Pondělí, 09 duben 2007 |
Po Velikonocích nastává problém - jak velikonoční nadílku vykoledovaných vajec zpracovat, pochutnat si a navíc neztloustnout? E xistuje řada receptů, které přímo vybízí k uplatnění vajec natvrdo vařených. Tentokrát čekáme na vaše recepty – CO S VEJCI? Nejlepší budou vybrány do Kudlančí kuchařky!
A JESTLIPAK VÍTE… - že cholesterol je chemická látka, která je součástí téměř všech tuků. Pro organismus nezbytná, je základní stavební jednotkou pro některé hormony a pro tvorbu žlučových kyselin. Tělo si cholesterol z větší části vyrábí samo v jaterních buňkách. Další zásoby se do organismu dostávají stravou.
- je-li cholesterolu v organismu nadbytečné množství, snadno se ukládá do cévní stěny, kde tvoří hlavní součást tzv. sklerotických plátů. Na jejich povrch pak nasedají krevní sraženiny, céva se postupně zužuje a omezuje se dodávka krve do tkání. Následkem může být pak např. infarkt myokardu, vznik ischemické choroby srdeční či aterosklerózy. Neblahé účinky cholesterolu se znásobují kuřáckým návykem a vysokým krevním tlakem. Třeba u nohou to může vést v konečném důsledku k bércovým vředům...
U dětí (do 15 let) je za normální hodnotu považována hladina do 4,4 mmol/l. U dospělých osob (starších 15 let) je za normální považována hladina cholesterolu v krvi do 5,0 mmol/l. Hladina od 5,0 do 6,5 mmol/l je označována za zvýšenou. Ti, kteří se pohybují v tomto rozmezí, by si již měli více všímat svého jídelníčku a upravit svůj životní styl. Riziková je hladina nad 6,5 mmol/l. Osobám s takovými hodnotami hrozí zvýšené riziko vzniku srdečního nebo cévního onemocnění, proto by měly být v péči lékaře. (mmol/l - údaj celkového cholesterolu v těle zahrnující hodnoty různých měření (plazmatické, teplotní, lineární...) jak se pozná vařené vejce? Položte vejce na stůl a roztočte jej. Natvrdo uvařené vejce se bude točit velmi lehce, zatímco syrové bude těžkopádné. Lze také postavit vejce na špičku a pak ho pustit. Uvařené se bude kolébat, syrové se pouze položí.
A TEĎ UŽ JEN VAŠE RECEPTY:
|