O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK NA JABKA? PDF Tisk E-mail
Úterý, 07 březen 2023
Je to teď s cenama jablek nějaký divný. Někdy za 50,- Kč, někdy v akci za 15,- Kč. To je, řekl bych, dost rozdíl a prase aby se v tom vyznalo. Pro mě je jabko jako jabko. V odrůdách se nevyznám ani zbla a na starý kolena se v tom nehodlám vzdělávat. Rozlišuju jabka na jedlý, tedy sladký, a nejedlý, tedy kyselý. To ovšem podle štítků v Bille nebo v Lídlovi nepoznám. Nemám velkou spotřebu, přesně jedno jabko každej večer před spanim, to kvůli trávení a tlaku. Ale když už teda vidím akci za 14.90, koupim víc najednou, protože kdo ví, jestli zejtra ty samý nebudou za 50,-.

 

 

 

 

 

A to je teď ten muj problém, se kterym se chci svěřit a požádat zkušený hospodyňky o rady. 

 

Koupil bych těch akčních i daleko víc, než třeba jen kilo. S tim bych si poradil. Třeba vzít nejdřív jedno nebo dvě, doma ochutnat, a kdyby jo, tak tam zajít znova a vybrat třeba pět kilo. To jo. Ostatně už déle kupuju ve velkym i plasťákový pivo v akci (např. teď v akci za 37,90/2 litry, oproti tomutéž mimo akci za 52,90. Pivo vim.

 

Jabka kurnik nevim! 

 

Nevim, jak a kde je v paneláku uchovat v jedlym stavu třeba 2 - 3 tejdny. Jen tak nechaný na stole cvrknou, zbačkorověj. Lednice jim prej nesvědčí.

 

Tak jsem z toho jelen. Jo, taky jsem zjistil, že ty kyselý třeba po tejdnu, nechaný na stole, sice jako zbačkorověj, ale taky snad nějak dojdou, nebo jak se tomu řiká, prostě z nejedlejch se stanou aspoň trochu poživatelnejma. Těm procesum nerozumim, ani rozumět nechci, to mě nezajímá.

 

Jen bych rád věděl, jak jabka uložit, aby klidně došly (čim sladší, tim poživatelnější), ale přitom se necrkly jak ňadra staré ženy. 

 

Má tady nějaká dáma osvědčenou radu?

Znova ale - radu jen pro panelák s balkónem. A balkón je přesně jižní, ochránit ho před přímym slunečnim svitem nelze. 

 

 

A probůch, nechoďte na mě s nějakejma dalšíma úpravama, zavařováníma, kompotama, vejmrdama. Já v podstatě jabka vůbec nemám rád, nikde v ničem.

 

Naordinoval jsem si už před časem právě přesně jen to jedno povinný denně večer, jen a pouze(!!!) jako zdravotní medicínu.

 

 


Díky za rady

a všem prima den.

Komentáře (17)add feed
... : Marie
Pepiku, lednice jim neuškodí tak týden dva opravdu vydrží. U nás u vietnamců jsou krásná jablka za 25 Kč/kilo kdykoli, když už nejsou jinde v akci. Já nemám ani balkon, kdysi jsem uchovávala jabka v igelitce na parapetu. Víc neporadím, jenom že za jabko denně fakt chválím, já spíš obden.
březen 07, 2023 19:54
... : Lenka1
Mluvíš o paneláku. tak byste tam měli mít sklep. Jestli jo, problém vyřešen. jestli ne - tak fakt jen ta lednice, i když je to horší řešení, ale ty cca 2 týdny tam vydržej.
březen 07, 2023 21:00
... : Lenka1
V našem paneláku máme všichni sklepní kóje. Pasti na myši tam jsou, pravidelně vyměňovaný, já v tom svým nechávám v klidu i granule pro psy po expiraci, protože v tomhle prostředí vydržej v nezměněným stavu klidně i dalšího půl roku. A dát za pytel 1200,- (normálně) nebo cca 650-700,- (tzv. "prošlý") je sakra rozdíl. Když ty chlupatý vobludy živíte dvě.
březen 07, 2023 21:04
... : *deeres*
Místo pět kilo si kupuj jen pět kousků. V panelových domech je teplo i ve sklepě. Granule vydrží, jablka ne.
březen 08, 2023 05:19
... : Míša šíša
Radu pro panelák nevím, já mám ale jiný problém. Miluju tepelně zpracovaná jablka - jablečné pyré, kompot, jablečná povidla, veškeré moučníky s jablky - buchty, koláče, záviny... Ale nedokážu sníst syrové jablko. Mně se to tak ekluje, že i když vím o všech jeho příznivých vlivech na lidské zdraví, nedokážu se přinutit k jeho konzumaci. Představa, že bych si měla kousnout do krásného červeného jablka, ve mně vyvolává dojem Sněhurky, která drží toto jablko v ruce a ví, že ta babička, která jí ho podala, je její macecha a to jablko otrávila. Křupnutí ukousnutého jablka a vylití šťávy z dužiny do dutiny ústní mi způsobuje stejný pocit, jako kdybych kousala tlustou rousnici. A tak zatímco můj choť sní taková tři jablka denně, já stejné množství nedokážu zkonzumovat ani za celý rok. Myšleno v tom syrovém stavu. Znáte někdo někoho takového, kdo trpí něčím podobným? A dá se to léčit? smilies/cheesy.gif
březen 08, 2023 06:24
... : mamča
My jsme měli v paneláku na lodžii (východní strana) dřevěnou bednu vyloženou polystyrénem, a v ní jablka z vlastní zahrady. Vydržela tam i v mrazu celou zimu. Ale je fakt, že nebyla nijak chemicky ošetřená.
březen 08, 2023 06:56
... : *deeres*
Nám už pomalu začínají odcházet i vlastní jablka, tedy bez chemie,uskladněná ve sklepě.
Na Vinohradech v činžáku jsme ve sklepě mívali
jablka až do června. Ale byly to odrůdy, které už nejsou vidět. Poslední jsme dojídali koženáče a zvonkové. Zvláště zvonkové jsou pěkně kyselé.
březen 08, 2023 09:04
... : Lenka1
deeres:
Já tam teda jednou jablka měla, uskladnila jsem před pár lety na podzim, tehdy jsem dostala asi 10 kg, a - zapomněla jsem na ně. Vzpomněla jsem si až koncem února a kupodivu byly v nezměněným stavu.

Samozřejmě se u nás v domě v zimě topí i ve společných prostorách, ale v tom sklepě je vždycky o něco chladněji než v celým baráku, i v létě.

březen 08, 2023 09:11
... : Lenka1
Míša šíša:

Křupnutí ukousnutého jablka a vylití šťávy z dužiny do dutiny ústní mi způsobuje stejný pocit, jako kdybych kousala tlustou rousnici


No fuj, jsem si to jen představila a zvedl se mi kufr. A jak to léčit, fakt nevím, o něčem takovým slyším poprvé. Je to každopádně zvláštní. Možná nějaká nepříjemná vzpomínka z dětství zasunutá hluboko do podvědomí, tak, že na vědomé úrovni to nechápeš.

á to mám takhle se smaženicí. Ale tam naprosto přesně vím, co to způsobilo - kdysi, ještě jako prcek, jsem byla s rodiči na dovolené, sbírali jsme houby a táta z nich večer udělal smaženici (na pokojích jsme si mohli vařit). Byla výborná, jak to jen táta uměl. Jenže já - večer byla ve společenským sále nějaká zábava a já tam lemtala limonádu. Ta byla taky dobrá. Jenže ty litry limo a talíř smažených hub se nějak v tom mým žaludku neshodly a já prožila noc v pekle.

A od té doby nemůžu smaženici ani cítit, okamžitě se mi začne navalovat. I když vím, že ta za to nemohla.

březen 08, 2023 09:18
... : mamča
*deeres* : Jablka Koženáče a Ontária ještě máme, a jsou stále hezká a jedlá. Jenže teď je máme ve sklepě, hned vedle studny. V paneláku, i na lodžii, už by nebyly k jídlu.
Oni ti naši prapředkové, co neměli lednici, věděli, proč má barák sklep a né jen základovou desku.
březen 08, 2023 09:57
... : Josef
Tak dík za rady. Nejschůdnější je samozřejmě rada Deer, kupovat po málu. To mi přijde líto, když koupim šest akčních a po sežrání za tejden jsou ty samý v krámě 4x dražší. Taky v krámě nepoznám sladký od nesladkejch, takže když narazim na sladký, nemůžu jich koupit víc najednou a příště zase nevim. Zkusim ještě ten balkón a nějak krabici zastínit proti přímýmu slunci.
S chutí syrovejch jsem na tom podobně jako Míša, ne ale tak uplně hrozně. Nepochutnám si, to teda v žádnym případě, leč je to aspoň to nejmíň, co se dá udělat pro zdraví. V žádnym upravenym stavu je nepozřu, stejně jako cokoliv se skořicí. To mám už ze školní jídelny, kde jabkový knedliky se skořicí byly mym postrachem.
březen 08, 2023 10:42
... : *deeres*
Pro mne úplně nepochopitelný, jablka jsou základ mého jídelníčku. Utloukla bych se po letňácích s průsvitnou slupkou a čím kyselejší, tím lépe.
Nejste v tom ale sami, dokonce to má latinské jméno "malusdomesticaphobia".
březen 08, 2023 10:49
... : Petr Sysala
lepší pití než za vlažna vylouhovany šlupky z jablek do štrůdlu neznam. Babi to měla v kastrůlku na peci úplně nahoře. Mňamka.
březen 08, 2023 11:22
... : Markéta
Jak já jsem milovala koženáče, ale po nich se v mém okolí slehla zem :-(
Když kupuju jablka v akci, doma ochutnám a pak se toho pár dní držím a klidně dokoupím než akce skončí. A když jsou už taková, že mě už fakt nelákají, nakrájím je na plátky. Oschnutím vždycky zesládnou a jako křížaly je sníme vždycky. Je to rychlejší než džemy
březen 08, 2023 12:19
... : Míša šíša
Lenko, s těmi houbami má stejnou zkušenost moje maminka. Jako dítě se jich jednou přejedla, prozvracela celou noc a od té doby je nedala do úst. Nejen smaženici, ale houby v jakékoli úpravě nepozře.
To já jsem se jednou jako mladá prozvracela po becherovce... a dobrý jako. Po měsíci jsem ji mohla klidně zas. smilies/grin.gif
březen 08, 2023 12:25
... : Josef
Si mi s tím pitím vnuknul, Péťo, myšlenku na jabkovici. To je asi jeden z velmi dobrejch způsobů požívání. Sice jsem nikdy neměl možnost, ale hruškovice od bratrance z Moravy, to je vždycky pochoutka.
březen 08, 2023 12:57
... : Tady Táňa
My máme taky na balkoně malou skřínku,která je zaizolovaná polystyrenem a ta funguje jako chladnička. I když tam praží slunce, uvnitř zůstává chladno.
březen 08, 2023 22:19
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]