O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÍTR NEVANE SÁM, I JÁ VANU PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 07 prosinec 2023
Sem si připomněl jeden text Pana Jiřího Suchýho. Celej verš je "Vítr nevane sám, i já vanu, vanu v koupelně mám smaltovanů." Tak to jen pro začátek taková legrácka a vzpomínka na dávno zapomenutou písničku. Teď mi jde o skutečnou vanu v koupelně, o koupání ve vaně, o spotřebě teplý až horký vody ve vaně, o plejtvání, o každodenní stařecký přelejzání půlmetrový stěny. Po asi třiceti létech užívání pouze sprchovýho koutu jsem se teď ocitl v bytě bez sprcháče, jen s velkou koupací vanou a jsem z toho nesvuj.

 

 

Jako uplně první věc jsem k vaně instaloval igelitovej závěs. To teda vůbec jako nechápu, jak může vana bez závěsu existovat. A přitom ve spoustě koupelen existuje. Jak tam ale konkrétně technicky probíhá sprchování bez toho, aby nebyla okolní podlaha zacákaná? Nechápu.

Ale nemusim chápat uplně všecko a taky je mi to fuk. Já to mám s igelitem a sprchuju se.

 

Potíž je ovšem v tom, že nejdřív se stařec musí do tý vany nějak dostat a když se dostane, přeleze, osprchuje, tak se zase ještě musí dostat ven. Teď to ještě celkem zvládám, ale co za rok, dva, pět, deset? Co dělat, když se vedle vany už sprcháč nevejde?

 

Právě teď mě na internetu mockrát denně bombarduje reklama na vrátka do vany pro dědky. Řikaj tomu Senidoor, já to čtu Senil door. Někde jsem ze zvědavosti klepnul na nějakej vobrázek, tím si mě inzerce čapla, už mě má, drží a už nepustí. Tak voni ty přiblblý vrátka instalujou za cenu kolem 40 tis. Kč, což má bejt lacinější než vyhození vany a instalování sprcháče. A taky se tím vlk (dědek) nažere a koza (vana) zůstane celá.

 

Dvířka do vany | SENIDOOR | Instalace za 1 den

 

 

Tohle jistě ocení každej dědek i bába, kteří teď, 10 dnů před Vánocema, potřebujou vanu pro dva, tři kapry, aby se jim tam před vraždou pořádně "vyčistili" a vyhládli. V čom se dědek s bábou po tu dobu mejou, to nevim, soudim, že v lavóru. Ale nakonec, to nejni moje věc.

 

Zpátky k vlejzání do vany. Včera mě napadlo, že by se vlastně celej problém dal vyřešit daleko  lacinější úpravou vany, a to vyříznutim její přední stěny skoro po celý dýlce, ve vejšce tak cca 15 cm nad podlahou a samozřejmě, doplněnim igelitovýho závěsu. Sice by se tim znemožnilo válení se ve 100 litrech horký vody, ředěný vlastníma vejpotkama a kdovíčim ještě, ovšem myslim, že zrovna todle by nemělo bejt při očistě primární, o ceně těch 100 litrů horký vody ani nemluvim. 

 

Když si to tak sesumíruju pro svou potřebu, tak: 

 

  • Prádlo už dáááávno ve vaně neperu ani nenamáčim.
  • V horký vodě se nevyvaluju.
  • Ryby nevraždim a tím ani ve vaně netejrám.

 

Na dvířka za 40 tisíc jim teda prdim zvejšky. Vyhodit vanu a osadit sprcháč, to se mi taky nechce, kvůli skoro novejm současnejm obkladum.

 


 

tohle je přímo "ta vana", o kterou se jedná

 

 

Zato začnu zjišťovat, jak a čim nejlíp ten předek vany odřezat a jak a čim pak okraje zapucovat. Nějaký nápady mám, ještě na to vyloženě nepospíchám, ale v průběhu příštího roku to vyřešit musim. "Až se zima zeptá, cos dělal v létě", nebo-li "až se stáří zeptá, cos dělal, když jsi ještě mohl".

 

 

A co vy na to?  Jak to máte u vás?

Podělíte se? Poradíte?

Dík předem za každej nápad.

 

 

Všem přeju fajn den,

 

Komentáře (12)add feed
... : *deeres*
Existují protiskluzové schůdky k vaně. Jednostupňové i dvoj, některé i s madlem. Cena v rozpětí 500-2000 Kč. Esteticky nic moc, ale převažuje jednoduchost i cena nad jiným řešením.
prosinec 08, 2023 04:34
... : Josef
Jo, Deer. Dík. Schůdkem nebo dvěma se trochu řeší vlezení do vany. To bych i dokázal zhotovit sám. Ale jak potom ven? Muselo by se zvednout i dno vany, jináč se mi to jeví divně. Nebo si to představuju blbě?
prosinec 08, 2023 04:48
... : *deeres*
Představuješ si to dobře, ale dvojschůdek s madlem před vanou a do vany jenom jednoduchý boxík.
Mám kamarádku, která má téměř stoletou mamku a řeší to stejně.
prosinec 08, 2023 05:57
... : mamča
Ještě se dá přidat přes vanu takové roztažitelné sedátko za cca pětikilo. Není to nic estetického, ale jestli se jenom sprchuješ, tak by to pomohlo. Pak sice koupelna trochu plave, ale zas tam máš ten závěs.
Myslím, že vyhodit vanu a nechat nainstalovat sprcháč, by vyšlo levnějc, než nějaké krkolomné úpravy, a ještě by se vedle sprcháče pohodlně vešla pračka.
Ale nevím, jak moc si můžeš dovolit dělat (a financovat) úpravy v bytě.
prosinec 08, 2023 06:48
... : Josef
Teď jsem toho dost napsal, šel i udělat fotku a ono mi to napsaný zatim uteklo. Tak už to znova ťukat nebudu, jen jsem poprosil Danuš, esi by sem neprdla tu fotku s navrženou úpravou. Je to celkem totéž, co nabízej u těch senilních vrátek, výřez ovšem mnohem delší (min. 80 cm podle kachliků, radši 90), vejška okraje nad podlahou cca 25 cm) a samože bez uplně zbytečnejch vrátek.
prosinec 08, 2023 08:07
... : *deeres*
Vrátka jsou tam proto, abys místo koupelny neměl bazén. Netuším z čeho vanu máš, litina,plech, epoxyd. První se bude blbě řezat a popraská ti email, plech i epoxyd
uřízneš snadno u plechu poškodíš email a ve všech případech budeš mít problém se začištěním.
Budeš muset sundat kachlíky a snížit konzolu na závěs. Moc práce.
Osobně bych si koupila protiskluzové schůdky do výše dna vany a ve zdravotnických potřebách madlo na zasekání do zdi, žádný přísavky. To bych umístila z boku vany. Neměl bys pak mít problém vlézt i vylézt.
prosinec 08, 2023 09:35
... : mamča
Jak u nás ?
My jsme si nechali dělat novou koupelnu před cca 6ti lety. Já chtěla sprcháč, manžel vanu. Tak jsme nakonec vymysleli, že máme vanu s vnitřními madly, a hlavně zapuštěnou do země, což jde jedině ve vlastním domě. V paneláku by pod-sousedi nebyli rádi, kdyby jim nad-sousedovic vana koukala ze stropu. Takže v konečné úpravě je vana zvenku jen 47 cm vysoká, a to přeleze i chromej. Při vylézání poslouží ta madla. Takže já se sprchuju ve vaně a manžel se nakládá do vany.
prosinec 08, 2023 09:46
... : d@niela
vložila sem teď Pepkův konkrétní obrázek.
A povím, jak jsem to vyřešila já:

Můj drahý manžel, který se rozprostřel do výšky 192 cm a tížky 156 kg, byl pro vanu nepoužitelnej. Prostě tam sice vlez, ale vyplnil ji... takže se mohlo napustit třeba jen tak pár litrů, co bylo nad nim. No, a to sem si předtím, asi tak předtím rok, pořídila vysokou vanu, dlouhou, ve který jsem mohla ležet a být ponořená až po krk. (doplňte si sami všechna ta nejsprostší slovíčka, která se mi tenkrát a i teď, když si na to vzpomenu, honila hlavou). No, říkala sem, že jednou vstane a bude mít vanu jako hlemejžď domeček - prostě přilepenou na zádech.
Takže sem vanu nechala dát do pryč a udělala si sprcháč... podle sebe a svýho přání.
Sprcháč je dostatečně hlubokej, mám takovou umělohmotnou vysokou stoličku, kterou si tam v případě přání dám, sednu a nechám si cedit na hlavu smilies/smiley.gif
prosinec 08, 2023 10:22
... : mamča
d@niela : Tvůj manžel měl štěstí, že z té vany dokázal vylézt. Když jsme ještě bydleli v paneláku, tak jeden značně objemnější soused se ve vaně přicucnul ke dnu, a žádným způsobem se nemohl dostat ven. Pomáhala celá rodina (jako když dědeček s babičkou tahali řepu, snad jen ten pejsek, kočička a myška chyběli). Nakonec museli na pomoc povolat hasiče. Pán už byl vyplejchovaný, ve studené vodě.
Jo, hasiči to zvládli, ale pán se pak styděl vystrčit nos z bytu, tak se radši odstěhovali.
prosinec 08, 2023 11:32
... : Josef
To jsou teda zážitky! Dost dobrý. Taky mám nějaký zážitky ze sprcháčů, ale o těch radši pomlčim.

Žádnej problém ještě teď nemám. Těch 60cm do vany a z vany hnáty ještě zvednu. Nesedám si ani neklekám, sprchuju se ve stoje uplně stejně, jako minulejch 30 let ve sprcháči. Madla chci osadit a osadim, to mám jen problém s pevností příček, ale snad už jsem to vymyslel, akorát potřebuju další osobu, aby pomohla na druhý straně příčky, až budu krz. Určitě nechci madla přísavný, kdy bych se bál, že v lepšim případě se při pevnějšim přidržení odtrhnou od kachliku, v horšim případě se odtrhnou i s kachlikem. Zatim to řešim schejbnutim s vystrčenym zadkem a přidrženim rukama o baterii a umejvadlo, zatim brnkačka. Jak píču vejš! ZATIM je dobře, to ale nemusí platit furt.

Deer: Vana je to akrylátová, předpokládám, že bych řezání provedl nejradši ručně, vocaskou na zdivo. Snad. Nejde ani tak o vanu samotnou, to je brnkačka, ale jde o obezdívku - předpokládám sice, že je to ytong, ale kdo ví? Jen nerad bych se uchýlil k flexe. Jako největší problém zatim vidim profily na zapucování, aby to taky trochu vypadalo. Na to jsem zatim ještě nekoukal ale věřim, že někde něco takovýho bude ke koupi. Chce to prolézt nejen internet, ale i Bauhaus a Hornbach osobně.
prosinec 08, 2023 13:49
... : *deeres*
K lemování SDK jsme používali tady tu plastovou hranu. Možná by to šlo vlepit i k začištění hrany:

Lemovací ukončovací profil k sádrokartonům 9,5 mm x 3mm.
prosinec 08, 2023 20:32
... : Josef
Jasně Deer. Dík. V uplně nejhoršim případě se to dá i dovobložit páskama obkládaček. Ale to ještě teď zatim neřešim.
prosinec 09, 2023 04:26
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]