O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VZPOMÍNÁTE NA DEKRET NA BYT? PDF Tisk E-mail
Neděle, 23 duben 2023
Jsem dostatečně starej, tak vzpomínám. Nejen na dětství a na byt rodičů v Kobylisích, ale i na můj vlastní dekret v Libni. Bylo v tý době moc fajn, bejt vlastníkem dekretu. V Praze a asi i v jinejch větších městech to byl prakticky jedinej způsob, jak bydlet, pozdějc ještě bydlení družstevní, ale toho zase až tak moc nebylo. Málokterýho měšťáka napadlo nějak o tom přemejšlet. Prakticky všechno bylo státní, podniky byly státní, stát pronajímal a nájemník státu platil.


 

Dekret na byt byla v podstatě jakási nájemní smlouva, ovšem nesrovnatelná s dnešníma.

A právě o to mi jde.

 

Dekret zajišťoval trvalý doživotní bydlení, tedy i jistotu, že nebudu z kvartýru vyhozenej, kdykoliv si majitel zamane. Dokonce byl převoditelnej na děti, vnoučata, za nějakejch předpokladů spolubydlení, mnohdy jen formálních papírovejch. Kontrolovaly to nějaký komise z národního výboru společně s domovníma důvěrnicema, ovšem za důkaz spolubydlení stačila i almara v předsíni s pár svrškama a botama nárokujícího, popř. doplněná obálkou s pěti stovkama, strčená důvěrnici.

A fajn, po smrti majitele dekretu byl dekret přepsanej na novýho majitele dekretu. Tak takhle to fungovalo. 

 

A nějak přibližně podobně to funguje v jinejch státech furt. Např. v Německu, který je teď dávaný za příklad lakomejm Čecháčkum, neuznávajícím jiný bydlení, než "ve vlastnim". "Podívejte na Němce", říkají nám, "to jsou chlapíci, ti se nepachtí za majetkem, prožívají své spokojeně životy v nájmech. To jen vy, Čecháčci, se pachtíte za majetkem."

 

 

 

A já bych s tím i souhlasil. Pokud by ovšem český nájemní bydlení bylo totéž, co německý. A to teda určitě není. Dnešní nájemní smlouvy nejsou nic jinýho, než poskytnutí jednoročního dočasnýho ubytování za poměrně vysokej nájem.

 

Délka pronájmu maximálně 1 rok, dvě měsíční činže předem, kauce další jedna činže, a realitka další jedna činže. Např. při směšně nízký ceně měsíčního nájmu 1+kk = "jen" 12 tis. Kč, bude ještě před nastěhováním nutný vydat 50 tis. A to všechno jen za to, že jeden rok budu mít kde chrápat, raději bez vlastního čehokoliv, kromě pár povlíkaček, protože smlouva je na jeden rok, kterej mám jakžtakž (pro choulostivý čtenářky jakž takž) jistej. Ale rok uběhne jak nic a příší rok je velmi nejistej (prodlouží/neprodlouží?), stejně, jako je nejistý vrácení kauce.

 

Jó to dekret, to bejvala jistota celoživotní. Ale nakonec i s tim si Bakala a spol. dokázali poradit.

 

Na druhou stranu ovšem beru v úvahu i postavení pronajímatele, kterej se kratinkou délkou nájmu jistí před problémovejma nájemníkama. Tomu rozumim, ale proč v podobnejch případech neexistuje vynutitelnost práva, který umožňuje problémovýho nájemníka či neplatiče, vystěhovat policejně?

 

 

 

A to už vůbec nemyslim situaci, kdy problémoví neplatiči ještě navíc v průběhu pronajatýho roku povijou. To pak už není síla, která by je z kvartýru dostala, ani v případě, že nájemní smlouva skončila. Majitel kvartýru si nanejvejš může stěžovat v lampárně, nebo si to rovnou hodit.

 

Takže!

Váženej státe s neváženou vládou a s neváženym parlamentem!!!

Přestaňte mi furt blbě žvanit o chamtivejch Čecháčkách, pachtících se po vlastnim bydlení, když v jinejch vyspělejch zemích jsou lidi uvědomělí a uvědoměle bydlej v nájemních bytech! 

 

Když nedokážete nic jinýho, než vypouštět signály a smrad, okopírujte aspoň německý nájemní smlouvy na dobu neurčitou a současně zajistěte pronajímatelům stoprocentní jistotu, že ho bez průtahů, během měsíce, zbavíte problémovýho nájemníka či neplatiče svou exekutivní mocí. 

 

Nojo, dyk já vim, že je to marný.

 

Tak aspoň přeju všem fajn den.

 
Komentáře (14)add feed
... : Míša šíša
Já tomu furt nerozumím. Když všichni budou bydlet v nájemních bytech a domech, tak čí vlastně ty pronajímaný byty a domy budou? Zase "nás všech"?? smilies/shocked.gif
duben 24, 2023 07:51
... : AnickaM
Ja taky bydlim v najmu, ne jak ses Pepo, domnival, ze mam vlastni. Pred stehovanim se z Ameriky jsme o tom hodne premysleli, jestli koupit, nebo najmout a nakonec jsme se rozhodli pronajmout, abychom se nemuseli starat. V Americe to totiz funguje jako v Nemecku. Muj majitel je vdecny, ze ma bezproblemovou najemnici, ale je o dva roky starsi, nez ja a kdyby nahodou umrel drive nez ja, tak jsem na ulici, protoze jeho dcera chce byt okamzite prodat. Takze pro me nejvyssi cas si dat prihlasku do senioraku. A taky hodne minimalizovat, vcetne nabytku, protoze byt ma 104 ctverecnich metru, je nadherny, moderni, bude se mi po nem styskat.
duben 24, 2023 11:28
... : *deeres*
Až se nás podaří vypráskat z vlastního a že máme nakročeno, tak nemovitosti skoupí korporace a pak nám to všem dají sežrat. Když nebudeš mít na nájem, tak poletíš. Nebudou nájemci, nevadí, nemovitosti se zbourají a hned bude místo na další sklady,výcvikové újezdy pro cizí vojska
a bude prostor i pro radary,jaderná úložiště a biologické laboratoře.
Nějaký blb se v médiích zmínil o tom že daň z nemovitosti by měla být desetinásobná. Spoustě lidí postupně končí fixace hypoték, do toho šílená inflace, tak bude najednou spousty nemovitostí na prodej.

duben 24, 2023 13:44
... : Josef
Nejde mi, Míšo, ani tak o to, komu ty byty a domy budou patřit. Jde mi o vytvoření jasnýho, dlouhodobýho a vynutitelnýho právního prostředí pro vlastníky i nájemníky. A teprv pak, v souvislosti s tím, taky o výstavbu státních a obecních bytů a taky usnadnění vzniku bytových družstev. Takže jistě, nájemní byty a domy, který by byly nás všech, tedy státu, k tomu taky patřej. Dyť i pitná by taky měla bejt nás všech, no a není. Ale aspoň je nějak právně zajištěná její nevypověditelná distribuce nám všem.
Já přeci píču o tom, že dnešní smlouvy na jeden rok, každoročně prodlužovaný, nedávaj záruku absolutně na ŽÁDNÝ bydlení! Přesně tak, jak píše nade mnou AničkaM. Nebo jako by se někomu mělo líbit, že by bylo právně možný, uzavřít smlouvu s dodavatelem třeba elektriky na jeden rok, s tim, že je na libovůli dodavatele, kdykoliv dodávku ukončit?
Teď jsem z rádia slyšel, že z ministra Bartoše vypadl po roce a půl žraní vejplat z ministerskýho koryta, nápad, že do dvou let by měl stát milostivě věnovat 800 mil. Kč na výstavbu 300 (slovy - tři sta) nájemních bytů. PRO CELOU REPUBLIKU!!! Tak ani nevim, jestli to pojmout tak, že už je zase denně sjetej jak byl na Klinice, nebo si z lidí dělá prdel. PUSŤTE NÁS NA NĚ!
duben 24, 2023 13:53
... : Lenka1
NČ jako vždy perfektní. Jo, tohle jsme si vycinkali. A 30 let jen čumíme, jak se tenhle stát rozprodává a rozkrádá a zadlužuje.


Já mám teda svůj byteček vlastní a budu se ho držet zuby nehty. Mimo jiné to znamená, že nemám dluhy, nedělám dluhy a rozhodně nepůjčuju. Nikomu, nikdy, nijak. Nejsem banka a na to, a do práce nechodím proto, abych svoje vydělaný peníze házela do kanálu.

Vrchol byl, když jenom prachobyčejný kolega z práce, jen na základě toho, že jsme se v práci bavili, si dovolil po mně chtít 7 000,- ,prý na zaplacení ubytovny. Nezapomněl to samozřejmě doprovodit srdceryvným líčením, jak ho z ubytovny vyhodí, když nezaplatí.

Tak nějak ale zapomněl zmínit fakt, že 6 dní před tím, než mi zavolal, mu přišla výplata, v čistém přes 30 000,-.


duben 24, 2023 19:06
... : *deeres*
V Holešovicích jsem bydlela v nájmu 45 let. Po privatizaci se nájemné neslučovalo s mým důchodem. Stála jsem před rozhodnutím, jestli ušetřené peníze cpát do nájmu, nebo koupit něco svého. Na Prahu jsem neměla a tak jsem z ní musela odejít. Moc jsem si nepomohla, náklady na můj byt v SVJ pěkně stoupají. Domy mají být v budoucnu povinně ve třídě E, má být zákaz plynových kotlů a nějaký blb hovoří o tom že daň z nemovitosti by měla být desetinásobná. Dům je novostavba, přesto ve třídě G a kotel máme plynový. Odvádíme slušné peníze do FO, ale bude to na ty změny stačit? Já už teď jsem s důchodem zase na hraně.

duben 25, 2023 06:12
... : doktor
NČ,TLESKÁM.
duben 25, 2023 14:51
... : *deeres*
Od roku 2027 má být vytvořen nový dodatečný a nezávislý systém obchodování s emisemi (ETS II) pro budovy, silniční dopravu a paliva.

Uhlíkovou daň tak bude nucen platit prakticky každý občan, který vlastní nemovitost nebo auto, ale dotkne se to i těch, kdo bydlí v nájemních bytech, protože majitelé nemovitostí odrazí povinné uhlíkové poplatky v cenách nájmů.

Prozatím má být cena CO2 do roku 2030 omezena na 45 eur. EU se tak údajně chce vyhnout dalším cenovým šokům na čerpacích stanicích a teplárnách.

Emisní povolenky mají být také omezeny a mají být obchodovány v dražbách, cena práv na emise CO2 pravděpodobně také značně vzroste – na úkor spotřebitelů.


Tak tohle už si teď v EU odhlasovali a hádejte, jak hlasovali naši poslanci!
duben 25, 2023 15:17
... : mamča
*deeres* : Finové už vědí...
https://www.youtube.com/watch?v=73UKnDUPR_M&t=4s
duben 25, 2023 17:07
... : Lenka1
deeres:

V klidu, jedna věc je ideologie a vlhký sny debilů, druhá věc je reálná proveditelnost. Dneska mi to samý v mejlu poslal jeden dobrý známý plus další detailní podrobnosti, co dalšího to bude znamenat, včetně toho, že do r. 2050 budou nuceně zbouraný všechny dříve postavené domy v EU, protože prostě nebudou energeticky vyhovovat a odpověděla jsem mu to samé. Nebudu stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Tohle všechno, co ti psychopati v Bruseli (podle vzoru pr...l) vymýšlejí, je tak odtržené od reality, že to prostě nemůže fungovat. Nebo si myslíš, že půl miliardy lidí v celé EU se jen tak beze všeho vzdá?

Ze se nechají vyhazovat z "energeticky nevyhovujících" bytů a domů, jen proto, že si někdo usmyslel, že je to tak správně? Že přestanou jezdit auty? Že se tak přestane vyrábět úplně všechno, protože bez auta se do většiny zaměstnání dneska nedostaneš a doprava MHD bude tak drahá, že na to taky lidi nebudou mít, nehledě na dostupnost a návaznost spojů, takže se většina lidí do té práce nedostane, tudíž bez zaměstnanců firma krachne..............bez nákladní dopravy nebude v obchodech žádný jídlo..........když už teď je tak drahý, že valná část lidí musí šetřit?

Za mě si myslím, že tenhle debilní spolek se rozpadne v okamžiku, kdy na to dupnou a zkusí to realizovat ve větším měřítku.

Něco jinýho je mávat žlutomodrým hadrem a řvát banderovskej pokřik, když to debila nic nestojí a něco jinýho je nemít sám co žrát a kde bydlet.

Dneska jsem na trhu koupila pár rajčat, který konečně voněly jako opravdový rajčata, ne jako ten hnusnej plast z hitlermarketů, dva svazky ředkviček, dvě kedlubny a tři salátový okurky za celkem 292,-Kč.

Já na to mám, ale nejsem dement, abych si neuvědomovala, že např. rodiny s dětma na takovýhle ceny prostě nemají a mít nebudou.

Tohle prostě nemůže vydržet. Nemůže. Jsem o tom přesvědčena.

Ten náraz do zdi zákonitě přijít musí.

duben 25, 2023 17:32
... : Josef
Je nutný uznat, že aspoň v něčem má vláda zájem o zdraví občanů. A tak i zajistila, že zatímco na Slovensko, do Polska, Maďarska ... proudí závadný ukrajinský obilí, tak do Česka se vozí výhradně nezávadný. Všechny kontroly u nás jsou ok, hlásí ministr. Za tu péči vládu chválím.

Ale nerozumim jedný věci. To obilí je přece určený pro černoušky s hladem nafouklejma bříškama, který chtěl zlej rusák námořní blokádou nechat zemřít hladem. Tak EU moudře rozhodla, že obilí projede bezcelně přes hranice vlakem a někde v Hamburku se nalodí a po moři pošle černouškum.
Takže to jako teď si tady obilí necháme a černoušky necháme zemřít hladem?
duben 25, 2023 18:11
... : *deeres*
Lenko, máš pravdu, jenže já bydlím v baráku SVJ.
Jsou to malometrážní byty a tak tam většinou bydlí důchodci. Co se asi stane, když některý z vlastníků na ty náklady mít nebude? Já vím, bude v exekuci, byt se prodá a on půjde pod most.
duben 25, 2023 19:33
... : Lenka1
deeres:

Já mám taky malometrážní byt v SVJ, důchodce nejsem a dobře vím, že kdo nemá na prokazatelné náklady na bydlení dostačující příjem, tak si zažádá na sociálce a stát platí............k tomu všemu, čím vyhrožují, zároveň dodávají něco o sociálním fondu, ze kterého se to bude platit. Takže jako důchodce můžeš být fakt v klidu.

Větší průšvih čeká lidi s hypo, protože ty se do toho nezapočítávají, i když jsem už slyšela o tom, že se to uvažuje. Tahle fantasmagorie s názvem EU se zhroutí sama finančně dřív než stihne nevratně zlikvidovat všechny svoje občany.

Jako ono se to zesere, to je jisté, ale nevěřím tomu, že prostě VŠICHNI lidi HROMADNĚ půjdou pod most. Chápeš? Ono to nebude jen, že Pepa z Horních Kotěhůlek a Karel z těch Dolních museli jít pod most. Když to zkusej, tak se to RÁZEM bude týkat VŠECH .

A to tenhle debilní spolek nemůže ustát.

Třeba to začne zase ve Francii. Jednak už k tomu mají slušně našlápnuto, jednak je to jejich národní tradice a třeba začne zase nějakou takovou " Když nemají na chleba, ať žerou červy."

Opravdu, když se nad tím zamyslím a přičtu k tomu všechny zprávy, jak to v papiňáku bublá čím dál víc v celé Evropě, tak tomu scénáři, kdy nás v klidu o všechno připraví, prostě nevěřím.

Šrouby můžeš utahovat jen do té doby, dokud nestrhneš závit. A oni k tomu mají už jen pár otočení.
duben 25, 2023 20:35
... : Petr Sysala
Každá další vláda se chova hůř a hůř, vědoma si toho, že jedině vlezdoprdelismem do Brusele, si nahrabe na dostatečně dlouhou dobu a pro všechny rodinné a známé příslušníky svého gangu.
Obyvatelstvo je jim lhostejné a část tomu dokonce tleská včetně mozkuprosté mládeže.
duben 26, 2023 14:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]