O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VEJCE A MY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 09 duben 2007
 Po Velikonocích nastává problém - jak velikonoční nadílku vykoledovaných vajec zpracovat, pochutnat si a navíc neztloustnout? E xistuje řada receptů, které přímo vybízí k uplatnění vajec natvrdo vařených. Tentokrát čekáme na vaše recepty –  CO S VEJCI?  Nejlepší budou vybrány do Kudlančí kuchařky! 

 

  

 

A JESTLIPAK VÍTE…

 

  • -  že cholesterol je chemická látka, která je součástí téměř všech tuků. Pro organismus nezbytná, je základní stavební jednotkou pro některé hormony a pro tvorbu žlučových kyselin. Tělo si cholesterol z větší části vyrábí samo v jaterních buňkách. Další zásoby se do organismu dostávají stravou.

 

  • -  je-li cholesterolu v organismu nadbytečné množství, snadno se ukládá do cévní stěny, kde tvoří hlavní součást tzv. sklerotických plátů. Na jejich povrch pak nasedají krevní sraženiny, céva se postupně zužuje a omezuje se dodávka krve do tkání. Následkem může být pak např. infarkt myokardu, vznik ischemické choroby srdeční či aterosklerózy. Neblahé účinky cholesterolu se znásobují kuřáckým návykem a vysokým krevním tlakem. Třeba u nohou to může vést v konečném důsledku k bércovým vředům...

 

  • -  kolik cholesterolu máme mít?

U dětí (do 15 let) je za normální hodnotu považována hladina do 4,4 mmol/l. U dospělých osob (starších 15 let) je za normální považována hladina cholesterolu v krvi do 5,0 mmol/l. Hladina od 5,0 do 6,5 mmol/l je označována za zvýšenou. Ti, kteří se pohybují v tomto rozmezí, by si již měli více všímat svého jídelníčku a upravit svůj životní styl. Riziková je hladina nad 6,5 mmol/l.

 

Osobám s takovými hodnotami hrozí zvýšené riziko vzniku srdečního nebo cévního onemocnění, proto by měly být v péči lékaře. (mmol/l - údaj celkového cholesterolu v těle zahrnující hodnoty různých měření (plazmatické, teplotní, lineární...) 

 

  • že vejce mají jednu obrovskou nevýhodu: jeden žloutek obsahuje dvě třetiny denního doporučeného příjmu cholesterolu.

 

  • jak se pozná vařené vejce? Položte vejce na stůl a roztočte jej. Natvrdo uvařené vejce se bude točit velmi lehce, zatímco syrové bude těžkopádné. Lze také postavit vejce na špičku a pak ho pustit. Uvařené se bude kolébat, syrové se pouze položí.

 

A TEĎ UŽ JEN VAŠE RECEPTY:    

 

 

 

Komentáře (18)add feed
nojo : alena T
vajíčkový salát, taky se dají vajíčka nakrájet do jiných salátů, třeba ze zeleniny, nebo do ledového salátu, do rajčatového...a do FRANCOUZSKYCH BRAMBOR! - nemusíte tam pak dávat takovýho salámku, uvaříte brambory ve slupce, pokrájíte je na plátky, považíte mrkev - hrášek - kukuřici, či jinou zeleninovou směs, pokrájíte točený salám, vařená vajíčka, pokrájenou a osmahlou cibulku, všecko smícháte a přes to přejejete tak dvě rozšlehaná vajíčka a upečete. Taky se dají pokrájená vajíčka dát jako ozdoba na chlebíčky... o vochomůrkách a leknínech už se tu psalo :-)
duben 09, 2007 16:17
S česnekem - pomatlánka : Petra

3 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce máslové Ramy, sůl, asi 2 lžíce mléka, česnek, 1 sterilovaná okurka, kousek sterilované kapie. Vařená vejce jemně nastrouháme. Ramu rozetřeme se solí, přidáme vejce, mléko, prolisovaný česnek a napěníme. Nakonec vmícháme drobně nakrájenou okurku a kapii.

duben 09, 2007 18:58
u nás jdou na odbyt pštrosí vejce a salát s olivami a vejci : bb
Celá vařená vejce obalím v masové směsi (mleté maso, sůl, pepř, další koření podle chuti, spojit troškou vody/oleje/hladké mouky/solamylu nebo syrovým vejcem). Vzniklé koule se dají smažit na pánvi, já co můžu, smažím/peču v troubě, šetří to čas. Takže při tvoření pštrosích vajec dám do trouby pekáč s cca 0,5 cm oleje a rozpálím na cca 200°C a pak v tom smažím vejce. K nim bramborovou kaši a zeleninový salát, nebo brambory sypané naťovou cibulkou, pažitkou, koprem apod.

Salát - ledový/hlávkový salát natrhám, přidám černé olivy, měsíčky pomeranče, promíchám zlehka se zálivkou - olivový olej citronovou šťávu našlehám metlou do emulze, přidat sůl, bílý pepř, rozředit troškou bílého vína - ne moc.
Nakonec na míse poházet nebo obložit čtvrtkami vařených vajec.
duben 09, 2007 19:14
... : bb
obměna - místo oliv dát plátky ředkviček (v robotu nebo na struhadle)

Jiný salát s vejci: řapíkatý celer pokrájet na tenké plátečky (vzniknou půlměsíčky), rukolu (lze vcelku, já otrhám stopky a nechám tedy jen lístečky),cherry rajčátka na půlky, nebo obyč na osminky, zálivka - lžička hořčice dijon, sůl, dávám ještě čerstvě mletý 4barevný pepř, citron, olivový olej, nakonec přidat plátky vajec

Žitný chléb, nebo celozrnný toastový chléb - potřít tenoučce Florou s vlákninou (asi by šla i jiná, ale tohle je jediný rostlinný tuk, který kupuju, je mi sympatická ta žlutá krabička smilies/smiley.gif, poklást plátky vajec a ředkviček, hustě a přes sebe, navrch kopeček husté kysané smetany, kterou jsme rozmíchali s koprem, pažitkou, lisovaným česnekem, apod.

duben 09, 2007 19:23
hodiny : AlenaT
dělá se to na Silvestra,ale když to patřičně zaktuálníme kvítky a jarními bylinkami...vejce natvrdo, podélně rozpůlíme 6 vajec natvrdo, žloutky vyjmeme, ušleháme s máslem, bylinkami, sýrem, atd. na pěnu, na talířek rozložíme plátky salámu, sýra, čerstvé zeleniny atd, poklademe půlkami bílků, do důolků v nich naprskáme ozdobně našlehané žloutky. Pomocí kečupu, nakreslíme čísla 1 - 12 a třeba z papriky nebo mrkve , nebo okurky uděláme ručičky, na Silvestra tam musí být za 5 minut 12 - ale na Velikonoce si dejte čas, jaký chcete
duben 09, 2007 19:23
... : Margot
U švárů se dělá koprovka s vejci místo masa... a já si dnes po ránu lámala hlavu co spáchat k obědu - přesně do chvíle než mi bliklo, že udělám čočku a navíc i ta vajíčka tam využiju namísto buřtu.
duben 10, 2007 08:59
jo... : Margot
a naše mamina dělávala roládu z vepřového - dovnitř se vajíčka vždycky nějak použijí ať vcelku nebo posekaná
duben 10, 2007 10:37
... : bb
no, nebo do španěláků, a taky do kulajdy místo ztracených
duben 10, 2007 11:12
pokus : los
pokus s češtinou, ěščřžýáíéŘŇůúŮÚ
duben 10, 2007 23:24
dalsi pokus : los
uůúŮÚ
duben 10, 2007 23:25
test : los
čřŘŇ
duben 10, 2007 23:33
Los vyje ůůůůůů : AlenaT
los vyje ůůůůůů
neboť chce domůůů
chtěl by zpátky do lesa
Zoologickou nesnesa.
Chtěl by s pěknou losicí
mnoho losat dosíci.

jojo, umělci to v téhle přetechnizované době nemají lehké - v mé vlasti to lehké neměli nikdy, Pokud je to umělec skutečně kvalitní, má reálnou naději na to, že nepochopen zemře hlady. No - naštěstí MNě tohle už nehrozí.

duben 10, 2007 23:45
... : bb
éąą éąą
ty brďo, to je čínsky ?
duben 11, 2007 00:10
namouduši tam nebylo žádný N ˇˇ : AlenaT
ty čtverečky měly být úúůůů - nechápu proč se před tím otiskly a v mém případě nikoli
takže los vyje úúúú (uuuu)
neboť chce domuuuu
duben 11, 2007 00:41
hihihi... : d@niela
nojo, to se včas nesmazaly pokusy o zprovoznění písmenka en s háčkem... :-)))) smilies/grin.gif
duben 11, 2007 01:53
... : bb
škoda, ty čínské znaky byly hezčí smilies/smiley.gif
duben 11, 2007 11:28
... : bb
neci smajla, ci svojí závorku s dvojtečkou

a pak mi to klidně napíše Are you trying to spam? Please allow '30' seconds between post.

Jdu taky protestovat před úřad vlády.
duben 11, 2007 11:29
Potkali se dva losi : AlenaT
povídali si cosi.
Včera byli na hokeji,
fotbal mají však raději,
nejradši však losice -
a to vůbec nejvíce.
duben 12, 2007 01:41
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]