O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

AŽ SE ZIMA ZEPTÁ... PDF Tisk E-mail
Pondělí, 29 duben 2024

Smrkové výhonky v medu pro zdraví a imunitu | PlevaAž se zima zeptá, jak moc jste byli pilní, tak vám pak bude stačit šáhnout do špajzu a vybírat, co byste si tak asi smlsli. Pouze ale v tom případě, že jste se pěkně předzásobili. Mrazy posledních dnů, nebo spíše nocí, daly přírodě pěkně zabrat. Stížnosti zemědělců, že se neurodilo a proto je taková drahota, jsou už evergreenem. Ale letos opravdu nebude a pokud ano, tak kdoví odkud, neznámé kvality a s napálenou cenou. Jako rozumné řešení je si něco vypěstovat, nasbírat, levně nakoupit a to všechno nacpat do mrazáku, zavařit do sklenic, nebo usušit.

 

 

Teď například přichází čas na výrobu smrkového medu.

Recept je celkem jednoduchý, nedá to moc práce,  je to zdravý a pomáhá to k odhlenění.

 

 

Smrkový med

 

Na 1litr vody použijeme 1kg cukru a 4 větší hrsti smrkového jehličí. Musí to být nové, světle zelené výhonky, nejlépe tak 4 cm dlouhé, stačí otrhat prsty.

Výhonky dáme do 1 litru vody a necháme louhovat do druhého dne. Po vylouhování vaříme asi 15 minut, voda by měla celou dobu klokotat. Scedíme do hrnce se širším dnem, nasypeme cukr, vaříme na mírném ohni a stále mícháme. Nechce to uspěchat, Za stálého míchání vaříme tak dlouho, až med  dostane podobnou barvu, jako ten lesní a zhoustne. Trvá to 30-45 minut.

Na talířku rozetřením zjistíme správnou  konzistenci (asi jako má normální med), pak už jenom nalijeme do vyvařených sklenic. Mohou mít i plastové víčko, třeba, jako sklenice od kávy.

 

 

Na tuto dobu mám ještě jeden oblíbený recept z pampelišek, někdo z nich dělá med, já želé.

To u nás zmizí jako první.

Chutná to tak trochu jako gumový medvídci, jenom to není tak žvejkavý.

 

 

Pampeliškové želéPampeliškové želé

 

Na 1litr vody natrháme cca 60 květů, z těch ale použijeme jenom žluté okvětní plátky, protože by to jinak bylo hořký. Vodu s otrhanými květy přivedeme k varu, vaříme 5 minut, vychladíme a přes noc dáme do lednice. Druhý den přecedíme, získáme necelý půllitr tekutiny. Přidáme 250 g želírovacího cukru a šťávu z citronu, přivedeme k varu a vaříme, dokud nezačne rosol želírovat. Dáme do malých skleniček s plechovým uzávěrem. Já používám cukr normální a nasypu tam Gelatine ground z Kauflandu.

 

 

 

Čaj z borůvčí

 

Taky je čas na výrobu čaje z mladého listí borůvčí, maliní, lesních jahůdek a ostružiní. Stačí otrhat, opláchnout, osušit a nařezat na proužky. Směs dáme do igelitového sáčku a hezky rozválíme válečkem na těsto, potom už jenom počkáme, až směs začne fermentovat - to se pozná snadno, začne to hnědnout.

Vyndáme z igelitu a dáme sušit, ovšem ne na slunce, ale někam, kde je teplo a proudí vzduch. Já používám sušičku. Opravdu suché zavřeme do sklenice a na podzim do směsi přidáme usušené jednosemenné hložinky a šípky.

Při pravidelném pití snižuje hladinu cukru v krvi, upravuje krevní tlak.

 

 

 

limonády | ReceptyOnLine.cz - kuchařka, recepty a inspirace

 

 

Brzy pokvetou bezinky, z těch je skvělá šumivá limonáda, stačí přidat citron a sušené droždí. Recept si najdete na netu a nebo si květy jenom usušte a schovejte si je na dobu, kdy budete muset vypotit z nějakého muribunda.

 

Jediná podmínka těchto receptů, aby zajistily vaše zdraví, je, sbírat si je někde, kde je ještě zachováno čisté životní prostředí. A to je čím dál složitější.

 

 

 

Je to zdravé, tak zavařujte, sušte.

 

Vaše kamarádka

DEERES

 

 


Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
Další >
[CNW:Counter]