O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 10 srpen 2023
Ovesné vločky a snídaně, to jde báječně dohromady. Jediný zádrhel se po cestě do žaludku vyskytne nanejvýš v tom, že ovesné vločky, aby byly dobré, potřebují buď dostatek tepla, nebo dostatek času; případně oboje. A jako každá surovina, která pochází z obilnin, mají i ovesné vločky před uvařením syrově moučnou, škrobovitou příchuť. A ta zmizí jedině pobytem v teple, anebo dlouhým pobytem ve studené tekutině, jako je třeba mléko nebo ovocný džus.


 

Báječná ovesná kaše, která přes noc bobtná v lednici, zatímco v klidu spíte.

Poprvé s tímhle konceptem přišel pán, jehož jméno možná znáte. Ano, ten pán byl švýcarský doktor Bircher, který se inspiroval stravou švýcarských horalů. Na svou dobu vcelku průlomově začal doporučovat nejen konzumaci syrové zeleniny a ovoce, ale i nevařených ovesných vloček. Chtěl kvůli výživným látkám ponechat ovesné vločky syrové, ale zároveň věděl, že jim musí nějak zlepšit chuť. Uležení přes noc v lednici je proto u tohoto receptu naprostá nezbytnost. 

Udělal tak z obyčejných surovin manu nebeskou, byť byl teprve čas na snídani.

A navíc si - moji drazí - uvědomte, že sacharidy v ovesných vločkách jsou poměrně složité, takže tělu pak trvá celé dopoledne, než je rozloží na jednoduché cukry, a dodají vám energii po mnoho hodin bez pocitu hladu.

 

bowl of bircher muesli topped with yogurt and apple

Bircher müsli klasik

Suroviny

 

40-50 g ovesných vloček, celých (tedy nikoli jemných nebo drcených)

120-150 ml mléka

1 středně velké jablko

zhruba 1/2 citronu

1 lžíce medu

1 kelímek hustého smetanového jogurtu

pár ořechů nebo mandlí

pár rozinek

 

 

Postup

 

V předvečer smíchejte vločky s trojnásobkem své hmotnosti mléka a uložte přes noc do lednice. Vločky do rána nabobtnají, báječně zjemní a především do sebe vstřebají téměř všechnu tekutinu.

Jablko rozčtvrťte, odjádřete a se slupkou nastrouhejte nahrubo. Ihned zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte, aby ovoce zbytečně nehnědlo.

Ochuťte medem, množství záleží na přirozené sladkosti jablka.

K ochucenému jablku přimíchejte nabobtnané vločky i se zbytkem mléka a jogurt.

Ořechy nasekejte nahrubo, a společně s rozinkami jimi posypte hotové müsli.

Jezte obratem.

 

Běžný jogurt směle zaměňte za jogurt řecký (tedy tučnější) či dokonce za ušlehanou šlehačku: podle toho, na jaké výkony se ten den cítíte.

Další změna - vyhnout se můžete i namočení do mléka, jde to i s jablečným nebo pomerančovým džusem.

Samozřejmě, další případné změny jsou na vás…

 

všem dobrou chuť

k téhle báječné snídani

 

přeje FLORENTÝNA

 

Komentáře (1)add feed
... : Josef Kouba
Já se bez mučení přiznám, že jsem ještě ve svých skoro 80 letech žádné ovesné vločky nejedl a nechybí mi. Najdu 20 "nepostradatelných rad", že pokud to či ono nebudete jíst jste mrtev. Na yutube se touto reklamou na NEPOSTRADATELNÉ potraviny živí desítky lidí. Tím ale nepodezírám Florentýnu. Lidé blbnou. Dnes jsem doprovázel švagrovou. 73 letou. Šla si koupit pouze jogurt.
U prosklené lednice s jogurty kde jsou jich desítky druhů, jsem pozoroval neskutečné...nejméně 15 minut vybírala ten správný jogurt bez přísad. Nelžu. Tučnost... 14 či 15 obočí nahoru, na nos si posadila brýle a studovala jogurt dlouhé minuty. Poté trvanlivost. Tak jsem si v duchu vyčetl připomínky k mé ženě. Zlatá holka.

srpen 12, 2023 08:38
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]