O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TRANS + INTER - SEXUÁLNÍ A NEBINÁRNÍ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 15 duben 2024
Je to jen pár dnů, co německý Spolkový sněm schválil zákon o sebeurčení. Znamená to, že transgender lidé nyní mají jednodušší možnost změnit své pohlaví a křestní jméno. Usnadňuje také přístup k lékům a lékařským postupům. V kostce jde o to, že každý jedinec od 14 let věku se může prohlásit za jiné pohlaví, což může 1x ročně měnit (nezletilci častěji). U dětí od 5 do 14 let však musí se změnou pohlaví souhlasit rodiče. Mj., upravit bude možné i rodné listy, kdy označení matka a otec může žadatel nahradit termínem rodič.


 

 

Ke změně pohlaví tak nyní nepotřebujete vůbec nic – operaci, hormonální terapii ani potvrzení psychologa. Stačí jen zajít na matriku a tam si nahlásit jiné pohlaví. Kdo je muž a kdo žena, má v tomto pojetí být ponecháno na uvážení každého jednotlivce.  

 

Zákon o sebeurčení se řídí genderovou teorií, podle níž existuje nejen biologické, ale také sociální pohlaví.

Nový zákon pak sociální aspekt povyšuje nad biologický. Ženou tedy může být každý, kdo se cítí být ženou a právně závazně se tak definuje.

Transsexuální, nebinární a intersexuální osoby mají možnost nechat si změnit křestní jméno a úřední údaj o pohlaví prostým prohlášením a zápisem na matrice.

Rozhodnutí soudu a posudek dvou znalců, které k tomu dosud byly požadované, jsou „nadbytečné“ a nebudou nadále nutné.

Přidělení vlastního pohlaví má být odvolatelné bez udání důvodů po jednom roce, což umožní měnit pohlaví opakovaně.

 

Okolí každého, kdo si jen na základě prostého prohlášení změní pohlaví, musí tuto změnu akceptovat a podle toho i dotyčnou osobu oslovovat, jinak hrozí žaloba za nenávistné projevy (transfobie). Mají také platit závazná pravidla oslovování trans osob: Martin, který si nyní říká Martina, protože se prohlásil za transsexuála, už nesmí být oslovován jako Martin. Za porušení hrozí pokuta až deset tisíc eur. „Transženy budou mít od státu hrazené vyšetření prostaty, transmuži vyšetření dělohy.

 

Návrh zákona navíc obsahuje široký zákaz zveřejňování informací o trans lidech třetím stranám. V přijatém znění se to týká i rodinných příslušníků, pokud jednají s úmyslem způsobit škodu. V podstatě se tak nesmí nic dozvědět ani rodiče dítěte od 14 let věku, aby mu náhodou změnu pohlaví nerozmluvili. Pokud jim v tom rodiče budou bránit, mohou si děti stěžovat u soudu.

 

Zákon o sebeurčení vstoupí v platnost ve dvou fázích. Již od 1. srpna 2024 je možné podávat žádosti o změnu pohlaví na příslušných úřadech. Tříměsíční lhůta pro změnu zápisu tak může být splněna do 1. listopadu 2024. Poté nahrazuje zákon o transsexualitě z roku 1980.

 

Přesto je ve znění zákona zařazen i odstavec, který se otázkou možného zneužití výslovně zabývá: V případě války je biologickým mužům zakázáno prohlásit se za ženu.

 


KUDLANKA

 

a tímto se prohlašuju

za zelenou breberku!

 

 

 

 


Komentáře (8)add feed
... : Petr Sysala
To je skvělá novela, dokonale řeší kvóty pro počet žen v podnicích, institucích a všude, kde to zatím drhlo. Stačí, aby příslušný počet jedinců prohlásil, že jsou ženy a problém je vyřešen.
Co tam máme dalšího?
duben 16, 2024 06:02
... : *deeres*
Taky to je trend, který zlikviduje účast žen ve sportu. Biologičtí muži již ovládli většinu atletických disciplín i kolektivní sporty, jako cyklistiku, plavání, zápas nebo vzpírání. Ještě zbývá gymnastika,krasobruslení a akvabely. Ale i to nakonec zmáknou.
duben 16, 2024 06:20
... : mamča
Když se chci mít jako naše kočky, můžu se identifikovat jako kočka ? Když u "lidských lékařů" nebyl k mání Penicilin, veterináři ho měli. Když jako člověk potřebujete vyšetření CT nebi Magnetickou rezonanci, hezky si počkáte až bude volný termín. Jako pes nebo kočka jste vyšetřeni ihned.
A i jinak - kočky 23 hodin dne prospí a hodinu se cpou dobrotami. To by se mi líbilo.
Akorát sehnat "páníčka", co by mi takový pohodový život umožnil. smilies/cheesy.gif
duben 16, 2024 07:57
... : *deeres*
Hezkej nápad. Jednou moje dcera prohlásila, že v příštím životě by chtěla být můj pes.
Nakonec nebude muset tak dlouho čekat, až to sem dojde, prohlásí se za mého psa a já se budu starat.
duben 16, 2024 09:08
... : mamča
*deeres*: A co obráceně ? Že by ses psem prohlásila Ty, a dcera by se starala. smilies/cheesy.gif

duben 16, 2024 09:17
... : *deeres*
Chcípla bych hlady, pokud by mne nestrčila do útulku. Všechna její zvířata vždy skončila u mne.
duben 16, 2024 13:37
... : mamča
*deeres*: To znám. Nejstarší syn si k nám před 12ti lety dal "na prázdniny" dva kocoury. Oba kocouři se u nás dožili věku 17 a 18 let, a už jsou oba za duhovým mostem. Nějak se ty prázdniny protáhly.
duben 16, 2024 14:03
... : Josef
To je všechno tim, že se pancharti nesmějí řezat!
duben 17, 2024 06:19
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]