokení žaluzie, takže slunce nemůže rozpalovat stěny domu, které když jsou nahřáté, hicují celou noc a nevychladnou a nevychladnou.

Současné domy na jihu mívají střechy zakryté slunečními kolektory. Opět to funguje jako zakrytí před sluncem a ještě je to užitečné. U starých domů nebývala půda využita (původně), byla dobře odvětrána a opět - působila v podstatě jako slunečník.

Stačí používat obyčejný selský rozum. Ne jako ta, ráčejí prominout, kráva, co bydlí vedle mě, která dokořán otevře okna na jihozápadní stranu v okamžiku, kdy slunce praží jak o život a ve stínu je nějakých 35 stupňů, takže na slunci je nějakých 45 (vloni) a diví se, že to vedro je k nepřežití! Přičemž na té "chladné" straně měla zavřeno!
červen 18, 2007 01:43
nějak zvlášť mi teplo : AlenaT
pokud ovšem není padesát ve stínu - nevadí, ale jinak přesně - větrám v kuchyni, která je na sever a zabedníno mám v pokoji, který je na jih. Dobrý je "sprejovat" záclony a závěsy vodou, voda se odpařuje a ochlazuje vzduch a zpříjemňuje atmosféru v bytě - mám vyzkoušeno. V panelákách pomáhají mokrá prostěradla - nebo deky, věšená periodicky (když uschnou tak znovu) na balkoně.Já mám ovšem tu kliku, že bydlím na venkově, před okny mám stromy a kousek dál je přehradní jezero, které horko zmírňuje.
červen 18, 2007 06:18
Kráťo, to je absolutní pravda - : kiwi
a díky i za pár dobrých rad!
červen 18, 2007 09:46
Klimatizaci si užívám v práci... : Hani
Šlape celý den, hučí a my občas sténáme jak ten Dněpr širý..
Venku 35 a nám "stojí všechny chlupy". Pauza na oběd je jen půlhoďka a tak se ven řítíme značně podchlazeni. To je tedy šlupa! A odpoledne do přehřátého auta..děs a běs. No za tu dobu, cca 7 let co tu pracujeme, jsme už dva po infarktu, třetí se taky léčí na srdce a máme alergie, nejen rýmy, ale i vyrážky. Prostředí je hezké, i kobereček tu je, takže všechny plivance a psí exkrementy, co lidi našlapou a nanesou sem my pěkně klimatizací rozvířené spapáme...to je pošušňáníčko. Naše žádost o čističku vzduchu je někde "u ledu". Okna tu nejsou...
Mně je pořád vedro, tak klimatizaci vítám, ale...fouká jen svrchu, takže mám pořád zatuhlý krk, radiátor mám za zády...
Nic není prostě dokonalé....
červen 18, 2007 12:39
... : bb
tak si nenápadně pozvěte inspektorát bezpečnosti práce a hygienika, ať vám to tam změří, když hučí a už ani nefiltruje, tak může být zanešená, neseřízená, prostě špatně fungující

červen 18, 2007 14:15
... : bb
jinak koberce jsou lepší než naholo, v koberci to uvízne a pak se to vysaje, kde je hladká podlaha, tam to teprve lítá vzduchem, pokud po ní pořád celodenně nejezdí mokročistič
červen 18, 2007 14:17
Klimakterizaci : Kráťa
je nutno používat s rozmyslem. Není přece účelem lidi podchladit, nastudit a zamrazit. Někdy totiž není potřeba měnit teplotu vzduchu vůbec!
Jak uvedl někdo v předchozích komentářích, záleží i na VLHKOSTI vzduchu. Pokud je vzduch sušší, nevnímáme vyšší teplotu okolí tak negativně, jako když je vlhké dusno. Stačí tedy vzduch trovhu vysušit a hned je nám lépe.
Je to asi tím, že do suššího vzduchu se lépe odpařuje náš pot. A odpařováním ochlazuje pokožku. A ještě máme pokožku sušší.
Takže stačí chladit třeba na 26 stupňů - ale vzduch trochu vysušit.

Ano, klimošky s intenzívním provozem je nutno čistit a desinfikovat. Jednoduchý postup čištění filtrů je popsán v návodu. A desinfikování? Říká se, že když je klimoška několik měsíců v provozu, může se třeba ve sběrné nádobce vody nebo na lamelách vnitřní části z důvodu dlouhodobé vlhkosti vytvořit plíseň. Ještě jsem ji neviděl. Asi proto, že ta vlhkost, která tam je, je v podstatě destilovaná voda postrádající živnou půdu. A také asi proto, že klimošku používám maximálně tak měsíc a pak se nechá vyschnout. A kdyby náhodou - troška Sava by to určitě spravila.
červen 18, 2007 20:37
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]