O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VOLIT OD 16 – ALE DO KOLIKA? PDF Tisk E-mail
Středa, 05 duben 2023
Je nás přes deset milionů. Evropské státy jsou – jak jsem se dívala – většinou státečky s malým počtem obyvatel, víceméně stejným jako my. Je sice rozdíl, jak velký mají svůj životní prostor – ale rozhodovat o velkých věcech (tedy volit své představitele) mohou všude stejně, tedy až v dospělosti. Jen v Rakousku mohou volit už šestnáctiletí puberťáci. A naopak starších (i přes pandemii) je stále docela dost... U nás je kolem dvou miliónů starších pětašedesáti. Ale současně je hodně teenagerů, takže je tu docela slušný počet případných možných voličů, tedy od šestnácti do osmnácti... Ti by se přeci mohli hodit!

 

 

 

Obhájci snížení věkové volební hranice mimo jiné tvrdí, že současná věková hranice je diskriminační a porušuje lidská práva mladých lidí, kteří pak nemohou řádně participovat na správě věcí veřejných. A že mladí lidé mají mít přece právo hlasovat o své budoucnosti. Hlavní argument pro případné snížení volebního věku zní, že osoby mladší 18 let dnes tvoří třetinu obyvatel. Ovšem – do té třetiny jsou započítáni i ti oplenkovaní… 

 

 

Volby - ČT edu - Česká televizeJenže tady přeci nejde o to, jestli je někdo dostatečně uvědomělý, ale jestli nese zodpovědnost za následky své volby. Například středoškolák je dotován státem a rodiči.

Což znamená, že žádný jiný příjem nemá.

 

A ano, myslím si, že ani člověk, který naprostou většinu příjmu má formou dávek nebo podpor od státu, bez vykonání protislužby, by volební právo mít neměl bez ohledu na věk, protože je pravděpodobné, že bude volit jen tak, aby se mu příjmy od státu zvyšovaly bez ohledu na následky.

 

 

 

Proč taktéž nezahájit diskusi, zda nesnížit věkovou hranici pro legální získání zbrojního průkazu, nyní je to 21 let.

Proč nesnížit hranici pro požívání alkoholu a tabákových výrobků? Kdo je schopen spolurozhodovat o chodu státu a potažmo (nepřímo) i o miliardových rozpočtech, by se snad mohl svobodně rozhodnout, zda si dá či nedá plzeňské pivo, moravské víno, skotskou whisky nebo si zapálí cigaretu...

A proč by náctiletý volič nemohl k volbám přijet automobilem? Zahájíme diskusi i o snížení věku pro získání řidičského oprávnění? Protože - kdo je schopen spolurozhodovat o řízení státu, či dokonce Evropské unie, snad může řídit i obyčejné auto, nebo ne?

 

 

 

Na druhou stranu – do kolika let by právo volit měli mít ti starší? 

Báby a dědkové přeci už tak moc rozumu nemají, politice většinou nerozumí, a budoucnost?

Tu mají už jen minimální – tak proč by měli do státních záležitostí zasahovat?

 

 

 

Having a dog or cat can slow cognitive decline in seniors, new study finds  | Salon.com

 

 

Tak jak skončí s prací a začnou pobírat důchod – konec s volebním právem.

Důchodcům k důchodu dejme na starost psa – jsou jich stejně plné útulky…

 

 

Byli byste pro?

d@niela

 

 

Komentáře (9)add feed
... : Josef
Skvělej nápad!!!!! Má jen jedinou chybu, totiž, že nenapadl mě.
Rázem bude po "rozdělený" společnosti, všichni se stejnym názorem, získanym v jednotně řízenejch jeslích, školkách, školách, univerzitách, dle osnov, pracně vypracovanejch mladejma filozofama, politolologama, sociologama.

A bez špetky ironie souhlasím s názorem: "A ano, myslím si, že ani člověk, který naprostou většinu příjmu má formou dávek nebo podpor od státu, bez vykonání protislužby, by volební právo mít neměl..."
duben 06, 2023 04:43
... : *deeres*
Jestli jsem pro? Co na tom záleží, já o tom rozhodovat nebudu. Stejně jsem přesvědčena, že volby byly cinknuté. A nejspíš nám naordinují korespondenční volbu. Zatím. Někde jsou ještě dál.
Volby v Bulharsku probíhají elektronicky a volič „volí“ prostřednictvím počítačového terminálu. Počítačové terminály a sčítání hlasů provádí firma Smartmatic se sídlem v Londýně. V Bulharsku mají opravdu vyspělou liberální demokracii, už ani volby si neorganizují sami. Systém také ví, jak kdo hlasoval a volby tedy nejsou tajné!
Firma Smartmatic má vůbec zajímavé klienty. Posuďte sami: Keňa, Honduras, Albánie, Belgie, Haiti, Filipíny, Norsko, Zambie, Sierra Leone atd. Vše země, kde vyhrávají strany liberální demokracie, nebo místní koloniální kliky.



duben 06, 2023 05:37
... : Josef
Včera jsem se silou vůle donutil koukat na CNN - rozhovor s premiéram. A vydržet to celý!
Pak jsem si musel dát panáka! Neřek NIC, v každý větě Babiš, Putin, k tomu snůška prázdnejch žvástů a signálů.
duben 06, 2023 06:23
... : mamča
Já myslím, že volby v této "liberální demokracii" jsou celkem zbytečně drahý špás, bez ohledu na to, jestli volí 16ti letí puberťáci, co budou ještě dlouho přisátí na rodičovský mamahotel, nebo senilní staříci v Alzhaimer centru, které zapomněli zbavit svéprávnosti.
Já bych navrhovala levnější variantu : Všechny názvy stran hodit do klobouku, a losovat by mohl třeba papoušek. Nebo ten způsob, jaký nám každý týden v TV předvádí Sazka.
Horší (a nepřehlednější) než teď, by to nebylo.

duben 06, 2023 07:08
... : Lenka1
Je nabíledni, proč chtějí zmocnit puberťáky. O životě vědí kulový a ze škol mají vymyté palice. Takže progresivní levice je jasná volba.

Nicméně - na volby si můžeme hrát, když je ekonomika (jakžtakž) v pořádku. Ne v současném stavu, kdy se celá EU řítí rychlostí Pendolina do zdi a tupý plebs tomu ještě tleská.

Takže mě další a další idiocie z dílny vládnoucí kliky nevzrušuje ani trochu.
Až to tady klekne, tak kdo vyhrál volby bude ten nejméně důležitý fakt.
duben 06, 2023 15:14
... : Josef
Nojo. Vono taky, s IQ 107 se díra do světa neudělá.
duben 06, 2023 17:43
... : Lenka1
Zlí jazykové tvrdí, že mu to IQ ještě trochu upravili směrem vzhůru, prý na žádost papínka. Jinak by ho do té rozvědčíkovské školy nevzali.
duben 06, 2023 19:06
... : Josef
A dobrá zpráva po ránu. Sice neřeší, ale potěší. Aneb, nemusí hned pršet, aspoň že kape:

"Volby do Poslanecké sněmovny by podle nejnovějšího modelu agentury SANEP vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,1 %. Druhá by s obrovským odstupem skončila ODS s premiérem Petrem Fialou s 13,3 %. Z vládních stran by se do Sněmovny dostali už jen Piráti. Pokračuje naopak růst strany PRO pod vedením Jindřicha Rajchla, která by prošla do Sněmovny s 6,4 %."
duben 07, 2023 06:45
... : Petr Sysala
Pokud volby nedopadnou, jak mají, je třeba vyměnit voliče. Vsjo jasno?
duben 08, 2023 21:33
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]