CO VÍTE o droždí? Pekařské droždí je živoucí organismus. Jeho buňky mají schopnost přeměňovat přirozené cukry přítomné v mouce na alkohol a oxid uhličitý. A právě posledně jmenovaný způsobuje kynutí těsta. Proto také při mísení těsta by nemělo dojít (dlouhodobě) do přímého kontaktu s jinou surovinou, především se solí, která může negativně ovlivnit průběh kynutí.
Droždí proto přidávejte přímo do mouky a sůl vsypte před mísením těsta mimo jeho dosah. Také se vyvarujte kontaktu droždí s vysokou teplotou, protože teplota nad 55°C buňky ho ničí. Při mísení těsta proto přidávejte vodu nebo mléko s maximální teplotou 40° C. (Mj. kypřicí prášky do pečiva obsahují minerální soli a bikarbonát, nikoliv živé buňky, a pracují za přítomnosti vody na základě chemických reakcí.) Pekařské droždí neboli kvasnice obsahuje celou řadu živin a vitamínů. V prvé řadě je droždí bohatým zdrojem vitamínů typu B. Vitamín B1 (thiamin) je důležitý pro srdeční a nervovou soustavu. Vitamín B2 (riboflavin) a B3 (niacin) mají vliv na zdravou pokožku, dobrý zrak, příznivě ovlivňují trávicí ústrojí a nervový systém. Kromě vitamínů B obsahují kvasnice ještě bílkoviny a minerály (zvláště chrom). Podle vědců může droždí pomáhat lidem trpícím nespavostí a únavou. Z názvů „pekařské droždí“ i „kvasnice“ je patrné, že droždí nejvíc používají pekaři pro kynutá těsta, ať už chlebová nebo sladká, ale dá se použít i do různých jiných receptů na slano: * Pórková polévka s drožďovými knedlíčky 1větší pórek ½ šálku mléka 1 vajíčko špetka muškátového květu 1-2 lžíce hladké mouky a olej na jíšku knedlíčky: 2 kostky droždí, 2 vejce, 2-3 stroužky česneku, lžička majoránky, strouhanka Očištěný a omytý pórek pokrájíme na půlkolečka a dáme vařit do osolené vody. Na pánvičku s rozpálenou troškou oleje rozdrobíme droždí, necháme rozpustit, chvíli smažíme až se droždí začne znovu srážet a pak droždí přesuneme do misky. Horké osmažené droždí vymícháme, aby zchladlo, přidáme k němu vajíčka a vidličkou rozšleháme, pak přidáme rozmačkaný česnek, rozemnutou majoránku, osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou. Z hladké mouky a oleje usmažíme světlejší jíšku, naředíme vývarem z pórku a přidáme do polévky. Dochutíme muškátovým květem. Ve studeném mléce rozkvedláme vajíčko a přidáme k pórku, který se zatím skoro uvařil, takže zavaříme knedlíčky: lžičku namáčíme v polévce a odkrajujeme knedlíčky, o stěnu misky trochu dotvarujeme a zaváříme do polévky. Knedlíčky vaříme asi 5-8 minut, pak zkusmo jeden knedlíček rozkrojíme, jestli už je vařený. Hotovou polévku podle chuti dozdobíme drobně pokrájenou petrželkou nebo kvítkem z pórku. * Klasická drožďová pomazánka sádlo nebo olej 1 cibule 2 kostky droždí 4-5 vajíček podle zvyku mléko a strouhanka pepř a sůl Na pánvi osmažíme do sklovata jemně nakrájenou cibulku a přidáme rozdrobené droždí. Droždí necháme rozpustit a za stálého míchání počkáme, až se začne znovu srážet. Potom přidáme rozkvedlaná vajíčka, rozmícháme, opepříme a posolíme. Někdo vejce rozkvedlává v troše mléka a následně pomazánku zahustí strouhankou, ale není to nutné. Podle zvyku a chuti je možno přidat sójovou omáčku. Hotovou pomazánku mažeme na chleba a sypeme sekanou pažitkou anebo mažeme na topinku s česnekem. * Droždí s bylinkami a bramborovým knedlíkem ![](http://obrazky.kudlanka.cz/drozL.jpg)
3 cibule 4 kostky droždí 1 ½ šišky bramborového knedlíku 3 stroužky česneku 1 slabá lžička sušeného tymiánu 1 slabá lžička sušené majoránky 4 vajíčka olej, sůl, pepř Šišku a půl bramborového knedlíku pokrájíme na kousky, asi tak na obvyklé plátky a každý plátek na čtvrtiny. Na horkém oleji ve větší a hlubší pánvi necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibulku. Jak začne cibule malounko růžovět, přidáme rozdrobené droždí a smažíme, až se droždí rozpustí do tekutého stavu a začne probublávat. Po chvíli se droždí zase zpátky srazí a začne se oddělovat od oleje. V tu chvíli přidáme připravený pokrájený knedlík a spolu s droždím smažíme. Přidáme v dlani promnutý tymián a majoránku (rozemnutím bylinky líp pustí chuť i vůni) a podrcený česnek. Když mají knedlíkové kousky sem tam trochu kůrku, tak do pánve rozklepneme vajíčka, osolíme (případně opepříme) a mícháme dokud se vejce nesrazí. Hotové jídlo, kterého je tak asi pro tři osoby, můžeme na talíři dle chuti a nálady pokapat kečupem a posypat pokrájenou pažitkou nebo petrželkou. příjemnou dobrou chuť všem přeje Markétka
|