O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOMÁCÍ NÁSILÍ - OČ SE VLASTNĚ JEDNÁ? PDF Tisk E-mail
Neděle, 22 duben 2007
Přejít na obsah
DOMÁCÍ NÁSILÍ - OČ SE VLASTNĚ JEDNÁ?
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5

 "Kdybych si mohla vybrat mezi tělesným a slovním týráním, vybrala bych si bití, uvedla jedna z obětí. Po něm zůstanou alespoň viditelné následky, máte důkaz a lidé vás možná politují. Slovní týrání vás může dovést na pokraj šílenství, ale nikdo vám neuvěří, protože rány nejsou vidět. Žijete v permanentní hrůze, kdy klapnou dveře a partner se vrátí domů."

Co všechno vlastně víme o domácím násilí?

 

 

 

Domácí násilí

 

Od jiných druhů agrese se odlišuje hlavně tím, proti komu je zaměřeno (mezi obětí a pachatelem jsou intimní, emocionální vztahy a také emocionální a materiální závislost) a kde se odehrává (v soukromí,tam, kde člověk obvykle hledá bezpečí)

 

  • Dynamika domácího násilí prochází vývojem, který je typický dlouhodobostí, opakováním a téměř každodenní přítomností násilí. (nejedná se jen o přímé fyzické útoky, ale je to celý komplex taktik, kterými si násilník dokazuje převahu a ovládá partnerku)

 

  • Na počátku se většinou neobjeví fyzické útoky – spíše je to nenápadná snaha mít partnerku pro sebe, vzbudit v ní pocit, že ji má opravdu rád. Dochází k postupnému izolování ženy od vlastního sociálního okolí (rodina, přátelé), později se objeví přímé zákazy.

 

  • Žena je postupně psychicky deptána, ponižována, objevuje se fyzické násilí – drobné útoky, které oběť zpočátku omlouvá jako nahodilé. Pokud v této chvíli neprojeví rozhodující odpor, agresor začne intenzitu útoků stupňovat a zkracovat intervaly mezi nimi.

 

  • Po útoku následují projevy lítosti, sliby, že se to nebude opakovat, hezké chování k partnerce. Žena jej omlouvá, připisuje jeho útoky vnějším faktorům (únava, přetažení, zlost, problémy v práci apod.).
    Násilí se objeví znovu, znovu dojde na omluvy a odpuštění partnerky, která postupně začne ze stávající situace obviňovat sama sebe.

 

  • Tento jev je pojmenovaný jako „cyklus násilí“, ve vztahu se neustále opakuje (s různými obměnami) a v takovémto bludném kruhu se může žena nacházet mnoho let než sebere odvahu k řešení (vliv na to má i předcházející důsledná separace od okolí, pocity studu a častého nepochopení popř. kritiky z okolí – může to vést až k paradoxu, že násilnický muž je jediným, kdo je k ní alespoň občas laskavý).

 

  • Důležitý fakt - domácí násilí vždy narůstá a nikdy neskončí samo od sebe!! K jeho řešení je nutný radikální krok ze strany oběti.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]