O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HALO, VY OSOBO... PDF Tisk E-mail
Pondělí, 06 březen 2023
Výsledek obrázku pro Děložní myomNevíte, co to je? Dost možná nové oslovení... Pohlaví v občance totiž prý není nutné. Bylo pouze otázkou času, kdy někdo s podobným návrhem přijde i u nás. A je to tady! V rámci projednávání legislativy o občanských průkazech navrhl pirátský poslanec Ondřej Profant vypuštění údaje o pohlaví držitele. Důvod? Prý pro lepší ochranu osobních údajů. Podle autora návrhu řada osob neodpovídá běžné představě o mužích a ženách a je třeba ulehčit život trans a nebinárním lidem.



 

Vzhledem k tomu, že existuje množství druhů pohlaví, tak stejně je mnohdy složité, vybrat to správné oslovení.

 

Na první pohled nemůžete poznat, jaká má někdo preferovaná zájmena, či jaký je jeho gender. Velice snadno se tak může stát, že někoho misgendrujete a ani o tom nemáte ponětí. Převážně v sektoru služeb je to problém. Jednou, dvakrát to člověk snadno přejde, ale poslouchat tohle v práci celý a každý den je opravdu nepříjemné. Nehledě na to, že to může vést ke zhoršení dysforie. 

 

Každý člověk s nebinární identitou může mít jiné preference v oslovování. Někdo o sobě mluví ve středním rodě, jiný dává přednost onikání. Jsou ovšem i tací, kteří upřednostňují experimentální zájmena nebo jim nevadí používání mužského či ženského rodu. Respektujte jejich přání a pokud si nejste jistí, jak s nimi komunikovat, nebojte se zeptat. Některé osoby preferují střední rod a zájmeno ono, jiné onikání. Zároveň se objevují první neozájmena: one, onu či například oň. Je to ale velmi individuální a žádné z těchto neozájmen se prozatím nedočkalo širšího použití.

 

 

 

 
Krásně zpívající nebinární "ono"
 
 

Volba neutralizačních a opisných strategií je výhodná proto, že umožňuje využít jazykové prostředky, které už máme a přirozeně používáme. Zároveň je ale částečně omezující v tom, co a zejména jak chceme vyjádřit. Plné používání této strategie vyžaduje jistý trénink a „být při mluvení vždy o krok napřed“, tedy soustředit se nejen na obsah, ale i na formu.  Nebinární čeština umožní sebevyjádření osobám mimo binární spektrum muž – žena a ostatním umožní vyjadřovat se o nich.

 

 V některých zemích (nám nejblíže je Rakousko a Německo) je již možné uvést jiné než ženské a mužské pohlaví i do osobních dokladů. To s sebou přirozeně přináší otázky na vhodné jazykové označování takových osob. Pravděpodobně tento vývoj dorazí dříve či později i k nám.

 

Docela by mne zajímalo, jak tedy budou policisté, úředníci a další oslovovat konkrétního člověka? Zaznamenala jsem návrh uzákonit oslovování "vole". Je to prý v našem národě  hluboce zažité a už se tak oslovují i dámy; což můžeme slyšet v restauracích, ve veřejné dopravě, ve školách a i na ulicích. A vzhledem k tomu, že vůl je kastrátem a vlastně taky nemá pohlaví, tak to zas až tak „mimo“ není – a snad by se mohlo uznat vyhovujícím, neboť i v tomto případě nepředjímá pohlaví osloveného…

 

ANDREA,

jen obyčejná ženská

 

 
Komentáře (8)add feed
... : *deeres*
Dobře to blbnutí pokračuje.
Pěkně zpívající oňo vykradlo "Pátý element", jenže to bylo sci-fi, odehrávající se až v daleké budoucnosti.
V červnu mi končí občanka, nechám se překvapit, jestli přijdu o české -ová.⁶
březen 07, 2023 05:54
... : Josef
Když svět byl ještě jakžtakž v pořádku, existovali kluci a holky, muži a ženy. Taky existovaly rozdíly mezi jazykama různejch zemí. Čeština staletíma vyřešila rozlišení pojmenování muže a ženy příponou ová k příjmení. A vyřešila to bezvadně, určitě líp než třeba angličtina. Kdo bude chtít dloubat, jistě to může napadnout s tím, že "ová" vyjadřuje jakýsi vlastnictví muže, jako že je něčí, tedy patřící muži (muž-ova). Otázkou je, kdo to takhle ještě vnímá. Podle mě to tak nevnímají ani ty bojovnice. Jen chtějí bejt zajímavý, stejně jsou to převážně vošklivý slepice, o který by si chlap ani kolo nevopřel. Těch pár pěknejch, ty zase chtějí bejt zajímavý, výjimečný, přitom jsou blbý jak tágo.
A co se týče chlapů - když to bude blbec, tak dá ženský přes dršťku, ať se jmenuje Bakalová nebo Bakala.
březen 07, 2023 06:21
... : Josef
A co se týče toho zmaštěnýho, zabeďarovanýho, sádelnatýho piráta. U něj si jeho pohlavím skutečně nikdo nemůže bejt jistej.
březen 07, 2023 06:30
... : Josef Kouba
Západní vítr fičí na východ stále silněji a chceme se jim podobat. Nakonec i na hradě bude sranda. Petr - Pavel- Eva - Pavel - Pavel - Petr - Eva- Petr .
březen 07, 2023 10:37
... : *deeres*
Jak a kdy se tu objevila ta invaze hňupů, co se snaží řídit naše životy? Mohli jsme tomu nějak zabránit, nebo to je přirozený vývoj směřující k demenci lidstva? Ohýbají se ústavní zákony, tak se zkouší ohnout i přírodní. S přírodou to půjde hůř, leda, že bychom dokázali vyhlásit přírodní nouzi. A pak by i jeleni museli snášet vejce a pak je i vysedět. Protože na to bude befel.


březen 07, 2023 11:36
... : *deeres*
Od zítřka budeme mít prezidento Petro Pavlo a druhé rodičo bude Evo Pavlo.
Senzační na tom bude, že už se nebudeme trápit se skloňováním. Ve všech pádech to bude stejné. Prostě "TO".
březen 07, 2023 12:18
... : doktor
Po delší době opět ahoj všem.Jinak tomu bláznění vůbec nezozumím a tp mi syn může vysvětlovat horem dolem,nechápu.Hloka - kluk,žena - muž nic jiného přece mezi nohama nevymyslíme.Ahoj.
březen 07, 2023 13:40
... : Petr Sysala
prajzaci to maju davno vyřešene.
Příklad: "Un y it"
Překlad: "On/ono/to by jedlo" (ono to ma hlad)

Ale přikláním se i k pražskému: Helé volé...
březen 07, 2023 14:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]