O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KDOŽ JSI BEZ VINY, HOĎ KAMENEM! PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 17 květen 2007

 Včerejší vysílání pořadu české televize „Pošta pro tebe“, bylo velmi emotivní. Konkrétně poslední část, ve které se matka chtěla po létech znovu setkat s dcerou. Pro ty, kdo jste neviděli: Malicherný spor vznikl před lety kvůli pouhé stokoruně. Zeť paní Bohumily, manžel dcery Aleny, pak v nastalé hádce po tchýni hodil psacím strojem.

 

 

 

 

      Vedle ní stálo vnouče, kterého letící stroj málem zasáhl. A tak se Jiří (otec dítěte a syn pí B.) neudržel a švagr skončil s otřesem mozku v nemocnici. Rodina Aleny se po hádce odstěhovala a matku s bratrem zažalovali za těžké ublížení na zdraví. Jiří byl dokonce odsouzen. Sama paní Alena se hádky nezúčastnila, během hádky byla vysoce gravidní a o celém průběhu hádky i rvačky ví pouze z doslechu od manžela; přesto matku od té doby nechtěla vidět.  Naposledy se setkaly před sedmi lety, na pohřbu syna paní Bohumily, který tragicky zemřel při autohavárii.

 

     Matka si nyní přála vše urovnat, vždyť spor kvůli stokoruně opravdu nestojí za to, aby přišla o svou jedinou dceru…

 

     Paní Alena však pevně stála za verzí svého manžela a svou matku tvrdě odmítla přijmout. Neústupná jakémukoli smíru odmítla nechat odtáhnout stěnu. V její tváři bylo skálopevné přesvědčení, jaké vídáme snad jen u jehovistických kazatelů:  „Za tímto životem jsem udělala tlustou čáru a nemíním ji překročit,“ řekla pevně.  „Chybovat je lidské, odpouštět je božské, ale já nejsem Bůh!“

 

     Co asi zavinilo tak nepochopitelně kruté odmrštění a nenávist vůči své vlastní mámě? Hodně napoví hned jedna z prvních vět Aleny: „To ti holky odešly, že sis vzpomněla na mě?“ Ano, Paní Bohumila se stará ještě o tři děvčata v pěstounské péči. Snad je za vším velká žárlivost; maminka si vzala  „další děti“, „mazlila se s cizími“…

 

     Jak je známo, láska má velice blízko k nenávisti. Však to někdy bývá – v o hodně menší formě – v mnoha rodinách. Rivalita a řevnivost mezi sourozenci působí mnoha matkám nesmírnou bolest. Bohužel často přetrvává i v jejich dospělosti...

 

     Na zaťatý výraz paní Aleny hned tak nezapomenu, stejně jako na zoufalý pláč její mámy.

 

d@niela

 

JEŠTĚ DOPLNĚNÍ: Ano, ta slova "Proklínám tě!" ...

To si uvědomuju, že zaznělo cosi, co bych jako máma nikdy v životě z pusy nevypustila... Neumím si představit, CO by se muselo stát, abych to jen chápala... I když mnoho lidí říká - "já ho zabiju!" a nikdy to neudělá, tak tohle snad máma říct nemá. Jsem přesvědčením ateistka, i když pokřtěná a jako malá jsem na náboženství chodila. Ale jsou věci, které bych se prostě bála i jen říct.

Takže - děvčata - v tom máte pravdu...

 

 

Komentáře (26)add feed
Viděla jsem jen konec, : Míša šíša
právě ve chvíli, kdy dcera řekla své odmítnutí a matka pronesla větu "Proklínám tě!" - jak dcera uvedla: nebylo to poprvé. Matka pak toto prokletí vzala zpět se slovy, že to tak nemyslela. No nevím, ale ani v silném emotivním pohnutí bych tohle své dceři asi nikdy neřekla. Jak už jsem psala - neviděla jsem nic před tím, ale byla bych docela opatrná s radikálním odsouzením dcery. Říkám si, že kdyby dcera a matka měly mezi sebou skutečný láskyplný vztah, určitě by jej nemohl rozbít ten popisovaný incident. Prostě mi v tom něco nesedí, musí tam být ještě něco víc. Něco by mohlo být i na tom, jak Alena mluvila o tom, že maminka na lidi působí jako velice příjemná, milá, sympatická osoba, ale jen na ty, co ji znají krátce. Pozdějí že tato maska spadne. Vzhledem k tomu, že takovou jednu osobu znám, která vystupuje naprosto přesně, tj. působí velice sympaticky na okolí, které s ní přijde do kontaktu jen krátce (ve skutečnosti je to jen ale jedna velká komedie), tak mě to také zarazilo. Ono nemusí být všechno takové jak se na první pohled zdá. Je fakt, že publikum bylo jednoznačně na straně matky, takže mi pravděpodobně chybí k objektivnímu posouzení situace shlédnutí celého příběhu.
květen 17, 2007 13:41
asi na nás není to nijak posuzovat : Inka
a stejně tak si myslím, že to je jen hraní na city diváka (jde o sledovanost) a já tohle nemám ráda, (tak jako výměnu manželek, některým lidem to strašně poznamená život), většina věcí je vytržena z kontextu života, takže do toho co se jim děje v hlavě a co se událo před tím nevidíme nikdo z nás. Takže mi to tak trochu připadá jako fraška ponížení toho druhého v médiích před lidmi co ho znají, když se nechce usmířit normálně, tak v televizi ho donutím, takový malý veřejný psycháč. Já jsem to neviděla, jen četla na internetu. K odpuštění musí dva lidi dozrát a také si to musí umět navzájem vysvětlit a oba to pochopit, proč ten udělal tohle a ten zas reagoval tak jak reagoval.

květen 17, 2007 14:03
slova matky : jaro
Ta matka, která tak dojala tleskající diváky řekla:"Proklínám Tě, Tebe a i Tvé děti." Dcera odpověděla, že to nebylo poprvé. Nemůžu si pomoct, ale proč ta matka se v okamžiku, když tato otřesná slova pronášela, tolik změnila? Výraz očí, pomstychtivé zvolání,tvrdá řeč, pak následné divadlo s lékem, syn, co matince běží ku pomoci, pláč na rameni moderátorky.Trapné,podle mě ta matka hrála divadlo. Dcera asi taky nebude bez viny, ale navždy zůstane dítětem své matky, takže dost dobře nechápu, když ji matka chtěla získat zpátky, proč ji tak otřesným způsobem vrátila tu neústupnost.Té matce prowtě nevěřím ani slovo!
květen 17, 2007 14:29
Jaro, : Míša šíša
přesně takhle to zapůsobilo i na mě.
květen 17, 2007 14:32
Na mě taky : Gréta
zapůsobila matka špatně - už tím, jak pronášela, že chtěla pro dceru jen to nejlepší, zařizovala jí bydlení a práci - mně to přišlo, že se montovala do života mladých víc, než měla. A to nebývá vděčné. Manžel dcery asi taky nebyl ideální - viz to s psacím strojem - ale dcera, když si měla vybrat jednoho z nich, vybrala si manžela.
Matka reagovala špatně; jak se jí dcera nevrhla do náruče, začala vyčítat - místo toho, co by jí nabídla návštěvu později. A pak to došlo až do proklínání - to bylo strašný -
jakmile nebylo po jejím, okamžitě nepřátelství.
Napadlo mě, jak to tam asi prožívají osvojené děti - jestli jsou vystaveny podobným zkratům.
květen 17, 2007 16:15
Máme v příbuzenstvu : Margot
jednu velmi komplikovanou osobu. Na první pohled příjemná, sympatická, věřím že v dobrých chvílích i upřímně hodná osoba... ovšem když se jí situace vymyká z rukou, tak dokáže být i hrozně zlá (kdo ji tak nezažil, nikdy by neuvěřil). Má prostě dvě tváře a já nikdy neodhadnu, kterou kdy nasadí, kdy si zchladí žáhu tím, že někomu dalšímu jedovatou větou ublíží. Je to úžasný manipulátor, umí skvěle citově vydírat a podsouvat ostatním, že jsou vinni jejím smutkem a bolestí, že jsou ostatní zodpovědní za její životní nezdary... a tváří se fakt tak zoufale, ublíženě, pláče... že se stydíte do morku kosti aniž byste měli ke studu rozumný důvod. Pak ji to zas přejde a přichází období, kdy je (a věřila bych, že upřímně) laskavá a milá. Ta matka z televize mi tuhle osobu ale strašně moc připomínala. Ty dvě tváře - zoufale nešťastně plačící, toužící po vnoučátkách, dramatické věty, jak by chtěla dětičky ještě před smrtí přivinout do náruče, kámen by se ustrnul - a za pár minut ty samé děti šmahem prokleje hlasem plným nenávisti a zloby... a vzápětí zas zoufale pláče moderátorce v náručí. Nemůžu si pomoct, problém asi nebude jenom v necitelné dceři, svůj díl asi budou mít spíš obě strany.
Jinak je fakt, že na Poštu koukám velmi zřídka, nějak mi nesedí to křečovité ždímání emocí, Ester se někde v rozhovoru zmínila, že pořad schválně směřují k tomu, aby působil dojemně (a na mně je v něm toho křečovitého dojemna nějak trochu moc).
květen 17, 2007 16:31
dobre, ale.... : gio
Rodice si vazne nevybereme, ale jsou to proste rodice. Nedovedu si predstavit, ze bych byl pritomen tomu, ze by nekdo cizi (a je jedno zda zet nebo kdokoli) hodil po me mamince psaci stroj. V tu chvili by dotycny myslim neskoncil jen s otresem mozku smilies/undecided.gif. At mezi nimi bylo cokoli, jejich reseni situace o celem prapodivnem vztahu hodne vypovida a je to bohuzel cele jen k placi...
květen 17, 2007 16:47
... : d@niela
pravda je, že všechny tyhle "reality šou" jsou hodně exhibicionistické.
Nevlezla bych do pořadu doktorky Cajthamlové, i když bych její jídelníček a vyšetření brala. Ale neumím si představit natřásat své faldíčky a špeky před celým národem. Stejně jako všichni ti Vyvolení atd. - jedna celebrita větší než druhá... I pouhá představa, že bych se dívala, jak tam láskuje má dcera či opilecky hřímá syn, mi nahání husí kůži.
Teď je nová vlna programů, nazvala bych je slovy dávného básníka: "Zač toho vola, dáte doslova..." Nejprve je stanovena cena a hned se objeví zástup lidí, kteří jsou za tu cenu k mání. V současné době je to většinou padesát tisíc. Takže – vemte si na deset dnů manželku a dejte 50… V jiném programu máte možnost se nezapomenutelně zviditelnit za splněné přání. A čím víc si to "užijete", tím víc se národ baví.

Tenhle pořad snad není tak špatný: snaží se dát dohromady lidi, kteří k sobě ztratili cestu. Ovšem, musí se počítat i s podobnými nepříjemnostmi, jako se stalo včera… Bylo to hodně emotivní, nesledovala jsem to celé, jen ten konec. Musím přiznat, že to mnou opravdu otřáslo...
A taky uznávám, že je tam něco hodně, hodně nehezkého...

květen 17, 2007 16:52
Tak koukám, o co přicházím, : Ariana
když televizi zapínám zřídkakdy a emotivní reality show nesleduji. Nemám holt tu pravidelnou dávku emocí smilies/smiley.gif.
květen 17, 2007 17:06
no, : Jasmina
Ja jsem na podobny porad koukala drive v Italii a pripadalo mi to spise i uzitecne.
Nahodne znamosti jednoho vecera,kdy si stacili rict jen krestni jmena a TV na popud jednoho vypatrala druheho.Nekdy ten druhy mel radost,nekdy rekl ze nestoji o dalsi kontakt,takze na druhe strane slzy.I to je poucne.Jindy stari lide hledaji davno nekde zapadlou sestru,kamaradku z detstvi a to obvykle konciva obetim a slzama stesti,dokonce i prvni lasky z roku 39 se diky TV setkavaji.Moc pekne.TV ma vic sanci vyhledat a vyhledava lepe nez policie.
Jak zde vypravite o te mamce,....znam taky takovou osubku,ikdyz nastesti neni v pribuzenstvu.Je to hlavne histerie,pravdepodobne ta matka byvala tyrana v detstvi a ta bolest v ni proste zustala.Taci lide jsou spise chudaci ale -neda se s nima zit a ani vychazet bez ujmy.Co ja znam tu jednu pani,tak bych rekla ze jeji (krize lasky),ze to v tu chvili snad mysli i vazne a pak staci nejaky starter a nahle je plna nenavisti.Jinak ta dotycna ma ty nenavisti daleko vice nez te lasky,proto rikam "krize lasky",ale u teto v TVsamozrejmne,ze vse to nu nu tu tu muze byt dobre promyslena hra.
květen 17, 2007 18:14
... : Anna K.
Nemůžu si pomoct, přišlo mi to děsně neobjektivně podané. Matku všichni litovali, ale já v tomhle případě stála dost na straně dcery. Znám hodně podobné matky, které jsou schopné zmanipulovat kohokoli, i třeba televizi, jen aby dosáhly svého a přinutili své blízké udělat přesně to, co si ony představují, že by dělat měli. Dcera to podle mě obdivuhodně ustála. Zařídila si vlastní spokojený život a vůbec se nedivím, že se brání, aby jeho "narušitelka" do něj opět pronikla. Všimli jste si vůbec rozdílné úrovně chování těch dvou? Zatímco dcera neřekla proti ní jediné křivé slovo, jen prohlásila, že si nepřeje setkání, protože nechce vystavit svou rodinu dalším konfliktům, matka tam obvinila kde koho, zejména jejího manžela, předvedla ukázkovou hysterii a završila to mnoha výkřiky "já za nic nemůžu, já jí nic neudělala". Jako by jenom pouhé opakování tohoto zbožného přání z něj mohlo udělat pravdu. :-( Takže pro matku mínus, že tahá takové špinavé prádlo do televize, pro dceru mínus, že byla tak naivní a vlezla tam a pro Ester velké mínus, že se nechovala profesionálně.
květen 17, 2007 19:05
Sice jsem to neviděla, : saffron
ale podle toho, co popisujete, je matka možná obratný manipulnat a chtěla zneužít moci televize ve svůj prospěch- spoléhala možná na to, že si vynutí kontakt s rodinou, protože dcera si netroufne jí dát tzv.před celým národem smilies/wink.gifkošem. Proto možná taková nenávistná reakce - nedosáhla svého. Pokud by to bylo jen o těch penězích, tak by určitě stačilo za ní zajít, vyříkat si co jsme si,to jsme si, ale tady bude zakopaný větší pes.
květen 17, 2007 21:48
nmevím : AlenaT
pořad jsem naštěstí neviděla - ale kdyby ta matka tu dceru tolik milovala a tolik se chtěla usmířit - tak už to dávno udělala.Nedalo by jí to. Myslím, že ta popsaná scéna s hádkou kvůli stovce byla spíš poslední kapka. Ta dcera asi zatraceně dobře věděla co dělá a co může očekávat, když ustoupí. Nakonec třeba opravdu chtěla udělat krok ke smíru, ale matka ji opět ujistila, že se nezměnila a nezmění - buď bude po jejím - nebo "proklínám tě!" Skutečně matka par excellence. Dceři přeji ať tuhle akci ve zdraví přežije.
květen 17, 2007 23:47
Anno, : Margot
taky mi přišlo k nepřehlídnutí, že maminka sice velmi vzbuzovala soucit, ale špinavý prádlo tam celkem slušně vytahala na celou rodinu... kdežto dcera sice koukala jak upír, ale pořád držela dekorum - žádný pomlouvání rodiny, žádný scény (a že jí Ester na ty pomluvy prostoru nabízela fakt dost).
květen 18, 2007 00:35
ta máma musela kdysi dceři hodně moc ublížit, když ji dcera potrestala veřejným odmítnutím : bb
Nesleduju ten pořad, neviděla jsem, tak jen podle popisu - zřejmě se dcera už dávno rozhodla, že to pro ni, její život, rodinu, bude lepší, když se s matkou nebude stýkat. Takové věci se v normálním vztahu máma - dítě nestávají kvůli stovce, to bývá spíš pověstná poslední kapka, kterou přeteče pohár.
Neumím si představit, co by musela moje dcera provést, abych se nepokoušela s ní navázat kontakt, určitě by na to nestačilo ani kdyby mě její manžel psacím strojem skalpoval. Stejně tak bych ji nikdy netahala do televize, abych ztropila takovou scénu. Ale to jsou jen teorie, my se na sebe nikdy nevydržíme zlobit dlouho, brzy by pípla na mobilu nějaká infantilní až přitroublá sms, na kterou by ta druhá hbitě stejným přiblbým stylem odpověděla celá šťastná, že ledy tají, a bylo by.
Nicméně si umím představit, máme v rodině podobný typ jako psala nahoře Margot, s bonusem navíc - je milá jen když je jí zle, nebo něco potřebuje, když se má dobře, je zlá. Ustřihla jsem kontakt a komunikaci, čímž jsem vzbudila pozdvižení, nedělám takové věci ráda ani často, tohle mi ale přišlo jako nejvhodnější řešení. Nemusím se zlobit, být naštvaná, stačí se nestýkat.



květen 18, 2007 02:03
Má potencionální budoucí tchýně .. jako vystřižená .. : Evka
Myslím, že ta dcera dobře věděla, proč to říká, ostatně reakce matky byla více než vypovídající. Když jsem četla příspěvek Margot, viděla jsem v něm matku mého přítele. Pro upřesnění, po obrovském konfliktu, pramenící z toho, že není normální (v čemž jsme se s přítelem ujistili, jiné vysvětlení snad ani nepadá v úvahu po tom, co předvedla a předvádí), se nestýkáme. Frustrovaní jsme z toho oba. On se topí ve výčitkách, protože ho citově vydírala od malička, a já také, ale proto, že jsem tam kdy jezdila a měla možnost takové zkušenosti získat. K psychologovi ho dostat nemohu, ale myslím si, že bychom oba pořádnou terapii zasloužili jako sůl. Takže naprosto té dceři rozumím. Dlouho trvá, než člověku dojde trpělivost, ale když už dojde, je to nevratný děj ..
květen 18, 2007 11:03
jo, řekla bych, že ta dcera si prostě obyčejně chrání duševní zdraví : bb
a pohodu svou, dětí, rodiny - u některých lidí opravdu pomůže jediné, odstavit je, je smutný, když je to máma, tuším, že ta dcera to nedělalal lehce, že ten kamenný výraz byl spíš důsledek toho, že vždy od mámy očekává něco nemilého, vůči čemu se obrňuje a je ve střehu
květen 18, 2007 11:14
Máti : Luciáš
Já měla s máti taky dost komplikovaný vztah, když jsem bydlela doma. Otec byl jaksi nad věcí a jen říkal, že jsme obě stejné, hrozně jsem se na něj za to zlobila a až teď pochopila. Stejné povahy, trochu konflitní, tvrdohlavé by prostě neměly být pohromadě. Kdyby se navíc jedna montovala do života druhé, třeba by taky na facky došlo. Sice má máma blíž k mému partnerovi (flegmoš), my dvě tak nějak se tolerujem. Pošvu pre těba jsem neviděla, dokážu si to ale představit.
květen 18, 2007 12:33
Jen bych ještě dodala, : Margot
že tomu stylu manipulací a citového vydírání, vzbuzování výčitek a soucitu se říká pasivní agresivita. Přijde mi to jako dost výstižný termín.
květen 18, 2007 14:59
Nejhorší na tom je, : Míša šíša
že té pasivní agresivitě se daleko hůře brání než té přímé. Není divu, že když už je to neúnosné, člověk s takovými jedinci raději přeruší kontakt. Anebo - pokud je prudčejší povahy - případně i hodí psacím strojem. Tím nechci tvrdit, že je to případ paní Bohumily. Ale některé indicie tomu napovídají.
květen 18, 2007 15:59
... : Minnie
Na tyhle pořady nejsem schopná se dívat..., mám něco jako snížený "práh trapnosti". Jakmile tzv. obyčejný člověk začne před kamerou ze sebe soukat důvěrný informace nebo plkat banality zalézám pod deku a sahám po ovladači...
květen 20, 2007 04:36
no, na to mám docela účinný filtr... : bb
ve čtvrteční MFD mi chodí tv program na týden dopředu, zaškrtnu si o co nechci přijít, a šmytec, nic mimo propiskové kroužky ke mně nepronikne, takže ani Pošta apod.
ale viděla jsem kdysi pár dílů Výměny manželek, moc se mi líbilo, jak česká emancipovaná žena na návštěvě domácnosti především vyšmejdí honem nějakou špínu, to ji uklidní a uspokojí, hned se pochválí, že to ona by ani náhodou, následně to vypucuje, což ji přivede téměř do extáze... a pak to té druhé, kterou vůbec nezná, pěkně vmete do tváře...zvláštní
představila jsem si Výměnu manželů, kterak zredukují svěřenou novou rodinu na garáž, dílnu, sklep, sklad, kůlnu, a pak začnou rovnat šroubky do krabičky a spokojeně si u toho broukají, že to oni by doma nesnesli, takovej bordel....
květen 21, 2007 01:26
Ja o tom vim svoje : Vlada
Ja jsem mel babicku, ktera byla naprosto to stejne. Neustale chtela mit vsechny pod kontrolou a neustale chtela mit nejaky objekt, se kterym by mohla mit konflikty. Tito lide byvaji leceni na nervy a maji neustale nutkani s nekym "bojovat". U nas v rodine se to resilo tim, ze ji vsichni davali zapravu, aby meli od ni pokoj. Cele okoli melo o ni to mineni, ze je skvelym a obetavym clovekem, bohuzel pravda byla naprosto opacna. Pred 2 roky zemrela a nyni mame raj na zemi. Takze mne nikdo nemusi nic vysvetlovat a dobre vim, co ta dcera mohla zazit.
srpen 23, 2007 08:15
Pošta pro tebe : dajsy
Nemyslím si, že by pořad "Pošta pro tebe" musel být takový doják. Ester J. mám ráda, ale skutečně z těch lidiček doluje niterná sdělení. V mnoha případech se však lidé na ni nachystají, nenechají se zaskočit a rodinné tajemství nevyzradí, špinavé prádlo nevyperou. Oproti tomu "Pošta pre teba" je kormidlována jinak a slouží k tomu, aby se lidé po letech našli, poděkovali si, omluvili se, přičemž z nich moderátorka až tak ty emoce neždímá. Osobně bych tam ani nevkročila, nesleduji žádné Vyvolené, Brothery,Vem si mě..Lituji všechny, kdo se na to dají - zvláště jejich rodinné příslušníky! Všechny to negativně poznamená a ty peníze za to určitě nestojí.
listopad 15, 2007 09:56
Ester-moderatorka : Nadenka
Ja to tez sledovala a byla jsem na strane dcery. A Ester me uz mnohokrat v Poste naprdla, jak neni absolutne neutralni. Navic, kdyz je situace, kdy neni jiste, ze se strany nechteji sejit, ona se jim nema co vnucovat, vi o vtazich prd, jak ti lide ziji, co zazili, jake maji duvody. a ona jeste blekota(ester), jak ta 1.strana po setkani desne touzi, a proc ne ta 2. Kolirat i jeji dotazy k vystupujicim jsou neuprimne, vystupuje krecovite az hrane. Me se libila 1.moderatorka B.Kodetova. A proc? Byla lidska. Videla jsem ji sice parkrat, ale libila. Pribehy s lidmi prozivala. A u takovehoto poradu mne vubec neprijde divne, ze i moderujicimu ta slza trebas ukapne. Jinak do Posty bych nesla. Uz jen kvuli te Ester...
červenec 15, 2009 09:38
Mám takovou matku : Pančelka
takže mám. Fnuká, ignoruje, manipuluje a u toho na vás kašle,nemá jedinou kamarádku. Nestýkáme se. Kdyby na mě ušila něco takového jako Pošta pro zebe, nedělala bych národu takovéhle divadlo, vím, co máti dokáže, když není po jejím. Pravděpodobně bych před kamerami oznámila, že se na tom pracuje, abychom se smířily, ale pak bychom se prostě nesmířily. Vím,že to zní hrozně, co tu píšu, ale nevíte, jakých trapností je ta naše máti schopná. Ta by mě nejen proklela....a špinavé prádlo se má prát doma.
červen 20, 2010 18:03
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]