O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MOJE MILOVANÁ MONSTERA PDF Tisk E-mail
Středa, 08 březen 2023
Dostala jsem k minulým narozeninám monsteru.  Krásnou, obrovskou, a splnil se mi sen – protože jsem si ji už moc a moc dlouho přála. Taková je velikánská. Ale potřebovala přesadit. Tak jsem lovila na internetu, zchrastila, co bylo potřeba, přesadila, zalila. A ta potvora mi začala žloutnout, hnědnout, přímo chcípat. Asi tak měsíc jsem ji okukovala a byla čím dál tím víc smutná. Už ji mám čtyři měsíce, a stále si nevím moc rady. Jéje, a to jsem si myslela, že se člověk může trápit jen kvůli nemocnýmu žížátku…

 

No, to moje zvíře, které se asi musí ve všem po mně opičit, s věkem nabírá na váze. Kde je to drobounké jedenapůlkilové štěkátko? Teď je to vyvalenej pašík. Alespoň jednou denně mu říkám, že by se neměl ode mne daleko vzdalovat, nebo že si ho někdo odchytí, a udělá si ho na česneku. Ale odpoví mi jen nevinným pohledem a smutným, nesmírně hladovým výrazem. "Umírám hlady..."

 


 

 

Ale zpět k mojí deliciose, té mé veliké krásce.

 

 


 

 

Postupem dnů jsem zjistla, že je to kytka, která se vine po jiných, že je to liana, že se pije vodu ze vzduchu a tedy rozhodně nehodlá akceptovat moje zalévání. OK, tak už týden ji jen rosím a nezalévám. To ošklivé žluté jsem odstříhala, to, co ještě nebylo tak zlé, jsem nechala. Ale stejně – bojím bojím, co ještě všechno asi dělám špatně?

 

 


 

 

Navíc bych se chtěla případných pěstitelek zeptat – ona měla už při svém příchodu do nového domova některé listy takové jakoby stočené v pěst… Trochu to polevilo, ale stále jich pár je tak sevřených. Nevíte, co - nebo čím to je? Fotky jsou nic moc, tak když tak je během zítřka vyměním za lepší.

 

 

Předem všem botaničkám i botanikům,

milovníkům toho nádherného zeleného, co nám krášlí domov,

všem moc díky!!!

 

d@niela

 

 
Komentáře (6)add feed
... : mamča
Nejsem botanik, ale zkroucené listy jsem měla jeden rok na rajčatech. Zkušené zahrádkářky mi objasnily, že jsem dala moc výživný kompost (moc dusíku), takže třeba ta zemina, do které jsi tu "Adélu" přesadila, je příliš pohnojená. Monstera taky špatně snáší průvan.
A nebo už k Tobě kytka přišla s nějakým neduhem. Napiš a pošli fotky panu Větvičkovi, třeba Ti poradí.
březen 08, 2023 22:29
... : mamča
Kayo se mi vykrmený nezdá, to bys měla vidět našeho mladého kocoura. Říkáme mu Baloun...:-)
březen 08, 2023 22:31
... : *deeres*
Vypadá pěkně chcíple. Hádám, že je na blbým místě, chce světlo, nejlépe severní, bez slunečního úpalu a asi jsi byla příliš horlivá při zalévání. K tomu suchý vzduch v paneláku, tak máš všechny předpoklady, jak kytku zahubit. Děláš dobře, že ji rosíš, jenom doufám, že si jí při přesazování neostrihala vzdušný kořeny a dala jí půdu, která je provzdušná.Jinak jí budou uhnívat kořeny.
březen 09, 2023 10:34
... : Lenka1
Takže - nevím, jestli jsem to sem psala, ale do kytek jsem blázen. Před pár dny jsem to počítala a došla jsem k číslu 87.

Monstery mám 3. Dvě obrovský a jednu takovou střední.

Podle mých zkušeností - ty hnědé fleky na prostřední fotce jsou nejspíš spáleniny od sluníčka. A ten chcíplej list vedle fakt vypadá na přelití.

Substrát - mně se osvědčil pro pokojovky smíchanej s perlitem tak 50/50 - ten je nezbytnej, protože monstery si potrpí na provzdušněný substrát. Místo perlitu můžeš použít i kokosové čipsy, případně rašeliník, jak je libo. Ale nějakej materiál na provzdušnění tam být musí. Nebo si můžeš na netu koupit už hotovej substrát přímo pro monstery přímo ze zahradnictví. Název sem dávat nebudu, nevím, jak to máš s reklamou. Můžu ti to pak napsat do mejlu, jestli budeš mít zájem.

Za další - na přesazování je ještě brzo!!! Kytky se teprve začínají probouzet ze zimního spánku, tzv. vegetačního období. Takžes ji probudila brzy, k tomu si přidej stres (jo, i kytky trpí stresem) ze změny místa a k tomu přímé slunce a přelití - no a výsledek máš jasnej.

Pokud se ti nevzpamatuje a příznaky chřadnutí budou pokračovat, tak ti nezbyde než ji vytáhnout, zkontrolovat kořeny, uhnilé (budou hnusný a měkký narozdíl od pevnejch zdravejch) ustříhnout, znova kytku zasadit, umístit někam na nepřímé světlo, tedy MESMÍ na ni pražit přímé slunce, i přes okno se kytka spálí, a doufat v zázrak.

Jiná varianta je ji nařízkovat, řízky nechat zakořenit v provizorním domácím skleníku a pak si je zasadit. Do velikosti té původní mateřské kytky ti dorostou zhruba za 2 roky. Jak na to - na youtube jsou podrobná detailní videa. Jestli to chceš slyšet od mě, tak mi k večeru cinkni. Nechce se mi to sem vypisovat, bylo by to na dlouho.

Jo a ještě ta vzdušná vlhkost. Rosení je fajn, ale nestačí. Já mám doma ultrazvukový zvlhčovač vzduchu a v místnosti s kytkama teď v topné sezóně jede téměř nonstop. Můžeš ještě udělat i to, že ji postavíš na podmisku s kamínky nebo keramzitem, na který naleješ vodu Ta se bude postupně odpařovat a tak zvlhčovat vzduch okolo monstery.
březen 09, 2023 15:38
... : Lenka1
Na mejl jsem ti poslala fotku jedný tý svojí. Je tam společně s Alokázíí zebrinou, protože to jsou moje dvě největší kytky a jinam než na komodu se mi nevešly.
březen 09, 2023 15:51
... : doktor
Svého času manželka měla nádhernou velikánskou palmu.Byla obdivována.Manželka i palma.Jednoho dne manželka usoudila ,že tato krásná palma potřebuje přesadit.Přesadila a od té doby ,kdy na její péči palma uschla a odešla do palmových lovišť nic tak nádherného se manželce vypěstovat ani zničit nepodařilo.
březen 10, 2023 13:24
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]