O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BUĎ FIT! PDF Tisk E-mail
Pondělí, 06 březen 2023
Tak jako každá liška chválí svůj ocas, tak i česká vláda ústy svých představitelů nevynechá jedinou příležitost k sebechvále. Nejinak je na tom i Marian Jurečka, současný místopředseda vlády ČR a ministr práce a sociálních věcí ve Fialově vládě. Jeho  příspěvek na Tweetru z 18.12.2022  u mne vyvolal neodbytný pocit, že George Orwell naléhavě volá ze záhrobí: "Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla!" (román 1984)


 


 

Co je obsahem Marianova sdělení?

Dosáhli jsme dohody na zpřísnění fungování trhu s emisními povolenkami!  

Je to dobrá zpráva nejen pro klima, ale hlavně pro skupiny lidí, které jsou změnou klimatu ohroženy nejvíce, tedy nízkopříjmové domácnosti, senioři, malé děti, zemědělci.

 zveřejněno: 2:17 odp. · 18. 12. 2022

 

https://1gr.cz/fotky/idnes/23/012/cl8h/DOH98cb4c_profimedia_07116406031.jpg

 

 

Zvěstovatelé konce světa jsou staří jako lidstvo samo, ale až konec 20. století jim umožnil plný a nerušený rozkvět a stálý příjem finančních prostředků, což nejkomičtěji prezentuje Makréta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, svými úžasnými výroky. Podle ní je naprosto zřejmé, že konec světa již nastal, neboť tornádo zpustošilo Moravu. Že roku 1119 tornádo pobořilo knížecí palác na Vyšehradě již nezmiňuje.

Má i jiné perly. Oteplování může za povodně. V 19. století postihlo Čechy devět povodní, zničen byl skoro celý Beroun. Technická revoluce a její následky ještě tehdy byly ztěžka počaty, natož aby už kadila miliony tun CO2 do svých plenek.

Pokud nejsou na obzoru povodně, paní Pekarová lže o klimatické nouzi způsobené suchy a nedostatkem vody.

To, že ve středověku se několikrát stalo, že Vltava a Labe prakticky vyschly, jí v dějepise asi uniklo. Tehdy se tomu říkalo Boží vůle, dnes má tato posvátná kráva jméno Green Deal.

 

 

 

 

Ale zpět k Jurečkovi. Předpokládaný výnos z nově zavedených emisních povolenek, které budou postihovat i dovoz železa, oceli a hnojiv by měl dosáhnout cca 50 miliard €. Od roku 2024 bude také do systému emisních povolenek nově zahrnuta námořní doprava. A od roku 2026 bude postupně nabíhat zpoplatnění uhlíku ve všech dovážených produktech.

50 miliard Euro zní skvěle. To se matky samoživitelky, důchodci a malé děti pomějí. Zemědělci konečně budou pěstovat i něco jiného, než řepku.

 

Co se ale povolenkami vše financuje?

Z celkového obnosu bylo vynaloženo v zemích EU na klimatické a energetické účely 78 %. To jsou ty pověstné OZE (občasné zdroje energie) tedy na pole solárních panelů, které tak pěkně v létě ohřívají vzduch, na větrníky otravující svým hlukem okolí a decimující ptačí populaci, a na vědu a výzkum "vjedcům", kteří co půl roku ohlašují novou úžasnou baterii, po které je pak ticho po pěšině.

U nás většina peněz, kterou česká státní pokladna získá z prodeje emisních povolenek, zůstává jako příjem státu a na opatření do modernizace a dekarbonizace směřuje jen menší část takto vybraných peněz. V současnosti se převážná část výnosů rozpouští neadresně ve státním rozpočtu.

 

Tak - kde jsou ty děti, senioři, zemědělci a nízkopříjmové domácnosti?

I kdyby se těch celých 50 miliard € podělilo počtem obyvatel EU (50 mld děleno 450 mil), tak tu máme 111 € na rok a hlavu, necelých 10 € na měsíc. Bude se tomu říkat klimatická dividenda.

 

To je opravdu ohromná pomoc pane Jurečko!

Od letošního roku klimatickou dividendu zavádějí v sousedním Rakousku, kde v závislosti na místě bydliště a dostupnosti veřejné dopravy dostane ročně každá dospělá osoba 100 až 200 €. (Nedospělé děti se asi budou muset jít klouzat.)

Takže děti moje milé, až si nebudete moci dovolit koupit benzín do auta, plyn do karmy, a až vám bude zima a dva svetry, doporučené TOP političkou nebudou fungovat, tak cvičte a buďte fit. 

 

Ta nová agenda EU - ohledně nově zavedených povolenek - se totiž jmenuje FIT FOR 55.

 

Petr - vlk

 

 

Komentáře (1)add feed
... : d@niela
JO, musím ještě doplnit:

tenhle článek mi Petr poslal už začátkem ledna!!! Jenže to jsem se zrovna povalovala na JIP na Homolce, když jsem přišla domů, tak v počítadle bylo o pár tisíc emilků víc a já to přehlídla... Takže se moc omlouvám - no, mea culpa, mea maxima culpa...
březen 06, 2023 19:10
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]