Pozor, pozor! na vědomí se velectěnému publiku dává recept na ořechovici! Pěkně si jej prostudujte a dělejte si poznámky. Pro ostřejší ořechovici, asi se 48 % alkoholu (tak jak to mají chlapi rádi), si obstarejte konzumní líh. Prodává se 80-procentní a k dostání je hlavně v drogériích nebo se dá pořídit v Lihovaru Smíchov.
Dále potřebujete větší, asi pětilitrovou uzavíratelnou nádobu, aby alkohol nemohl vyprchávat. A protože ořechy jak známo barví, opatřete si ještě chirurgické rukavice (prodávají se v prodejnách pro kutily a v železářství). A ZAČNEME: Seberte někde 30 vlašských ořechů (nejlepší odrůda je "sousedovo převýborné") nazrálých tak, aby se ještě daly komplet rozkrojit (i se zelenou šlupkou). Tyto pak ještě ve stavu nenakrájeném máčíme 2 až 3 dny ve vodě. Poté je vyjmeme, rozčtvrtíme a zalejeme alkoholem. Stačí vodka (chcete-li vyrobit ořechový likér, použijte místo lihu 40-procentní vodku, získáte „dámské pití ” s obsahem alkoholu zhruba 25 procent) - ale - můžete-li, nelitujte slivovici... ![](http://obrazky.kudlanka.cz/orech.jpg)
Přidáme ještě tyto ingredience: 1,5 litru lihu (vodky, slivovice...), 0,5 litru převařené vody 2 - 5 ks celé skořice, nakrájenou čerstvou kůru z jednoho pomeranče nebo 1 citrón (ale nemusí být), 2 dkg hřebíčku (asi 25 kousků) 1 dkg nového koření, někdo přidává i asi jako prst dlouhý, na plátky nakrájený puškvorec a kousek zázvoru - je to na vás... Lahev uzavřeme, několikrát ji obrátíme dnem vzhůru, aby se tekutina dobře promíchala a necháme tři týdny na slunném místě. Po uplynutí předepsané doby macerovanou ořechovici slijte přes filtrační papír a: připravíte si cukrový roztok: BUĎ: 1/2 kg cukru v 1 litru vody a do vychladlého nalejeme ořechový výluh - vznikne pití jemnější, NEBO: svaříte-li 250 g cukru s 4 dcl vody, vznikne silnější ořechovice; Nápoj uložte asi na další tři týdny mimo dosah svůj i svého partnera, pak ořechovici znovu přefiltrujte a už ji stočte do jednotlivých lahví (nezapomeňte, že vám zbyly ty tři půllitrové od lihu!). NEUPÍJÍME !!! Nebojte se, nezkazí se to a jen vám unikají alkoholové výpary. Takže - všem oznámíme, že se to nesmí otvírat, ochutnávat, jen se smí kochat pohledem! Poté lahev uschováme, zapomeneme kam (a stejně chodíme tajně upíjet). Partnerovi si posléze postěžujeme, jak je to špatně zazátkované a vytěkává to... Příjemné zážitky i bez palírny přeje Wendy.
|