Když jsem byla malá, měl můj tatínek práci, kde se nedalo chodit na obědy, takže jediné teplé jídlo za celý den pro něj bývaly maminčiny večeře. Často tedy maminka vařila „solidní teplou stravu“, ale pro případ nouze si vymyslela i pár jednoduchých rychlovek. Dneska vám nabídnu dvě z tvrdého sýra a jako bonus sýrové topinky. Neuvádím u ničeho množství a váhu, tady to nemá smysl, pochopíte sami.
![](http://obrazky.kudlanka.cz/syrL.jpg)
Maminčiny falešné řízky šunkový salám krájený na plátky tvrdý sýr (cihla) krájený na plátky hladká mouka, vajíčka, strouhanka olej na smažení Položíte si na dlaň plátek sýra, přiklopíte plátkem salámu, přiklopíte sýrem, salámem a pokračujete, až je ta placka vysoká asi půl centimetru, dole i nahoře sýr. Pak ji trochu smáčknete, aby se to maličko spojilo, salám je vlhký, takže se to trochu slepí... no a pak tuhle placku opatrně obalíte v klasickém trojobalu z hladké mouky, rozšlehaného vajíčka a strouhanky a usmažíte jako řízek. Sýr se na pánvi krásně rozpeče a se salámem spojí, vůbec nevadí když čtvercové plátky sýra jsou proložené kulatým salámem, ono se to horkem všechno pěkně spojí a srovná. Samozřejmě nesolit, sýr i salám jsou slané dost. Dá se použít i jiná plátková uzenina, prostě co v lednici v nouzi ulovíte o). Podávat lze s vařenými bramborami a zeleninovou oblohou, kyselými okurkami nebo salátem. Maminčiny sýrové krokety Kousek tvrdého sýra (cihly) nastrouháte „na malé kapičky“ a smícháte s vajíčky. Vajec jenom tolik, aby se to spojilo, stačí dost málo. Výslednou střapatou hmotu odkrajujete lžící, položíte do horkého oleje a upravíte do tvaru placičky asi jako je menší karbanátek, po obou stranách usmažíte. Pokud chcete, můžete sýr lehce okořenit třeba muškátem, ale není to vůbec nutné. Pro mlsouny je možné použít silnější plátek šunkového salámu, z obou stran natřít sýrovou hmotou, po okrajích salámu sýr spojit a usmažit sýrové krokety s utajeným salámem.Opět nesolit a podávat s bramborami, tatarkou a zeleninovou oblohou nebo salátem. Sýrové topinky Výše popsanou sýrovou kroketovou hmotu taky můžete ve vrstvě asi necelého půl centimetru naplácat na krajíc chleba, přitisknout, sýrovou stranou položit do rozpáleného oleje a osmažit. Chlebová strana už se nesmaží, takže ten chleba není typická topinka, ale naše mamina tomu prostě říká sýrové topinky o). Přeju vám dobrou chuť... a až vám někdy dojde inspirace, co zas udělat k večeři, třeba si na sýrové rychlovky mojí maminky vzpomenete J. Markétka
|