O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DROŽDÍ A RECEPTY Z NĚJ PDF Tisk E-mail
Středa, 28 březen 2007

 CO VÍTE o droždí? Pekařské droždí je živoucí organismus. Jeho buňky mají schopnost přeměňovat přirozené cukry přítomné v mouce na alkohol a oxid uhličitý. A právě posledně jmenovaný způsobuje kynutí těsta. Proto také  při mísení těsta by nemělo dojít (dlouhodobě) do přímého kontaktu s jinou surovinou, především se solí, která může negativně ovlivnit průběh kynutí.  

 

 

    

     Droždí proto přidávejte přímo do mouky a sůl vsypte před mísením těsta mimo jeho dosah. Také se vyvarujte kontaktu droždí s vysokou teplotou, protože teplota nad 55°C buňky ho ničí. Při mísení těsta proto přidávejte vodu nebo mléko s maximální teplotou 40° C. (Mj. kypřicí prášky do pečiva obsahují minerální soli a bikarbonát, nikoliv živé buňky, a pracují za přítomnosti vody na základě chemických reakcí.)

 

Pekařské droždí neboli kvasnice 

obsahuje celou řadu živin a vitamínů. V prvé řadě je droždí bohatým zdrojem vitamínů typu B. Vitamín B1 (thiamin) je důležitý pro srdeční a nervovou soustavu. Vitamín B2 (riboflavin) a  B3 (niacin) mají vliv na zdravou pokožku, dobrý zrak, příznivě ovlivňují trávicí ústrojí a nervový systém. Kromě vitamínů B obsahují kvasnice ještě bílkoviny a minerály (zvláště chrom). Podle vědců může droždí pomáhat lidem trpícím nespavostí a únavou. Z názvů „pekařské droždí“ i „kvasnice“ je patrné, že droždí nejvíc používají pekaři pro kynutá těsta, ať už chlebová nebo sladká, ale dá se použít i do různých jiných receptů na slano:

 

  * Pórková polévka s drožďovými knedlíčky

 

1větší pórek

½ šálku mléka

1 vajíčko

špetka muškátového květu

1-2 lžíce hladké mouky a olej na jíšku

 

knedlíčky:

 

2 kostky droždí, 2 vejce, 2-3 stroužky česneku, lžička majoránky, strouhanka 

 

     Očištěný a omytý pórek pokrájíme na půlkolečka a dáme vařit do osolené vody.

Na pánvičku s rozpálenou troškou oleje rozdrobíme droždí, necháme rozpustit, chvíli smažíme až se droždí začne znovu srážet a pak droždí přesuneme do misky. Horké osmažené droždí vymícháme, aby zchladlo, přidáme k němu vajíčka a vidličkou rozšleháme, pak přidáme rozmačkaný česnek, rozemnutou majoránku, osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou.

Z hladké mouky a oleje usmažíme světlejší jíšku, naředíme vývarem z pórku a přidáme do polévky. Dochutíme muškátovým květem.      Ve studeném mléce rozkvedláme vajíčko a přidáme k pórku, který se zatím skoro uvařil, takže zavaříme knedlíčky:

lžičku namáčíme v polévce a odkrajujeme knedlíčky, o stěnu misky trochu dotvarujeme a zaváříme do polévky. Knedlíčky vaříme asi 5-8 minut, pak zkusmo jeden knedlíček rozkrojíme, jestli už je vařený.

Hotovou polévku podle chuti dozdobíme drobně pokrájenou petrželkou nebo kvítkem z pórku.  

 

* Klasická drožďová pomazánka

 

sádlo nebo olej

1 cibule

2 kostky droždí

4-5 vajíček

podle zvyku mléko a strouhanka

pepř a sůl

 

     Na pánvi osmažíme do sklovata jemně nakrájenou cibulku a přidáme rozdrobené droždí. Droždí necháme rozpustit a za stálého míchání počkáme, až se začne znovu srážet. Potom přidáme rozkvedlaná vajíčka, rozmícháme, opepříme a posolíme. Někdo vejce rozkvedlává v troše mléka a následně pomazánku zahustí strouhankou, ale není to nutné.

     Podle zvyku a chuti je možno přidat sójovou omáčku. Hotovou pomazánku mažeme na chleba a sypeme sekanou pažitkou anebo mažeme na topinku s česnekem.  

 

 * Droždí s bylinkami a bramborovým knedlíkem

 

3 cibule

4 kostky droždí

1 ½  šišky bramborového knedlíku

3 stroužky česneku

1 slabá lžička sušeného tymiánu

1 slabá lžička sušené majoránky

4 vajíčka

olej, sůl, pepř 

 

     Šišku a půl bramborového knedlíku pokrájíme na kousky, asi tak na obvyklé plátky a každý plátek na čtvrtiny.

Na horkém oleji ve větší a hlubší pánvi necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibulku. Jak začne cibule malounko růžovět, přidáme rozdrobené droždí a smažíme, až se droždí rozpustí do tekutého stavu a začne probublávat. Po chvíli se droždí zase zpátky srazí a začne se oddělovat od oleje. V tu chvíli přidáme připravený pokrájený knedlík a spolu s droždím smažíme.

     Přidáme v dlani promnutý tymián a majoránku (rozemnutím bylinky líp pustí chuť i vůni) a podrcený česnek. Když mají knedlíkové kousky sem tam trochu kůrku, tak do pánve rozklepneme vajíčka, osolíme (případně opepříme) a mícháme dokud se vejce nesrazí. 

     Hotové jídlo, kterého je tak asi pro tři osoby, můžeme na talíři dle chuti a nálady pokapat kečupem a posypat pokrájenou pažitkou nebo petrželkou. 

 

příjemnou dobrou chuť všem přeje Markétka

 

Komentáře (14)add feed
... : bb
droždí krásně voní a nejhezčí je ten pomněnkový talíř s vroubkováním a pĂłrková kytička mezi knedlíčky smilies/smiley.gif
březen 29, 2007 00:32
... : Lilly
já droždí vždycky uždibovala a uždibuju, a to s těmi knedlíky, to zkusím, zrovna se mi to na dnešek bude hodit! Tak díky moc.
březen 29, 2007 08:54
... : Míša
Bramborové knedlíky s droždím neznám a setkávám se s tímhle receptem poprvé. Dokonce to ani nedělala moje babička, která hodně vařívala staročeská jídla. Hmm, zajímavé... zajímavé... Drožďové knedlíčky v polévce jsem nikdy ráda neměla, ale když se tak dívám na tu pĂłrkovou kytičku, dostávám na to hroznou chuť. Jo-jo, já to pořád říkám, že jíst se má očima smilies/smiley.gif
březen 29, 2007 10:07
jako dítě jsem drožďovou polévku nesnášela, : Inka
pamatuji si ji jak jsme jí v jídelně musely povinně sníst, já si vždycky jednou rukou zacpala nos a druhou jsem to do sebe nabagrovala.
Pak mě moje tchýně naučila dělat drožďovku, ale úplně jinou vo?avoučkou smažením:
na osmažené cibulce do růžova rozpustím droždí, vysmahuju až zase zhoustne a začně vonět, přidám sůl, pepř, česnek, majoránku, zamíchám a nechám zchladnout pak přidám trochu strouhanky a vajíčko a smíchám, vznikne dost hustá hmota.
Vedle v hrnci dám vařit zeleninu: mrkev, petržel, kedlubnu, celer, brambor.......vše co máš a když je to měkké tak to celé rozmixuju do hladka a dám znova vařit, osolím, opepřím, dám tam kousek másla a do vařícího přes takový železný cedník s velkými dírkami asi 2 cm (dělají se v něm noky)protlačím tu hmotu (nebo můžeš vyválet váleček a nakrájet na kousky a dát do hrnce) a chvíli povařím a přidám libeček, šnitlík nebo čerstvou perželku.
Je to taková vo?avá hladká zeleninová polévka s knedlíčkama z droždí. Krásně voní po smažení vůbec ne po droždí.
březen 29, 2007 11:03
... : Petra
super!
březen 29, 2007 11:17
Přiznávám se, : Pavla
že strašně ráda zpracovávám rukama kynutý těsto a následně konzumuju, ale jídla z droždí asi zkoušet nebudu smilies/smiley.gif
březen 29, 2007 11:22
Inko, : Míša
mám přesně tu samou vzpomínku na školní jídelnu a tamní drožďovou polévku. Jednou jsem tam takhle seděla nad talířem celou hodinu než dohlížející učitelce skončila v jídelně služba. Já prostě ten blívajz nemohla polknout, neb se mi z toho zvedal žaludek. Domácí polévku s droždím už jsem jíst mohla, ale v lásce jsem ji nikdy neměla.
březen 29, 2007 12:07
Míšo, : Margot
chápu, Tebe na droždí prostě neutáhnu o). Musíš si holt počkat na příští týden na receptík jarně velikonoční o). No a ty knedlíky s droždím nejsou receptem staročeským alébrž asi měsíc starým nápadem, jsou z úplně stejného soudku jako před časem houby se zelím a pĂłrkem - to prostě oběhnu domácnost, posbírám co mi kde padne do oka a zaimprovizuju... no a on ten výsledek bývá většinou překvapivě dobrej o). Po knedlíkách s droždím se mi doma jen zaprášilo o).
březen 29, 2007 13:12
Inko, : Margot
zdá se že pĂłrková polívka s knedlíčky bude hodně podobná té Tvojí. Já ji sice dělám jen z pĂłrku, ne ze směsi zeleniny a nemixuju, ale princip je stejný a knedlíčky děláš úplně stejně, takže věřím že i ta krémová vícerozeleninová musí být moc dobrá o).
březen 29, 2007 13:24
hahaha : AlenaT
mo mnie (pro sychr) kynutý těsto moc nejde. Ale po sameťáku byly pak nějak Velikonoce a stal se zázrak a u nás v krámě měli jak mandle , tak rozinky, tak droždí. Byly jsme tam zrovna s Věrou Burešovou a sebralo nás to tak, že jsme se rozhodly , že tentokrát mazance pro své miláčky upečeme. Tak jsem zadělala, těsto bylo fajnový a aby vykynulo, tak jsem ho (v umělohmotné míse) postavila na sporák. Ovšem nepomyslela jsem na to, že v troubě peču maso. Když jsem se šla podívat, zda těsto vykynulo, zjistila jsem, že se rozpustilo dno té umělohmotné mísy a vpeklo se to toho těsta. Tak jsem to celý vyhodila a šla mazanec koupit-v krámě potkám Věru, která taky zadělala, těsto bezvadný, nádherně vykynulo, tak dělala dva bochánky a mlaskla je do trouby. Omylem však místo trouby zapla gril a bochánky ugrilovala. Tak šly taky do popelnice a Věra naklusala pro mazanec kupovaný.
březen 29, 2007 14:48
Margot, : Inka
tak jsem včera nadšená udělala po hóóódně dlouhé době tu mou zeleninovo-drožďovou, manžel jí ještě nikdy nejedl, když jsem jí dělala tak stále chodil a říkal: "to fakt strašně smrdí co to prosím Tě vyvádíš? To asi nebude k jídlu, to je peklo jaký to je smrad." Musela jsem se řehtat. Pak jsem mu dala trošku do misky ochutnat, zbaštil to celé a ještě si talíř přidal, povídal, že ty malý knedlíky jsou fakt speciální a že to bylo super dobré, zajedli jsme to bavorskými vdolečky s borůvkovou marmeládou a šlehačkou, která jsme udělala následně po tom. Co budeme vařit o víkendu?
březen 30, 2007 08:21
Inko, : Margot
jen tak na něj, na manžela, ať si taky Bretonec užije naši kuchynˇo). (Pokud se nepletu, tak Tys byla taky poprvé trochu vedle z jeho mořských potvůrek v hrnci o) ). Já mám tu výhodu, že si na žádnou drožďovou polívku ze školní jídelny nepamatuju, asi nám ji kuchařky nedělaly nebo vařily dobrou, nikdo mi droždí v dětství neznechutil.
No a co vařit o víkendu? Naší domácností v poslední době proběhlo kuře na paprice, segedín a chystám se výhledově na maso na okurkách po znojemsku - to všechno už Tvá drahá polovice zná? o)
březen 30, 2007 11:15
Margot "vedle" je slabý slovo : Inka
jsem totiž potížák na nová jídla, ale makám na sobě a už jsem to z většiny zlomila. Jen ještě nemám odvahu si dát v restaraci to co neznám, jen když řekne, že to je dobré, tak do toho jdu, ale co uvaří manžel sám sbodnu a nediskutuju. Já si zase z dětství pamatuju lečo a KV (knedlíky s vajíčkem, ty dělal tatínek nastřídačku obden celou mou pubertu, pak jsem je nejedla snad 25 let než jsem to znova dostala odvahu zkusit.)Snažím se nevařit knedlíky, ty on nemusí. Ale pozor, tuhle jsem upekla bramboknedlo-vepřo-zelo a taky to bylo dost úspěšný zvlášť druhý den, to z toho dělám tazvanou knafandu - vše nakrájím na kostičky maso a knedle, přidám zelí a smíchám a rozpeču na pánvi a to je žranice mnam mnam. Segedín jsem ještě nedělala, za to zeln(háček)ačku s uzeným ano. A tuhle jsem dělala hovězí cikánskou s rýží a bylo to super, sama jsem byla překvapená jak je to dobrý. Obdržela jsem pochvalu, také jsem ho testla na pikantní hovězí gulášek s bramboráčky, počkala jsem až to sní a pak jsem mu řekla, že to byl guláš (on totiž guláš nemá rád). Taky to s úspěchem prošlo, ještě si přidával. Chci dnes udělat makovec s cukrovou polevou a v sobotu večer budeme grilovat, má být hezky, strašně se na to těším, mám grilování moc ráda a k tomu ještě vychlazené pivíčko a mám slinu jako bernardýn......ještě, že je ten pátek. Taky jsem sousedovi slíbila Kulajdu, musím si vylepšit u něj kádrový profil, rozkopala jsem mu cestu před barákem.
březen 30, 2007 13:11
zelniačka, zelniačka : AlenaT
to je nieco niu niu niu, vařila ji dobračka pro svou rodinju..dobrou chutj!!!! smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/kiss.gif smilies/cool.gif smilies/wink.gif smilies/smiley.gif
březen 30, 2007 21:02
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]