O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SPÁNEK A PODIVNÁ INTUICE SNŮ - 1. PDF Tisk E-mail
Středa, 08 únor 2023
Spánek je nesmírně zvláštní proces. Ani dnes si nejsme stoprocentně jistí, co to přesně je a proč musíme pravidelně spát. Podle všeho je to ale kombinace více věcí. Spánek je součástí našich biorytmů, přesněji našich pravidelných denních cirkadiánních rytmů. Všechen život, ale i celý vesmír, je totiž pravidelným vlněním, které je pro nás spojeno především s rotací Země kolem své osy a kolem Slunce. Vše se hýbe, vše je opakující se sinusoidou. Dá se říct, že veškerý svět je různorodá hudba vesmíru a náš pravidelný spánek je tou klidnější částí skladby.


Spánek ovlivňuje náš metabolismus a pomáhá nám lépe vyčistit organismus od řady odpadních látek, a to především z mozku. I proto má chronický nedostatek spánku tak brutální dopad na kvalitu myšlení a má na svědomí všemožné degenerativní neurologické procesy. Spánek také podle všeho pomáhá šetřit energii a má celou řadu dalších funkcí.

Během spánku se ale děje ještě jedna fascinující věc – snění. Pokud máte pejsky, tak moc dobře víte, že nějaké sny o prohánění zajíců se zdají i jim, ale spánek je zásadní především pro člověka s tím jeho gargantuovsky obrovským mozkem a s prapodivným lidským vědomím.

 

 

Každou noc sníme přibližně pětkrát, v takzvané REM fázi, tedy „Rapid Eye Movement“ – podle rychlých pohybů očí. Když se večer podíváte třeba na svého spícího partnera, tak čas, kdy zrovna sní, poznáte podle trochu znepokojivého „koulení očima“ pod zavřenými víčky, jak se dotyčný zrovna někde „rozhlíží“, zatímco mu mozek něco zvláštního promítá.

Snění je zásadní hlavně pro tvorbu vzpomínek. Ve snech se většinou kombinují zážitky z posledních několika dní s fragmenty vzpomínek z minulosti, všechno se to zamíchá v podivném guláši, dá se tomu jakýs takýs smysl a mozek si to uloží do své fenomenální 3D struktury. Jde o jakousi „komprimaci zážitků“ z nedávné minulosti, aby v mozku tak nějak pěkně seděly mezi ostatními vzpomínkami a nezabíraly moc místa.

Snění ale plní i další úlohy, o nichž už se nemluví tak běžně. Často v nich totiž řešíme problémy, které nás trápí v bdělém stavu. A protože ve spánku mozek funguje o dost jinak než při plném vědomí a do jeho činnosti nezasahuje to otravné myšlení (které je někdy nesnesitelně sešněrované), tak často dokáže přicházet s věcmi, které by nás jinak prostě nenapadly.

Několik příkladů síly snů

Co naše mysl dokáže ve spánku, dokazuje třeba to, kolik věcí lidé vymysleli právě díky snům. Třeba jeden z nejzásadnějších objevů moderní chemie, Mendělejevovu soustavu prvků, prý máme právě díky snu. Geniální ruský vědec Mendělejev (mimo jiné chemik, fyzik, geolog, metrolog, meteorolog, ekonom a technolog chemických, těžebních a zemědělských procesů) pracoval na učebnici chemie a chtěl pro ni udělat lepší systém pro řazení prvků. Trápil se tím, trápil… až se šel vyspat a ve snu se mu najednou prvky hezky seřadily do mřížky a najednou vše dávalo smysl.

Také například vynálezce šicího stroje Elias Howe vyřešil technologický problém jehly díky snu o kanibalech, kteří ho bodali oštěpy s dírkou v hrotu, jako trest za to, že se zasekl ve vývoji.

Paul McCartney zas ve snu složil slavnou a velmi unikátní píseň Yesterday – po probuzení pak neustále „otravoval“ všechny kolem sebe tím, že jim píseň hrál a ptal se jich, jestli ji odněkud neznají. Nemohl totiž uvěřit, že ji složil jen tak, během snu.

Albert Einstein prý poprvé začal přemýšlet o teorii relativity díky snu o kravách. Farmář na druhém konci pastviny zapnul elektrický plot a Einstein viděl, jak od něj odskočily všechny krávy najednou. Farmář mu ale řekl, že kravičky odskakovaly postupně. Einsteina napadlo, že to viděli jinak kvůli rychlosti světla.

Pochopit strukturu benzenu (dnes jeden ze základních stavebních kamenů průmyslu) pomohl Fridrichovi Kekulé také sen. Zdálo se mu o tom, jak ho obklopila spousta hadů, kteří se zakusovali do svých ocasů a vytvářeli klasickou hexagonální strukturu, kterou tak dobře známe z hodin chemie. Něco podobného se stalo i Jamesi Watsonovi, který díky snu o hadech a schodišti rozlousknul problém DNA.

Sny také pomohly najít lék na nemoc ALD, na cukrovku a stojí za nespočtem knih, filmů i hudby.

A je toho mnohem více, to zmíněné je jen špičička ledovce, která se stala součástí anekdotických historek...

 

 

NIKOLA BORNOVÁ

pokračování zítra

 

 

 

Komentáře (6)add feed
... : Josef Kouba
Ve snu umím slušně létat, z toho kvanta krasavic se mi zdá jen o třech. V poslední době se mě zdá, že bych dal jednomu chlapíkovi po čumáku.

Nikola Bornová je geniální. Velice rád čtu vše co napíše. Na idnes.blog.cz napsala pouze 3 blogy a cenzurní tým vyhlásil poplach a okamžitý zákaz pokračovat. Nyní čtenost soukromého blogu dosahuje 110 000 čtenářů.
Bohužel je nepohodlný kritik současného dění a politici jistě najdou metodu jak jí zabránit psát.
únor 08, 2023 05:20
... : *deeres*
Mám stejnou zkušenost, sice jsem nikdy nic
světoborného nevymyslela, ale když mám nějaký problém, řešení mi docvakne většinou někdy k ránu, když nejsem ještě úplně probuzená.
únor 08, 2023 06:21
... : Josef Kouba
Jeden z komentářů k článku o snech M. Bornové.

Můžu fakt potvrdit!

Můj kamarád, člen představenstva koncernu Rheinmetall, měl na nočním stolku neustále bloček a tužku. A mnohdy byl ráno velice a pozitivně překvapený, co si tam v noci zapsal, když mu mozek fungoval jinak než přes den. Napsal mi k tomu:

"Já byl v představenstvu softwarové firmy (šéf vývoje) a dělal jsem totéž – každou noc bloček a tužka na stolku vedle postele. A pak jsem si tam poznačil jedné noci moc zajímavou myšlenku, která mě při usínání napadla: jak řešit výpočet v ekonomickém modelu firem jinak než iterací …. to, co náš software počítal do té doby 40 minut se po implementaci této myšlenky změnilo na 5 sekund! Tisíce ekonomů ve všech velkých firmách po celém světě pak on-line přepočítávali své plánovací modely, naše firma šla na burzu a z majitelů našich akcií se stali miliardáři."
únor 08, 2023 06:45
... : Josef Kouba
Oprava. N. Bornové.
únor 08, 2023 06:46
... : Milena Nováková
Ne nadarmo se říká "MUSÍM SE NA TO VYSPAT", protože jestli člověku připadá nápad, plán, řešení dobré večer, nemusí to být tak ráno, a naopak, jestliže jste večer zoufalí, ráno můžete objevit s čerstvou hlavou řešení.
únor 08, 2023 09:05
... : Jiri Bilina
Je potesitelne, ze kdyz pani Nikola odlozi sve potrhle antivax a proruske konspiracni teorie, ze dokaze napsat naco zajimaveho. Sny jsou opravdu zahada, nad kterou zustava rozum stat. Palec nahoru!
Akorat bych se pozastavil u kravicek, odskakujicich od plotu ne zaroven, ale postupne. Rychlost svetla je nejakych 300 tisic km za vterinu. smilies/shocked.gif
únor 08, 2023 12:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]