O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAHRÁDKA, MÁ ZTRACENÁ LÁSKA PDF Tisk E-mail
Úterý, 09 květen 2023
Tak si říkám, že jsem se spíš měla narodit jako truhlář a ještě víc zahrádkář. Tedy, nemyslím tím, že bych se cítila někdy jako to druhé pohlaví, ale asi je neběžné být truhlářkou. To spíš tou zahradnicí.  Snažila jsem si to celý dospělý život nějak vynahrazovat, ale nikdy to nebylo úplně ono. Když byly děti malé, tak jsem pronajala v Černošicích jeden čerstvě dostavěnej domek. Tedy hrubou stavbu, s okolním zakramařeným placem. Po čtyřech letech to byl krásný zařízený domek a perfektní zahrada se skleníkem a dokonce i s dost obsazenou králíkárnou. Nojo, ale školy zavelely, a my se vrátili zpět na Jižák...

 

 

 

Byly doby, kdy se po naší lodžii dalo chodit jen úzkou uličkou uprostřed, protože všude po stranách, na nejen na zemi, ale i na zábradlí, na parapetu, na poličkách, všude možně zavěšených, bylo něco zeleného, pokud možno jedlého.  Podle hesla blbej zahradník má nejlepší brambory, jsem vypěstovala z těch, co mi občas doma přebyly a měly klíčky, vždy docela slušnou úrodu. Sice to byly všechny možné druhy, rasy, čeledi a jak se to vlastně dělí, ale bylo to jedlé a čerstvé a báječné.

Rajčata, papriky několika druhů, cukety, dýně, jahody, dokonce i keřík ostružin.

 

Kdybych se nebála sousedů, pořídila bych si i tu králíkárnu. Jenže – mít jen pár ušatců je něco jiného, než jich mít sedmdesát, jako v těch Černošicích, žejo. Tady by to byli kámoši, a kámoši nejsou k jídlu.

 

Když k nám zavítala občas návštěva, stála chvíli u vytržení před obývákovými okny, která byla komplet zarostlá okurkami. A že jich tam viselo docela požehnaně…Měla jsem na okně vypletenou síť, po které se šikovně pnuly a báječně jim svědčilo. Ty jsme snědli zcela bez zábran.

 

Pak se mi později poštěstilo si pronajmout opravdový plácek v nové zahrádkářské kolonii u Šeberáku, kousek za Jižním Městem. Jezdí poblíž autobus, pak hezká procházka lesem a už jsem tam byla. Kus něčeho hlinitého a kamenitého, cca 200 m2.

Za měsíc se mi podařilo udělat jakž takž zahrádku, osázet a pokračovat ve zvelebování.

Nádhera.

Brambory jsem si předpěstovala doma, takže jsem je sázela už jako slušné keříčky. Mj. nikdy nezapomenu na chuť čerstvě vyhráblých a uvařených brambor… Na ohýnku, v kotlíku… Stačilo jen trošku másla, abych zažila to známé „nebe v hubě“. Ách…

 

Druhým rokem jsem nějak v létě odletěla do New Yorku a zahrádku svěřila kamarádce.

Po návratu jsem splakala nad tímhle řešením: nejprve jsem dostala opravdu bandurskou od správy zahrádkářů, protože tam kamarádčiny dospělé děti pořádaly mejdany, za druhé jsem oplakala uschlé keříky, které jsem tam na jaře zasázela a na které od mých „hlídačů“ nebyla uroněna ani krůpěj vody. Vlastně to byl zase ten původní úhor...

Následující měsíc mi byl kompletně vykraden můj malý přístřešek, kde jsem měla všechno možné zahradnické vybavení a plno dalších věcí. To byla ta pověstná poslední kapka.

Nakonec jsem to smutně vzdala a zdevastovanou zahrádku přepustila jinému zájemci.

 

 


 


 

Teď už se jen kochám zahradou dceřinou, která se stala ze zahradnického ignoranta (v Praze), zahradnickým maniakem (na Floridě). Mj. ta fotka, to je současný stav...

O tom, jak kutím, buduju, přestavuju a vůbec žiju stylem „škatule, hejbejte se“, napíšu příště.

Jo, a ještě mne napadlo další téma... "stará škatule, hejbej se!"

d@niela

    
Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
Je to zvláštní, kde se to v nás rodilých Pražandách bere. Moje máma, která vyrostla na statku se bála i ovcí a každá kytka jí chcípla.
Táta, to bylo jiné kafe, ten si pořídil zahrádku pod Vinohradskou nemocnicí a protože byla hned u vchodu, tak lidé, co chodili okolo, obdivovali, co na tom plácku dokázal vypěstovat.
Když si ségra pořídila chalupu, ukázalo se, že zdědila "zelené ruce" po tátovi. Já jsem se prakticky celý život zahrádkářsky neměla kde rozmáchnout, snad jenom nějakou tou kytkou na okně. To až teď. U dcery je obrovská zahrada a máme hned dva skleníky. Zatím ještě není po ledácích, ale už brzy všechno předpěstováné půjde ven a tvojí dceru dohoním. Naštěstí ve vztahu ke zvířatům a rostlinám po mámě nejsem.
květen 12, 2023 05:39
... : mamča
Já mám pidizahrádku za domem, kde pěstuju kytky a pár rajčat v květináčích, okurky, dětem pár hrášků a o 3 km dál máme chatu se zahradou, 30 arů. Většina je ovocný sad, velký kus výběh pro slepice, a to ostatní záhony, záhony, záhony. Brambory, cibule, česnek...trochu kořenové zeleniny, jahody a pár kytek - spíš bylinek.
S přibývajícím věkem se přikláním k tomu, že nemáme zahradu, ale gulag - jak to kdysi nazývali naši synkové, co s námi na zahradu jezdili každý víkend, a pochopitelně museli pomáhat. Postupně zatravňuji původní záhony, protože posekat trávu dá mnohem míň práce, než ty záhony obhospodařovat. Navíc trávu seká manžel traktorem...:-)
Už se taky těším, až bude po "zmrzlých mužích" a budu moct složit igelitník, a všechno to předpěstované dát ven.
květen 12, 2023 07:20
... : andrea
taky bych ráda na balkoně zahradničila, ale jsem málo doma, a zvládám sotva to nejnutnější. Tedy bych to nezvládala. Tak asi až nebudu chodit do práce. I když, kdo ví, kdy to bude...
květen 12, 2023 20:33
... : Milena Nováková
Život je změna, měla jsem na farmě 170 ha zemědělských pozemků a tři zahrady... a nyní mám jen pár květin v bytě...
Rodiče před mnoha lety velmi řešili, že jim z jejich zahrady, cca 50 let pronajaté od města, město vytvořilo stavební parcelu a tuto dalo na prodej. Ano, je smutné přijít o veliký sad a spoustu záhonů zeleniny, ale na druhé straně stejně jim síly ubývaly a v podstatě bych musela ke svým třem zahradám přibrat časem i tuto - nehledě na to, že cena stavební parcely byla mimo naše finanční možnosti. Místo záhonů stojí nový dům, místo sadu trávník a altán s garáží.
Jinak se mi moc líbí, když třeba u bytovek a paneláků si někdo vezme prostor před vchodem na starost a pěstuje tam květiny pro potěchu všech - svoji, sousedů i kolemjdoucích.
květen 13, 2023 12:13
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]