O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JEDOVATÉ ROSTLINKY PDF Tisk E-mail
Středa, 18 duben 2007

Venku je krásně, zelení se i těm, kterým se lení, co nevidět budou květinky, keře i stromy vábit hmyzí hladovce k lásky hrám... Za trochu žvance je promění v posly lásky. Ale - ne všechny příslušníci nádherné Flóry to myslí dobře, mnohé rostlinstvo je nesmírně nebezpečné. Ne pro včely, vosy, čmeláky a další, ale především lidem mohou přinést smrt... Například:

 

 

 

Tis červený (Taxus baccata) 

    

    

     Vždyzelený strom nebo keř vysoký až 25 m, s červenohnědou borkou, která se odlupuje v tenkých šupinách. Jehlicovité listy jsou na líci tmavě, na rubu světle zelené.

 

     Samičí květy se mění v plody, v nichž sedí semena v šarlatově červeném pohárku - míšku, z něhož vyčnívá pouze špička semene. Celá rostlina kromě míšku je jedovatá, zvláště listy.

 

     Tis červený je řídce rozšířený v Evropě, vyskytuje se v lesích, křovinách, na skalnatých svazích, zejména na vápenatých půdách.  Běžně se vysazuje jako okrasná dřevina nebo do živých plodů v parcích, na hřbitovech a v zahradách.

 

     Průměrná délka života se odhaduje na stovky let. Kvete od února do dubna.

 

   Tis je náš nejjedovatější strom. Nevoní, prudký jed ukrývá v jehlicích, kůře a semenech. Kupodivu růžové dužnaté tisinky (míšky) jsou neškodné, někde se používají i na výrobu sladkého vína. Už ve středověku se nedoporučovalo pod tisem ani usnout, aby jedovaté výpary nešťastníka neotrávily.

 

 

Rulík zlomocný (Atropa bella donna)   

 

      Rulík zlomocný je statná vytrvalá rostlina až 150 cm vysoká, s velkými vejčitými listy. Hnědě fialové nebo zelenavé zvonkovité květy se po odkvětu mění na velké černé lesklé bobule, které přisedají na zelený vytrvalý kalich. Rulík zlomocný je v Evropě rozšířený, roste v lesích a křovinatých porostech, často na vápenatých půdách.

 

     Celá rostlina je silně jedovatá. Obsahuje alkaloidy, které působí na nervovou soustavu a mohou způsobit i smrt. 

  

     Rulík zlomocný je král našich jedovatých rostlin. Lidově blázníček. Z dostupných informací vyplývá, že počet otrav, které způsobil, se rovná součtu všech tragických případů zaviněných ostatními tuzemskými jedovatými bylinami. Jeho bobule připomínají, dokonce i velikostí, černé třešně. Nejvíce jedu ukrývá šťáva, která zprvu chutná sladce, pak však dostává odporně hořkou chuť. Velmi jedovaté jsou i listy a kořen.

 

 

     Dítě usmrtí požití 3-4 bobulí, dospělého člověka trojnásobek. Příznakem otravy je sucho v ústech, sípavý hlas, zrudnutí, zrychlený tep. Následuje stav opojení podobný alkoholové opilosti - někdy i halucinace. Je nutný rychlý zásah lékaře.

 


dávejte si pozor, ať se nikomu nic zlého nestane...  

 

d@niela

 

 

Komentáře (3)add feed
Je dobře, : Jirka
že jsi upozornila na nebezpečné rostliny. Bylinkáři vědí, že jedovatých rostlin u nás roste mnohem víc a je na místě být opatrný a nekonzumovat všechno. Mezi jedovaté patří mj. i na zahradách běžně pěstované konvalinky, u nichž je nebezpečné i vypití vody v níž jsou ve vázičce. Ohroženy jsou hlavně děti, jež si mohou splést plody jedovatých rostlin s jedlými.
duben 19, 2007 09:59
a ještě.... : pothos
.... tchýnin jazyk.... smilies/cheesy.gif kam se na něj hrabe nějaký rulík zlomocný xixixiiiii..... smilies/wink.gif smilies/tongue.gif
březen 09, 2008 10:34
další : Jessie
Moje dcera před pár lety snědla 3 bobule z rulíku, ale nic jí nebylo. A jsem za to vděčná. Já tehdy nevěděla, co je to zač, takže jsem ani nevěnovala pozornost tomu, že něco takového jí. Jen si stěžovala, že jí to nechutná a že má sucho v ústech. Teď se jedovatými rostlinami zabývám, takže si na ni dávám pozor. smilies/smiley.gif
červenec 28, 2008 15:30
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]