O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KDO PRDÍ, ZDRAVÍ SI TVRDÍ - TVRDÍ DOKTOŘI PDF Tisk E-mail
Středa, 10 leden 2024
Jóga a prdění - Spojuje nás jógaPři základních každodenních činnostech, jako je mluvení, jídlo a pití, polykáme vzduch. Část tohoto vzduchu se uvolňuje říháním a/nebo prděním. Mezi věci, které mohou způsobit nadměrné polykání vzduchu, patří příliš rychlé a vydatné jídlo, mluvení při jídle, používání brčka k pití a dokonce i žvýkání žvýkačky. Přesto Tvorba plynů v těle je zcela přirozený proces doprovázející funkční zažívání. Větry jsou zkrátka nedílnou součástí tělesných procesů a nemá naprosto cenu před tím zavírat oči či cokoli jiného.

           

 

 

Jenže - od dětství nás učili, že prdět na veřejnosti, nota bene nahlas a nedej bože s hrdostí, je špatné. Místo toho se tedy kolikrát snažíme tyto projevy zadržovat, ať už to působí jakékoli bolesti a celkové nepohodlí.  Zdravá osoba vypouští větry asi 12–25krát denně, což vyústí v 0,6–1,8 litru střevních plynů. To znamená, že každý den vypustíte z trávicího ústrojí objem, který naplní jednu dvoulitrovou lahev. Někteří si ani neuvědomují, že prdí tak často, protože k tomu dochází i během spánku.

 

Zadržovat je opravdu není zdravé - a navíc, čím déle je zadržujete, tím pak hlasitější a také více zavánějící budou, tedy, až si – dříve nebo později – cestu ven stejně najdou.

Ano, prdění není zrovna nejvíce okouzlující způsob, jak posoudit naše zdraví, nicméně svědčí o zdravém, dobře fungujícím trávicím systému a vyvážené úrovni střevních bakterií.

 

Pro informaci: klasický prd se skládá z těchto složek:

 

9% dusík

21% vodík

9% oxid uhličitý

7% methan

4% kyslík

1% hydrogen sulfid (kvůli tomuhle to smrdí)

 

Převážná většina plynatosti je zcela bez zápachu. Pouze malé procento je cítit a existuje několik důvodů, proč tomu tak je.

Jedním ze zdrojů je činnost bakterií, které ve střevě rozkládají potraviny. Některé potraviny jsou v tomto ohledu bohatší, a také z nich pak vznikají více páchnoucí plyny obsahující síru. To se týká například fazolí, mléčných výrobků, sladkých brambor, ovsa, ořechů, sóji a pšenice. Dále - například pokud jíte hodně červeného masa, vaše prdy budou více smrdět.

Abyste přestali prdět, museli byste jíst pouze rafinovaný cukr, a o tom myslím netřeba diskutovat. 

 

 

Zjistěte, proč jsou prdy pro tělo zdravé a prospěšné | JakZdravě.cz

 

 

 

Hlavní viník je tedy zejména vláknina. Stručně řečeno, vlákninu nestrávíme, takže když ji naše střevní bakterie fermentují, uvolňuje se při tomto procesu nevonný plyn. Což neznamená, že konzumace vlákniny je špatná. Přílišná plynatost může být známkou toho, že jí prostě konzumujete příliš mnoho, to je vše. (Z toho plyne poučení, že před cestou do práce či na rande není úplně nejlepší nápad si dát fazolovou polévku.)

 

Horší je, když to nejde, a máte bolavé nadýmání, což může způsobovat různé zdravotní potíže: přes obvyklé nepohodlí a nafouknutá střeva až po bolesti a dlouhotrvající potíže. Pokud jste schopní pravidelně prdět, víte, že vaše tělo funguje jak má a je zdravé. Pokud vám nejde si prdnout,  ale cítíte nadýmavou bolest, můžete jemně masírovat břicho abyste tělu pomohli posunout vzduch skrz trávicí systém. Tohle se taktéž dělá u malých štěňat nebo dětí.

 

Pokud přesto máte pocit, že prdíte až příliš a rádi byste to omezili, zkuste se v první řadě zaměřit na to, jestli netrpíte určitým druhem alergie či nesnášenlivosti na jídlo. Potom existuje pár základní rad, jako je pomalé jedení a pořádné žvýkání potravy a vyhýbání se slazeným syceným nápojům a sladidlům.

Upouštění větrů vám také může pomoci rozhodnout, jestli je vaše stravování vyvážené či nikoli. To je možné díky tomu, že vaše tělo reaguje na různou stravu různým způsobem.

 

Jedním z dalších důvodů potíží s prděním je – že prostě stárnete. Nadýmání je ovlivněno mnoha procesy souvisejícími s věkem. Jedním z nich je snížení produkce laktázy, která je klíčová pro trávení laktózy. Bohužel se u mnoha lidí s přibývajícím věkem objevují další zdravotní problémy, včetně cukrovky, hypertenze a zánětlivých střevních onemocnění.

A to vše může mít za následek nadměrnou plynatost.

 

Závěrem:

jakkoli se tu tohoto budete smát, všichni musíme uznat, že se cítíme dobře, když si dobře prdneme. Ano – pokud často prdíte, můžete si pogratulovat.

Máte zdravé zažívání a to je něco, za co máme být vděční.

 

 

Tak jednou za mne - pro zdraví!

 

KUDLANKA

 


Komentáře (7)add feed
... : Petr Sysala
Na nové známosti je vždycky nejhorší se naučit znovu tiše prdět smilies/grin.gif
leden 11, 2024 06:19
... : *deeres*
Je to společensky neúnosný jev, který přispívá k oteplování planety. Proto by EU měla
vydat nařízení, že se i na prdy a říhání budou vztahovat emisní povolenky. Chceš prdět, tak zaplať!

leden 11, 2024 06:26
... : mamča
*deeres* : Správně ! Budeme si kupovat "Prděnky". Když i každá pastouška bude muset mít energetický štítek, a dle toho platit emisní povolenku, a to, minimálně v létě, žádné plyny nevypouští.
Na chudý lid musí být přísnost !
leden 11, 2024 07:18
... : Petr Sysala
Prděnky asi neprojdou, bo nejvice prdi vegetariáni. Jistej Dolfek z Österreichu by mohl vyprávět...
leden 11, 2024 08:17
... : d@niela
Petře, ticháčci nic nezachráněj.
Pravý horor je, když sedíš v autě vedle někoho, kdo ticháče brilantně ovládá - a pak vypustí totálně smrtomosnej sirovodík.
A není kam utýct!
leden 11, 2024 08:39
... : andrea

Ona je celá stupnice:
ruprecht
řimbaba
půjman
ticháček


český národ pojmenuje všechno... Neznáte taky nějaké další názvy?
leden 11, 2024 09:46
... : Zdena
Názvy ne, ale moudro Gándího : "Nikdy nezadržuj prdíky, Putují pak přes páteř do tvýho mozku a odtamtud se berou posraný nápady". Nemám ověřeno autora smilies/undecided.gif smilies/wink.gif
leden 12, 2024 16:54
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]