Mezi nejznámější produkty hmyzu, které už pradávno využíváme, patří včelí med, vosk, oleje, přírodní léčiva, barviva či již několik tisíc let kvůli hedvábí chovaný bourec morušový. Ale – tihle broučci nám nevadí, zato nyní, vrámci boje proti klimatické změně, se koriguje počet hospodářských zvířat. Krávy, které produkují emise skleníkových plynů - jimiž prý škodí planetě - bude nutno (když je nelze přesvědčit, aby „neprodukovaly“), značně početně omezit.
A hledá se současně
způsob, jak hovězí maso, mléko a výrobky z něj, nahradit.
Jistě
jste už při nejmenším slyšeli a snad i viděli – možná, že někteří i ochutnali -
že se určité partie našich potravin budou obohacovat hmyzími produkty.Do obchodních řetězců se už delší dobu
dostávají nejrůznější produkty založené právě na bázi hmyzu. Lidé jsou
k nim většinou ještě nedůvěřiví, ale obchody Albert, Penny Market a Globus
do svého sortimentu zvolna zařazují některé potraviny, které jsou broučky či
něčím z nich, obohacené.
Na
českém trhu lze najít např. chléb a proteinové tyčinky s obsahem cvrččí moučky,
cvrčky v čokoládě, těstoviny s hmyzem a další produkty.
První
pokusy ukazují, že živočišné tuky, jako je například máslo, bude možné
přinejmenším částečně nahradit příměsí hmyzu. V Holandsku s úspěchem
otestovali buchtu, upečenou s využitím tuku, který byl získán z hmyzích larev. Jak
poté ukázaly testy, lidé nepoznali rozdíl, když byla buchta upečena ze
tří čtvrtin s přídavkem másla a čtvrtiny larvího tuku.
Na
výzkum v tomto oboru chce dát Evropská komise10 miliard euro.
Co myslíte, budeme se jednou živit brouky a
červy?
Ti pokrokoví, ať se klidně krmí červy a larvami. Můžou se klidně i pást, když mají dojem, že tím zachrání planetu. Já jsem zpátečník, tak už zůstanu u řízků a svíčkový...
květen 24, 2023 06:43
... : Josef
Nejen to, Péťo. Já bych ještě dodal, že pojídáním hmyzu bojujeme za rovnost všech 55ti pohlaví a dáváme smrtící údery Putinovi. Já teda ne a asi bych se měl nad sebou vážně zamyslet.
květen 24, 2023 08:16
... : *deeres*
Stačí, že to vidím a mám tendenci hodit šavli. Celé generace kuchařek prosívaly mouku kvůli larvám potemníků a já si kdysi kvůli nim podpálila kuchyň. V Holešovicích v mezibloku rostla vysoká olše a z ní mi lítali do bytu. Podařilo se mi zvrhnout šlehačku a ta zatekla za kuchyňskou linku. Potemníci na tu skvrnu na zdi a vzadu na lince nakladli vajíčka. Když odtud začali červi vylézat, popadl mne amok a zlikvidovala jsem je letlampou. S nima i kuchyňskou linku.
květen 24, 2023 09:31
... : Petr Sysala
Vidim to celkem živě, jak to v EU probíhá: BBB zasedne a v travou provoněnem braistormingu navrhují jednu džberovinu za druhou, jak lidi nasrat a zdeptat. Pak už jen sledují, co projde a jak snadno. (BBB = banda bolševických blbů)
květen 24, 2023 11:41
... : Markéta
Za mne tedy ne. Nechápu čím by nás toto mohlo zachránit, krom toho výroba těchto šmakulád asi nebude jednoduchá. Ještě nedávno v televizních pořadech o kvalitě potravin se redaktor čílil, že potraviny obsahují červenou složku vyrobenou z brouků, která vyvolává negativní účinky. Takže opravdu nechápu, proč najednou vše je v pořádku a vlastně zdravé. Netvrdím že jsem nějaký hmyz na vandrech či jako cyklistka nesnědla, ale nikdy plánovaně. Ať si tedy kravky raději prdí :-)
květen 24, 2023 13:37
... : Josef
No vidíte! A pak se nedivte, že vidíte, jako kvůli vám Putin dobyl Bachmut. Achjo!
květen 24, 2023 13:54
... : Lenka1
Arogance moci, sadismus a psychopatie. To je stručná charakteristika "elit", které tyhle zvrácenosti propagují. Proč? Protože prostě můžou. Protože prostě chtějí vědět, jestli vůbec u zdebilizované společnosti - prý vyspělé - existuje nějaká hranice. Zatím to vypadá, že ne. Slušným nácvikem byl covid.
Jak napsala deeres - dříve se mouka prosívala, ale dneska když nějaké blbce řeknete, že chleba z cvrččí mouky je "zdravej", tak to bude žrát s nadšením a ještě za to i zaplatí majlant.
Každý svého štěstí strůjce. Koho mrzí, že je zdravej, případně, že má málo zdravotních problémů, tak ať tenhle sajrajt klidně žere.
O škodlivosti hmyzu pro lidský organismus toho bylo napsáno už hodně. Včetně toho, že ten hmyz v těch potravinách bude rozemletej celej, tedy to labužníci budou mít i s hmyzími výkaly.
Takže dobrou chuť!
A ne nadarmo se normálním lidem při pohledu na klubko svíjejících se červů zvedá žaludek. To tak zařídila příroda, abychom věděli, čemu se vyhýbat.
květen 24, 2023 16:28
... : Josef
Ona toho, Lenko, příroda zařídila víc. Třeba že ženy nejsou muži, že muži nejsou ženy, že efektivně souložit může jen muž se ženou. Ale my jsme uvědomělí a víme, že přírodě je třeba neustále denně dokazovat, kdo je tady pánem!
květen 25, 2023 05:46
... : BARBORKA
Jednou jsem u tchýně (už byla fakt stará) dostala knedlíky, ve kterých byli potemníci. Prostě mouku aspoň neprosela. Na to hned jen tak nezapomenu.
květen 26, 2023 00:20
Napsat nový komentář
Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.