Máte rádi španělské ptáčky? Pokud přemýšlíte, co vařit o
víkendu, ale nechcete utratit majlant, tento recept vás nezklame. Naučila jsem
se to už kdysi dávno (dávno, ještě za svobodna) od naší sekretářky v redakci, a dnes jsem si na to
vzpomněla. Je to relativně levné, a nehledě na to, odpadá i pracné plnění a
zatáčení masa. Omáčce to na chuti nijak neubere a vy budete sklízet chválu od
celé rodiny. Případně, pokud jste singl, tak budete mít dlabanec na vícekrát.
Suroviny cca na 5 porcí
500 g vepřového masa
2 - 3 vejce uvařená natvrdo
velká sterilovaná okurka
Trochu špeku, případně kostičky
anglické slaniny
1 velká cibule
2 lžíce hořčice
olej, sůl, pepř
na zahuštění: 3 lžíce hladké mouky, voda
Postup přípravy
Maso nakrájíme na plátky nebo na
kostky (plátky naklepeme). Osolíme a lehce opepříme.
Cibuli oloupeme a nakrájíme
nadrobno. Na kostičky nakrájíme špek či slaninu, okurku a oloupaná uvařená
vejce.
Do rozehřátého oleje vsypeme
nakrájenou cibuli a smažíme ji do zlatova. Pak k ní přidáme maso, které
osmahneme.
Přidáme plnotučnou hořčici, vše
ještě chvíli mícháme a zalijeme vodou. Pod pokličkou dusíme do změknutí masa.
Občas promícháme, a pokud je třeba, přidáme trochu vody.
Když maso změkne, vsypeme do omáčky
nakrájený špek, okurku a slaninu. Ještě povaříme asi 5 minut.
Studenou vodu smícháme se 3 lžícemi
hladké mouky a za stálého míchání nalijeme do omáčky (místo moukou ji můžeme
zahustit jíškou). Podle potřeby omáčku naředíme vodou.
Pozvolna povaříme dalších 15 - 20
minut. Nakonec přidáme pokrájená vejce a hotovou omáčku dochutíme.
Vhodnou přílohou je dušená rýže. P.S. Je to velice zjednodušené, a pokud neprostíráte pro anglického krále, dá se to zvládnout docela rychle. A pokud použijete "líný hrnec", tak máte záruku masíčka fakt šťavnatého.
d@niela
|