Když jdete do supermarketu pro „něco k jídlu“, zajímáte se, odkud kupované zboží je? Jestli budete jíst řízky z českého nebo dejme tomu rakouského čuníka, případně kde se bejček, co z něj budete mít zítra ptáčky, za života vyskytoval? Jestli kuřata měla svou rodnou halu velkochovu v českých luzích a hájích či někde u sousedů?
Nebo vám polská kuřata či rakouské vepřové (a pochopitelně další dovážené produkty) chutnají o tolik víc, než naše? Mají snad novozélandská jablka víc vitaminů? Je polská mrkev lepší? Atd. atd. To, že je naše země součástí jednotného trhu EU, neznamená, že budeme v budoucnu jíst potraviny pouze z dovozu. Přesto se do Čech dováží mj. stále víc masa ze zahraničí. Poptávka po českém vepřovém a hovězím se snižuje. To by se pak mohlo stát, že bude-li situace pokračovat stejným tempem, stane se dalším výstavním exponátem v muzeu voskových figur postava posledního „českého zemědělce“. Je vám jedno, co jíte? Je vám jedno, odkud to je?
Myslíte, že naše maso je méně chutné?
Myslíte, že ovoce a zeleninu si nezvládneme vypěstovat sami? d@niela
|