O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TOHLE UŽ JE MOC, TO NESMÍTE! PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 20 červenec 2023
Už se mi párkrát stalo, že jsem přehlídla něčí e-mail. A že se pak s hlavou hluboko skloněnou omlouvám. Ale že bych to zvládla někomu dvakrát za sebou? Ano, takový jsem expert, přátelé... Tenhle zajímavý článek od Petra zapadával prachem v mém Inboxu celé čtyři měsíce!!! Čímž se tedy kaju - i když tím nic nezmůžu. Ale - článek je tady!!!:  
„Ich bin ein Berliner“ to byl projev prezidenta Spojených států Johna F. Kennedyho, který pronesl před šedesáti roky, 26. června 1963 v Západním Berlíně. Tak jsem si, když se tu nedávno diskutovalo o bytech, vzpomněl na to, co píše na facebooku jedna moje známá, která v Berlíně žije. Přišlo mi to docela zajímavé, tak to dávám zdejšímu auditoriu k posouzení. Takže čtěte:


 

Občas se mě moji přátelé ptají, jaký je život v Berlíně.

Když jim říkám, že se to dá těžce popsat, tak mi moc nerozumí. Je to fakt někdy „dost složité“.

Dám vám proto aktuální příklad:

Jako vlastníci bytu v osobním vlastnictví v Berlíně, jsme se rozhodli pro rekonstrukci koupelny. Tady každá, i mini rekonstrukce bytu, musí mít souhlas městské části. Podléhají tomu i takové maličkosti, jako výměna umyvadla nebo toalety. Dokonce pro jednotlivé městské části jsou dány maximální limity, za kolik dané vybavení musí být.

 

Milieuschutzgebiete in Berlin — Accentro

 

Vzhled a cenu schvaluje úředník. Například v naší čtvrti nesmí být obklad v koupelně či kuchyni za víc jak 20 Euro (480 Kč) za metr čtvereční, pračka nesmí být v koupelně, ale v kuchyni, kuchyň nesmí být vestavěná (to je ultra luxus), ale pouze deska a pod ní pračka, lednička atd.

Občas povolí vestavěnou z Ikea, ale nestává se to často. Pokud nepožádáte o povolení, následují obří pokuty, a pokud byste udělali něco, co nesplňuje limity, tak dostanete pokutu, a všechno budete muset vrátit do původního stavu, či vyhovět stavu limitů.

 

Milieuschutz im Wedding und Gesundbrunnen ausgeweitet - SPD Berlin-MitteTyto zákony mají zabraňovat gentrifikaci, což znamená vystěhovávání původních obyvatel a zdražování nájmů v krásnějších bytech. Idea hezká, ale jako vše v Berlíně, zachází do extrému.

Loni jsme tedy dostali povolení, poslali plánované vyfocené umyvadlo, záchod, obklad a sprchovou vaničku. Povoleno.

Tehdy mi také na městské časti řekli limity pro náš byt, a paní úřednice se zmínila, že imitace jsou možné, ale že se určitě nevejdem do limitu 20 Eur za metr čtvereční.

Minulý týden jsem už chtěla objednat obklad pro koupelnu a koukám, že ten náš povolenej je vyprodán.

Člověk, co nám měl dělat koupelnu, řekl, že v Bauhausu mají výprodej obkladu, který je jen 13 Eur za metr, a že je to levná imitace dřeva - nic extra, ale že do naší koupelny zapadne, protože máme dřevěnou podlahu v celém bytě.

 

Jen pro pocit jistoty jsem proto poslala na městskou část sdělení, že povolený obklad nebyl a že dáme tenhle, který je do limitu. No, a pak jsem se dozvěděla, že nové soudní nařízení zakazuje imitace. Pročež nám ho zakazují v našem bytě použít a doporučují se podívat po béžovém nebo černém obkladu a poslat další fotky na schválení. 

Das ist Berlin!

 

(Prosím případné politické ateisty, kteří to chtějí vidět černé na bílém, aby si našli web, kde je vše o zákonu Soziale Erhaltungsgebiete (Milieuschutzgebiete) vysvětleno. Stačí ta německá slova zadat do vyhledávače.)

 

 

 

Taky byste chtěli být Berlíňané? 

Názor si každý udělejte sami, nejsem Česká televize, abych vám ho vnucoval spolu s vybranými fakty, ale docela by mne zajímal.

Díky všem a domácím stavebníkům obzvlášť.

Zdraví Petr - vlk

 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]