O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DANĚ BYLY, JSOU A BUDOU. ZA VŠECHNO MOŽNÉ ... PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 07 září 2023
Šéfové královské nebo státní kasy někdy přímo překypují kreativitou, pokud se jedná o různorodost daní, kterými zatížit milé obyvatelstvo svých lidí. Když země nemá prostředky, jako obvykle se nejdřív uvažuje nad tím, co ještě lze zdanit. Minulost ukázala, že v tomto ohledu se vždy najde možností opravdu spousta. O přítomnosti ani nemluvě … Ale teď sáhneme trochu do dob dávnějších. Například, když se car Petr I. Velký vrátil koncem 17. století z velké poznávací cesty po Evropě, zavedl ve své zemi několik novinek.

 

 

 

 

 

 

Mužik (1877) - Rodon

Vedle měnové reformy to bylo přiblížení modernímu západu také oblečením a úpravou porostu tváře.

S tím druhým začal prakticky hned. V mnoha řemeslech zběhlý a manuálně zručný panovník na prvním setkání s nejvýznamnějšími představiteli země, kteří čekali, až jim nastíní jejich budoucnost, vytáhl břitvu.

A začal šokované muže holit jednoho po druhém.


Zatímco do té doby byli všichni na své vousy patřičně hrdí, teď o ně měli přijít v zájmu přibližování se západu?

Nakonec to dopadlo trochu jinak. Původní nařízení o tom, že se mají holit všichni, kromě nevolníků a popů, bylo zmírněno daní z vousů.

Byla odstupňována podle majetku, a kdo ji zaplatil, dostal minci, která to stvrzovala.

 

Nebylo to ale poprvé, co se porost na tváři stal předmětem daně.

Už o čtvrtstoletí dřív s tím přišel anglický král Jindřich VIII., který nebyl zrovna řádným hospodářem a zoufale potřeboval prostředky.

V jeho podání se daň z vousů také odvíjela od majetku gentlemana, a tak se porost na tváři stal symbolem postavení.

 

 

 

Z novověké Anglie je jakožto kuriozita známá daň z oken, avšak ve skutečnosti se tamní vláda (jako každá jiná) snažila zdanit kdeco. Dalším podobným přešlapem byla daň z krbů. A tak kromě toho, že tehdy Angličané zazdívali okna, zazdívali rovněž i krby. Tím pádem nenechala na sebe dlouho čekat ani daň z cihel. Vzhledem k tomu, že se platila z jejich počtu, stavitelé „optimalizovali“svou daňovou povinnost tím, že stavili z méně, ale zato z větších cihel. Vláda tak byla nucena zavést větší daň z větších cihel…

 

 

 

Reconstruction Roman ToiletAle jak známo, kreativitě, jak přijít levně ke slušným penězům, není nic svaté. A všechno se hodí.

Na počátku našeho letopočtu zavedl císař Nero daň z moči. Byla sice rychle zrušena, ale když po střídání několika krátkodobých císařů na trůn nastoupil Vespasián, prázdná pokladnice ho nutila zvažovat různé formy daní.

 

Jednou z nich byl právě tento nevábný poplatek za moč. Konkrétně se vybíralo za její využívání k dalšímu zpracování. Moč z veřejných pisoárů římského systému Cloaca Maxima (Velká stoka) byla prodávána jako důležitá složka pro několik chemických procesů.

 

 

 

Jak známo, používala se běžně například činění kůží nebo výrobu vlny. Představovala také zdroj amoniaku na čistění a bělení vlněných tóg. Podle římských historiků byl Vespasiánův syn Titus, který ho později nahradil na trůnu, znechucen povahou této daně. Když tedy otce kritizoval za tuhle smrdutou daň, otec před něj vyskládal několik mincí a zeptal se, jestli z nich něco cítí.

Zmatený Titus odpověděl záporně.

Na to Vespasián vyslovil jedno z nejznámějších rčení historie: Peníze nesmrdí".

 

 

Jaká daň – z těch současných – vám připadá nejtrapnější?

d@niela

 

 

 

Komentáře (6)add feed
... : Josef
A co daň za život? S tim musela přijít až fialová vláda? Sleduju teď z parlamentu projednávání tý fialový zlodějny tisíciletí. Přijde mi uplně neuvěřitelný, že TOHLE lidi zvolili dobrovolně a čim dál, tim víc jsem utvrzenej v tom, že šlo o docela sprostej volební podvod! Zrovna teď, asi ve 3 hodiny už jsem přenos z parlamentu musel vypnout. Přehlídka bezmoci proti vychechtávající se aroganci!!! A do toho ta slušnost opozičních poslanců: "Vážená paní předsedkyně, vážený pane ministře, vážení kolegové ... ... prosím vás, abyste zvážili můj návrh....". Jediní Babiš s Okamurou tohle oslovení a ponížený prosby nepoužívaj, za což jim patří muj dík! Na to všechno ostatní prostě nejde koukat! Nojo, ale když to takhle jako já vypne nebo spíš vůbec nezapne skoro každej, tak pak není divu, že i ty volební podvody jim procházej. Kam se hrabou komunisti! Už se to nemusí dělat tak okatě s 99 procentama, stačilo o desetinku ubrat socanum a mají to v kapse! Pak ještě půl roku s okradením počkat, aby mohl bejt hladce zvolenej jima vybranej poslušnej a patřičně vděčnej prezident.
Byl kdysi takovej fór, jak se radí Husák se Štrougalem, co zdražit.
A jedou podle abecedy: A - auta; B - benzín; C - citrony; D - dopravu; E - elektriku; F - fšecko. Ale komanči byli proti týhle naprosto neschopný ale o to víc zběsilý loupeživý bandě skuteční žabaři.
září 07, 2023 14:44
... : mamča
Nejpitomnější daň, 21% plánovaná na dětské pleny, kojeneckou vodu a dámské hygienické potřeby, mi evokuje dojem, že téhle vládě vadí ženy a děti (o důchodcích ani nemluvě).
Místo aby se snažili ulehčit mladým rodinám, když už měly tu odvahu přivést na svět dítě - budoucího daňového poplatníka, tak jim naloží daně na všechno možné potřebné pro děti.
Dříve se panovníkům odváděl "desátek", což bylo 10%. Dneska ? Seberou vám na všemožných daních půlku příjmu, a utahujou lidem opasky, ani poledne nedrží.
Jak v té pohádce : Daň z trakaře, daň z otevřeného okna, ze zavřeného okna...
Kam jsme to dopracovali !
září 07, 2023 14:52
... : andrea
To by mě zajímalo, kdy už konečně i ten nejvěrnější podporovatel této vlády pochopí, že vláda je sestavena z naprostých laiků obdařených jen nabobtnalým egem a je vedena člověkem, který si odmítá sám připustit, že řízení státu nerozumí a že se sestavou, kterou má ve vládě žene stát do většího maléru než to udělali komunisté.

Mimochodem: I průměrný absolvent národohospodářské fakulty VŠE, ví o principech hospodaření státu víc, než ministr financí.
Je to možné? řekl by major Borovička v Tankovém praporu.
září 07, 2023 18:09
... : Josef
Půjčil jsem si od Tomáše Kluse z doby, kdy byl ještě normální:

"... Tak jedni kradou pro lidi a druzí od lidí,
případné aférky se pod stůl odklidí,
hlavně dodržovat všechny zásady,
nejlíp se špína kydá za zády.

Léta už tajím svoji příslušnost,
v zemi co vyměnila hrubost za slušnost,
bo se mi nelíbí morální předlohy,
čili papaláši hrající si na Bohy.

Povinné školení pro všechny poslance,
lekce planého žvanění, lekce arogance
a místo polední debaty z prdu kulička,
ať vzkvétá naše zemička!..."
září 08, 2023 12:35
... : *deeres*
Když si přečtu komentáře k politice na Seznamu, tak je jasný, že debilizace českého národa úspěšně pokračuje.
září 08, 2023 14:13
... : *deeres*
Nejtrapnější daň je ta z nemovitosti a hned za ní za vlastnictví televize a rozhlasového přijímače. Nově se bude platit nejenom za přijímače, ale i za jakoukoliv jinou techniku, kde lze ČT a ČR naladit a poplatek, jak jinak, se zvýší.
září 08, 2023 14:19
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]