O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY PDF Tisk E-mail
Pátek, 05 leden 2024
Přejít na obsah
FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
Strana 2
Šunkofleky došly takového zjednodušení, že už snad ani víc zjednodušit nejdou. Tak víte co? Já jim tentokrát vrátím trochu složitosti, protože si myslím, že se s nimi klidně můžete vytáhnout před návštěvou. Dovedete si to představit? Nemyslím ten nepředstavitelný nápad, že návštěvu uctíte něčím tak obyčejným, jako jsou šunkofleky. Myslím celou tu situaci, která kolem toho vznikne. Udivená návštěva, udiveně ochutnávající a pak ještě udiveně žádající o recept.

 

 

 

Škemrající o vaše tajemství.

Proč? Protože takhle dobré šunkofleky ještě nejedla.

Dál vám mohu slíbit, že návštěva bude udivená ještě jednou, neboť podle seznamu surovin to bude vypadat, že se váš recept nijak zvlášť neliší od těch ostatních.
Jako obvykle, celé tajemství receptu není v tom, co se smíchá dohromady, ale jak se to smíchá dohromady.

 

 

šunkofleky   


Vzpomenete si, jak se dělá nákyp? Jak to všechno začíná nějakou kaší, do které se přidají žloutky a úplně nakonec se vmíchá sníh, čímž se stane nákyp nákypem?

 

Stejným způsobem se dají připravit i šunkofleky.

 

Určitě si říkáte – proč by to někdo dělal? Proč si přidělávat práci, když se k uvařeným těstovinám můžou přidat celá vejce rozkvedlaná v mléce? Proč se trápit šleháním sněhu, když šunkofleky mají být umístěné v pekáči za pár minut?

Má to několik důvodů :

PONOŘENÍ TĚSTOVIN

Zejména ten, že u šunkofleků je zásadní – podobně jako u francouzských brambor – aby směs vajec a mléka, kterou se suroviny před pečením polévají, sahala aspoň tak vysoko jako těstoviny. Prostě aby z ní těstoviny moc nevyčnívaly.

 

Není nic horšího, než když to přeženete s těstovinami a vzniknou vám šunkofleky s podobou hutné spečené vaječné omelety, ze které jako diamanty vyčnívají vypečené kousky nebohých fleků. Vypadají sice stejně svůdně, ale k jídlu moc nejsou, neboť dosahují podobné tvrdosti. Když se pro tento běžný postup rozhodnete, jste jednou nohou sice ne v kriminálu, ale v situaci, že výsledný produkt nepůjde krájet.

 

Pokud se bílky z vajec vyšlehají na sníh, dost podstatně se tím zvětší objem vaječné směsi. Asi tak na dvojnásobek, nebo spíš ještě víc. Taková hmota naprosto bez problému pojme všechny uvařené těstoviny. To samo o sobě už stojí za úvahu.

 

 

ODLEHČENÍ

Dále pak je zřejmé, že sníh, který obsahuje spoustu vzduchu, bude působit jako kypřidlo. Šunkofleky ve výsledku budou mnohem jemnější, nadýchanější, vláčnější, ne tak hutné a spláclé. To taky stojí za úvahu, obzvlášť když si v kontrastu s tím vzpomenete na nějaké méně šťastnější šunkoflekové experimenty.

 

 

MÉNĚ TĚSTOVIN

V důsledku toho si můžete dokonce dovolit použít méně těstovin. Nemusíte se bát, že toho bude k jídlu málo. Zatímco běžné recepty uvádějí 400-500 g suchých těstovin pro 4 strávníky, zde vám bude pro stejný počet osob stačit polovina. Méně sacharidů znamená méně kalorií. A když se do směsi přidá jen polovina množství těstovin, než bývá zvykem, mnohem lépe vynikne chuť dalších surovin, tedy především uzeného masa.

OTÁZKA PŮVODU

Šunkofleky pocházejí z rakousko-uherské monarchie a i v dnešní době jsou v Rakousku a Německu oblíbené. Proto dává smysl pootevřít dveře (nebo kuchařku) a nakouknout k sousedním národům, jak se liší jejich recepty od toho našeho.

Já jsem tedy nahlédla ke známému vídeňskému šéfkuchaři Plachuttovi. Jeho recept byl ten, co mi vnuknul nápad přistupovat k šunkoflekům jako k nákypu.

 

Ovšem tím jeho vylepšení nekončí.

V tuzemsku je běžnou věcí zalévat těstoviny v pekáčku mlékem s vejci. Plachutta místo mléka používá tučnou smetanu a kromě ní přidává i smetanu zakysanou. Zní to neobvykle, ale věřte mi, bude se vám to líbit. Aby tekutina nebyla moc smetanová, přidává do ní trochu strouhanky. I to je zajímavý chvat, který stojí za povšimnutí.

 

Další z mých oblíbených receptů na šunkofleky je ten od Romana Vaňka. V jedné z kuchařek má krásný recept, ve kterém místo mléka používá smetanu – a na to já vždycky slyším. Dál pak šunkofleky ochucuje česnekem a zelenou petrželkou, což je chuťová kombinace hodná Nobelovy ceny míru. U stolu se vždycky nachází klid a mír, když jsou jeho šunkofleky na pořadu dne.

 

Můj recept na šunkofleky je to nejlepší od obou šéfkuchařů. Proto se v něm nachází smetana i zakysaná smetana, proto je v něm trochu strouhanky, proto obsahuje hodně žloutků a méně těstovin a proto se v něm šlehá sníh z bílků.

Vyšlehaný sníh, smetana, zakysaná smetana a strouhanka nebrání tomu, aby se daly šunkofleky dál doladit. 

  • Máte rádi podušenou cibulku pro chuť?
  • Nebo u vás nesmí chybět muškátový oříšek?
  • Berete šunku místo uzeného masa a opékáte ji nejprve na pánvi?
  • Neobejdete se bez zeleného hrášku?
  • Nedovedete si pomoct, ale musíte mít nahoře zapečený sýr?
  • A kdyby jenom nahoře, raději ho přidáte i do těstovin?

 

To všechno je v pořádku a rozhodně se tomu nebraňte. Bude to v mém receptu fungovat taky.

 

 

 

Předchozí - Následující>>

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]