O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

COŽ TAKHLE DÁT SI SMAŽENOU KOBYLKU? PDF Tisk E-mail
Středa, 24 květen 2023

Chov moučných červů

Mezi nejznámější produkty hmyzu, které už pradávno využíváme, patří včelí med, vosk, oleje, přírodní léčiva, barviva či již několik tisíc let kvůli hedvábí chovaný bourec morušový. Ale – tihle broučci nám nevadí, zato nyní, vrámci boje proti klimatické změně, se koriguje počet hospodářských zvířat. Krávy, které produkují emise skleníkových plynů - jimiž prý škodí planetě - bude nutno (když je nelze přesvědčit, aby „neprodukovaly“), značně početně omezit.

 

A hledá se současně způsob, jak hovězí maso, mléko a výrobky z něj, nahradit.

 

Jistě jste už při nejmenším slyšeli a snad i viděli – možná, že někteří i ochutnali - že se určité partie našich potravin budou obohacovat hmyzími produkty.  Do obchodních řetězců se už delší dobu dostávají nejrůznější produkty založené právě na bázi hmyzu. Lidé jsou k nim většinou ještě nedůvěřiví, ale obchody Albert, Penny Market a Globus do svého sortimentu zvolna zařazují některé potraviny, které jsou broučky či něčím z nich, obohacené.

 

Na českém trhu lze najít např. chléb a proteinové tyčinky s obsahem cvrččí moučky, cvrčky v čokoládě, těstoviny s hmyzem a další produkty.

 

 

 

  

 
 
 

První pokusy ukazují, že živočišné tuky, jako je například máslo, bude možné přinejmenším částečně nahradit příměsí hmyzu. V Holandsku s úspěchem otestovali buchtu, upečenou s využitím tuku, který byl získán z hmyzích larev. Jak poté ukázaly testy, lidé nepoznali rozdíl, když byla buchta upečena ze tří čtvrtin s přídavkem másla a čtvrtiny larvího tuku.

Na výzkum v tomto oboru chce dát Evropská komise10 miliard euro.

 

 

Co myslíte, budeme se jednou živit brouky a červy?

 

 

d@niela

 


Komentáře (10)add feed
... : Petr Sysala
pojídáním hmyzu poručíme větru, dešti.

Komanči se musí za břicho popadat
květen 24, 2023 05:55
... : mamča
Ti pokrokoví, ať se klidně krmí červy a larvami. Můžou se klidně i pást, když mají dojem, že tím zachrání planetu.
Já jsem zpátečník, tak už zůstanu u řízků a svíčkový... smilies/wink.gif
květen 24, 2023 06:43
... : Josef
Nejen to, Péťo. Já bych ještě dodal, že pojídáním hmyzu bojujeme za rovnost všech 55ti pohlaví a dáváme smrtící údery Putinovi.
Já teda ne a asi bych se měl nad sebou vážně zamyslet.
květen 24, 2023 08:16
... : *deeres*
Stačí, že to vidím a mám tendenci hodit šavli. Celé generace kuchařek prosívaly mouku kvůli larvám potemníků a já si kdysi kvůli nim podpálila kuchyň. V Holešovicích v mezibloku rostla vysoká olše a z ní mi lítali do bytu. Podařilo se mi zvrhnout šlehačku a ta
zatekla za kuchyňskou linku. Potemníci
na tu skvrnu na zdi a vzadu na lince nakladli vajíčka. Když odtud začali červi vylézat, popadl mne amok a zlikvidovala jsem je letlampou. S nima i kuchyňskou linku.





květen 24, 2023 09:31
... : Petr Sysala
Vidim to celkem živě, jak to v EU probíhá:
BBB zasedne a v travou provoněnem braistormingu navrhují jednu džberovinu za druhou, jak lidi nasrat a zdeptat.
Pak už jen sledují, co projde a jak snadno.
(BBB = banda bolševických blbů)
květen 24, 2023 11:41
... : Markéta
Za mne tedy ne. Nechápu čím by nás toto mohlo zachránit, krom toho výroba těchto šmakulád asi nebude jednoduchá. Ještě nedávno v televizních pořadech o kvalitě potravin se redaktor čílil, že potraviny obsahují červenou složku vyrobenou z brouků, která vyvolává negativní účinky. Takže opravdu nechápu, proč najednou vše je v pořádku a vlastně zdravé.
Netvrdím že jsem nějaký hmyz na vandrech či jako cyklistka nesnědla, ale nikdy plánovaně.
Ať si tedy kravky raději prdí :-)

květen 24, 2023 13:37
... : Josef
No vidíte! A pak se nedivte, že vidíte, jako kvůli vám Putin dobyl Bachmut. Achjo!
květen 24, 2023 13:54
... : Lenka1
Arogance moci, sadismus a psychopatie. To je stručná charakteristika "elit", které tyhle zvrácenosti propagují. Proč? Protože prostě můžou. Protože prostě chtějí vědět, jestli vůbec u zdebilizované společnosti - prý vyspělé - existuje nějaká hranice. Zatím to vypadá, že ne. Slušným nácvikem byl covid.

Jak napsala deeres - dříve se mouka prosívala, ale dneska když nějaké blbce řeknete, že chleba z cvrččí mouky je "zdravej", tak to bude žrát s nadšením a ještě za to i zaplatí majlant.

Každý svého štěstí strůjce. Koho mrzí, že je zdravej, případně, že má málo zdravotních problémů, tak ať tenhle sajrajt klidně žere.

O škodlivosti hmyzu pro lidský organismus toho bylo napsáno už hodně. Včetně toho, že ten hmyz v těch potravinách bude rozemletej celej, tedy to labužníci budou mít i s hmyzími výkaly.

Takže dobrou chuť!

A ne nadarmo se normálním lidem při pohledu na klubko svíjejících se červů zvedá žaludek. To tak zařídila příroda, abychom věděli, čemu se vyhýbat.
květen 24, 2023 16:28
... : Josef
Ona toho, Lenko, příroda zařídila víc. Třeba že ženy nejsou muži, že muži nejsou ženy, že efektivně souložit může jen muž se ženou. Ale my jsme uvědomělí a víme, že přírodě je třeba neustále denně dokazovat, kdo je tady pánem!
květen 25, 2023 05:46
... : BARBORKA
Jednou jsem u tchýně (už byla fakt stará) dostala knedlíky, ve kterých byli potemníci. Prostě mouku aspoň neprosela. Na to hned jen tak nezapomenu. smilies/tongue.gif
květen 26, 2023 00:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]