O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

OPRAVDU SNADNÝ DORT – I PRO NEZKUŠENÉ PDF Tisk E-mail
Středa, 03 květen 2023
Přejít na obsah
OPRAVDU SNADNÝ DORT – I PRO NEZKUŠENÉ
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Pokud hledáte recept na snadný dort, který se podaří i těm, kdo nemají s pečením dortů mnoho zkušeností a postrádají takové vybavení kuchyně, které důkladně tře, šlehá i hněte, gratuluju. Právě jste ho našli. Tento snadný dort nevyžaduje samostatně pracujícího kuchyňského robota. Nevyžaduje znalost různých druhů těst. Nevyžaduje žádné neobvyklé suroviny. Nevyžaduje půl dne dovolené. Nevyžaduje chytrou troubu s programem pro dorty. Žádá po vás jen trochu pozornosti, abyste porozuměli tomu, co se vlastně bude dít.


 



 snadný dort

 

Těsto na snadný dort

První nápad, který se každému zrodí v hlavě, když přijde otázka na jednoduché těsto, bude nejspíš obsahovat prášek do pečiva. Takovému těstu totiž stačí mísa, vařečka, pár surovin a pár minut a je v troubě.

Potíž s takovým nápadem je ten, že upečený korpus bude mít daleko do jemného, ale přesto pevného základu, který je na dort žádoucí.

Bude to spíš hrubší buchta kulatého tvaru.

Bude mít spoustu bublinek s různou velikostí, od malých až po hodně velké a výrazné. Bude postrádat jemnost a vláčnost. Bude mít pachuť prášku do pečiva a bude hrubě drhnout na jazyku.

Tohle prostě není dobrá cesta, jak někoho uchvátit dortem a získat cenné body za dojem do celoživotní soutěže.

Bez prášku do pečiva se tento můj snadný dort sice neobejde, ale dá se to zařídit tak, aby nebyl jediným kypřidlem v těstě.

Těsto na tento korpus využívá spojení s jiným druhem těsta, takže k provzdušnění korpusu přispějí oba. Výsledek bude dost pevný, dost jemný, a hlavně s maličkými bublinkami stejné velikosti.

 

ZÁKLAD TĚSTA NA SNADNÝ DORT

Toto těsto začíná našleháním celých vajec s cukrem, až vznikne pěna. Jemná, nadýchaná, hustá pěna, která však stále ještě teče.

Jde to udělat ručně metličkou bez jakéhokoli dalšího vybavení s elektrickou šňůrou do zásuvky. Líp to samosebou půjde třeba ponorným mixérem, ke kterému připojíte nástavec se šlehací metlou. Nebo možná máte ruční mixér s dvěma šlehacími metlami. Nebo food processor, který má ve výbavě metličky, kterými vydrží pár minut šlehat, než se přehřeje nebo než všichni přítomní členové domácnosti z toho rámusu ohluchnou – záleží, co z jmenovaného přijde dřív.

Prostě vejce s cukrem se dají našlehat jak ručně, tak s drobnou výpomocí nějakého přístroje, který je vybaven základními šlehacími schopnostmi. Jistě doma nějak připravujete šlehačku, tak tento způsob využijte i zde.

 

DOKONČENÍ TĚSTA NA SNADNÝ DORT

Po našlehání vajec přichází skoro totožný postup, jaký se využívá u těst kypřených práškem do pečiva. Suché suroviny, tedy mouka, prášek do pečiva, případně další sypké příměsi, se promíchají v míse metličkou. Tekuté suroviny se promíchají v jiné míse. A pak se to krátce všechno smíchá dohromady, jenom aby vzniklo těsto. Ani o jednu otočku metličkou navíc.

snadný dort příprava těsta

 

Typickou ukázkou těsta vyhnaného do výšky práškem do pečiva jsou muffiny. Pokud vás zajímají podrobnosti o tom, jak s takovým těstem správně pracovat, jak mu zachovat požadovanou strukturu i nadýchanost a co dělat, aby se na konci pečení nesráželo v troubě, čtěte zde: Muffiny do každé rodiny.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]