O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BUDOUCÍ DŮCHODCI A JEJICH BUDOUCÍ DŮCHODY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 05 červen 2023
Bráním se pocitu škodolibosti, když mám psát o současných důchodech. Protože jsem měla tu čest jít do důchodu ve dvaapadesáti. Inu, řekněte, komu se to dnes poštěstí - o těch budoucích důchodcích a důchodkyních ani nemluvě! Abych to vysvětlila - jako maminka dvou dětí jsem měla možnost jít v pětapadesáti. Jenže poté, co jsem byla asi třičtvrtě roku v invalidním (po nemoci), mi bylo doporučeno, jít do předčasného.

 

 

 

Ano, bylo to tenkrát jen pár šupů, ale jsem holka šetrná a občas jsem si přivydělala nějakým tím článkem. Dokonce jsem byla ve Svazu novinářů, v sekci Volných novinářů, kde byli převážně jen píšící důchodci. Mj. pokud by vás to zajímalo, jak vysoko se od té doby moje penze vyšplhala: nyní, po všech těch přídavcích a zvýšeních, mám 13 tisíc. 

Nestěžuju si, mám naštěstí báječnou školu mé maminky, která prožila život manželky a maminky za socialismu, takže ovládala to zapomenuté kouzlo - vytvořit "z prdu kuličku" (pardon). Najedeni jsme byli, a nikdo nechodil nahý. 

 

 

 

Dnes je pochopitelně všechno jinak.

 

Důchodová komise navrhla posun odchodu do důchodu na 65 let u žen i mužů, bez rozdílu toho, kolik ženy vychovaly dětí. Komise vycházela z průměrného věku dožití. Kvalita posledních let života přitom v potaz brána nebyla.

Ročník 1972 budou první důchodci, kteří půjdou do důchodu všichni ve stejném věku, tedy v 65 letech. V roce 2023 chodí do důchodu muži ve věku necelých 64 let, ženy ve věku od 60 let (s 5 a více dětmi) do téměř 64 let (bezdětné).

 

Stanford study finds walking improves creativity

 

 

Dříve bylo nutných minimálně odpracovat 25 let pro odchod do důchodu, současně je to 35 let.

Bohužel, situace není růžová, jako by se mohlo zdát. Spíše naopak.

Ani v době ekonomické prosperity uplynulých let nebyla vytvořena rezerva pro situaci odchodu do důchodu populačně silných ročníků, a už nyní příjmy důchodového systému nestačí na pokrytí výdajů. Proto se všem, kteří jsou mladí a pracují, radí, aby si na svůj budoucí důchod našetřili sami.

 

 

How Much Is The Age Pension? Rates & How It Works | Canstar 

 

Situaci dobře ilustruje velmi jednoduchý příklad: když je mi 30 let, na důchod si chci naspořit tři miliony, a počítám s ročním zhodnocením čtyři procent, musím si měsíčně odkládat 4 700 Kč, ve čtyřiceti 9 000 korun. Tímto dosáhnu přilepšení na průměrných 20 let v důchodu kolem 12 500 korun měsíčně.

 

Šetření se stalo hlavním tématem, které přebíjí už i válku na Ukrajině. Dluh státního rozpočtu totiž dosáhl na konci května sumy 271 miliard korun, z původně předpokládané sumy 296 miliard na celý rok.

To ještě jen tak tiše připomínám, že důchodci nejsou paušálně jen laskavé babičky a moudří dědečkové, kteří jsou za celoživotní dřinu pro společnost „odměni důchodem“, ale i početná skupina celoživotních flákačů, drogových dealerů i feťáků, a podobných existencí. Protože i z nich se jednou stanou důchodci, a dozajista nezapomenou natáhnout ruku. A ti nejen že nikdy nepřidali ani halíř, ale své nároky budou vehementně prosazovat.

 

Pár otázek závěrem, pochopitelně záleží na tom, kolik vám právě je:

 

 

 

Šetříte si už na časy budoucí, důchodcovské?

Jak se k tomu staví vaše potomstvo?

Jste spokojeni se svým důchodem?

 

 

Penzistka d@niela

 

 

Komentáře (16)add feed
... : *deeres*
Přečetla jsem si tu jejich reformu a jenom si z lidí dělají blázny. Záruky i kdybych si šetřila, nejsou žádné, kdyby se mně to týkalo, raději bych všechno prožrala, protože mne nenapadá, jak své úspory ochránit, aby mi nakonec nezbyly jen oči pro pláč.
červen 05, 2023 06:11
... : mamča
Jsem spokojena se svým důchodem, protože jsem pár let přesluhovala. Bydlím ve vlastním, a zatím jsme na hospodaření dva. Spoustu "jídla" si vypěstujeme na zahradě, a domácími vajíčky zásobujeme četné příbuzenstvo a kamarády.
Na důchod jsme si šetřili až poté, kdy všichni synové vylétli z hnízda, a že jim to díky studiu dost trvalo :-). Dneska se díky inflaci úspory tenčí, proto se snažíme ten zbytek investovat - tu do fasády, tu do střechy, protože tu nám doufám nikdo nevezme.
Co mě štve, je plánované zdvojnásobení Daně z nemovitosti. Né že by nás to finančně položilo, ale proč platit za to, že jsme včas mysleli na stáří, a nic od nikoho nechtěli ? Navíc, kdyby ta daň šla obci kde bydlíme, tak by to zlepšilo hospodaření obce, a měli bychom třeba nové chodníky, lepší životní prostředí, děti víc podpory ve svých mimoškolních aktivitách, a jiné. Takhle to navýšení shrábne ten neumětel, co zabírá místo ministra financí, a rozfrcá to za nesmysly.
Synové zatím na důchod nepomýšlí, protože mají malé děti, tak mají úplně jiné starosti, než házet úspory do "černé díry" bank.
červen 05, 2023 07:08
... : Míša šíša
Důchodová komise navrhla posun odchodu do důchodu na 65 let u žen i mužů, bez rozdílu toho, kolik ženy vychovaly dětí. Komise vycházela z průměrného věku dožití. Kvalita posledních let života přitom v potaz brána nebyla.

Ročník 1972 budou první důchodci, kteří půjdou do důchodu všichni ve stejném věku, tedy v 65 letech. V roce 2023 chodí do důchodu muži ve věku necelých 64 let, ženy ve věku od 60 let (s 5 a více dětmi) do téměř 64 let (bezdětné).


Tohle mi nějak nesedí. Jsem ročník 1965, mám 2 děti, a už i já půjdu do důchodu nejdříve až v 65 letech. Podle nově navrhované "reformy" by ročník 1972 měl jít do důchodu daleko později než v pětašedesáti.
červen 05, 2023 07:36
... : Josef Kouba
mamča
"Navíc, kdyby ta daň šla obci kde bydlíme, tak by to zlepšilo hospodaření obce, a měli bychom třeba nové chodníky, lepší životní prostředí, děti víc podpory ve svých mimoškolních aktivitách, a jiné..."

V Kanadě daň z majetku jde městské správě a občané mají kontrolu jak se s penězi zachází. V našem městečku jsou cesty lemované květinami, perfektní tenisové kurty, dětská hřiště, výběhy pro pejsky velikosti fotbalového hřiště, fitness za 1 dol. denně, plavecký bazén a mnoho jiných aktiv. Průměrně dan z majetku je 0.5% s odhadní ceny. Ta je o něco nižší než prodejní. V této částce je započten odvoz odpadků a voda.
červen 05, 2023 08:53
... : mamča
Josef Kouba : To vám přeju, že se máte dobře. Ale 0,5% Daň z nemovitosti je docela dost, když uvážíme, že průměrný rodinný domek v ČR mimo Prahu má dnes hodnotu kolem 6 až 10 miliónů.
červen 05, 2023 09:03
... : Josef Kouba
mamča.
Vždy je nutné porovnávat s průměrným měsíčním příjmem. Takže za 8 milionový domek by s odvozem odpadků a celoroční spotřeby vody majetková daň byla 40 000 Kč. Pokud by jsi mamčo takový domek pronajala za 15 tis. a pokud připočtu roční penzi, tak to bratru dělá 350 000 ročně. Takže těch 40 000 je úsměvných.
Zde v Kanadě penzisté z vlastnictví bytu platí jen symbolicky 500 dol ročně. Ale jako majitel bytu jež pronajímá to děla 3x tolik.

červen 05, 2023 09:42
... : Josef Kouba
mamča.
Vždy je nutné porovnávat s průměrným měsíčním příjmem. Takže za 8 milionový domek by s odvozem odpadků a celoroční spotřeby vody majetková daň byla 40 000 Kč. Pokud by jsi mamčo takový domek pronajala za 15 tis. a pokud připočtu roční penzi, tak to bratru dělá 350 000 ročně. Takže těch 40 000 je úsměvných.
Zde v Kanadě penzisté z vlastnictví bytu platí jen symbolicky 500 dol ročně. Ale jako majitel bytu jež pronajímá to děla 3x tolik.

červen 05, 2023 09:42
... : Milena Nováková
Jsem v důchodu 17 měsíců, šla jsem o rok dřív do předčasného (výpověď ze zaměstnání, kde jsem dělala posledních 5 let). Započítali mi 3 děti, dostala jsem na ně výchovné, jinak by to nebyla žádná sláva, i tak mám důchod podprůměrný. Inu, OSVČ raději investuje do firmy než aby se dobrovolně platilo větší sociální pojištění než vypočtené (podnikala jsem s ex 25 let). Současný partner (a doufám, že už to spolu doklepeme) má důchod nadprůměrný, takže dohromady se z toho dá nájem bytu, energie, jídlo a jiné výdaje v pohodě poplatit, žít sama jen z důchodu, mám problém.
Platila jsem si důchodové připojištění, spořila jsem na stavebku. To už jsem musela obojí vybrat, abych utáhla právní spor o dosud nevypořádané SJM s exmanželem. Tomu naše firma stále vydělává, o zisk se ex nedělí...
Takže na stará kolena jsem myslela včas, kdyby můj ex neudělal výměnu manželky za mladší model, měla bych bydlení zdarma v zrekonstruovaném domě, laciné topení dřevem, možná v budoucnu prodej firmy? - takže finančně super, jinak naprd.
(jak já jsem šťastná, že s ním nemusím žít, to si nedovedete představit).
Potomstvo se státním důchodem nepočítá. Syn vychází tak akorát, aby něco i užil, dcera podniká a splácí hypotéku na barák. Ta bude mít aspoň to svoje bydlení. Partnerovy děti investují také do vlastního bydlení.

červen 05, 2023 11:31
... : *deeres*
Teda Koubo, když pominu, že je daň z nemovitosti nemravnost, už několikáté zdanění za to, že jsi se staral, tak bych chtěla vidět, jak by si mamča někomu pronajala svůj barák a šla by bydlet pod most. Pronajímat můžeš pouze bydlení, které máš jako investici, ale s našimi zákony, to stejně není procházka růžovou zahradou.
červen 05, 2023 12:32
... : Josef
Mně tady především chybí odborný a politický stanovisko z Jukónu a jeho girls. Takhle je to moc jednostranný, až by si jeden mohl myslet, že většina lidí nesnáší fialky. A kdo nemá rád fialky, podporuje Putlera a válku. To slyší každej denně z rádia i z televize, tak na tom ku.va musí něco bejt!
Jinak, k tomu spoření na stáří už je od Stáňury návrh, že by mělo bejt povinný a hlavně(!!!) nesmělo by se NIKDY vybrat celý najednou, nýbrž až ve stáří a JEDINĚ po malejch měsíčních částkách "na přilepšení". Je vidět, že to mají fialky skutečně vymakaný. Pak už se jen ptám, jakej je v tom rozdíl oproti současnýmu systému.
Když ale vidim, co dělá vláda se zákonama a co s prachama dělá vládou záměrně podporovaná hyperinflace, řekl bych, že jen největší kretén, nejblbější z voličů pětihnusu, by dal na fialový slovní průjmy a od 30ti let si začal někde spořit s tim, že pak, za nějakejch 40 let, si bude užívat.

Dan z nemovitosti - další svinská fialová lumpárna pro každýho, kdo 30 let s krvavejma 5 až 6 procentníma úrokama splácí hypotéku na vlastní kvartýr nebo barák.
Brrrrrrrrrrrrr! Chce se mi něco říct a já to řeknu! Třikrát a nahlas to řikám!!!!
Ale nenapíšu. Psát je dneska nebezpečný, víc jak za mýho mládí.
červen 05, 2023 13:48
... : mamča
*deeres* : Mohla bych třeba bydlet na chatě, že jo ? smilies/cheesy.gif Ne, domek jsme si koupili za řádně zdaněné peníze a zrekonstruovali vlastními silami opět za zdaněné peníze, abychom mohli na důchod vypadnou z Prahy, a nevydýchávat tam vzduch mladým a dravým.
Že bych něco pronajímala, to ani náhodou. Jednak už nemám co (byt jsme darovali synovi) a ani bych na to neměla nervy. Vidím, kolik majitelů nemovitostí válčí s nájemníky, co neplatí a devastují příbytek. A těžko se jich majitel zbavuje.
červen 05, 2023 13:49
... : *deeres*
Podporovatelé současné melody boys snad museli už prohlédnout, jestli ne, tak musí mít mozku z masoxu kostku.
červen 05, 2023 16:46
... : Josef Kouba
.. : Josef
Mně tady především chybí odborný a politický stanovisko z Jukónu a jeho girls. Takhle je to moc jednostranný, až by si jeden mohl myslet, že většina lidí nesnáší fialky.

Josef, byl jsem koncem května v lese u ohýnku. Sešlo se nás asi 45. Nedalo mě a zeptal jsem se několika přítomných na experta z Yukonu Mikina. Všichni do jednoho se vyjádřili, že je to cvok a psychopat. Politiku fialky sleduji. Hrůza.
červen 06, 2023 02:17
... : Marie
K těm důchodům mi přijde úsměvné, že má být zaručena výplata po 21 a půl roku. Při průměrném dožití necelých 80 let, by měli lidé odcházet do důchodu před šedesátkou. A co budou dělat s těmi, kteří budou pobírat důchod i po jejich zaručené době???
červen 06, 2023 10:09
... : *deeres*
Ty budou házet ze skály. Tím jaká je v současnosti plošná nadúmrtnost, snižuje se věk dožití a pak ten odchod do důchodu může být ještě dříve, jenže pak zase nebudou mít odpracovaných
povinných počet let.


červen 06, 2023 14:07
... : mamča
Oni jsou naši páni ministři s matematikou vůbec nějak na štíru. Co s matematikou, s kupeckými počty !
červen 07, 2023 05:50
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]