O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CIRKADIÁNNÍ KÓD PDF Tisk E-mail
Neděle, 12 únor 2023
Začnu tím, čemu nejméně rozumím. Loni v létě jsem si koupila stejnojmennou knihu Satchina Pandy. Kniha je to docela tlustá, ale četla a studovala jsem ji opravdu se zájmem. Koupila jsem si ji na základě Hyde Parku Civilizace, kde byl rozhovor s autorem. Stručně k obsahu knihy - ano, je to na první pohled snadné: stačí udržovat skrytý rytmus těla, které střídavě zapíná a vypíná své funkce, aby kromě práce zvládlo i regeneraci – a naše zdraví se zase vrátí ke své dokonalosti. Jo, je pravda, že téměř všude, v každém druhém časopise, ať je papírový nebo na webu, se doporučuje množství mouder na toto téma. ALE ....

 

 

 

S touto knihou držíte v rukou příležitost, jak seřídit hodiny svého těla a trvale dosáhnout fyzické a duševní pohody. Naučíte se ovládat intenzitu světla, načasovat správně své jídlo, vyladit pohybovou aktivitu a oddávat se hlubokému spánku.

Během několika týdnů zjistíte, jak skvělé je žít ve zdravém těle plném energie. Ano, celý koncept orgánových hodin sice tradiční čínská medicína zná už tisíce let, jenže spousta lidí potřebuje vědět PROČ. Takže se dozvíte, že je za tím ten který hormon, gen či receptor.   

 

A že každá buňka i orgán má svůj „cirkadiánní“ čas vyhrazený pro úklid, opravy a údržbu, který může provádět, jen když ho nerušíme něčím jiným (např. játra nahrazují své špatné buňky, jen pokud nejsou zaneprázdněna trávením, mozek myšlením atd. = prevence cirhózy, demence atd.).  

 

Podobných jednoduchých vysvětlení je v knize víc – třeba proč se nám nechce spát, když do noci čučíme do monitoru/displeje, proč jsme unavení a skleslí, když jsme celí den zavření v místnosti s umělým osvětlením, čím nám škodí ponocování a především práce na směny (mozek uklízí jen v noci), proč by měla škola začínat později, proč je lepší cvičit před snídaní a spousta dalších PROČ - a to relativně u úplně normálních, běžných a logických věcí.

 

Mj. dlouhodobý rozpor mezi životním stylem a rytmy, které nám diktují naše vnitřní hodiny, vede podle posledních výzkumů k řadě problémů. Mimo jiné stoupá riziko vzniku závažných onemocnění. Krom toho mne překvapila i spojitost se vznikem problémů jako je ADHD, gastroenterální reflux či obezita - s porušováním biologických hodin.

 

Knihu vám proto doporučuji - minimálně pro to, abyste se dozvěděli víc o tom, jak vaše tělo funguje. Víc bude kniha zajímavá pro lidi, kteří už řeší nějaké zdravotní obtíže a jsou ve stavu, kdy současné zdravotnictví nestačí ani na zmírnění projevů nebo následků (nebo už vás rovnou odepsali se slovy „nedá se nic dělat, musíte si už zvyknout“). Kdo zná, ten mi rozumí. Ale víte co? NEMUSÍTE!

O ranních ptáčatech a nočních sovách víme, ale ve skutečnosti se lidé dělí do čtyř chronotypů, které ukazují ideální rozvrh člověka podle jeho jedinečných vnitřních hodin.

 

Tyto chronotypy jsou Delfín, Lev, Medvěd a Vlk.

 

Delfín

Ze všech chronotypů je nejobtížnější pro Delfína vytvořit si stanovený rozvrh, protože lidé s tímto chronotypem mívají potíže najít rozvrh spánku, který by jim vyhovoval. Bývají velmi inteligentní, ale také vysoce citliví spáči, které často vyruší sebemenší hluk nebo světlo. Roztříštěné spánkové vzorce Delfína se často překrývají s příznaky nespavosti. Ale je tu dobrá zpráva pro všechny Delfíny - mají vynikající dobu produktivity – vede se jim nejlépe mezi 10:00 a 14:00.

 

Lev

„Brzy spát, brzy vstávat“ to je stručně tento chronotyp. Lidé s chronotypem Lva mají tendenci se probouzet brzy ráno a nejproduktivnější jsou pro ně hodiny před polednem. Lvi jsou nejlepší, když mohou okamžitě začít se svým denním seznamem úkolů a dělají vše raději dříve než později.

Po skončení dne a v podvečer mají tendenci usnout co nejdříve – opravdu brzy: obvykle ve 21 nebo 22 hodin. 

 

 

How Your Chronotype, Sleep, and Activity Connect

 

 

Medvěd

Toto je nejběžnější chronotyp – asi 55 procent lidí má chronotyp medvěda. Lidé s tímto středním chronotypem jsou obecně nejproduktivnější během dopoledne a až v pozdním odpoledni začínají pociťovat úbytek energie; usínají v časných večerních hodinách. Cyklus spánku a bdění u Medvědů je v souladu se sluncem, takže je pro ně přirozenější vycházet a zapadat také se sluncem.

Tento typ se rovněž nazývá středozemní. Ráno čilí, v časném odpoledni chodící mrtvoly, které nutně potřebují siestu;  pokud ji mají, jsou velmi brzy zase čilí jako rybičky. Je to převažující typ v horkých zemích. Běda ale, když se jim nepovede přes den urvat alespoň 30 minut spánku. To se pak stávají znavenými Lvy: uléhají mezi 21. až 22. hodinou večer krajně vyčerpáni.  

 

Vlk

je pravděpodobné, že znáte někoho, kdo není zrovna ranní ptáče. Tito lidé mají téměř jistě vlčí chronotyp, v našich zemí se nazývají Sovami. Lidé s tímto chronotypem jsou nejenergičtější až později během dne. Jsou produktivnější mezi polednem a 16:00, pak menší oddych a největší energie se v nich probouzí během večera, kdy pak vytrvají dlouhé hodiny.

Je známo, že Vlci, pokud jsou nuceni k razantní změně, jsou z dřívějšího vstávání rozhozeni a trvá jim minimálně týden až dva, než se jejich biorytmy alespoň trochu srovnají.

 

 

 Je vůbec možné natrvalo změnit svůj chronotyp?

 

Jednoduše řečeno, ne, tedy ne bez fyzického a psychického průšvihu - ale váš chronotyp se může s věkem posunout sám.

Většina dětí má časný chronotyp, což je vede k tomu, aby se velmi brzo probudily a pak šly brzo spát. Ale jak rostou do dospívání, jejich chronotyp se začíná posouvat a teprve měnit na ten konečný.

Pochopitelně chronobiologie je komplexní a dynamická, stejně jako naše jednotlivé typy. A ne vždy dokonale zapadneme do jednoho nebo druhého chronotypu. Někdy můžeme být dokonce „mezi“. Je to jak jste si všimli běžné u lidí s chronotypem Medvěda, že budou součástí hybridního chronotypu a sdílejí některé rysy se Lvy, Vlky a dokonce i Delfíny.

 

Stává se to víc, než si možná myslíte. Naše potřeby spánku se s přibývajícím věkem mění a není neobvyklé, že se ocitneme uprostřed přechodného období, kdy jsou naše tělesné hodiny trochu vychýlené. 

 

Bohužel, žádný chronotyp však není imunní vůči poruchám spánku i tedy i cirkadiánního rytmu.

 

Víte, jak jste na tom vy? Nemáte rozhozený svůj cirkadiánní rytmus?

 

Pokud ano, je velmi důležité co nejdříve kontaktovat lékaře, abyste zjistili,

jaké jsou vaše potenciální možnosti léčby.

 

 

 

Tak. Na dnešek jsem toho moc nenaspala,

takže se změním na Delfínka a hup do hluboké tůně snů…

 

d@niela

 

P.S. O chlebu a zlomeném ukazováčku zase zítra...


 
Komentáře (15)add feed
... : AnickaM
Tak uz to vim, jsem vlk, obcas malinko strihnutej medvedem, k cemuz me donuti situace, jakoze me zubar objedna na rano.
únor 12, 2023 21:46
... : Josef Kouba
Jsem definitivně sova.
Dvanáct hodin spím. Uléhám s knihou ve dvě hodiny po půlnoci a vstávám po poledni. Odpoledne jsem velice čilí ale v šest hup do postele na dvě hodiny, poté koukám do obrazovky PS. Zajímám se o dění ve světě, čtu weby co "lžou", a na závěr shlédnu film. Včera to byl český a velice dobrý. Muži v nesnázích. Jsem penzista alkoholik, pokud tři dvou deci vína mě tam řadí. S pejskem pravidelně každé odpoledne pět km. po lesních cestách a poslední špacír konáme po desáté večer ztichlými ulicemi domkové čtvrti. Jím jen jednou denně, velice skromně.
Jsem již sedmnáct let v penzi ale pracovat jsem přestal teprve před pěti lety. Byla to práce noční, dojížděl jsem autem, takže jsem si alkohol mohl dopřát jen o víkendu. Jsem zdráv, doktora nemám ale budu jej muset vyhledat, neboť na jedno ucho málo slyším.
únor 12, 2023 23:54
... : Josef
No, podle shora uvedenýho, já posledních asi 15 let, co jsem definitivně sobecky ochudil lidstvo o svý veřejně provozovaný umění, jednoznačně patřim do jámy lvové.
Nesouhlasim ale s tím, že všechno je daný předem a ani s tím, že snaha o změnu, nebo nutnost změny, zadělávají na fyzickej nebo psychickej průšvih. Spíš bych to vzal, jako jeden z nedostatečně ověřenejch názorů, kterejm budu věřit, pokud věřit chci. Já nechci, na sobě jsem nic takovýho nikdy nepozoroval. Svůj nesouhlas nikomu nevnucuju.
únor 13, 2023 05:26
... : Petr Sysala
Lidi málo poslouchaj, nejen lidi okolo, ale ani svoje tělo a mysl. Až to tělo zařve, je většinou pozdě.
únor 13, 2023 06:25
... : *deeres*
Pokud se to tak dá rozdělit, tak jsem 100%ní lev. Jenom teď ke stáru už nespím těch osm hodin,pouze šest. To je taky důvod, proč nesnáším to každoroční šoupání s hodinami. Jsem v důchodu a nemělo by mi to vadit. Vadí, nikdo není ostrov sám pro sebe.
únor 13, 2023 06:30
... : mamča
Podle této teorie jsem lev, ale trpím-li občas nespavostí, kouknu na "Biologické hodiny", abych věděla, který orgán momentálně trucuje. viz
"Biologické hodiny
Člověk prochází ve dne i v noci změnami, které udává čtyřiadvacetihodinový rytmus. Ten určuje náš život. Naše tělo funguje jako stroj nebo továrna. Změny jsou podmíněny chemicky, pojďme se na to podívat.
1:00 – období citlivé na bolest
V lehkém spánku nás bolest snadno probudí – maminky malých dětí nejčastěji vstávají k bolavým ouškům, starší lidé pílí pro prášek proti bolestem...
2:00 – hodina, kdy nejvíce pracují játra
Nedoporučuje se pít alkohol a kávu. Jestliže bdíte, dopřejte si sklenici vody nebo mléka. Organismus se intenzivně čistí.
3:00 – hodina změn
V důsledku zúžení žil v pleti začíná fáze zahřívání organismu. Ten se pomalu připravuje na činnost. Jestli pracujete, snažte se práci dovést do konce.
4:00 – nedostatek vzduchu
Mnoha lidem chybí vzduch. Při některých dýchacích potížích nastává kritická fáze, hladké svalstvo průdušek se stahuje, dýchací cesty zužují. Podle statistik se v tuto dobu nejčastěji umírá... Sluch se zbystřuje, probudí nás tedy i malý šramot.
5:00
Ledviny jsou na nejnižším bodě své aktivity. Kdyby pracovaly jako ve dne, museli bychom několikrát za noc jít na záchod.
6:00
Srdce začíná bušit rychleji, stoupá krevní tlak, v krvi je více glukózy a aminokyselin, to aby buňky získaly potřebnou energii.
7:00 ranní kalorie neškodí
Trávicí soustava je na vrcholu, je to nejvhodnější doba pro žaludek i pro vyměšování. Testosteron dosahuje nejvyšší denní hladiny, proto mnoho mužů pociťuje silnou erotickou touhu.
8:00
Koncentrace krevních destiček dosahuje maxima, mají tendenci ke slepování a mohou ucpat zúženou tepnu. Důsledkem může být i infarkt.
9:00
Kortizon stoupá, lymfocyty klesají. Naše odolnost vůči virům a bakteriím je proto nejmenší. K tomu malou poznámku: právě dopoledne nejčastěji chodíme k lékaři, což asi nebude to pravé...
10:00
Krátkodobá paměť funguje nejlépe, máme pocit, že nám práce jde od ruky. Také jsme v nejlepší sportovní formě. Hodina jako stvořená pro rekordy.
11:00
Většina funkcí v našem těle dosáhla vrcholu. Práce nám jde krásně od ruky.
12:00
Výkonnost pomalu klesá. Ještě chvíli pracujte a pak se chystejte na oběd
13:00
Sklon ke spánku nás přepadá asi tak každé čtyři hodiny, nejsilnější je ovšem kolem jedné hodiny po obědě. Výkonnost klesá asi o čtvrtinu.
14:00
Dopřejte si krátký odpočinek. Tady zase moje menší poznámka: Ve Francii mívají mezi 12. a 14. hodinou dobu oběda, neplacenou zaměstnavatelem.
15:00
Začínáme pociťovat nový příliv sil. Naše smysly se bystří – vhodná doba pro labužníky a degustátory.
16:00
Nejvhodnější doba pro očkování, nemusíme se bát ani bakterií a virů.
17:00 Druhý vrchol
Srdce pumpuje více krve, svaly jsou výkonnější, právě teď se můžeme bez obav věnovat sportu. Můžeme si také dát sklenku vína – platí tedy ono anglické „gentleman nepije před pátou odpolední".
18:00
Naše tělesná teplota je teď nejvyšší, od této doby budeme výkonnostně zase klesat a snadno se unavíme. Potřebujeme odpočinek a klid.
19:00
Na vše reagujeme pomaleji, dokonce i na stres. Jsme tolerantnější, klidnější a přístupnější. Je to vhodná chvíle na řešení rodinných záležitostí. Alergikům je nyní lépe.
20:00
Reakce za volantem jsou z celého dne nejrychlejší. Podle statistik nejsou v této době téměř žádné havárie. Pokud cestujeme, měli bychom cestu ukončit před 22. hodinou.
21:00
Trávicí soustava se uložila ke spánku, žaludek vytváří méně šťáv. Proto nám potrava přijatá po 21. hodině „leží v žaludku“ a může bránit spánku. Ovšem naše paměť je v dobré kondici a lehce se naučíme něčemu novému. Doba vhodná pro studenty i herce.
22:00
Podvěsek mozkový přibližně hodinu po usnutí vytváří nejvíce růstových hormonů, děti tedy opravdu rostou ve spánku. Tělesná teplota klesá.
23:00
Spánek před půlnocí je skutečně nejzdravější – hluboký a posilující. Čas po půlnoci je ve znamení snů, které jsou důležité z psychického hlediska. Jen si člověk už tolik neodpočine.
24:00 – celodenní bilance organismu
Jestli jste šli na kutě ve 22:00, začínají se vám zdát sny – to se čistí mozek.
Tak co, jak je to u vás? Platí?"

Volně podle:
Věra Kubištová-Škochová: Zrcadlo okultismu aneb Využití tajných věd


únor 13, 2023 11:58
... : *deeres*
Perfektně, možná proto, že jsem to ranní ptáče.
Vždycky vím kolik je přibližně hodin a nikdy v životě jsem nepotřebovala budík. Tím, jak dvakrát ročně posunují hodiny mne vždycky zblbnou a trvá minimálně 14 dní, než se přenastavím.
Docela věřím tomu, že pořádek v životním rytmu souvisí s imunitou.
Pamatuji si na dávný experiment v Mladém Světě, jmenovalo se to "Nespavci", kde pokusné objekty z řad studentů nenechali spát a v průběhu pokusu sledovali jejich zdravotní stav. Odpadla bych hned první den o půlnoci.²³


únor 13, 2023 13:36
... : doktor
už nejsem ani to ptáče co hopsá či skáče.Ahoj lidičky.
únor 13, 2023 14:00
... : d@niela
MAMČO, drahoušku,

todle je sice sqělý, ale nejsou všichni tak dokonalí jako např. lvíčata.
Jsou i takové zpotvořeninky, jako absolutní a totální sůva, která je ráno (tedy oficiální ráno) v horším stavu než zasloužilý feťák v deliriu, kolem dvanácté polední si mátožně zaleje kafe, pokud se tedy do hrnku trefí, a doškobrtá zpět k pelechu.
Po nějakých těch účincích kofeinu promžourá oči, odskočí si semhle a tamhle, oblékne se a pokud např. je sepes, tak se takňák obleče a obleze baráky.
Avšak, sotva se znavení pracující vrací z roboty, tato sůva je vítá okem jiskrným a řečí humornou, přičemž se diví, že oni padají na hubu, kdežto ona srší elánem.

No, a pak srší a srší a srší tak do dvou po půlnoci, ještě naposledy se proskotačí venku s milovaným čoklem a odebere se na své Záhořovo lože, aby s menšími pauzami (napít, vyčúrat, napít, vyčůrat, repete) prospala svou noc...

Jo, ještě že je nás relativně málo, tak kolem 14%.
Kdo by nás taky živil...

Moc pozdravů všem, lvům, delfínům, tuleňům, medvědům, skřivánkům i dalším sůvičkám!

únor 13, 2023 14:50
... : Josef
Dost dobrý, Mamčo. Vidišto. Kdybych byl býval dřív věděl, v jakou hodinu mi orgán trucovat, mohl jsem si ušetřit pár trapných zážitků. Ale tak moc jich zase nebylo a když nadešla správná orgánová hodina, dalo se to napravit.
únor 13, 2023 14:57
... : Josef
opr: "bude trucovat"
únor 13, 2023 14:58
... : Lenka1
Tak já nevím, kam bych se zařadila. Faktem je, že mě vyhovuje chodit spát chvíli po půlnoci, vstávat kolem 10, po kafi sport, pak kolem 13.hod. první jídlo, pak dlouho nic, pak se začnu cpát až večer. J9m naprosto všechno, co mi chutná, dieta je u mě sprostý slovo. Tedy dle odborníků všechno dělám blbě, ale furt mám plochý břicho a jsem schopná vyběhnout 2,5 km dlouhou trasu s převýšením cca 170m.

Kterýžto výše uvedený režim se jaksi neslučuje s budováním hodnot v pracovním procesu. Tudíž mě ta práce fakt musela bavit a naplňovat, abych v ní vydržela. smilies/grin.gif
únor 13, 2023 15:30
... : Josef Kouba
Jsem přímo vzor nočního ptáka. Ale nebylo tomu tak v mládí. Jako děti jsme již v 8 ráno seděli ve školní lavici. Od 15 do 19 let také povinnost vstát v 7 ráno. Na vojně byl pravidelný rytmus spánku a bdění. Po vojně jsem coby dřevorubec pracoval v lesních polomech od 6 do 6 a stačilo mi 6-7 hod. spánku a byl jsem fit. Následných 50 let práce dlouho do noci. Začínal jsem v 9 večer a končil v 1 hod. ráno. Tyto hodinky v mozku určují čas i v penzi.
únor 13, 2023 16:50
... : mamča
d@niela : Je dobře, že nejsou všichni lidi stejní. I sov je nám třeba ! Víš, jakou výhodu má třeba taková zdravotní sestra na noční směně, když je sova ? Jednu takovou jsem při své poslední návštěvě špitálu potkala. Brala jenom noční směny, byla vysmátá, v pohodičce, a k pacientům milá a vstřícná. Ona totiž kolem desáté večer teprve začínala fungovat, a to veselí jí vydrželo až do rána, kdy předávala směnu nedospalým kolegyním.
únor 13, 2023 19:33
... : mamča
Josef : Nesmíš to brát tak vážně. Sice se přímo nabízí, že v 7:00 hod. (přesně :-)) se u mužů dostavuje ranní erekce, ale to většina lidí buď cestuje do práce, nebo už od šesti hákuje. A v tom případě je erekce jaxi nežádoucí.
Zatímco v 8:00 už dle "Biologických hodin" vyhrožují infarktem...:-)
únor 13, 2023 19:38
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]