O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Přihlášení
Anketa
LÍVANCE, LÍVANEČKY |
![]() |
![]() |
![]() |
Čtvrtek, 07 červen 2007 | |||||||
Tradiční jsou lívance připravované nasladko s marmeládou, sladkou ovocnou omáčkou a tvarohem, ovocem, jogurtem či smetanou, ze slaných variant je asi nejběžnější natřít lívance špenátem.
OVESNÉ LÍVANEČKY
1l mléka kostka droždí (42g) 1 vajíčko 250g hladké mouky 250g ovesných vloček malá lžička cukru na kvásek olej marmeláda, jogurt (ovoce, ochucený tvaroh, kysaná smetana...)
Část mléka mírně ohřejeme (ne moc, aby se droždí nespařilo), přidáme lžíci mouky, lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Zatím v míse rozkvedláme nebo rozmixujeme zbytek mléka s moukou a vejcem, přidáme ovesné vločky a potom vzešlý kvásek.
Těsto promícháme, necháme půl hodiny v teple vykynout a potom smažíme na trošce tuku v lívanečníku placičky. Hotové lívance ochutíme a nazdobíme dle zvyku a chuti, například potřeme rybízovou marmeládou (ze směsi červeného a černého) a přidáme lžičku bílého jogurtu… a hlavně – v jahodové sezóně by byl vyloženě hřích nepoužít k dozdobení lívanečků čerstvé voňavé jahody o).
Já jsem ovšem ve svých kuchařkách objevila i lívance s cibulí. Přiznávám, nemám je vyzkoušené, ale jako inspirace mi to znělo docela zajímavě. Posuďte sami:
Do lívanečníku dáme plátek - kolečko cibule, zalijeme lívancovým těstem a usmažíme z obou stran. Na talíři sypeme vyškvařenou libovější anglickou slaninou, osmahnutými kostičkami měkkého salámu nebo zakápneme kečupem a posypeme strouhaným sýrem.
Taky si říkám, že by určitě šlo do lívanečníku dát kousek šunkového salámu nebo trochu vařeného uzeného masa, zalít těstem a usmažit lívance a na talíři je posypat smaženou cibulkou (což je tedy poněkud kalorická bomba) anebo jen zakápnout kečupem či koupenou česnekovou nebo křenovou omáčkou a posypat pažitkou nebo cibulovou natí.
Ať už se rozhodnete pro kteroukoli lívancovou variantu, přeju vám všem dobrou chuť, Markétka
|
< Předch. | Další > |
---|