O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

GENEALOGIE - ODKUD JSME? PDF Tisk E-mail
Středa, 13 červen 2007

Kdo by nechtěl vědět, kde vlastně před několika staletími sídlili jeho předkové, odkud přišli do zdejšího středoevropského prostoru? Lidé šlechtického původu většinou dobře znají svůj rodokmen. I když ani ten nemusí být vždy nejspolehlivějším vodítkem. Manželská nevěra kvetla i v temném středověku... "Plebejci"  to ale mají každopádně horší.

Bádání v matrikách a obecních kronikách může být s velkou dávkou štěstí vodítkem do 17. století, hlouběji do minulosti těžko. Přesto už dnes existuje způsob, jak se alespoň částečně obejít i bez písemných záznamů. Nechat si udělat genetický test, který s vysokou pravděpodobností určí geografický původ předků.

 

    Tajemství původu mateřské linie každého člověka je ukryté v jeho mitochondriální DNA nebo také mtDNA. Každý muž i každá žena vlastní tuto DNA, ale pouze ženy ji mohou předat svým dětem. 



     Každý člověk dědí svou mtDNA po matce, nikdy od otce. Matka kohokoliv z nás ji zdědila od své matky, a ta zase od své, a tak dál do minulosti, až k pramatce celé mateřské linie. Mitochondriální DNA proto nese informace starší než jakýkoliv psaný záznam vytvořený člověkem.

 

     Dlouholetým genetickým výzkumem bylo prokázáno, že veškeré mateřské linie se někde v minulosti navzájem spojují. Informace o takovýchto souvislostech jsou napsány v lidské mtDNA. Lidé, kteří nesou ve své mtDNA stejné údaje o stejném spojení své mateřské linie, lze zařadit do skupin, z nichž každá má svou dávnou „pramatku“. Ta dala vznik všem mateřským liniím lidí v příslušné skupině. V současné době je např. pro evropskou populaci (míněni jsou rodilí Evropané) známo sedm takovýchto geneticky odlišných skupin. To znamená, že mateřská linie každého jednoho Evropana, pokud se nepřistěhoval nedávno třeba z Afriky nebo z Japonska, pochází z jedné ze sedmi genetických pramatek. V některých populárně vědeckých publikacích se jim říká sedm dcer Eviných.

 

     Populace, které jsou domovem na ostatních kontinentech, pochází z jiných genetických pramatek. Tzn. že mimo oněch sedm evropských je známa ještě řada jiných pramatek, které daly vznik mateřským liniím např. Asie nebo Ameriky (míněni jsou samozřejmě původní obyvatelé Nového světa). Celkem jich je známo 36 pro celý svět. Více se o sedmi evropských pramatkách dozvíte zde.

 

     Díky vývoji v metodách analýzy lidské DNA je dnes poměrně jednoduché v genetické informaci každého člověka „zápis“ o jeho původu nalézt a přečíst. V rámci Mt-GenoGrafického testu je analyzován u daného člověka zvláštní úsek mtDNA, který obsahuje informaci o tom, která z genetických pramatek dala vzniknout mateřské linii onoho člověka. U každé z pramatek je dnes známo, kde se geograficky v průběhu historie usadili „její“ potomci, a v kterých zemích světa se dnes převážně vyskytují. Díky tomu lze určit, kde leží geograficky počátky mateřské linie každého jednotlivého člověka. Prakticky tak lze do určité míry potvrdit například „rodinné legendy“ vyprávějící o tom, že některá prababička byla toho či jiného původu.


     Genetické pramatky jednotlivých mateřských linií, resp. klanů, nebyly pouze skutečnými ženami, které žily v dávné minulosti, ale byly zároveň jedinými ženami, jejichž dcery byly natolik úspěšné, že se jejich linie zachovala do dnešních dnů. V dávné minulosti, kromě zmiňovaných pramatek, žily samozřejmě i jiné ženy. Jejich mateřské linie se však nedochovaly. Stalo se tak proto, že ony samotné, nebo jejich potomci, už dále děti neměly, nebo měly pouze syny, kteří jejich mtDNA dále předat nemohli (mtDNA se dědí výhradně od matky a nemůže být zděděna od otce).

 

     Je samozřejmé, že i uvedené pramatky, jejichž linie byly doneseny přes tisíce let do současnosti, měly také své předky v mateřské linii. Dnes je znám i „rodokmen“ těchto pramatek, a je zřejmé, že jejich mateřské linie směřují k jedné jediné pramatce, která žila přibližně před 150 – 200 tisíci lety v Africe, a je některými autory označována jako „mitochondriální Eva“.

 

    Mt-GenoGrafický test odhalí, ke kterému ze sedmi klanů náleží vaše mateřská linie, která ze sedmi dcer mitochondriální Evy byla pramáti vaší mateřské linie,odkud geograficky vaše mateřská linie pochází, jak je stará, a kde na světě žijí nositelé stejné mateřské linie...

 

 

(použito z Genomac International) 

 

 

Komentáře (14)add feed
Jsem moc ráth, : NČ
že docela určitě mám jinou genetickou pramáti, než naši méně přizpůsobiví spoluobčané.
červen 14, 2007 06:49
Helena, Jasmína, Uršula, Tara, Kateřina, Xénie, Velda... : monty
ke který mamince patřím? Já se dívám, která je odkud - nejvíc je Helen, kolem jihozápadní Francie - z blízkýho východu jsou Jasmíniny děti, Anglii a Skandinávii povila Uršula... Tara má mláďata kousek vedle, sever Itálie a tam vejš je to Kateřiny, východní, střední a západní Evropa - tam jsou potomci Xénie, ale není jich moc, a Velda moc plodná nebyla: z oblasti Kantabrie na severozápadě Španělska se trošku rozešli, na západ a sever, jsou mezi Laponci ve Finsku a severním Norsku. Jo, Veldinejch potomků jsou 4 %...
Pra-Maminko moje, kerá, seš, kerá?
červen 14, 2007 08:05
No, : AlenaT
Miloslava, Marie, Marie, Miloslava, Anna, Marie - no tak z toho by člověk moc nevykoukal - ale jedna z těch Mrií byla Slovinka z malé vesnice pobblíž Terstu - takže....bůhví... smilies/grin.gif
červen 14, 2007 09:10
jedno nechápu, : AlenaT
jestliže se všechno odvíjí od DNA matky .- kde sakra berou ti chlapi to sebevědomí. smilies/grin.gif
červen 14, 2007 09:21
ještě něco.... : AlenaT
týká se nás to vůbec? Slovani přece přišli do Evropy z Indie smilies/undecided.gifprý je to moc krátký.....tralalalala
červen 14, 2007 09:58
Aleno T, : Myška
Slovani přišli do Evropy z oblasti kolem Dněstru... Z Indie k nám dorazilo zcela jiné etnikum, nepřizpůsobivé, problémy dělající, nechtějící pracovat a chtějící pobírat dávky. Nejlepší by bylo je poslat zpátky - kéž by se to podařilo (je to sci - fi).
červen 14, 2007 12:34
ó nikekolikerověk Myško : AlenaT
je to vědecky prokázáno, že slovani skutečně přišli do Evropy z Indie - existují dosud i stopy jazykové - například Drávidština je slovanským jazykům tak podobná, že to až zaráží. Já sama jsem se s tím setkala v praxi. Jo, vzali to sem přes Írán, přední Asii, Rusko - takže i přes to podněstří, ale avšak, jejich kolébka je v Indii - že je to celkem schůdná cesta právě dookazuje to jmenované etnikum, které dorazilo značně později. Jestli jsem tě dosud nepřesvědčila tak existují dvě notoricky známá slova, která znějí téměř česky: Buddha - probuzený (tedy někdo, kdo se proBUDil) a védy (tedy vědy, vědění - tedy spisy, uchovávající různé vědy a vědění - včetně bájí a pověstí, ale nejen to)
červen 14, 2007 13:02
Aleno T, nepřesvědčila : Myška
jsi mě, ale to nevylučuje, že můžeš mít pravdu. Jen já si to musím sama ověřit smilies/cool.gif.
červen 14, 2007 13:25
dokonce tuhle dávali tv. hru s názvem Sponzor : AlenaT
byla o tom jak probesorka slavistiky Iva Janžurová navštívila podnikatele - Leoše Suchařípu, se žádostí o sponzorský dar, za účelem vydání knihy o historii Slovanů - kterou by musela vydat vlastním nákladem, neb se o ni nakladatelství nervala,protože to nebyla ani detektivka, ani kuchařka ani porno. Byla to moc hezká hra a já se báječně bavila - a tam to mimo jiné všecko je.Kdyby to někdy dávali, tak se na to podívej. Já osobně jsem se setkala, kdysi jako recepční - s párem indických manželů, který byl naprosto vyjevený z toho, že zdejší řeči rozumí!!!! Tedyx ne naprosto všechno, ale smysl je jim jasný. Pak jsme trávili jspoustu času tím, kdy jsme si říkali jak se co řekne česky a drávidsky. Bylo to až neuvěřitelné. Např. číslovky znějítéměř stejně.Nevěřila bys tomu - ale pivo se řekne drávidsky pivo. A jiné a jiné - já jsem z toho tenkrát byla naprosto uchvácená. Takže jsem se taky zajímala - to víte - internet nebyl, pramenů málo....čeho jsem se však dopídila, to tu dávám ve známost. smilies/grin.gif
červen 14, 2007 13:33
Alenko : Clarissa
tak nevim. Urcitou spojitost jsem nasla, ale...no, posud sama.

Zaujalo me to, protoze lingvistiku miluju, a tak jsem trochu zahledala na internetu. Zjistila jsem, ze slovanske jazyky (tedy i cestina) patri do skupiny Indo-evropskych jazyku, kam patri napriklad i jazyky germanske, recke, baltske, romanske, indo-iranske a dalsi. Vedci se domnivaji, ze Indo-evropske jazyky pochazeji z jednoho, tzv. Proto-indo-evropskeho jazyka, a to diky urcitym charakteristikam v gramatice ci slovniku, ktere jsou jim spolecne.

To je ovsem teorie, protoze neexistuji zadne pisemne nalezy z doby, kdy mel byt tento jazyk v existenci (4-8 tisic let, ale mozna i drive, pr.n.l.). Spekuluje a teorizuje se i o miste, kde zili uzivatele Proto-indo-evropskeho jazyka, a jejich kulture. Ale zadne dukazy nejsou. Je zduraznovano, ze termin "Indo-evropsky jazyk" je uzivan jen lingvisticky a ne v etnickem ci kulturalnim smyslu. (Viz. "Slovani prisli z Indie".)

Pro zajimavost sem vkladam odkaz na webove stranky, ktere se zabyvaji podobnosti mezi dravidskym a baskickym jazykem (http://www.faculty.ucr.edu/~legneref/bronze/dravid.htm). Uvadim to tady proto, ze je tam ve sloupcich i preklad do anglictiny. Predpokladam, ze je tady vic lidi mluvicich anglicky nez baskicky ci dravidstinou, tudiz muzeme porovnat, jestli aspon nektera uvedena dravidska slovicka zneji jako ceska. (Je tam uvedeno asi 200 slovicek.) Ja bohuzel zadna nenasla. (Snad krome slova "mama" [dravidsky "ema"], ale zrovna tohle slovicko je celkem univerzalnim slovem v mnoha jazycich.)

Ale v jedne poznamce o Indo-evropskych jazycich je receno, ze mezi nimi existuje podobnost v nekterych zakladnich slovech, napr. v cislovkach a jmenech casti tela -- viz. Tvoje poznamka, Ali, o tom indickem paru a cislovkach. Vedecky dukaz, o kterem pises, ale zjevne neexistuje.

Tak, to je asi vic, nez jste kdy touzili vedet o moznych prapocatcich naseho krasneho jazyka, vidte? Predem se omlouvam. smilies/smiley.gif
červen 14, 2007 23:49
ještě jsem si vzpomněla na jednu kuriozitu : AlenaT
v té době se narodila moje neteř Radka - a ta paní měla velice podobně znějící jméno :Raddka - prostě to "D" ČETLA dlouze- tohleto nás vlastně k téhle diskusi tenkrát dovedlo. Oni z tioho byli stejně vyjevený, jako já. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 15, 2007 07:18
tak jsem ti napsala dlouhou odpověď a koukám, že se to tu vůbec neotisklo. : AlenaT
Tak znovu. Problém je spíš v tom, že nikdo nic pořádně neví. Je to tak dávno a jak jsi řekla, písemné důkazy neexistují - neb písmo prostě nebylo. Začalo být, až když se ty lidi dostali do toho Podněstří, což nemohlo být hned tak, neb se tam museli dostat pěšky, se starejma lidma, s dobytkem, s dětma, atd. Ale co vědec, to jiný názor. Ale co jsem slyšela, to jsem slyšela. Fakt jsme spolu s těmi lidmi trávili spostu času a hledaly společná, nebo podobná slova. A byly jich mraky.Je to třicet let takže do detailů zajít nemůžu, neb si je prostě nepamatuju. Ale uchvátilo mě třeba to, že tam, odkud pocházeli, existuje obec Vršovice. Namouduši, na psí uši!
Hele jestli budou tu hru v TV opakovat, tak se dívej, jednak je to moc hezký a druhak, ta Janžurka to tam krásně všecko vykládá. Ta jazyková skupina už tenkrát existovala - aniž se o ní ve vědeckých kruzích - žádné nebyly - vědělo.Já samozřejmě netvrdím, že to bylo přesně takhle, třeba jsem popletla to jméno - je to třicet let - a ten národ se jmenuje jinak - třeba podobně - ale jestliže naše pramáti podle DNA má být ta Kateřina, která pochází ze střední Evropy, tak se mi to nějak nezdá. Neboť ti, co tu dlouhou cestu přes oba kontinenty ušli, byli hotoví lidi - homo sapiens a zmínka o nich existuje de facto z doby v podstatě pár let před Kristem. Zatímco, DNA se do nynější podoby vyvýjela už vlastně při vzniku homo sapiens - tedy v hlubokém pravěku, kdy ty bytosti byly v podstatě ještě napůl opice.Nicméně skutečnost, že do této země lze dojít až z Indie, dokazují právě naši výše jmenovaní spoluobčané. Kdopak byla asi jejich pramáti? Jak říkám, pátrala jsem amatérsky a internet neexistoval - musel jsem prolézat knihovny, slovníky a tak. A nejsem vědec - mám jiné vzdělání nerž lingvistické - i když mám k těmhle věcem blízko a zajímaly mě - ale spíš jako praktika. Jinak se měj moc hezky a užij si krásný léto. smilies/cheesy.gif
červen 15, 2007 07:37
Jasmina : Josef
Nechal jsem si ten test mtDNA udelat, vyslo mne v HVR1 variace 16069, 16126, 16324.
Nemam tu nekde pribuznyho? smilies/cheesy.gif
červen 16, 2007 21:27
asi určitě : AlenaT
v týhletý zakopaný p***li musíme být příbuzný naprosto všichni smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 17, 2007 06:16
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]