O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE? - XXVI. PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 21 srpen 2008

OK, tak jsem ji vyfotila (jakžtakž - snad je na snímku něco vidět), a vám nezbývá, než se pokusit uhodnout, co je to za potvoru nevděčnou (případně chudinku ubohou, svou paničkou léta trápenou), že mi ne a ne a ne - vykvést... Nebo - že by tohle kvítí vlastně vůbec nekvetlo? Inu, nechávám to na vás a vašich moudrých hlavičkách...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     A při té příležitosti připojím ještě pár dotazů: mám doma několikero květináčů s voskovkami. Daří se jim, mají krásné velké listy, jsou rovněž opečovávané, na světle chované... a - taky nic. Přitom ta samá kytka, která živoří v kanclíku mého syna, je každoročně osypaná květy...¨

 

     Neumím si to vysvětlit - stejně tak dracéna, kterou mi kdysi, asi před desíti léty, darovala k narozeninám dcera, kterou jsem poté několikrát namnožila (tu kytku, pochopitelně). Mám ji doma téměř ke stropu, nádherně zelenou. Robert má několik jejích aplégrů. A  - jako by jen jemu chtěla dokázat, co umí - tak u něj má každý rok obrovské laty květů... (mohu případně ukázat fotky, nevěřila jsem svým očím!).

 

     Že by kytičky kvetly jen "z pudu sebezáchovy"?

 

 

 

Za všechy rady předem veledík,

d@niela

Komentáře (104)add feed
... : sim
tak tak, jsem študovaná odbornice na květenu a dokonce se můžu pyšnit vlastnoručně z pecky vypěstovaným avokádem, koupeným v obchodě na pomazánku. Hnojím, přesazuju, zalívám. Co se mi osvědčilo nejvíc? Střídání období sucha a mokra. Tzn.zalívám až tehdy, kdy se listy podezřele sklopí. A světe div se!!! Kvetou jako blbý a bez hnojiva. Zkus odkoukat ad syna, postupuj stejně. Jinak rostlina uvedená na obrázku je klivie.
srpen 21, 2008 14:05
No, to jsem tušila... : d@niela
jenže - tolika lidem tak krááááásně kvete - a tahle mrcha, kterou mám snad 15 let (a to sem ji, prosím, zachránila z kontejneru, kam ji někdo vyhodil - třeba ze stejnýho důvodu smilies/grin.gif) ta ne a ne a ne...
Někde jsem četla přesný návod, jak je k tomu přimět... Myslím, že by měla kvést na jaře.
srpen 21, 2008 14:07
Mj., Simono, nemohla bys o tom napsat něco víc? : d@niela
smilies/grin.gif
srpen 21, 2008 14:08
Mám taky klívie:) : Noli
Nejstarší má asi 13 let,a vykvetla prvně vloni,a ještě zakrslým květem smilies/smiley.gif a tak jsem dala na radu,že ji mám na léto dát ven někam do stínu,slunce ji jinak popálí listy,mě se to moc nedařilo,pár listů bylo spálených,ale včera jsem zjistila,že vyhodila další květy,vloni vykvetla v červnu,a teď je srpen,a pokvete zasesmilies/smiley.gifTak zkusím ještě další dvě,co mám v bytě,vyhodit na čerstvý vzduch,možná pokvetou pak také smilies/cheesy.gif
srpen 21, 2008 14:23
... : Nevka
Mi se kdysi stalo něco podobného, zalívat kytky jsem zapomínala a ony občas kvetly. Je klivie alias tchynin jazyk?
srpen 21, 2008 14:26
mně kvete : alena puntíkovaná
tchýnin jazyk - na baslkoně -nya prudkým slunci.
srpen 21, 2008 14:32
klívijka : Milena
Já mám taky jednu úporně nekvetoucí klívii a myslela jsem si, že nekvete, protože už ji nemám ráda. Ona se prostě rozprostírá čím dál tím víc a nezakvete a nezakvete. A ona zatím chce vyvenčit. Mě se to venčení daří u vánočního kaktusu, když ho k podzimu odnáším domů, tak už má nasazeno plno květů. U nás v knihovně mají za výlohou několik klívií, teda takových už mamutích, ale kvetou a kvetou.
srpen 21, 2008 14:33
já jí mám také, : Inka
dokonce jsem tak nepořádná, že mám 4 v jednom květináči. Celou zimu jí nezalévám, jen když jí fakt zvadnou listy a začnou osychat. Na jaře jí začnu zalévat a kvete jak zběsilá - všechny.
Tchýnin jazyk je jiná kytka, má drobné bílé květy. Klívie má obrovské oranžové zvony na jedné ťopce. Já jí dostala od maminky, říkám jí soukromě vodotrysky a má leta nepřesazenou hlínu, no ostuda, nestíhám, leč kvete, neměla jsem jí ráda, ale když tak kvete, tak jsem to přehodnotila.
Avokád mám několik též v jednom květináči, mají asi 1,5 metru jsem zvědavá co z nich bude, ale velký zázrak to není. Také mám vlastní fíky z pecek.
srpen 21, 2008 14:43
Taky kaktusy : Noli
ty zkraje léta hodím do skleníku,v červnu přímo ven,a můžu se pak těšit z květů,které postupně do podzimu některý z nich nahodí,jen teda vánoční kaktus nemám,ten mi kdysi uschnul,a další už radši nenene smilies/grin.gif Nebo klasické fialky - těm se doma daří jen v jednom pokoji,a letos vykvetli úplně všechny,jinak v ostatních částech domu jen některé a slabě,a to je nehnojímsmilies/smiley.gif Takže ne západní okna,jak se traduje,ale jen východní,a metr od oknasmilies/smiley.gif
srpen 21, 2008 14:46
já jsem loni dostala orchidej : Inka
a protože jsem si vždy myslela, že mi umře, tak jsem jí nechávala tak nějak volný průběh. Valná většina kytek dokonce přežily požár a ksásně se vzpamatovaly a narostly a olistily, i ta orchidej mi teď právě začala kvést a je přenádherná a nijak jsem se jí nevěnovala.
srpen 21, 2008 14:59
před třemi lety jsem si ve slevě kopupila takovou polochcíplou vánoční hvězdu. : alena puntíkovaná
nic moc, ale stála málo. No po vánocích jsem ji šouopla do kuchyně na okno - za ledničku - na severní straně, kam nepadne paprsek slunce - aby v klidu dochcípla. Sem tam ji zaleju - a ejhle!!!! Již třetí vánoce vykvetla a kvete jak divá doteď - resp. ještě teď tam má červené listy. Tuhle vykládal nějakej odborník, co všechno a jaký fígle se musej s vánočníma hvězdama dělat, aby kvetly - tak já radím. Do kuchyně na severní okno, z jedný strany sklo, z druhý strany lednička a semtam zalejt. a nechat v původním květináči. Na Kubě to prej roste jako plevel....takže zřejmě proto.
srpen 21, 2008 15:08
Inka ten zázrak kvetení popsala přesně : Míša šíša
Klívie se nesmí určité období zalévat. Snad stoletou klívii jsem získala po své babičce a dělám to tak, že od září ji přestanu úplně - ale ÚPLNĚ - zalévat (fakt neuschne). Znovu ji začnu zalévat až v lednu nebo v únoru, jak si zrovna vzpomenu. A pár dní nato začne kvést. Navíc se mi i množí, takže z původní rostliny mám další čtyři, které rovněž kvetou. Pravda, někdy se mi stane, že některá z nich jeden rok vynechá, ale další rok už kvete znovu. Jinak nejnojím, nepřesazuju. Klívie údajně nemá přesazování ráda a do většího květináče se má dávat až tehdy, když už jí kořeny čouhají ven z hlíny.

Voskovky - to samé. Čím víc se s nima se*eš, tím hůř. Já jsem je taky opečovávala jak magor, pnula se mi do všech světových stran, hustá, listy šťavnatě zelené. Ale nekvetla. V práci máme jednu voskovku, listy skoro žádné, nikdo si ji pomalu ani nevšimne a kvete několikrát do roka. Vloni jsem tu svojí ze vzteku prskla do podkrovní místnosti, kterou neobýváme, na jižní okno a tam jsem ji zalévala jen když jsem si čirou náhodou vzpomněla. A po X letech mi letos konečně vykvetla. Jinak jsem četla, že voskovka nemá ráda žádné přesuny, že pak nekvete - tak pak něčemu věř. Ale bacha, květy voskovky dost smrdí, asi jako kočičinec.

Jak dosáhnout kvetení dracény - tak to by mě taky zajímalo. Zjisti to u syna! smilies/grin.gif
srpen 21, 2008 15:16
Vánoční hvězda : Míša šíša
Mám stejnou zkušenost jako Alena. Žádné fígle a zatemňování s ní neprovádím a má zčervenalé listy celý rok. Bohužel jsem ji na jaře prskla na jižní okno, přes léto ji tam pozapomněla, a tak má teď trošku sežehlé listy od sluníčka. Ale myslím, že se vzpamatuje.
srpen 21, 2008 15:24
Hele, Inko, : Míša šíša
jak sis vypěstovala fíky z pecek? A jak to rychle roste?
srpen 21, 2008 15:29
voskovka... : Sipik
Miska, ze smrdi?? Podla mna voskovka nadherne vonia. Hlavne v noci.
srpen 21, 2008 15:56
jo jo semínka jsem zapíchla a čelala, : Inka
ale rostou děsně pomalu, mám jich mrak, protože nejsem škudla zasadila jsem pro jistotu všechny co jsem zbaštila, tak je pomalu rozdávám.
srpen 21, 2008 16:00
... : d@niela


TAK TOHLE JE TA DRACÉNA, KDYŽ SE ROZHODNE KVÉST ... (kvítečka jsou ještě zavřená,bohužel)



A takhle to vypadalo KDYSI u něj v kanclu - dnes je tam už džungle...



srpen 21, 2008 16:35
Klívie a Amarylis přesně dle Míši šíši - : mamča
mořit nasucho, a na jaře začít zalévat. Vysvětluju si to tak, že se chuděrka bojí záhuby, tak v "období sucha" střádá všechny síly, aby se mohla na jaře ještě před smrtí vysemenit. No, a když jí začneme zalévat, tak honem vykvete, než si to s tou vodou zas rozmyslíme.
Vůbec si myslím, že květy jsou u těchhle kytek jako např. tchýnin jazyk, voskovka nebo Krotón, jen sebezáchovný pud.
Kdo se o tyhle kytky něžně stará, tomu nekvetou... smilies/cheesy.gif
srpen 21, 2008 16:44
Jinak naše dětičky kdysi překřtily všechny kytky, : mamča
jako např. Chlívie, Kretén, Psindapsus, apod. takže vlastně nevím, jak se některé správně jmenují.
Jo, a Amarylis dáváme navíc na zimu do sklepa, aby na jaře hezky vykvetla.
srpen 21, 2008 16:47
Voskovky - alias Hoya : Alena P-H
Ja jsem tak docela trochu dost :-) rostlinkovej blazen, pestuju si nekolik stovek gesnerii - to je rodinka kde patri zname africke fialky. Pritom jsem se nahodou dostala i k voskovkam. A ted pomalu nabiraji navrch protoze jsou nesmirne krasne a jednoduche. Nechteji moc zalivat, je dobre je nechat dobre proschnout pred dalsi zalivkou. Krome toho nepresazovat moc casto, nechat koreny prorust i kdyz uz to vypada, ze pro ne neni misto. A nevsimat si...proste nechat bez dozoru. Chteji svetlo ale ne prime slunicko. A pak budou stastne. Je jich dost moc - nektere kvetou brzo a bohate, jine jsou upejpave. Ale trpelivost kvety prinasi. :-)

srpen 21, 2008 19:23
fíky : Ivule
si otec taky vypěstoval ze semínek,už z nich má docela pěkné keře,dokonce plodí.Na léto je dává ven,v zimě je má doma.Bohužel mu plody úplně nedozrají,zůstanou zelené nebo opadají...holt tady mají asi málo sluníčka.
A jinak jsem slyšela,že se kytkám daří tam,kde jsou geopatogenní zóny.Něco na tom bude.V minulém bydlišti byly pod celým barákem a z kytek jsem měla doma džungli,kvetlo kde co,včetně afrických fialek na přímém jižním slunci.Dnes bydlím v domě údajně bez zón a chcípá mi tu úplně všechno...
srpen 21, 2008 21:23
klívie : sim
přes léto určitě ven, stačí balkon, ale ne sluneční úpal. Jinak pokud nekvete, omezit kapanek zálivku. Určit jí udělá dobře menší období sucha. Zjistila jsem, že pokud je rostlina co má být okrasná květem spíš okrasná listem, narůstá a narůstá, přestala bych přihnojovat a omezila zálivku. Květiny většinou kvetou pro semeno, je to ten jejich pud sebezáchovy. Taky se mi osvědčil přístup vyhrožováním...nakonec si dala říct a rostla smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 22, 2008 07:30
pěstování manga : sim
postup: v obchodě koupíme dobře vyzrálé mango. Mango sníme, ze semene odstraníme dřevitou skořápku a semeno vložíme do substrátu tak, aby vypouklá část směřovala vzhůru. Semena se zasypou slabou vrstvou substrátu. teplota při klíčení asi 26°C. Zajistíme vlkhost, tzn.přikryjeme květináč sklíčkem nebo rozříznutou pet láhví. Na půdu není naročné, ale čím výživnější tím líp prospívá.
srpen 22, 2008 07:37
růže z obchodu : sim
no a když dostanete kytici růži nebo třeba jen jednu a bude se vám líbit jak kvete, osvědčil se mi tento způsob. Uřízneme asi 4 cm pod hlavičkou květu, no a tu namočíme do stilumátoru a píchneme do květináčku. Zase přiklopíme rozřízlou petflaškou a dáme na okno, né na přímý úpal!, rosíme a zalíváme. Budete se divit kolik růží si takto zadarmo napěstujete! Od jara do podzimu je dokonce píchám ven, ale přikrývám zavařovačkama.
srpen 22, 2008 07:43
... : sim
kdyby byl zájem, můžu napsat jak pěstovat karambolu, papáju, liči, ananas... smilies/wink.gif
srpen 22, 2008 07:45
Simonko, stopro!!!! : d@niela
rozhodně napiš, každý extra! Buď se zaregisgtruj a já tě převedu do autorů, abys to mohla vkládat rovnou, nebo to pošli mně mejlem - daniela, zavináč, kudlanka.cz. Ale myslím, že ho máš.
Jo, jen dotaz: to s tou růží: zasadíš tu hlavičku květu? Nebo ten zbylý stonek? Asi jsem to mizerně pochopila... smilies/smiley.gif
srpen 22, 2008 08:18
růže : Noli
Mám vyzkoušené,že se ustřihne růže,nejlépe tak v září,nebo zkraje léta,nechají se jí od květu dolů tak tři čtyři očka,a polovinu zasadit do země,já to leště přikryla lahví od okurků,tu pětilitrovku,a udržovat ve vlhkusmilies/smiley.gif
srpen 22, 2008 08:39
Růže jsem si takhle taky namnožila, : Míša šíša
i ty pnoucí. Jde to poměrně snadno. O ananas jsem se pokoušela několikrát, pokaždé mi začal hnít a nezadařilo se. Jinak jsem taky blázen přes kytky, jak přes domácí, tak přes venkovní. Náš mladej říká, že máme doma Průhonice a pro samý kytky není kam plivnout. Jenže na tu péči jsem docela lajdák. Někdy to s údržbou až přeháním, a pak jsem zase ke kytičkám docela nevšímavá, takže nějaké úhyny se dostavují. Co mi vždycky přežilo, tak byly rostliny, co jsem si namnožila z trýbků, třeba i ty přivezené z jižních krajů. Většinou mi zašly ty kupované.

Jo a ty fíky - to zasazujete semínka z plodů koupených u nás v obchodě?
Moje tchýně měla krásný velký fíkovník a na zimu ho vždycky uklízela do skleníku. Pak jednou na podzim opomněla, fíkovník zažil první noční mrazík a bylo po něm.
srpen 22, 2008 08:56
Já se občas potýkám s invazí svilušek. : Myška
Téměř pokaždé, když si přinesu nově koupenou kytku, po čase se objeví. Ničím je Agrionem, ale budu vám vděčná, když se se mnou podělíte o své zkušenosti, jak na ně.
srpen 22, 2008 09:03
k těm růžím : sim
sázet hlavičku růže, může se s tím docela zajímavě experimentovat, jde jen o to se pořádně rozhlídnout v květinářstvích. Bývají tam nádherný druhy růží. smilies/wink.gif smilies/wink.gif
srpen 22, 2008 09:03
fíky : sim
já jsem si koupila mrnavěj fíkovník za 100,- dala ho ven na slunko a nechala tomu volnej průběh, roste smilies/grin.gif. Mám zkušenosti s velkejma fíkovníkama, který plodí. Přes léto jsou venku a na zimu do skleníku, pozor a v něm se netopí!!! Hlavně bych je neschovávala hned v září, ale až budou ty noční teploty tak kolem 10 st. musí se otužovat, kluci jedni.
srpen 22, 2008 09:09
... : sim
já jsem na kytky taky lajdák, ale fakticky jim to svědčí!!! No a když náhodou nějaká nepřežije, beru to tak, že dostala šanci být tu se mnou smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif a že to teda vlastně není moje chyba smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 22, 2008 09:11
Super - tak to si tu uděláme speciální "KYTKOLOGICKOU" rubriku :-))) : d@niela
Jo - tak já právě řeším každoroční problém, dámy:

přes jaro-léto-podzim mi na balkouně přenádherně narostou kytičky moje milovaný. Jenže - i když mám balkón zasklenej, tak je tam přes celou zimu nechci trápit.
A tak nastává onen nerudovský problém:
KAM S NIMI? A tak putuju s květináčema... Dát ji sem? Bude jí tu dobře? Bude mít dost světla? Nebo támhle raději?

A nakonec zůstává poslední problém: kam se teď vejdu já....
smilies/grin.gif
srpen 22, 2008 09:12
Daní, to mi povídej : Míša šíša
Když začnu z venku stěhovat květináče domů, tak je to šílený. Především proto, že každý rok něco přibude, že jo. Takže máme kytky v zimní zahradě, v garáži, v obýváku, v kuchyni, v ložnici, v koupelně... Nahoře v domě mám jednu místnost vyhrazenou pro letní kytky, jenže tu teď dokážou celou zabrat čtyři durmany a juka, co se rozrostly do podoby stromů.
Dovedeš si představit, jak je z toho můj drahý na nervy? A co prožívá chudinka můj synek, když musí ty obrovské těžké durmany stěhovat po schodech do patra? Jenže když ono se jim tam tak daří... smilies/grin.gif
srpen 22, 2008 09:23
ty máš durmany? : d@niela
takový ty ooooooobrovský kytky? nádherný a prudce jedovatý?
áááááááách - jak ti to závidim...
já je viděla jeden rok tady v jednom domě na balkóně... chodila jsem se tam stále koukat...
Hele, a jak přezimujou doma?
Jak se to množí?
kouskem nebo semínkem?
srpen 22, 2008 09:26
Nejlepší na tom je, : Míša šíša
že dřív jsem kytky naprosto nesnášela. Říkala jsem, že když se to nedá sežrat, není to vlastně k ničemu dobrý. Jo, a pak člověk začne stárnout... a začne mít smysl pro estetično smilies/smiley.gif
srpen 22, 2008 09:27
Durman alias andělská trumpeta : Míša šíša
Mám tři s obrovskými růžovými kalichy a jeden se žlutými. Ale existuje plno barevných variant. Je to plevel, dá se snadno množit a roste jak divej. Přes sezónu chce ale dost přihnojovat, aby měl hodně květů. Údajně je nejlepší na dno květináče dát kravinec, což teda nedělám. A když tomu nedopřeješ velký květináč, tak se tolik nerozroste a můžeš ho mít i na tom balkóně. Blbý je, že na zimu chce dát do nevytápěné místnosti. Ale jestli máš sklep, mohla bys ho mít tam.
srpen 22, 2008 09:33
a jak se to množí? : d@niela
smilies/grin.gif
Já to nikde v obchodě neviděla...
Možná, že bych ho mohla dát do ložnice (na zimu), netopím, je na sever, a mám tam podle návštěv ledárnu smilies/smiley.gifKdyž jsi mluvila o sklepu - ono to nepotřebuje v zimě světlo? to ta kytka na zimu uschne? Co jsem viděla, tak je kouzelně obrovská...
srpen 22, 2008 09:34
No, teda Daní, ty kvetoucí dracény, to je tedy taková nádhera! Gratuluji, asi synovi : Eva
Já jsem sice taky "starej Mičurin", ale letos se mi to nějak vymklo z rukou. Byt mám též, jak botanickou, lodžii a balkón zarostlé, leč mám též chatu a barák v jiném místě, a hlavně po mamce mi bylo hrozně líto vyhodit její rozsáhlou sbírku muškátů, palem, fuchsií atd.(naštěstí něco zimu nepřežilo smilies/cheesy.gif) a podobně, jak Míša, moji chlapci na "máminy smetáky" občas nahlas i dost hudrují. Ale, když to zredukuji, tak se jim to taky nelíbí smilies/cheesy.gif Ale budu to muset nějak elegantně vyřešit, neb nemohu mít pár desítek metrů truhlíků na 3 místech v okruhu 50 km smilies/grin.gif Kdybych uměla vkládat fota, tak bych je sem dala, ale tož, to já neumím smilies/grin.gif
srpen 22, 2008 09:41
Tradičně : Míša šíša
Ulomíš nebo odřízneš mladý vrcholový stonek, necháš jen pár vrchních lístků a dáš do vody. Postavíš na světlo, ale ne na přímé slunce. Za pár dní to pustí kořínky, takže zasadíš do hlíny. No a pak už jen přesazuješ do většího a většího a většího a .... květináče.
V klasických zahradnictvích jsem durman taky ještě neviděla, ale u drobných zahradníků jo. Jinak se nechá sehnat např. u Starkla a v dalších zasilatelských obchodech, ale mají to docela drahý. Já mám ty svoje namnožené výše uvedeným způsobem a asi mě přežijou. Jinak jsem si už dvakrát koupila raritu - modrý durman, který má takový dvojkalich otevřený směrem nahoru, což je netypický. Chtěli za to těžký prachy a v obou případech mi do několika měsíců zašel.
srpen 22, 2008 09:42
datury alias durmany : sim
množí se zakořeněním mladých vrcholových řízků, laicky tak jak to uvedla Míša šíša, jen já bych to píchla do stimulátoru, pro jistotu. Jinak durmany mají menší zahradníci, tak se dá kápnout na kráásný druhy. Já pěstuju taky oleandry, dovežený z Itálie, už je mám veliký a kvetou jak blbý. Nádherně vypadají na balkonu fuchsie, ale zase záleží na slunku. Jednu dobu jsem si objednávala z katalogu na dobírku úžasný druhy. Všechny vykvetly. Ta jsem měla v truhlíkách milionbells se zeleným a bohatě kvetly. Nedám na ně dopustit. Lepší jak petunky nebo surfinky, s těma je jen práce a stejně to nevypadá tak hezky.
srpen 22, 2008 09:51
... : sim
ještě se dá sehnat na zahradnických trzích, třeba u nás na Moravě Flora Olomouc nebo další jiný, tam od těch nadšenců se dají sehnat věci!!!! smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
srpen 22, 2008 09:53
Simi, : d@niela
já vždycky toužila po přenádherných bougenvilleích...
Mám haldu fotek z Řecka, Španělska - tenkrát jsem nevěděla, jak se to pěstuje, a tak jsem si vozila ty "kytičky", co jsou vlastně jen listeny. Pochopitelně, žádný semínko tam nebylo smilies/cheesy.gif
ony se snad už teď prodávají i tady, tak se doufejme dočkám.
Oleandry jsem také měla, pak jsem je dala jedné kámošce do její zimní zahrady, kde dodnes rostou, je to už takové "menší zadžunglení".
Až najdu jednu nááádhernou fotku, kterou jsem si vyfotila v NY, tak ji sem dám, je to kytka venkovní, resp.keř, roste to na domech, tedy těsně u zdi, kvete přepychovými žlutými či červenooranžovými květy...
a pochopitelně, taky nevim, co to je smilies/smiley.gif



srpen 22, 2008 09:56
Sim - taky tak : Míša šíša
Oleandry jsem si nejdříve kupovala a přes zimu se do nich daly svilušky nebo houbová čerň - a bylo po nich. Co náhodou přežilo, tak stejně ani nekvetlo. Pak jsem si přivezla trýbky oleandrů z Chorvatska a Řecka a dnes už jsou nádherný a kvetou ostošest.
Petunie a surfinie jsem už dávno zavrhla, musí se moc zalévat a dost je napadají molice. Takže mám několik druhů muškátů a plno fuksií. Jo, do fuksií jsem cvok, moc se mi líbí. Pěstuju si je i na kmínku, u nich to jde dobře a rychle.

Ženský kytkařky, jestli jste nebyli někdy v Třeboni na zámku, tak se tam v letní sezóně dojeďte podívat. To je něco. Celé nádvoří mají plné kytek v květináčích, ale jaký kousky! Muškáty, fuksie, ibišky, olověnce, durmany, granátová jablka, oleandry (velké jak stromy), bugenvílie, ... a já nevím co ještě. Mimo jiné také vůbec nejstarší olivovník v Čechách. Je to fakt pastva pro oči. Byla jsem tam nedávno a málem jsem si z toho stříkla do trenek smilies/grin.gif
srpen 22, 2008 10:02
... : sim
fuchsie www.zahradnictvi-fuchsie.cz pošlou katalog, je tam asi já nevím 200 druhů fuchsií většinou všechny kolem 29 kč, samozřejmě až na rok smilies/grin.gif, ale já z toho taky učůrávám smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
ještě jsou úplně úžasný libory, ty kvetou a mění barvu, krásně se dají namnožit a udělá to parádu. Buganvélie jsem tady viděla v květinářstvích v hrnku kolem 120 kč, ale nemám s tím zkušenosti. Myslím, že by spíš šly tady u nás na Moravě, srovnávám to s podnebím v Chorvatsku, Řecku atd. taky sucho a výheň. Jak se nenápadně mění klima, tak to za čas bude i tady. Jen to moře ne smilies/angry.gif smilies/angry.gif smilies/angry.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 22, 2008 10:16
... : sim
ve Věžkách u Kroměříže bývá jednou za rok, většinou v květnu, týdenní prodejní výstava. Je tam stáneček s květenou z Madagaskaru a dalších zemích. Všechno se to dá koupit od 80 kč. Tak tam jsem jako v rauši. Není už to úchylka?
srpen 22, 2008 10:18
Míšo šíšo, tos byla u nás už téměř "za vraty" : Eva
jsi měla písknout, bych ti hned přibalila nějaký muškáty a fuchsie smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
Jen abyste měly představu, jak "rozumně" výše popsanou situaci řeším a kytky "zásadně redukuju" smilies/wink.giftak jsem minulý týden dala zakořenit 5 hustě vysázených truhlíků sazenic na příští rok smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 22, 2008 10:21
Ten katalog mám :-) : Míša šíša
Občas si ho prohlížím a dělám při tom "áááách..." smilies/smiley.gif Už ale nic neobjednávám, fakt bych to neměla kam dávat. No a ono - přiznejme si - když je toho fakt už moc, užírá to času jako bejk. Jenom večerní zalejvání mi zabere hodinu času, a to ty blbý durmany musím zalévat ještě ráno, protože hrozně chlastají.
Sim, můj choť říká, že je to mánie.

Evi, ty jsi jihočeška? A nejsi náhodou od Šumavy? Dnes zrovna jedu do Volar.
srpen 22, 2008 10:27
Co byste doporučili na balkon na jižní straně, : Myška
tedy celý den na slunci? Mně se líbí malé konifery, ale nevím, jestli by tu výheň snesly, a taky co v zimě, nevymrznou?
srpen 22, 2008 10:28
bude podzim : sim
a co třeba okrasný dýně? já loni dostala okrasný dýně z Madarska, jak mě shnily, celý jsem je zakopala no a letos? Koukám jako zjara, to bude podzimní aranžmá. Vyrábím si truhlíky, dám tak okrasný zelí, vřes, mezi to naskládám malý dýňky a barevný javorový listy, popř. svážu šípky a jeřabiny a pyrakantu. No a před dveřma dělám zátiší, vyrobím paňáky a obskládám to zelím, kukuřicí, dýněma. Chodí se na to dívat celá školka. smilies/tongue.gif smilies/tongue.gif
srpen 22, 2008 10:28
"Libory" : Míša šíša
Tak tyhle kytky neznám, kde se to nechá sehnat?

(Ha-ha, mánie se projevuje)
srpen 22, 2008 10:34
Míšo, to víš, že jsem, : Eva
ale latifundie mám od ČB, kde bydlím, směrem na jih: ČK a Lipno a zítra tam vyrážím na objížďku a několikahodinové i zalévání smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif

Myško, mám konifery na jižní lodžii už léta, pravda, už nejsou miniaturní smilies/cheesy.gif a snesou to, jen je zalévám tak za 2-3 dny. Na zimu je tam nechám, jen obalím truhlíky novinama a bublinkatou fólií, aby úplně nepromrzly kořeny a hlavně! je, když je obleva zaleju i v zimě, protože většinou lidem nijak nevymrznou, ale uschnou! Stačí, dle počasí, tak 1- 2 za měsíc. Nebo k nim nanosím z balkónu lopatkou závěje sněhu, to je úplně nejlepší. A vůbec se toho neboj.
srpen 22, 2008 10:38
Evi, díky za radu. : Myška
Ještě mi, prosím, poraď, můžu si je tam dát teď na podzim, nebo mám radši počkat na jaro, aby si do podzimu na umístění zvykly?
srpen 22, 2008 10:50
jen tak : sim
no koniferky se vysazují na podzim a nebo zjara, myslím, že když vysadíš ted´nebude to ničemu vadit, už takový parna nejsou. Vypadá mezi tím hezky a barevná pyracantha a různý zakrslý skalkový druhy jehličnanů.
srpen 22, 2008 11:05
Pyracantha - vůbec nevím co to je. : Myška
A můžete mi doporučit konkrétně druhy? Nebo web, kde si to najdu.
srpen 22, 2008 11:08
... : sim
libora je Lantana camara, neboli libora měňavá, ona jak kvete tak mění barvu květu. Taky to není drahý kvítko, dobře se přezimuje asi kolem 5 - 10 °C, snese cokoliv, výheň, ale ne úplný stín a nadělá parádu.Kvete od června až snad do říjnu, záleží na počasí. Mám bílou, přechází do žluta, pak čistě bílou,vínově červenou do růžova, žlutou do růžova. Dá se pěstovat jak z řízků tak ze semene. Není s tím žádná práce, klíčí a uchytuje se snadno. Lepší vypadá když se pěstuje na kmínku. Mrkněte na foto na netu.
srpen 22, 2008 11:11
Myško, já bych je tam dala určitě už teď, to ti spolehlivě zakoření a aklimatizují se do zimy, : Eva
a stejně určitě koupíš kontejnerované, takže ty mají výborný své baly a nemusíš se toho bát. Do jara je zbytečné čekat, ti udělají parádu právě přes celou zimu, kdy tam nic jiného nevydrží.
Jinak, já mám na balkóně v truhlíkách vysázený i smrčkový lesíky, ty ani na zimu neobaluji, je tam větrno a SZ, a vydrží. Jen je fakt třeba je v zimě zalévat. Jinak už nic nepotřebují. Přeju Ti, ať se zadaří a máš z nich radost smilies/wink.gif
srpen 22, 2008 11:13
Díky za rady, : Myška
doufám, že nebudu vrahem konifer. Moc se mi na balkoně líbí.
srpen 22, 2008 11:20
Myško, co se týká druhů, : Eva
tak odolné jsou ty úplně běžně nabízené, i v hypermarketech. Ale doporučuji Ti moc je vyklopit z kontejnérku (květináče), abys poznala, že mají kompaktní kořenový bal. Občas se stává, že někteří nepoctivci to jen vyryjí s minimem kořenů, oni dost dlouho vydrží zelené, ale nemají šanci. Jak to bude plné kořenů, kopírovat tvar květináče, a nerozsype se to, tak klidně kup.
Když by sis je chtěla podle obrázků prohlédnout, tak si vygůgli "zakrslé konifery". Skvěle v městském prostředí prospívají a jsou nádherné třeba zakrslé formy stříbrných smrčků. Jinak nevypadá špatně to proložit i listnáči, třeba buxusem, žlutým dřišťálem ap. To nezavraždíš smilies/grin.gif Stěží někdo.
srpen 22, 2008 11:49
tak když nic jinýho, alespoň sem "nasázím" obrázky.... : d@niela
TO JE TA LANTANA CAMARA







srpen 22, 2008 12:59
pyracantha coccinea : sim
je to dřevina okrasná hlavně plodem, je ve třech barevných variantách, žlutá, oranžová a červená, ale platí jak u dřištálu, u buxusu, stříhat a udržovat menší. U nás nakupuju konifery u zahradníka, má je po 20kč, nakoupím tak víc než kdybych jela do Hornbachu nebo jinam. Vím, že to je pěstováno z láskou a není to dotažený z Holandska, takže je to vpodstatě zvyknuté na ovzduší u nás. Ještě do truhlíků jsou hezký plazivý druhy juniperusů, nejdou nahoru, ale plazí se dolů po truhlíku



srpen 22, 2008 13:07
libora : sim
jo to je ona, balkon s ní se úplně promění jen kvete a kvete
srpen 22, 2008 13:09
a tohle je ta BOUGANVILLEA : d@niela

srpen 22, 2008 13:10
Jé, ta libora je hezká :-) : Míša šíša
Ta bugenvílie (já to píšu zjednodušeně po česku) je moc krásná, viděla jsem ji v Řecku i v Chorvatsku, roste jim to tam až do výšky baráku. U nás se prodávají malé sazenice, dokonce jsem je vloni zahlídla i v Penny marketu za pár švestek, ale nedostala jsem odvahu si ji koupit. Myslím, že v naších podmínkách se jí asi dvakrát dařit nebude. V Třeboni ji měli, ale nijak moc jim narozdíl od jiných teplomilných kytek nekvetla. Zdaleka tedy nevypadala tak, jako na obrázku výše.
srpen 22, 2008 14:04
Nám jednou : Ivule
nějakej větřík zafoukal semínka durmanů na zahradu,hrozně se jim tam líbilo,rostly jako diví,tchýně nadšeně čekala,co to bude za exotiku.Když to rozkvetlo,měla šok,jakou jedovatou pakáž si to pěstuje...Já si pak udělala z těch pichlavejch koulí podzimní dekoraci do práce a šéf mi pochválil,jak ty kaštany pěkně vypadají...ha ha.Jak prosychaly,začala se z nich sypat semínka,každý den hrst...uklízečka se mohla zbláznit...těma semínkama se dají taky dobře rozmnožit...
srpen 22, 2008 21:16
Ivule : Durmany pěstují naši sousedi. : mamča
Mají je v óbrkvětináčích, a když začnou kvést, dávají je na zahradu. I venku se z nich line omamná vůně. Kdybych zatoužila po tom, být v rauši, stačí zaskočit k sousedům... smilies/wink.gif
Ale květy jsou to nádherné, a sousedi je mají v několika barvách.
Do paneláku je to ale kytka dost nevhodná.
srpen 23, 2008 07:55
dobré ránko vespolek : sim
moc se mi líbí žlutej oleandr, viděla jsem jeden exemplář v Itálii. Měl červenej vnitřek květu. Ale bohužel jsem nemohla si utrhnout vzorek, všude bylo moc lidí smilies/cheesy.gif

srpen 23, 2008 08:07
fikovnik : Bara
Ahoj, vsechny vas zdravim, vcera vecer jsem se vydovolenovana vratila domu. Chci jen dodat, ze moje kamaradka ma na zahrade velky fik, ktery prezije zimu venku i v nasem podnebi. Ma ho jako strom primo zasazeny v zemi. Pokud se vydari leto, sklizi dostatecne velkou urodu.

Jinak ja mam po ctyrech tydnech nepritomnosti, vsude kolem dokola narostlou a prerostlou peknou dzungli, takze krome prani musim nutne i zahradnicit.
srpen 23, 2008 20:02
hned zítra si koupím fíky : alena puntíkovaná
a uvidíme. Mám okna umístěná přímo na jih a na jaře a v létě se mi opírá sluníčko přímo o barák. Potřebuje to nějakou speciál půdu?
srpen 23, 2008 20:42
.. : sim
fíkovník je lepší koupit menší rostlinku, nejsem si jistá jestli by vyklíčil. Množí se řízkování zjara. Ven ho dáme do stínu, hodně rád shazuje listy, ale hned narostou nové. Musí mít vegetační klid, tzn. že ho přeneseme do chladnější místnosti asi do 10°C, může být i ve tmě. nezálíváme, jen udržujeme lehce vlhkou půdu!! Když nemáme možnost kam ho dát přezimovat, necháme ho co nejdýl venku až do teplot kolem -2°C, může být i na balkoně. Někdo ho nechá přes zimu venku úplně, s tímto zkušenosti nemám, ale určitě je potřeba chránit před úplným vymrznutím. Půdu má rád těžší, ale propustnou a bohatou na živiny,tzn. vzít trochu půdu ze zahrady a smíchat ji s koupenou zeminou.Občas přihnojit, myslím, že postačí Kristalon.
srpen 24, 2008 12:59
Sim, : Míša šíša
žlutý a oranžový oleandr jsem viděla v Německu před jedním hotelem v lázeňském městečku - taky jsem nenašla odvahu "ždíbat". smilies/smiley.gif Říkala jsem si, že ho určitě seženu i někde v Čechách v obchodě, ale chyba lávky. Po pár letech jsem zahlédla žlutý oleandr právě u toho třeboňského zámku, co jsem o něm psala. A tentokrát jsem si už uždíbla smilies/grin.gif
srpen 25, 2008 09:00
Míša šíša no to je aspoň : sim
nápad na výlet..........; okolo Třééboně, pasou se tam koně smilies/cheesy.gif a mají tam žlutej oleandr smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
srpen 25, 2008 09:24
Míša šíša : sim
ty seš taky jakseříká od fochu? smilies/cool.gif
srpen 25, 2008 09:25
Sim : Míša šíša
Ne. Jenom jsem takříkajíc "postižená".
srpen 25, 2008 09:47
Ibišek : Milena
Sobotní výlet jsem spojila s návštěvou zahradnictví. A nakoupila jsem nějakou květenu na doplnění zahrady. Mimo takových pro mě známých jsem si odnesla oměj (a teď jsem si někde přečetla, že je jedovatá) a šantu (a přečetla jsem si, jak ji objeví kočky, budou šťastně žvýkat listy, válet se po rostlinách a svinou se mezi listy do klubíčka.) Nemáte s těmadle kytičkama někdo zkušenost?

srpen 25, 2008 10:06
no..... : alena puntíkovaná
já jsem beznadějnej případ - kdytky mám - oleandr mám růžovej, ale to co přežije u mě, přežije všecko. Já jsem týpek, kterej jde do botanický zahrady a pak každýmu líčí, jak jsme viděli dva sysly, několik veverek, pěnkavy, dva druhy strakapoudů a dokonce SOJKY! Co tam měli za kytky namouduši nevim. smilies/cheesy.gif
srpen 25, 2008 10:08
takhle jednou : sim
co by ještě nevinná dívka... měli jsme doma andulky, pravidelně jsem jim čistila klec a zbytky sypala na záhony a stalo se některý nevyzobaný semínka začaly klíčit. Jedno vypadalo obzvlášt´nadějně a podbízelo se k tomu at´ho přesadím do květináče. Rostlina rostla a rostla, vypadala tak nějak jako japonskej javor, ale zelenej. Až byla asi cirka 1,2, vysoká, přišla návštěva, pochlubila jsem se rostlinou - zatvářili se divně, a pak jejich pubertální synek řekl, že je to marihuana. No fakt, byla. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 25, 2008 10:20
šanta : sim
vyset zjara, snese plnej úpal i polostín, je to nenáročná a nenápadná trvalá bylinka. Kočky budou vrnět blahem smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif neměli tak taky nějakou trávu pro chlapy??? smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
srpen 25, 2008 10:24
Já : Milena
jsem ještě chtěla napsat, že ještě jsem koupila ibišek. A jestli někdo poradí, jak ho mám zabezpečit, aby mě v zimě neumrzl.
Pro chlapy tak nějaká travička vonící pivem. Ale jestli by vrněli blahem? Nevím, Nevím. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 25, 2008 10:31
maj , ale ta tráva se jmnuje : alena puntíkovaná
svíčková smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.giftaky maj ješt ě jednu a ta se jmenuje pivo. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 25, 2008 10:33
ibišek co a jak : sim
ibišek je nenáročnej, snese snad úplně všechno, já z něj kdysi měla živej plot a byl pak problém se ho zbavit. Pořád se vysemeňoval a rozrůstal. Přežil zimu, zjara jsem ho střihla. To je veškerý moje ošetřování. Občas jsem pod něj přihodila lžičku cereritu nebo hnojiva pro okrasný dřeviny.
srpen 25, 2008 11:20
... : sim
jen ted´po vysázení ho určitě hodně zalejvej. Když sázím okrasný keře, vykopu díru a naleju tam nejdřív konev vody a do toho blatíčka sázím. a pak znovu zaleju. Zatím se to vždycky všechno chytlo.
srpen 25, 2008 11:22
ještě k tomu místu : sim
na slunešném místě pokvete víc, na stinném, bude zase hezčí zelenější.
srpen 25, 2008 11:32
Zahradní ibišek : Míša šíša
mi dvákrát vymrzl, přece jen - Vysočina je halt Vysočina. Po těch zkušenostech ho na zimu přikrývám chvojím a je to OK. Fakt je jinak nenáročný. Občas ho přihnojím hnojivem na pokojové ibišky, kvete vydatně a dlouho. Mám i vypěstovaný na kmínku, bílý s červeným středem - je krásný.
Šanta kočičí - naše mrchy si jí ani nevšimnou, ale stejně je asi nějakým způsobem přitahuje, protože kousek od ní chodí na záchod. Zničily mi tak úplně v tom místě zasazenou pivoňku.
srpen 25, 2008 11:45
Na ibišek : Milena
se těším. Je vínový, drobnější ale plný květy. Bude hodně na sluníčku. No to mě těší, že jsem kočičkám koupila záchůdek. My kočky nemáme ale v ulici jich je dosti. Nic proti číčám na zahradě nemám, když nebudou ničit. Ale co nadělám, že. Ale to ničí i naše psisko.
srpen 25, 2008 12:02
... : sim
nechala jsem si dovézt dřevěný železniční pražce do zahrady, mám z nich obruby kolem budoucího trávníku, ten právě zakládám. Viděla jsem je i kolem jezírek a taky to nevypadá špatně. Ještě jsou krásný rododendrony, ale je s tím trápení. Jsou náročný. Je to ta nejlepší relaxace, sednout si do zahrady s kávičkou nebo dobrou knížkou. smilies/grin.gif
srpen 25, 2008 13:16
... : Bara
Ja jsem si zase koupila v zahradnictvi v Tabore cibule ocunu. Hned jsem je zasadila a za neco vic jak mesic by mely vykvest. Jsem na ne moc zvedava, jsou ruzove a taky jsou jedovate.
srpen 25, 2008 16:04
Sim, : Ivule
moc by mě zajímalo,co jsi udělala s tou marjánkou?V hrůze si ji zadupala do země nebo střelila puberťákům ze sousedství??? smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 25, 2008 17:32
u nás ocúny rostou : alena puntíkovaná
normálně na louce
srpen 25, 2008 17:54
he he : sim
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif já tenkrát taková nevinná a nepolíbená jsem ji vyhodila. Mohla jsem to aspoň peněžit smilies/cry.gif smilies/cry.gif smilies/grin.gif
srpen 25, 2008 18:42
Bara : sim
ocúny jsou hezký, já zase dala do trávníku sem tam krokusy, zjara když kvetou tak ucvrkávám...no než se přejedou sekačkou smilies/cheesy.gif
srpen 25, 2008 18:44
sim : Bara
Krokusy mam take v trave, ale ocuny kvetou az ted na podzim. Vim, ze kvetou na loukach, jak zduraznila Alena, ale jeste nikdy jsem na ne nenatrefila. Koupila jsem jen dve cibulky za 50 korun. Hned jsem si o nich vsechno nasla, takze oni napodzim odkvetou, az najare nasadi lupeny (ty po case uvadnou) a pokud byly opyleny i semenik, ktery se tvori celou zimu pod zemi. No, a na podzim opet kvetou bez listu. Trosku blaznivka.......
srpen 25, 2008 21:06
Bara : sim
ocún je rodu mužského tak proto asi smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 26, 2008 07:36
Sim, : Míša šíša
rododendrony nejsou náročný, ani nemůžou být - když přežijou moji péči. Zasadila jsem je do rašeliny, zamulčovala kůrou, a to je všechno. Nezalejvám, nehnojím a každé jaro kvetou, jak kdyby jim za to platili. Jo, jediný, co chtějí - tak po odkvětu odlamovat semeníky, aby se rostlina nevysilovala a další rok zase bohatě kvetla. Ale u starších exemplářů už se to prý dělat nemusí. No asi chtějí slunnou polohu, protože je fakt, že moje mamka má rododendron v polostínu v takové těžké mokré půdě a je to hrozná neduživá chudinka.
srpen 26, 2008 09:03
.. : sim
takže odlamovat semeníky? Tak jo zkusím tvůj postup, mám jich asi 5 kousků, kvetou, ale jsou neduživý. Konkrétně to odlamování semeníků - škoda, že se to nedá praktikovat i u chlapů, aby se nám zbytečně nevysilovali a vydrželi spouuuuustuuu let smilies/kiss.gif smilies/kiss.gif
srpen 26, 2008 10:14
... : sim
ted´se zaměřuju na dýně a dopěstovávám melouny, musím hlídat, aby je dětičky neutrhly dřív než je třeba. Čeká na mě založení skalky a jezírka, viděla jsem kdesi v časopisu fotku, kde měli kolem sklalky a jezírka nasypaný asi 10cm pruh malých oblázků, to mě nadchlo smilies/wink.gif
srpen 26, 2008 10:19
Tak jsem včera zjistila, : Ivule
že ty kytky fakt asi kvetou z pudu sebezáchovy.Na léto jsme je v práci sestěhovali ze všech místností na jednu dost tmavou chodbu(kvůli zalívání během dovolených)a tam fakt rozkvetlo kde co,sloní ucha měla v 1 květináči 3 i 5 květenství,rozkvetly kaktusy atd..Jen můj brambořík skoro chcípl...Ten asi neměl pud sebezáchovy...anebo už vyplýtval,co měl.Když jsem si ho kdysi koupila,v květinářství mi řekli,že je rychlenej a nejspíš po odkvětu zajde...Tak už ho mám asi 10 let a kvete někdy i 3krát do roka...
srpen 26, 2008 20:59
... : sim
ještě se mě nikdy nepodařilo donutit sloní ucho vykvést, no nic, přitvrdím smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
já to mám letos s letničkama v truhlících vyřešený, v červnu byly šílený vedra a nepřežily úpal, takže vydržely jen ty velký. Chci si je na rok osázet jen jehličnany, at´se o to nemusím tak starat. Parádu budou dělat celej rok smilies/grin.gif
srpen 27, 2008 11:21
krásné květiny : kvark_569
Moc krásné květiny smilies/smiley.gif smilies/grin.gif smilies/tongue.gif
prosinec 10, 2008 23:50
já jí mám také, : lnka
dokonce jsem tak nepořádná, že mám 4 v jednom květináči. Celou zimu jí nezalévám, jen když jí fakt zvadnou listy a začnou osychat. Na jaře jí začnu zalévat a kvete jak zběsilá - všechny.
Tchýnin jazyk je jiná kytka, má drobné bílé květy. Klívie má obrovské oranžové zvony na jedné ťopce. Já jí dostala od maminky, říkám jí soukromě vodotrysky a má leta nepřesazenou hlínu, no ostuda, nestíhám, leč kvete, neměla jsem jí ráda, ale když tak kvete, tak jsem to přehodnotila.
Avokád mám několik též v jednom květináči, mají asi 1,5 metru jsem zvědavá co z nich bude, ale velký zázrak to není. Také mám vlastní fíky z pecek.
prosinec 10, 2008 23:52
oleandr : Dája
Nemáte někdo náhodou zkušenost s přezimováním oleandru venku? Viděla jsem ho včera zabaleného do netkané folie v jedné zahradě. Díky za odpověď
leden 02, 2009 18:33
klívie: : Macek
Mám po mamince nádhernou klívii, nyní jsem ale zjistila ,že jsou na ní nějaké bílé lepkavé chomáčky, nevím co to je a jak se toho zbavit .Jestli někdo ví jak na to, prosím o radu. Děkuji
březen 17, 2009 16:53
Karambola : Marta D
Prosím někdo tu v textu nabízí rady s pěstováním karamboly, já mám asi 4 letou na jaře jsem jí poprvé přesadila a ona mi najednou narostla na 1.50cm má jednu hlavní větev a z ní vyrůstají pouze 3 postranní větvičky tak nevím jestli jí mám zastřihnout a jak moc hnojit aby se mi vešla do bytu smilies/grin.gif s tímto raketovím růstem o tom začínám pochybovat smilies/smiley.gif
září 12, 2009 09:54
voskovka : ola
dnes jsem se dostala na tyto stránky a reaguji na voskovku. Asi 5 let nekvetla. A to jsem o ni pečovala.Byla to krásná zelená výzdoba. Když jsem se odstěhovala, zůstala sama, bez dozoru, péče, zalévání sem tam, žádné přesazování. A začala kvést - nádhera, překrásné - vůně to ale nebyla. A protože byla umístěná v kuchyni, myslela jsem, že kvetla proto, že se k vaření již nepoužíval plyn. Tede vidím, že to tím plynem asi nebylo.
květen 27, 2010 07:34
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]