O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O VÝŘEČNOSTI PDF Tisk E-mail
Pátek, 30 březen 2007

Nejsem nemluva, ale mluvím poměrně stručně. Ne tak každý, neboť lidé jsou různí. Někdy se divím, že někteří lidé mají stále o čem ne mluvit, ale přímo řečnit. Někdo se podívá z okna a řekne jedno slovo: prší. Jiný na stejný podnět napíše celostránkový článek. Jsou borci schopní napsat 30stránkovou disertační práci na téma zavazování tkaničky u bot.

  

 

 

     Spisovatel A. C. Nor bydlel za 2. světové války v Praze na Spořilově. Měl služebnou známou stručným vyjadřováním. Jednou, před nějakým říšským výročím, zapomněl vyvěsit prapor. V době jeho nepřítomnosti přišel strážník a připomněl to. Spisovatel pak večer při návratu našel na stole lístek se vzkazem služebné:

„Pane Dr., přišel str. a nařídil vystrčit pr."

 

 

     Z jiného soudku jsou další případy. Bývalý nejvyšší představitel SSSR Nikita Sergejevič Chruščev jednou pronesl v OSN 6hodinový projev. 25. února 1998 jej ve výřečnosti překonal tehdy 71letý kubánský vůdce Fidel Castro. Poté, co byl znovu zvolen prezidentem, hovořil před 595 poslanci parlamentu bez přerušení 7 hodin a 15 minut.

 


     Ale vrátím se na domácí půdu. Když jsem v půli 60. let coby učeň na praxi potřeboval v továrně něco vysvětlit, stávalo se mi, že jsem byl odkázán na kvalifikovaného odborníka slovy: „Jestli máš dost času, řekni si panu Eliášovi." Ten ochotný muž totiž ve snaze o dobré vysvětlení mluvil obšírně, přitom narazil na další a další věci, které také vysvětlil a jeho podání tak bylo časově náročné. Ze známých osobností byl výřečný i populární herec Vladimír Menšík. Byl si toho dobře vědom, a také při jednom ze svých vystoupení řekl: „Já jsem tak ukecanej... Já už jsem si kolikrát řekl: pro Krista pána, co já tolik kecám?"

 

     Z nové doby se mi vybavuje vzpomínka na soukromý telefonát jedné ženy. Byla ohleduplná. Aby volaného nezdržovala, uvedla své sdělení slovy: „Tak jenom stručně." To „stručně" jí trvalo přes 3/4 hodiny. Bylo to na účet volaného...

     Všechno má své výhody a nevýhody. Stručnost nezdržuje a neunavuje, ale nemusí věc přesně vystihnout. Obšírná mnohomluvnost dokáže všechno vysvětlit a někdy i poskytne zážitek. Někdy...

 

 

 

 

 

Jiřík

 

 

Komentáře (12)add feed
já jsem toho náhledu, : AlenaT
že mluvit by se rozhodně mělo. Málokdo totiž čte myšlenky, nebo rozumí řeči těla. Příliš mluvívcího člověka lže přerušit a vypnout - pokud to ovšem není Chruščov v akci. smilies/cheesy.gif
březen 30, 2007 04:37
Jo Alenko T, mělo : NČ
ale jen, když je co říct.
Píšeš, že málokdo čte myšlénky, ano souhlasím. Což je ovšem dar z nebes pro ty, kteří vůbec nejsou jakékoliv myšlénky schopni, protože takhle často bývají omylem považováni za nemluvné.

březen 30, 2007 05:33
Mluvit jo, : Pavla
řečnit ne. Mamka mé kamarádky to je "neštěstí". Ta když jí zavolá, tak si kámoška stačí udělat kafe, několikrát se vzdálit od telefonu a to kafe vypít. Bezšnůrový telefon nemá a maminka si ani nevšimne, že mluví do prázdna... smilies/wink.gif
březen 30, 2007 06:30
mívám jiný problém, : Kim
lidé mluví nebo nemluví - podle nátury, ale málokdo umí naslouchat. smilies/sad.gif
březen 30, 2007 06:33
Ono se říká : Míša 2
jak jsou ženské ukecané, ale nejukecanější člověk co znám, je náš soused. Navíc má takový zvláštní zvyk, že kecá poměrně často o věcech, kterým vůbec nerozumí. A když se namaže, tak je to ještě dvakrát horší. Mít doma takového chlapa, tak bych ho asi musela zabít.
březen 30, 2007 08:00
já mám málo času a jsem takový netrpělivo, : Inka
zvlášť na lidi co u všeho nadělají děsnou omáčku, když už se mi to zdá, že se někde ztrácíme říkám vždycky "k jadérku, k jadérku prosím".
Fakt je, že některý lidi strašně žvaněj jen aby řeč nestála, nic neřeší jen žvaní a vůbec si kolikrát neviděj do huby, to je vážně katastrofa.

březen 30, 2007 08:04
... : Kamila
Máme skvělou paní doktorku, dětskou, ovšem všechno bere hrozně zeširoka. Málokdo jí nějak utne, takže čekací doba bývá zbytečně dlouhá. Ale když ona je jinak tááák úžasná...
březen 30, 2007 08:08
... : bb
Tohle dělá můj táta, v dobré snaze vysvětlit vše tak, aby byla pochopena podstata věci i se všemi souvislostmi, a to proto, aby se člověk příště zorientoval sám, aby přišel na řešení. Je to výborný způsob, jak naučit přemýšlet, analyzovat situaci, najít podstatné a dát dohromady řešení, ale pravda, je to zdlouhavé.
Když mi takhle na gymplu vysvětloval matiku, byla jsem zoufalá, protože mě to a) zdržovalo, b) unavovalo. Takže jsem ho často raději obešla a úkol opsala od kluků ve škole, a snažila se to z toho, jak to vyřešili, pochopit.
U svých potomků jsem si vzala od každého kousek. Po tátovi mám sklon všechno přepečlivě vysvětlit, ale pamětliva toho, jak mi to někdy vadilo, to zkracuju co to jde, a radši dávám názorné příklady. A to nejen u matiky.

březen 30, 2007 15:26
hmm : Jana
neávno jsem měla docela "povídavou" a čekalo mě coby spolujezdkyni nějakých sto kilometrů nepříliš zběsilé jízdy - nočního návratu z cizího města ještě se zastávkou v nějaké zapadlé dědině, prostě ideální příležitost pro dlouhé řeči. zvlášť když jsem se z některých věcí vykecat vyloženě potřebovala a tušila jsem, že tenhle chlapík sice říká svoje názory občas kapánek neomaleně, ale třeba mi poradí. i když mě moc nezná - každého vcelku rychle odhadne, i když dost po svém. a tak jsem se na tuhle cestu docela těšila.
no jo. to jsem netušila, že řidič má povídavou taky. smilies/grin.gif a jedinou zmínkou o nějaké banální věci týkající se auta jsem vyvolala vyprávění historky, ve které, aby se dobral podstaty, musel do úvodu zahrnout leccos včetně nejdelšího barpultu na světě. a tak i ten úvod byl patřičně dlouhý a než došlo na hlavní zápletku, dozvěděla jsem se věcí... smilies/smiley.gif inu - než jsme dojeli, bylo dovyprávěno i s přídavky. a že jsem něco chtěla povídat já jsem si vzpomněla, až když začal špekulovat, kde mě vyložit.
a tak jsem zas jednou byla za posluchače... smilies/cheesy.gif
březen 30, 2007 21:23
... : Jasmina
Myslim ze naslouchat umim ale Chruscev nebo Castro by mne zabili.
Jinak to mam docela vyrovnane,mohu mluvit i poslouchat nastejno ale co mne uplne dusi-je trapne ticho.
Z toho mi vyvstavaji pocity ze musim zacinat ja a kdyz se druha strana nechytne na zadne tema,pak uz mi vyklouznou i blbosti-ale fakt blbosti ze si trebas na neco postezuju,dotycny udivene vytahne oboci a ja bych si nafackovala,coze to tomu blbcovi vykladam.
Ale uz se ucim,ano ucim,ze kdyz se dostanu do situace s nekym,kdo ma jakesi komunikacni bariery,ucim se mlcet taktez,at si trapne ticho,takze dotycny pak specha s odchodem a pravdepodobne uz vice neprijde. smilies/cool.gif
březen 30, 2007 22:45
tenthle vtip s oblibou vypráví manžel mé přítelkyně: : AlenaT
Dvě ženský spolu sedí deset let v jedné cele. Když je obě pustí, tak stojí do večera před kriminálem , načež se louší slovy:"Hele, zítra ti zavolám a dopovím ti to."
březen 31, 2007 20:27
noooo : patka
tenhle for jsem poprve slysela v metrackovi. A to je uz hoooooodne dlouho smilies/cheesy.gif
březen 31, 2007 20:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]