O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JEDEME NA "CHALUPU" PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 02 květen 2024
Tak chalupu nebo chatu jsme v blízké rodině nikdy neměli, jen jednou nám vzdálený strýc zapůjčil svou chatu u Vranovské přehrady; jinak jsem jako děcko nechatařila, ani nekempovala. Moje prázdniny na základce spočívaly v pobytu u babičky nebo jiných příbuzných na vesnici. A prázdniny středoškolské či vysokoškolské? Ty byly naplněny jednak povinnou praxí, jednak mojí brigádou, abych si vydělala na parádu.



V době svého pracovního života jsem většinou žila na vesnici, nejprve několik let ve střediskové, pak cca 25 let v místě, kde stálo domů jenom sedm, a celkem, i s námi pěti, nás bylo 18. Takže jsme v podstatě „na chalupě“ bydleli.

 

 


 

 


Když jsem měla oslavit 60. narozeniny, moc se mi do toho nechtělo. Přemýšlela jsem, co mi nejvíc vadí - a zjistila, že pocit, že kvůli mně přijedou rodinní příslušníci zblízka, ale hlavně i zdaleka, takže jim bude déle trvat cesta, než může trvat vlastní oslava, což měl být původně oběd nebo večeře, popř. obojí.

 

Také jsem se obávala opatření kvůli covidu, tedy aby nám třeba domluvenou restauraci nezavřeli. Nakonec jsem našla řešení – pronajmu si na celý víkend dostatečně velkou chalupu! Není nás málo – moje dcera s rodinou, syn s přítelkyní, bratr a synovci, partnerovy tři dcery s rodinami, k tomu dvě kamarádky, jedna i s partnerem.

Postupně jsme se pak v pátek sjížděli, užili si společně celou sobotu, a v neděli se odjíždělo.

 

 

 

 

 

 

 

Oslava se vydařila a tak jsme si rodinné setkání zopakovali o rok později. Pak jsem rok promarodila, takže třetí „Chalupa“ se konala minulý víkend. Tentokrát jsem našla ubytování v menší chalupě, proto jsem zvala jen děti s rodinami, bohužel nemoci účast ještě zredukovaly, a tak jsme ani všech šest ložnic nevyužili.

 

 

 

 

 

Samozřejmě vždycky hledáme chalupu, kam smí také pejsci, v rodině máme dva. V této chalupě směli psi pouze do tzv. Žlutého pokoje v přízemí, což nám nevadilo, my stejně kvůli alergikovi mezi námi psiska ani v předchozích letech do společenské místnosti nebereme.

 

Na páteční večeři jsem nasmažila řízky, na sobotní večeři nakoupila maso a klobásy na grilovačku, na snídaně jsem kromě pečiva nakoupila sýry a šunku. Přivezli jsme tedy takový ten největší kufr plný jídla, koš s jablky, minerálky a džusy, navíc majitel chalupy měl ve sklepě naražené pivo a vinotéku.

Užili jsme si procházky po okolí v pátek a v neděli před odjezdem, v sobotu byl výlet delší, kdy jsme aspoň zvenku okoukli nějaké památky (prohlídka zámku s předškoláky by nebyla dobrý nápad) a prolezli hodně skalisek s vyhlídkou do krajiny včetně jedné velmi romantické zříceniny hradu z 13. století.

 

Odpoledne se uskutečnil fotbalový zápas našich mladých fotbalistů s týmy posílenými o tatínky. Pod chalupou byla louka, na kraji houpačky, lanovka, skluzavka, v chalupě plno dřevěných hraček. V krajním případě bychom při nepříznivém počasí vydrželi s dětmi v chalupě, ale vzhledem k tomu, že se nám počasí vydařilo, byli jsme hlavně venku na terase.

 

 

Za rok se sejdeme zase někde jinde…

Milena Nováková

 


 

Komentáře (3)add feed
... : mamča
To je dobrý nápad, s tou pronajatou chalupou. Nemusíš jí celoročně udržovat, zabezpečovat před nenechavci, a užít si oslavu bez zbytečného uklízení před a po.
Po ukončené akci jen sklidíš svoje věci, pometeš po světnici a odevzdáš klíče.
květen 03, 2024 06:17
... : Milena Nováková
Mamčo, úplně přesně, někdy si tedy musíme povléct postele, jindy povlečeno ustláno (to bylo nyní), úklid jak říkáš končí vytříděním odpadu a ponecháním v určených nádobách na místě, snažíme se uklidit vše jak bylo před naším příjezdem, tedy nádobí, podlahy, vytahané hračky, ale odpadá důkladný úklid - ten si zajišťuje pronajímatel, odpadá udržování chalupy atd. A finančně se mimosezónní pronájem na víkend pohybuje kolem 17 000 Kč za 2 noci a celou chalupu.
I kdybychom toto zorganizovali 12x za rok, byla by to oproti koupi vlastní chalupy směšná částka. Ano, nevýhodou je, že pokud nenabízí ubytovatel jídlo (na ty narozeniny to bylo zařízeno tak, že ubytovatel mi zajistil vše včetně dortu a dalších cukrářských výrobků, protože se zabývá pořádáním svateb i jiných akcí), musí se dovézt svoje a raději víc, aby nechybělo (přebytky poslouží účastníkům jako svačina na cestu).
Výhodou je, že můžeme být každý rok v jiných horách, plánujeme takto "obcestovat" celou republiku, zajímavé ale pochopitelné je, že velké chalupy se společenskou místností se vyskytují právě jen v horách, v nížinách se nabízejí menší kapacity. Většina z nás miluje turistiku v horách.
květen 03, 2024 09:17
... : *deeres*
Mám to nahoře na Moravě ráda. Ubytování v chatách, nebo penzionech je pohodě, ani psi nevadí, nestojí to moc a majitelé byli na nás vždy příjemní.
Já jezdívám spíše do Jeseníků. Tady to podle fotek bude asi Javorník, Rychlebsko, Čertova kazatelna.
Pořádat takhle oslavu s celou početnou rodinou je skvělý nápad.
květen 03, 2024 09:49
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]